Mégse

Ugrásra készen

A koronavírus-járvány miatt több mint egy hónapja nem hagyta el Gödöt, mégsem változott sokat a napi rutinja a háromszoros olimpiai bajnoknak. Most is naponta kétszer edz, ugyanakkor élvezi, hogy 25 év után otthon töltheti a tavaszt, szabadidejében füvet nyír, ősrégi kismotorjait bütyköli, és hiába jár pályafutása vége felé, mégis úgy érzi, hogy az olimpia elhalasztásával nyert idő bizonyos szempontból neki dolgozik. A Kajak-Kenu TV Kammerer Zoltánnal készített interjút.

Hír

“A bizonytalan időkben is tartom a formám, és igyekszem készenlétben lenni. A napi két edzést úgy kell érteni, hogy van egy hosszabb vízi edzésem, és csinálok napi egy kemény szárazföldi tréninget is, ami lehet futás, vagy kondi – mesélte Kammerer Zoltán. – Tudom milyen állapotban kell lennem ahhoz, hogy ugrásra készen álljak. Gondolom, ha lesz verseny, akkor legalább egy hónappal előtte szólnak, nekem pedig annyi idő elég lesz, hogy felkészüljek rá.”

A legrutinosabb magyar kajakos nemcsak a formájával kapcsolatban ennyire tudatos. Hiába 42 éves, az olimpiai elhalasztása sem ejtette kétségbe, továbbra is az a célja, hogy ott lehessen Tokióban.

“Az én szempontomból

még jól is jöhet az egy éves csúszás.

Nem fizikálisan vagyok belefáradva az életformába, amit évtizedek óta csinálok, hanem inkább szellemileg. Mindig szerettem volna több időt itthon tölteni, most olyan dolgokat csinálhatok, amire vágytam. Nyírhatom a füvet, 34 év után lehet egy olyan nyaram, amikor lesétálhatok a Dunára, fürödhetek, vagy kedd reggel kiülhetek a teraszra kávézni. Egy év alatt fel tudok töltődni szellemileg,

a fizikai állapotom pedig nem fog romlani.

Nyilván nem mondhatjuk, hogy az idő nekem dolgozik, de bizonyos szempontból mégis, mert akivel elvileg párost fogok menni, ő egy fiatal srác, aki jövőre még jobb lesz. Ami mindenképpen pozitív, hogy a támogatóimon és a klubbomon azt érzem, kapok tőlük még egy év bizalmat, ez pedig azt jelenti, hogy meg tudom hosszabbítani a pályafutásomat.”  

Az interjúból kiderül, hogy kivel/kikkel menne párost jövőre Kammerer Zoltán, valamint szó lesz arról is, hogy milyen edzéseket javasol azoknak, akik ezekben a hetekben a koronavírus-járvány miatt nem tudnak vízre szállni. A Graboplast Győri VSE versenyzője csapattársával, Balla Virággal rövidesen a Magyar Kajak-Kenu Szövetség egyik #eddzotthon epizódjában is szerepelni fog. 

“Mélyizom-erősítő feladatokat mutatok be a videóban. A saját testsúlyos kondiedzéseket mi felnőtt versenyzők is szeretjünk “elfelejteni”, mert gyerekkorunkban ezeket sajnos nem erőltette ránk senki. Akkoriban az ilyesmi nem volt divat, ezért fáj a derekam, illetve néha a vállam, meg a könyököm. Ebből a szempontból még számomra is jó ez az időszak, most van idő és lehetőség arra, hogy ilyen gyakorlatokat végezzünk, ezért ajánlom az #eddzotthon videókat mindenkinek.”

Kincső-Virág 1:1

A két legjobb magyar női kenus kiváló formában kezdte az idényt, kedden délelőtt C-1 200 méteren bizonyítottak. A szolnoki tesztverseny-sorozat első futamát Balla Virág nyerte meg Takács Kincső előtt, a másodikban pedig helyet cserélt a két győri versenyző, délután együtt indulnak NC-2 500 méteren.

Hír

Lyukasnak számít az olimpiai kvalifikáció szempontjából a női kenu egyesek 200 méteres száma, a világbajnokságon tavaly a szegedi Nagy Bianka nem került be a legjobbak közé, így a szövetségi kapitány idén keresi azt a versenyzőt, aki jövő májusban – a szintén szegedi – pótkvalifikációs versenyen megszerezheti a harmadik kvóta. 

Sajnos Balla Virág, és Devecseriné Takács Kincső – miután tavaly párosban ők már szereztek kvótát – nem indulhat a jövő májusi versenyen – pedig kedd délelőtt mindketten megmutatták, hogy 200 egyesben is kiváló formában vannak. 

Az edzésverseny első futamát C-1 200 méteren Balla Virág nyerte 46,86-as idővel, mögötte párja, Devecseriné Takács Kincső lett a második 47.43-al, az UTE versenyzője, Lakatos Zsanett pedig harmadik helyezést ért el 49.03-al.

A második futamban, kisebb hátszélben Takács Kincső győzött, ideje 47.43 lett, a másodiknak Balla Virág érkezett 48.44-el, a harmadikként Nagy Bianka futott be 50.23-al.

“Mindig akkor sikerül jól a felkészülésünk, ha

az ötszáz élvez prioritást,

elsősorban arra építjük az edzésmunkát, 200-on pedig egyszer Virág győz, egyszer én, ezt mindig az adott pálya dönti el” – mondta a második futamot megnyerő Devecseriné Takács Kincső. 

A tesztversenyen délután a férfi K-4 500, valamint a női C-2 500 méteres futamokat rendezik, utóbbibban természetesen a számban világbajnoki ezüstérmes Balla Virág, Takács Kincső páros is érdekelt. 

Megműtötték Gál Pétert

A szolnoki kajakost négy héttel ezelőtt ütötte el egy figyelmetlen autós a zebrán, a bal vállán megsérült izületi tokokat műtéttel kellett helyrehozni. A beavatkozást kedden végezték a Sportkórházban, a válogatott kajakos már otthon van, legkorábban szeptemberben szállhat vissza a hajóba.

Hír

“Készült egy MR-vizsgálat, ami megállapította, hogy a jobb vállam nem szenvedett komoly sérülést, a balt viszont meg kellett műteni – mondta Gál Péter. – A Sportkórházban a járvány után

én voltam az első beteg a műtőben,

három holland csavart kaptam a vállamba, ezek fixálják a megsérült ízületi tokokat. Az orvosom, Dr. Pavlik Attila, és keretorvosunk Dr. Toman József szerint jól sikerült a beavatkozás, vannak még fájdalmaim, remélem azok hamar elmúlnak.”

A baleset május 9-én történt, a versenyzőt futóedzés közben, egy kétsávos út zebráján ütötték el. Nem emlékszik pontosan a baleset körülményeire, de szerencsésnek tartja magát.

“A külső sávban érkező autós elengedett, a belső sávban közlekedő hölgy azonban nem vett észre, és elütött. Nem tudom pontosan, hogy mekkora tempóval jött, talán nem hajtott túl gyorsan, de így is komoly ütést kaptam. A vétkes sofőr azóta többször érdeklődött az állapotom felől, nem haragszom rá, mindenki követhet el hibákat. Összességében

járhattam volna sokkal rosszabbul is.”

A szolnoki versenyző a jobb vállát már óvatosan elkezdhette mozgatni, a balt viszont még négy hétig rögzítőkötés védi, utána indulhat a rehabilitációja. Ha minden jól halad, akkor Gál Péter szeptemberben újra vízre szállhat, így nem kellett feladnia tokiói álmait. 

“Kiváló állapotban voltam, amikor a baleset történt, pont előtte mentünk először pályát, és erősebbnek éreztem magam, mint tavaly tavasszal. Így most pontosan tudom, hogy milyen munkát kell majd végeznem szeptembertől, hogy jövőre jó formában térhessek vissza. Mindent megteszek azért, hogy ott lehessek az olimpián” – tette hozzá a válogatott versenyző.