Új utakon a szlalom szakág

2008. február 15-e óta Sztaics István vezeti a szlalom és vadvízi szakágat. Magyarországon jelenleg még nagyon kezdetlegesek a körülmények, azonban az elmúlt évben az MKKSZ elnöksége jelentős lépéseket tett a szakág tervszerű fejlesztésére, amelyet nagymértékben katalizálhat az új sportvezető megbízása is. Ezt mutatja, hogy a szlalomban az élmezőnybe tartozó Franciaországgal hazánk szakembercsere-programról állapodott meg és elérhető közelségbe került több gyakorló pálya elindítása is még ebben a szezonban.

„Ez a szakág nem csak a raftingot és a szlalomot foglalja magában, hanem például az extrém kajakot is, de nekünk jelenleg az előbbi kettő a legfontosabb. A raftingban már vannak szép eredményeink, a magyarok az elmúlt években a szakág Európa-kupa versenyein több dobogós helyezést is elértek, míg a szlalom azért kiemelten fontos, mert szerepel az ötkarikás játékok programjában.”- mondja Sztaics István, aki korábban a Magyar Kajak-Kenu Szövetség technikai igazgatói posztját töltötte be.

Fontos lenne, hogy a hazai versenyzőknek biztosított legyen az edzéslehetőség, ám az ehhez szükséges gyakorlópályák még nem készültek el, habár tervbe van véve egy-egy ilyen pálya Szentgotthárdon, Békésben, valamint Budapesten is. „A gyakorlópályák nem alkalmasak versenyzésre, hiszen ezek kisesésű folyók, azonban kitűnő lehetőséget adnak a gyakorlásra, az utánpótlás képzésére.. Egy versenypályának legalább 350 méter hosszúnak kell lenni 6 méteres eséssel, a vízhozamának pedig 12-15 köbméternek másodpercenként. Egy ilyen pálya építésének költsége 800-900 millió forint. Hasonló pálya volt épült az athéni olimpiára és Pekingben is mesterséges módon oldják majd meg a szlalom szakág versenyeit. Ha Magyarországon is létesülne egy ilyen pálya – amely a külföldi tapasztalatok alapján biztosan megtérülő befektetés – akkor nagyjából 5-6 év kéne a nemzetközi mezőnyhöz történő felzárkózáshoz. Ezért folyamatosan keressük a befektetőket, akik látnak fantáziát a szlalomban egy vadvízi pálya építésében és működtetésében.”- mondja Sztaics.

Az olimpián négy számban rendeznek szlalomban versenyeket- női, illetve férfi kajak egyes, valamint kenu egyes és páros. A következő időszakban a legfontosabb cél, hogy meginduljon az utánpótlás képzés, egyre több helyen alakuljanak szlalom és vadvízi evezéssel foglalkozó csoportok. Ehhez a legfontosabb feltétel, hogy legyenek eszközök és megfelelő szakemberek. „Nemrégiben állapodtunk meg a francia szövetséggel egy csereprogramról. Ők oktatnak magyarokat a szlalomban, mi pedig a síkvízi szakágban segítünk nekik a szakemberek képzésében. Ez nagy lehetőség, hisz Franciaország az élmezőnybe tartozik, van sok pályája és szakembere.”- mondta a szakág vezető

Magyarországon jelenleg a rafting és a szlalom között vannak átfedések, egy szűk kör teszi ki a versenyzői bázist. Ezt többnyire volt kajakosok és kenusok űzik. Hazánkban több tíz cég foglalkozik rafting túrák szervezésével, s általában a túravezetők indulnak a versenyeken is. „Szeretnénk ha kevesebb lenne az átfedés, ehhez azonban növekedni kell a versenyzői létszámnak. A tömegbázisa megvan a szakágnak, hiszen a különböző céges túrákon egyre többen vesznek részt és e mellett egyre inkább látható, hogy a fiatalok előszeretettel fordulnak az extrem sportok felé

 

” Az idei évben mindkét szakágban rendeznek Európa-bajnokságot. A válogatóversenyeket külföldön rendezik, nemzetközi verseny keretében, átlátható válogatási elvekkel. A rafting szakág válogatói április 5-6-án, valamint 26-27-én lesznek, előbbi Szlovéniában, míg az utóbbi Horvátországban. Az Eb-re Ausztriában kerül sor május közepén, a Salza folyón. Mindhárom versenyt természetes pályán rendezik. Az MKKSZ is segíti a versenyzőket, a nevezési díjat a Szövetség állja. A szlalom szakág versenyszámainak válogatói április 19-20-án lesznek, míg az Eb-re, amely egyben kvalifikációs verseny az olimpiára május 9-11-én kerül sor Krakkóban, egy mesterséges pályán. „Férfi kajakban és kenu egyesben a középmezőny végére számítok, ami, ha negyven indulót feltételezünk, a 30-35. pozíciót jelenti. Női kajakban az elmúlt évi válogatón csupán egy versenyzőnk indult, azonban örülnék, ha ez az idei évben másképp lenne” – latolgatja az esélyeket Sztaics István.

Összességében elmondható, hogy a síkvíz mellett a vadvízi szakágak terén is megpezsdült az élet kajak-kenuban. Az elmúlt évben még csak tapasztalat szerzésre utaztak versenyzőink a nemzetközi regattákra, de az idén már remélhetőleg komoly csatákat vívnak majd az értékes helyezéskért. Ennél is fontosabb azonban, hogy egy tervszerű munka keretében elinduljon az utánpótlás képzése és minél hamarabb egy magyarországi pálya mellett szurkolhassunk e szakág kiválóságainak.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók