Végső nyugalomra helyezték Fábián Lászlót

Isten nyugosztalja, Öcsi bácsi!

Az Óbudai Temetőben tartott búcsúztatón a családon és a közeli barátokon, valamint tisztelőkön túl több százan, köztük Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, valamint edzők, versenyzők emlékeztek az elhunytra.

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke beszédében kiváló mesternek jellemezte Fábián Lászlót, vagy ahogy mindenki szólította, Öcsi bácsit. Ahogy fogalmazott, számtalan versenyzőt készített fel, nagyon jó szeme volt a sportághoz, különösen a csapathajókhoz. Kiemelte a szakember derűs könnyedségét, amellyel “még bácsiként is megmaradt örökérvényű öcsinek”.

„Furcsa múlt időben beszélni róla.  Csak remélni tudjuk, hogy mindent megkérdeztünk tőle, amit meg kellett, hogy elégszer voltunk kíváncsiak a meglátásaira és hogy  mindent megköszöntünk  neki, amíg tehettük. A szellemi öröksége, a példája és az emlékezete elevenen itt marad velünk. Őrizni fogják a  fotók, a történetek, az UTE vízitelep, a szövetség és az egész kajak-kenus társadalom” – mondta Schmidt Gábor.

Vékássy Bálint, a MOB főtitkára – maga is egykori kajakos – arról beszélt, hogy Fábián László az egész életét a sportágnak szentelte. A sportvezető felidézte az elhunyt olimpiai győzelmét, s azt is, hogy a dobogó tetején saját zsebkendőjével itatta fel meghatott párostársa, Urányi János könnyeit. Kiemelte, hogy a munka mellett mindig ott volt az életében a nevetés, a huncutság.

A tanítványok nevében a háromszoros olimpiai bajnok kajakos, korábbi szövetségi kapitány, Storcz Botond búcsúzott. Mint mondta, kisgyermekként ismerte meg Fábián Lászlót az Újpesti Dózsa vízitelepén, s a szakember, aki rengeteget kapott a sportágtól, rengeteget is adott. Ahogy fogalmazott, nem tett kísérletet annak összeszámolására, hogy hány olimpiai, világ- és Európa-bajnoki cím fűződik a mester nevéhez, de az biztos, hogy ő járt először azon az úton, amelyen a későbbi versenyzők is végigmentek.

Doma Gergő, az MKKSZ szakmai igazgatója, az UTE kajak-kenu szakosztályának volt vezetője kitartó, céltudatos emberként jellemezte az elhunytat, aki edzőként is mindig a maximumra törekedett, pályatársai szerint pedig nagyon segítőkész ember volt.

A versenyzőként olimpiai és négyszeres világ-, valamint hatszoros Európa-bajnok Fábián László, aki edzőként szintén olimpiai, világ- és Európa-bajnok versenyzők útját segítette, augusztus 10-én, 82 éves korában hunyt el. 

Gyászolja őt felesége, Fábiánné Rozsnyói Katalin, lánya Mónika, unokája, Benji és a teljes magyar kajak-kenus család.

Isten nyugosztalja, Öcsi bácsi!

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók