Mégse

Varga Ádám duplázott, a kenus Horváth Benedek megnyerte az EYOF-válogatót

A sikeres szegedi felnőtt Világkupát követően a fiatalok kerültek reflektorfénybe Szegeden. Ezen a hétvégén rendezik meg ugyanis a júniusi belgrádi ifjúsági és U23-as Európa-bajnokságra, valamint a júliusi győri EYOF-ra a válogatókat. Csütörtökön 17 döntőt rendeztek a Maty-éren.

EYOF, ifjúsági és U23-as válogató
Hír

Két héttel ezelőtt a világ legjobb ezres menőivel csapott össze Kopasz Bálint a szegedi Világkupán. Az algyőiek 19 esztendős tehetsége ezúttal saját korosztályában szerepelt, hiszen ezen a hétvégén 1000 és 500 méteren is rajthoz áll az ifjúsági és U23-as Európa- és világbajnoki válogatóversenyen. Felnőtt Európa-bajnoki bronzérmesünk láthatóan nem vette fél vállról ezt a versenyt sem, hatalmas fölénnyel, több mint négy másodperccel előzte meg a második helyen záró honvédos Koleszár Mátyást.

„Ez volt a cél, mármint, hogy menjek egy nagyon erős pályát. Az idő, a körülmények most ideálisak ahhoz, hogy jó időt is evezzek. Igaz, a Világkupát követő héten és ennek a hétnek az elején sem éreztem túl jó formában magam, szenvedtem, de az edzőm ennek megfelelően rakta össze az edzéseket is. A formát természetesen a jövő heti felnőtt válogatóra szeretném hozni” – mondta a 3:26-os időt evező Kopasz Bálint, aki az U23-as és a felnőtt világbajnokságon is szeretne rajthoz állni. Az U23-as mezőnyben a hölgyeknél Mihalik Sára győzött K-1 1000 méteren, az U21-es férfi kenusoknál a szegedi Világkupán párosban rajtoló Dóri Bence Balázs volt a leggyorsabb, míg női K-2 1000 méteren Malcsiner Eszter és Racskó Fruzsina kettőse diadalmaskodott.

Amilyen szintet képvisel Kopasz Bálint az U23-as (és a hazai felnőtt) mezőnyben, olyan magasságokat jár be az ifjúságiaknál Varga Ádám. A tavalyi szereplése alapján Kolonics György-díjjal elismert fiatal kajakos fölényesen győzött K-1 1000 méteren, de ezen a napon várt még rá a 200 méteres szám is.

„Ki szeretnék jutni 1000 és 500 méteren az Európa-bajnokságra és a világbajnokságra is, és szeretném megnézni, hogy mire vagyok képes kétszáz méteren – magyarázta Varga Ádám, aki szerint nem nehéz motiválni magát. – Itthon az idén még nem kaptam ki, de a nemzetközi mezőnyben kell a legjobbnak lenni, vagyis megvan a mindennapi motiváció.”

Az ifjúsági lányok 1000 méteres versenyében is KSI-s kajakos, Kőhalmi Emese győzött, akinek kárpótlás volt ez a siker, hiszen délelőtt csak a harmadik helyen zárt favoritnak tartott négyesük K-4 500 méteren, amelyen az Orosz Adrienn, Lazúr Margaréta, Szendy Lilla, Gábor Netta alkotta csapathajó győzött. A férfi kenusok között Pétervári Pál tanítványa, a szentendrei Adolf Balázs tökéletes pályát felépítve, az utolsó 250 méteren nagyot finiselve szerezte meg a győzelmet. A lány párosok versenyében Bakó Olga és Biben Karina Klaudia párosa nyert, míg a férfi négyesek között Erős Patrik, Nikodém Patrik, Kós Benedek Tibor és Karnok Marcell alkotta csapathajó nyert.

A délután folyamán rendezték meg a 200 méteres finálékat, amelyen elsőként a női kenusok mutatkoztak be. Ifi C-1 200 méteren Nagy Bianka volt a leggyorsabb, az U21-eseknél Kisbán Zsófia nagy hajrájának köszönhetően előzte meg Molnár Rebekát. Párosban az ifi mezőnyben a szegedi Molnár Csenge Szamosi Blankával diadalmaskodott, az U23-asoknál a szegedi Vk-t is megjárt Bonyai Regina, Molnár Rebeka duó állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

A nap végére az ifjúsági és U23-as férfiak K-1 200 méteres versenyszáma maradt. A fiataloknál Varga Ádám behúzta a remélt második aranyát, így már két egyéni győzelemnél jár, míg az U23-asok között a riói olimpián tartalékként szereplő Birkás Balázs állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

A nap során az U15-16-os korosztály is megkezdte az EYOF-válogatót, elsőként a fiú kenusok mutatkoztak be. A szám favoritja a paksi Hodován Dávid és a dunaferres Kollár Kristóf voltak, ám a hatos pályán nevető harmadikként érkezett a rácalmási Horváth Benedek. Vízi Gábor tanítványa két éve foglalkozik a kenuzással, de meggyőző volt, amit a döntőben mutatott. Hogy minek köszönhette a sikerét?

„Beérett a sok munka, amit az edzőmmel végzünk. Boldog vagyok, hogy ott lehetek az EYOF-on, de még igazából nem fogtam fel, hogy mit is jelent ez az eredmény” – nyilatkozta a fiatal versenyző.

Kiváló magyar kezdés a szegedi vébén

A szerda délelőtti versenyekkel ténylegesen is elrajtolt az ICF kajak-kenu világbajnokság Szegeden. Bár Dombvári Bence nem jutott egyből a döntőbe, mivel számában, K1 500-on annyi induló van, hogy muszáj középdöntőzni, de az előfutamban mutatott magabiztos teljesítménye bizakodásra adhat okot. Akárcsak a Hajdu, Fekete férfi kenu páros futamgyőzelme. Ez történt eddig szerdán.

Hír

Két kiváló eredménnyel rajtolt a nap, ugyanis a parakajakosok KL1-es kategóriájában előbb Suba Róbert jutott be futamharmadikként egyből a döntőbe, majd Kiss Péter nagyon meggyőző teljesítménnyel, több mint egy hajóval megverve mindenkit a legjobb idővel kvalifikálta magát a fináléba.

„Sok jó versenyző volt a futamomban, izgultam, hogy mi lesz – kezdte a paralimpiai ezüstérmes Suba Róbert, aki arra a kérdésre, hogy melyikük végezhet előrébb, így válaszolt: – Petya szerintem jobb formában van, jó időket ment edzéseken, de a vízen majd kiderül, mert sokszor van úgy, hogy jó formában van az ember, de nem jön ki a versenyen minden. Fej-fej mellett haladunk, itt már kis időkülönbségek döntenek.”

Az idén Európa-bajnoki címet nyert Kiss Péter is boldogan nyilatkozott a célbaérést követően. „Szerencsére tudtam tartani a pályát, amivel az előző hetekben azért voltak gondjaim. Kicsit kiszáradva mentem a versenyre, a végét még jobban meg lehetett volna nyomni, de

szinte tökéletes volt így is.

Pénteken lesz a döntőnk, addig állóképességet már nem tudok javítani, de a rajtot még gyakorolhatom.”

KL2-ben Rescsik Csaba és Rozbora András, KL3-ban Kiss Erik és Török Dávid is a középdöntőbe jutott az előfutamból. Onnan Rozbora és Kiss a B döntőbe került, míg Rescsik és Török kiesett.

Az épek délelőtt 10 órakor kezdték el szereplésüket, mindjárt egy remek magyar eredménnyel, hiszen a Lucz Anna, Kiss Blanka páros K2 200 méteren kiváló versenyzéssel másodikként végzett futamában, ezzel egyből a döntőbe jutott.

Lucz Anna: „Az eleje kifejezetten jól sikerült, utána elkezdtünk billegni, de ezen még lehet javítani, főleg, hogy

nekem az első pálya mindig ilyen izgulós.

A fehéroroszok és a németek is megnyerték előfutamukat, nálunk a szlovének végeztek az első helyen, de ott vannak az ukránok is. Azért lesz pár erős páros a döntőben.”

Kiss Blanka: „Elfáradtunk az utolsó 100-ra, de próbáljuk tartani a tempót. Remélem, a döntőben nem fogunk billegni. Most pihenünk, aztán megpróbáljuk elképzelni fejben a pályát és a tömeget, így készülünk a döntőre.”

Férfiak kajak egyes 500 méteren nem lehetett egyből a döntőbe kerülni, a szám 2014-es világbajnoki ezüstérmese, Dombvári Bence nagyon magabiztos és könnyed versenyzéssel nyerte meg futamát, és jutott a pénteki középdöntőbe.

Dombvári Bence: „Vissza kellett szoknom a nemzetközi versenyzésbe, hogy az előfutamokat sem szabad félvállról venni. Az első 400 métert nyomtam meg, utána befújt a szembeszél, és ki is engedtem. Remélem, hogy ennél sokkal jobb időt is tudok majd menni. Szerencsém van, hogy megkaptam Kopasz Bálinttól ezt a számot, mert ez az én távom, erre vagyok beállítva, az 1000 méter már túl hosszú. Bár most még kevés néző volt, de

a rajtba beállva már most is hallottam a szurkolókat,

szóval köszönöm nekik a biztatást, nagy szükségem lesz rájuk a középdöntőben is, és bejutok, akkor a döntőben is!”

A férfi kenu párosok 500 méteres versenyében a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám kettős megnyerte futamát, amely automatikus döntőt jelent.

Hajdu Jonatán: „Már tegnap is két kemény edzést csináltunk, szóval annyira nem esett rosszul, mint máskor szokott. Nyilván a meleggel meg kell birkózni, a végén érezhető volt, de jól végig tudtunk jönni. Nagyon bízunk benne, hogy meglehet a dobogó a döntőben.”

Fekete Ádám: „Várható volt ez a nagy meleg, ezért direkt betettek az edzőink két kemény edzést a héten.

Szerencsére bejött egy kis szembeszél, így legalább kaptunk levegőt.

Nem csináltuk meg azt az indítást a végén, amit tudunk, mert érzékeltük, hogy vezetünk, szóval az még bennünk maradt a döntőre.

A Korisánszky Dávid, Mike Róbert kenu kettős középdöntős 200-on, akárcsak Bragato Giada kenu egyes 500 méteren.

A délelőtti program végén az Erdőssy Csaba, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Kós Benedek 1000 méteres kajak négyes futamában második lett, ezzel egyből a döntőbe jutott.

„Jó volt a rajtunk és az utazónk is, a végén tudnánk még erősíteni. Kicsit furcsa volt, mert az elején úgy éreztük, hogy hátszél van, majd a második 500-on befújt a szembeszél, ez kicsit megzavart, hogy így kellett eveznünk, ez sok energiánkat felemésztette. Majd felkészülünk erre is” – mondta Tóth Dávid. A négyes tagjai úgy gondolják, hogy maradt még bennük, és a döntőben sikerül még egy lapáttal rátenni, akkor akár éremért is küzdhetnek.

A délutáni program 15.00-kor kezdődik.

 

Lucz Dóra: Csak magamra koncentrálok

Lucz Dóra nem szeretne jósolni, de azt ígéri, hogy megpróbálja kihozni magából a maximumot a szegedi kajak-kenu világbajnokságon.

Hír

Nem volt egyszerű dolga az idén Lucz Dórának, hiszen csúcsformaközeli állapotba kellett hoznia magát az első válogatóra, majd a másodikra is. Ezután kiderült, hogy K1 200 méteren szétlövés dönt majd a világbajnoki indulásról közte és Csipes Tamara között. A szétlövés három héttel később tudták csak megrendezni, ott a szám korábbi Európa-bajnoka 0,29 másodperccel előzte meg az olimpiai és világbajnok ellenfelét, szűk két héttel később pedig már a világbajnokságon kell bizonyítania.

„Valóban nem volt egyszerű így a formábahozás – kezdte a 24 éves Lucz Dóra. – A második válogató és a szétlövés között például újra kellett egyet alapozni, de nagyon örülök annak, hogy sikerült megvernem Tamit. Kicsit furcsa, hogy egy héttel a világbajnokság előtt derült ki, hogy indulok Szegeden, de

a szétlövés miatt úgyis edzésben voltam,

szóval tudtam alkalmazkodni. Nem szeretek arról beszélni, hogy milyen formában vagyok, betegség és sérülés szerencsére nem hátráltatott, de a formám úgyis csak a versenyen derül majd ki.”

Arra a kérdésre, hogy abból lehet-e táplálkozni, hogy egy olimpiai és világbajnokot győzött le a vb-indulásért, Lucz Dóra így felelt: „Persze, hogy lehet, de én ilyenkor már csak magamra koncentrálok, és arra, hogy mindent kihozzak magamból. A célkitűzést illetően helyezésekről nem szeretnék beszéni. Ha kihozom magamból a legtöbbet, akkor elégedett leszek. Meglátjuk, hogy ez mire lesz elég.”

A 2017-es szegedi Világkupán már versenyzett hasonló hangulatban, mint amilyen az idei vébén várható, így az nem fogja agyonnyomni. „Ahogy hallottam, most még komolyabb lesz a hangulat. Rám ez motiválóan hat, még akkor is, ha a futam előtt már csak magamra koncentrálok” – mondta Lucz Dóra, aki ebben a számban volt már U23-as világbajnok, majd felnőtt Európa-bajnok, reméljük, Szegeden ismét sikerül egy lépcsőfokot feljebb lépnie.

Ellenfelei lesznek bőven, elég, ha csak az új-zélandi Lisa Carringtont említjük, aki a legutóbbi két olimpián és világbajnokságon is megnyerte a K1 200-at, de ott lesz Szegeden az Európa Játékok idei győztese, a tavalyi vb ezüstérmese, a dán Emma Jörgensen vagy a lengyelek riói ezüstérmese, Marta Walczykiewicz is.