Mégse

Varga Ádám duplázott, a kenus Horváth Benedek megnyerte az EYOF-válogatót

A sikeres szegedi felnőtt Világkupát követően a fiatalok kerültek reflektorfénybe Szegeden. Ezen a hétvégén rendezik meg ugyanis a júniusi belgrádi ifjúsági és U23-as Európa-bajnokságra, valamint a júliusi győri EYOF-ra a válogatókat. Csütörtökön 17 döntőt rendeztek a Maty-éren.

EYOF, ifjúsági és U23-as válogató
Hír

Két héttel ezelőtt a világ legjobb ezres menőivel csapott össze Kopasz Bálint a szegedi Világkupán. Az algyőiek 19 esztendős tehetsége ezúttal saját korosztályában szerepelt, hiszen ezen a hétvégén 1000 és 500 méteren is rajthoz áll az ifjúsági és U23-as Európa- és világbajnoki válogatóversenyen. Felnőtt Európa-bajnoki bronzérmesünk láthatóan nem vette fél vállról ezt a versenyt sem, hatalmas fölénnyel, több mint négy másodperccel előzte meg a második helyen záró honvédos Koleszár Mátyást.

„Ez volt a cél, mármint, hogy menjek egy nagyon erős pályát. Az idő, a körülmények most ideálisak ahhoz, hogy jó időt is evezzek. Igaz, a Világkupát követő héten és ennek a hétnek az elején sem éreztem túl jó formában magam, szenvedtem, de az edzőm ennek megfelelően rakta össze az edzéseket is. A formát természetesen a jövő heti felnőtt válogatóra szeretném hozni” – mondta a 3:26-os időt evező Kopasz Bálint, aki az U23-as és a felnőtt világbajnokságon is szeretne rajthoz állni. Az U23-as mezőnyben a hölgyeknél Mihalik Sára győzött K-1 1000 méteren, az U21-es férfi kenusoknál a szegedi Világkupán párosban rajtoló Dóri Bence Balázs volt a leggyorsabb, míg női K-2 1000 méteren Malcsiner Eszter és Racskó Fruzsina kettőse diadalmaskodott.

Amilyen szintet képvisel Kopasz Bálint az U23-as (és a hazai felnőtt) mezőnyben, olyan magasságokat jár be az ifjúságiaknál Varga Ádám. A tavalyi szereplése alapján Kolonics György-díjjal elismert fiatal kajakos fölényesen győzött K-1 1000 méteren, de ezen a napon várt még rá a 200 méteres szám is.

„Ki szeretnék jutni 1000 és 500 méteren az Európa-bajnokságra és a világbajnokságra is, és szeretném megnézni, hogy mire vagyok képes kétszáz méteren – magyarázta Varga Ádám, aki szerint nem nehéz motiválni magát. – Itthon az idén még nem kaptam ki, de a nemzetközi mezőnyben kell a legjobbnak lenni, vagyis megvan a mindennapi motiváció.”

Az ifjúsági lányok 1000 méteres versenyében is KSI-s kajakos, Kőhalmi Emese győzött, akinek kárpótlás volt ez a siker, hiszen délelőtt csak a harmadik helyen zárt favoritnak tartott négyesük K-4 500 méteren, amelyen az Orosz Adrienn, Lazúr Margaréta, Szendy Lilla, Gábor Netta alkotta csapathajó győzött. A férfi kenusok között Pétervári Pál tanítványa, a szentendrei Adolf Balázs tökéletes pályát felépítve, az utolsó 250 méteren nagyot finiselve szerezte meg a győzelmet. A lány párosok versenyében Bakó Olga és Biben Karina Klaudia párosa nyert, míg a férfi négyesek között Erős Patrik, Nikodém Patrik, Kós Benedek Tibor és Karnok Marcell alkotta csapathajó nyert.

