Mégse

Történelmi lehetőség előtt

63 ország 450 versenyzője áll rajthoz a hétvégén a spanyolországi La Seu d'Urgell városában, az olimpiai kvalifikációs szlalom kajak-kenu és vadvízi világbajnokságon. Az eseményen összesen 36 szlalom kajakos-, és 22 kenus kvótát lehet szerezni. A versenyen a magyar válogatottnak is esélye van arra, hogy története során először ötkarikás indulást érő helyezést érjen el.

szlalom vb 2019
Hír

Négy fős magyar kerettel vág neki az olimpiai kvalifikációs viadalnak Storcz Botond vezetőedző csapata. A válogatott tagjai már két hete a verseny helyszínén készülnek.

“A Pireneusok lábánál fekvő pálya egy

jó hírű létesítmény,

az 1992-es barcelonai olimpia szlalomversenyeit rendezték rajta. A magyar keret tagjai szeptember 10-én utaztak ki a helyszínre, hogy szokják a körülményeket. A kapuk kitűzésén természetesen a versenyre majd változtatnak a szervezők, de a kanyarok adottak, így jobb eséllyekkel szállhatnak vízre a mieink” – mesélte Storcz Botond, a szlalom szakág vezetőedzője.

Férfi kajakban és kenuban Potocny Marcel, csak kajakban Rácz Koppány, női K-1-ben Seprenyi Sára, női kenuban pedig Schmid Julia képviseli a magyar színeket. Emlékezetes, hogy Potocny Marcel már négy évvel ezelőtt is majdnem kvótát szerzett Magyarországnak K-1-ben (9 századmásodpercen múlt akkor!), erre a történelmi tettre a vezetőedző szerint akár ezen a hétvégén is lehet esélye.

“Marcelnak azért ezúttal is nehéz dolga van, de ha minden összejön, akár esélye is lehet kajakban a kvótaszerzésre. Koppány még ifikorú versenyző, ő a szlovén válogatottal edzett együtt a felkészülés alatt. Azt kértem tőle használja ki azt, hogy mindenféle teher nélkül versenyezhet. Seprenyi Sárának is rendkívül nehéz dolga lesz a női kajakos mezőnyben. A mieink közül

a legtöbb esélye Schmid Juliának van

arra, hogy olimpiai kvalifikációt érő helyen végezzen” – tette hozzá Storcz Botond.

Schmid Julia 31 éves, korábban több világbajnoki érmet szerzett az osztrák szlalomcsapat tagjaként. A kajakos versenyszámokban 18-18, kenuban 11-11 kvótát osztanak La Seuban. A legkomolyabb szlalom hagyományokkal rendelkező csapatok számonként sokszor három bombaerős versenyzőt is elindítanak, de miután országonként csak egy szerezhet kvótát, így Schmid Julia már akkor is történelmet írhat, ha csak a legjobb 20 közé kerül be.

A férfi kenu, és a női kajak előfutamokat csütörtökön, a női kenu és a férfi kajak előfutamokat pénteken rendezik meg. Az elődöntőket és döntőket szombaton és vasárnap bonyolítják.

Mind a négy versenyszámban rajthoz áll majd a tavalyi világbajnok. Férfi kajakban a német Hannes Aigner a címvédő, az uraknál C-1-ben a szintén német Franz Anton. A hölgyeknél tavaly mindkét szakágban az ausztrál Jessica Fox nyert, ő idén a rekordot jelentő harmadik alkalommal lehet bajnok kajakban és kenuban egyszerre.

Már hét aranynál járunk a kínai vébén

A fantasztikus csütörtöki kezdést (három világbajnoki cím) is sikerült túlszárnyalnia a magyar kajak-kenu válogatottnak pénteken a Kínában zajló ifjúsági, U23-as és felnőtt maraton világbajnokságon. A hét versenyszámból négyben magyar siker született!

Hír

A második nap nem rendeztek a felnőttek számára versenyt, viszont ugyanúgy kettős magyar győzelemmel indult a nap, mint csütörtökön. Az ifi kajakos lányok között párosban a Kőhalmi Emese, Rendessy Eszter egység győzött, utóbbi versenyzőnek az egyes után ez már a második aranyérme volt a vébén. Az ezüstérmet a Csonka Eszter, Csengeri Evelin duó szerezte meg.

Az ifista fiúk ugyanezen számában szintén magyar elsőségnek örülhettünk, hiszen Őry Zsombor és Erdélyi Tamás ért elsőként a célba, ugyanitt Vékássy Bendegúz és Redl András negyedikként zárt.

Az ifiknél a harmadik páros versenyszámban, férfi kenuban is csak a magyarok hátát nézte a mezőny, itt Horváth Benedek és Nagy Olivér lett a világbajnok, Kollár Kristóf és Hodován Dávid az ötödik helyen kenuzott a célba. Horváth Benedeknek szintén ez volt a második világbajnoki aranya Kínában.

A pénteki negyedik (összesen már a hetedik) magyar vb-címet az U23-asoknál szerezte Katona Lili kajak egyesben, ugyanitt Nagy Viktóra lecsúszott a dobogóról, negyedikként zárt.

További három magyar érem is született még a második napon: Molnár Csenge (C-1 ifi) ezüst-, Laczó Dániel (C-1 U23) és Györgyjakab Máté (K-1 U23) pedig bronzérmes lett. Meczkó Viktória (C-1 ifi) és Béke Kornél (K-1 U23) egyaránt a kilencedik helyen végzett.

A szombati program magyar idő szerint (már csak a felnőtteknek rendeznek versenyt):
2.15 Női C-1
4.00 Férfi C-1
6.30 Női K-1
9.00 Férfi K-1

Sejteni lehetett, hogy ilyen szenzációs vébét futunk

Weisz Róbert szövetségi kapitány szerint várható volt, hogy a magyar válogatott ilyen kiváló eredményeket ér majd el a Kínában rendezett ifjúsági, U23-as és felnőtt maraton kajak-kenu-világbajnokságon.

Hír

A magyar válogatott egészen elképesztő teljesítményt nyújtva, 21 érmet (kilenc arany-, hét ezüst- és öt bronz) nyert Kínában, ezzel toronymagasan az éremtábla élén végzett, a második legeredményesebb nemzet, Spanyolország “csupán” tíz érmet zsebelt be. Ami a felnőtteket illeti: három arany-, három ezüst- és két bronzérem a mérleg, amely szintén egyedülálló teljesítmény.

A vb éremtáblázata:

„Hazudnék azt mondanám, hogy nem számítottam ilyen kiváló eredményekre, hiszen

a szezon során már sejteni lehetett, hogy jól fogunk menni a vébén is

– kezdte az értékelést Weisz Róbert. – Szerencsére az időeltolódás miatti akklimatizálódás nem volt negatív hatással a versenyzőkre. Egyedül Boros Adrián küzdött vele, de mivel ő szombaton és vasárnap versenyzett, így volt ideje kipihennie magát. Szerencsére éjszaka utaztunk, reggel érkeztünk, így könnyű volt egyből átvenni a ritmust.”

A szövetségi kapitány szerint minden dicséretet megérdemel az utánpótlás, hiszen az érmek nagy részét ők szerezték, mivel ott több korosztályban rendeztek versenyeket, de a felnőttek is hozták azt a színvonalat, amit megszoktunk tőlük.

„Főleg a női kajakosokra lehetünk büszkék, de a többi szakágban is nagyon értékes érmek születtek. Kiemelném például Boros Adrián és Máthé Krisztián kajak párosban szerzett ezüstjét, amely

egy nagyon nagy teljesítmény,

akárcsak Kisbán Zsófi kenus érme. Egyedül férfi kenuban hiányzik nagyon Kövér Marci, és az általa szerzett számos érem. Az viszont nagy dolog, hogy Nagy Gergely és Laczó Dani párosa fel tudott állni a dobogóra. Ők nagyon fiatalok, és ha tovább fejlődnek, akkor komoly eredményeket érhetnek el.”

Weisz Róbert fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a kenusoknál Dóczé Ádám betegséggel küzdött, antibiotikumot szedett, le volt gyengülve, de 70 százalékos állapotban is maximálisan odatette magát.

A szövetségi kapitány csak szuperlatívuszokban tudott beszélni a rövidkörös és a normál egyest is megnyerő Kiszli Vandáról, valamint külön kiemelte a huszadik vb-aranyát megnyerő Csay Renátát.

„Jó volt látni, hogy a nemzetközi maratonélet is mennyire elismeri és tiszteli őt, a díjkiosztón is levetítették a róla szóló kisfilmet, ami nem csoda, hiszen a maraton kajak-kenu talán legnagyobb ikonja ő” – mondta Weisz Róbert.