A délután folyamán rendezték meg a 200 méteres finálékat, amelyen elsőként a női kenusok mutatkoztak be. Ifi C-1 200 méteren Nagy Bianka volt a leggyorsabb, az U21-eseknél Kisbán Zsófia nagy hajrájának köszönhetően előzte meg Molnár Rebekát. Párosban az ifi mezőnyben a szegedi Molnár Csenge Szamosi Blankával diadalmaskodott, az U23-asoknál a szegedi Vk-t is megjárt Bonyai Regina, Molnár Rebeka duó állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

A nap végére az ifjúsági és U23-as férfiak K-1 200 méteres versenyszáma maradt. A fiataloknál Varga Ádám behúzta a remélt második aranyát, így már két egyéni győzelemnél jár, míg az U23-asok között a riói olimpián tartalékként szereplő Birkás Balázs állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

A nap során az U15-16-os korosztály is megkezdte az EYOF-válogatót, elsőként a fiú kenusok mutatkoztak be. A szám favoritja a paksi Hodován Dávid és a dunaferres Kollár Kristóf voltak, ám a hatos pályán nevető harmadikként érkezett a rácalmási Horváth Benedek. Vízi Gábor tanítványa két éve foglalkozik a kenuzással, de meggyőző volt, amit a döntőben mutatott. Hogy minek köszönhette a sikerét?

„Beérett a sok munka, amit az edzőmmel végzünk. Boldog vagyok, hogy ott lehetek az EYOF-on, de még igazából nem fogtam fel, hogy mit is jelent ez az eredmény” – nyilatkozta a fiatal versenyző.

Meglepetéssel rajtolt a maraton-ob

A férfi kajakosok egyesében meglepetésre Mészáros Márton legyőzte Boros Adriánt a Győrben zajló maraton országos bajnokság nyitónapján.

Hír

A 30 kilométeres finálé végén csupán egy másodperc döntött a két versenyző között. „Sokáig négyen mentek az élen, de az utolsó futószakaszhoz már csak hárman érkeztek: Mészáros Márton, Boros Adrián és Aranyosi Gábor – kezdte a beszámolót Weisz Róbert szövetségi kapitány. – A célegyenesbe együtt fordultak be, ketten meg tudtak lépni, az utolsó 150 méteren indított egy nagy hajrát Marci, Adrián tudott vele menni, de amit a hajrá indításakor megszerzett fél métert, azt a végéig meg tudta tartani az éllovas.

Egy nagyon színvonalas verseny volt.”

A bronzérmet Aranyosi nyakába akasztották.

Nem volt alacsonyabb a nívó a női kajak egyesek 26 kilométeres döntőjében sem, ahol az első három helyezett nagyon gyorsan ellépett a mezőnytől. Czéllai-Vörös Zsófia, Kiszli Vanda és Csay Renáta hajójában megszámlálhatatlan világbajnoki cím pihent, ez meg is látszott a versenyen.

„Az utolsó futószakaszig ők együtt mentek, ekkor a vízreszállásnál egy hosszú, 500 méteres hajrát indított Zsófi, az itt kialakult néhány méteres különbség pedig a célig megmaradt” – kommentálta Weisz Róbert a Czéllai-Vörös, Kiszli, Csay sorrendet.

Czéllai-Vörös Zsófia boldogan adott interjút a győzelem után

A kenu egyeseknél két, a kajakosokéhoz képest sima győzelem született. A férfiaknál a táv feléig együtt ment Laczó Dániel és Nagy Gergely Balázs, a negyedik futásnál szakította le Laczó ellenfelét, és ért be elsőként a célba, a harmadik itt Török Aurél lett.

A teljesség kedvéért meg kell említeni, hogy a tavalyi vb-dobogós Dóczé Ádám, valamint Kövér Márton nem indult el egyesben, ők szombaton párosban állnak majd rajthoz, de Laczó és Nagy Gergely is elindul párosban is.

Laczó Dániel magabiztosan nyert

A női kenusoknál nagyon gyorsan szétszóródott a mezőny, az ifjúsági korú Horányi Dóra több mint két és fél perc előnnyel nyert Bonyai Regina előtt, míg a harmadik Sztolyka Rita lett.

Simon: Nehezebb a vb-csapatba kerülni, mint kvótát szerezni

Két és fél éve tért haza Angliából Simon Miklós, aki most a világ- és Európa-bajnok Kárász Anna felkészülését irányítja. A szigetországban szerzett tapasztalatairól, tanítványáról, az idei évről és a dél-afrikai edzőtáborról mesélt, valamint szóba került a tokiói olimpia is.

Hír

Egy évtizeden át Nagy-Britanniában edzősködött. Miben más ott, mint Magyarországon?

Ha röviden akarnám összefoglalni: itthon jobb. Magyarországon összehasonlíthatatlanul nagyobb kultúrája van, magasabb szintűek az edzések, sokkal profibb a sportág felépítettsége. Kint nagyon nagy az amatőr háttér, mondhatni, szinte véletlenszerűen kerül ki a rendszerből egy-egy tehetség, aki aztán központi felkészítést kap Nottinghamben, ahova ki kell költöznie.

A válogatottnál milyen a szakmai munka?

Ahogy tapasztaltam, nem megfelelő az edzőkiválasztás, gyakran tapasztalat nélkül, a sportolói múltra való tekintettel nevezik ki a szakmai munkát vezető szakembereket. Én próbáltam kint a magyar edzésmódszerekkel dolgozni, azokat átadni, ami sokáig jól is működött, de aztán a jó eredmények ellenére valamiért ezt nem nézték jó szemmel, és 2011 után szisztematikusan szétrombolták a csapatomat. Úgy éreztem, nem látják át a rendszert, az utánpótlás pedig gyakorlatilag nem is létezik.

Pedig az evezős sportban nagyok a hagyományok a szigetországban.

Ott nincs is gond a profi felépítéssel, a tradíció kint nagyon fontos dolog. De a kajak-kenu esetében egyáltalán nem működik ugyanez.

Egyfajta partizánharcot kellett vívnom, ami egy idő után sok volt.

Ezért jött haza 2016 év végén?

Egyrészt igen, de itthon is pozitív változások történtek a sportágban, egyre több edző kapott lehetőséget, én pedig annak idején éppen ennek a hiánya miatt próbáltam máshol szerencsét. Úgy érzem, most jó irányba haladunk, véghez tudom vinni, amit szeretnék. Hagynak minket, edzőket dolgozni, és a munkánkat az eredményeink alapján ítélik meg, ami kint, Angliában nem volt jellemző.

Az idei évvel eddig elégedett?

Kicsit felemásak az érzéseim, bár alapvetően tanítványom, a világ- és Európa-bajnok Kárász Anna jó és kiegyensúlyozott felkészülésen van túl. Itthon most hihetetlenül erős a női kajak mezőnye, hat helyre tíz, tizenkét versenyző is van, akik két másodpercen belül vannak egymáshoz képest. Nem akarok túlozni, de tényleg úgy érzem, ez talán minden idők legjobb női kajakmezőnye itthon.

Vannak még más, reményteljes tanítványai is?

A szintén világ- és Európa-bajnok Vad Ninetta egy sérülés miatt felfüggesztette a pályafutását, így az ő esetében várakozó állásponton vagyunk, a legfontosabb az egészsége. Van még egy U23-as tehetséges lány, Sólyom Dóra, aki szintén szép eredményekre lehet képes a felnőtt mezőnyben is.

Nemrég jöttek vissza a dél-afrikai edzőtábor? Hogyan sikerült?

Remekül. Egy ilyen edzőtábor úgy épül fel, hogy van egy alapelképzelésem, de a napi programban mindig rugalmasnak kell lenni, mert az sok mindentől függhet, például magától a versenyzőtől vagy az időjárástól. De kilencven százalékban általában el tudom végezni és végeztetni azt, amit terveztem, ami jó arány. A lényeg, hogy a fő cél nem sérüljön. Azt szoktam mondani, hogy

sok út vezet Rómába, és nyugalom, mi is oda fogunk érni.

Kárász Annától mit vár az olimpiai kvalifikációs időszakban?

Jó a magyar válogatási stratégia, és Annának nagyon jó esélye van a felnőtt csapatba kerülésre. Jövő héten lesz a válogató Szolnokon, egyesben legyen ott a hatos döntőben, és ott minél előrébb, párosban pedig idén is a győzelem a cél! A világbajnoki csapatba nehezebb bekerülni, mint maga a kvótaszerzés, így az a furcsa helyzet alakult ki az erős mezőny miatt női kajakban, hogy csapatba kerülésben, és nem kvótában gondolkozunk. Szeretnénk megismételni a tavalyi sikeres évet, az A-tervünk, hogy Anna Kozák Danutával alkosson párost, a B-terv, hogy bekerüljön a női kajaknégyesbe.

Hogy fog kinézni a 2019-es, olimpia előtt év?

Júniusban Európa-játékok lesz Minszkben, majd hét-nyolc hét felkészülés idő következik, jön a világbajnokság, majd utána lesz még egy előolimpia, bár át kell gondolni, az hogyan fog beleférni a felkészülésbe. 2020 májusára pedig, az olimpiai válogatókra kell csúcsformában lenni, mert az olimpia előtt minél korábban ki kell alakítani a csapatokat.

(forrás: Magyaredzo.hu)