Történelmi lehetőség előtt

szlalom vb 2019

63 ország 450 versenyzője áll rajthoz a hétvégén a spanyolországi La Seu d'Urgell városában, az olimpiai kvalifikációs szlalom kajak-kenu és vadvízi világbajnokságon. Az eseményen összesen 36 szlalom kajakos-, és 22 kenus kvótát lehet szerezni. A versenyen a magyar válogatottnak is esélye van arra, hogy története során először ötkarikás indulást érő helyezést érjen el.

Négy fős magyar kerettel vág neki az olimpiai kvalifikációs viadalnak Storcz Botond vezetőedző csapata. A válogatott tagjai már két hete a verseny helyszínén készülnek.

“A Pireneusok lábánál fekvő pálya egy

jó hírű létesítmény,

az 1992-es barcelonai olimpia szlalomversenyeit rendezték rajta. A magyar keret tagjai szeptember 10-én utaztak ki a helyszínre, hogy szokják a körülményeket. A kapuk kitűzésén természetesen a versenyre majd változtatnak a szervezők, de a kanyarok adottak, így jobb eséllyekkel szállhatnak vízre a mieink” – mesélte Storcz Botond, a szlalom szakág vezetőedzője.

Férfi kajakban és kenuban Potocny Marcel, csak kajakban Rácz Koppány, női K-1-ben Seprenyi Sára, női kenuban pedig Schmid Julia képviseli a magyar színeket. Emlékezetes, hogy Potocny Marcel már négy évvel ezelőtt is majdnem kvótát szerzett Magyarországnak K-1-ben (9 századmásodpercen múlt akkor!), erre a történelmi tettre a vezetőedző szerint akár ezen a hétvégén is lehet esélye.

“Marcelnak azért ezúttal is nehéz dolga van, de ha minden összejön, akár esélye is lehet kajakban a kvótaszerzésre. Koppány még ifikorú versenyző, ő a szlovén válogatottal edzett együtt a felkészülés alatt. Azt kértem tőle használja ki azt, hogy mindenféle teher nélkül versenyezhet. Seprenyi Sárának is rendkívül nehéz dolga lesz a női kajakos mezőnyben. A mieink közül

a legtöbb esélye Schmid Juliának van

arra, hogy olimpiai kvalifikációt érő helyen végezzen” – tette hozzá Storcz Botond.

Schmid Julia 31 éves, korábban több világbajnoki érmet szerzett az osztrák szlalomcsapat tagjaként. A kajakos versenyszámokban 18-18, kenuban 11-11 kvótát osztanak La Seuban. A legkomolyabb szlalom hagyományokkal rendelkező csapatok számonként sokszor három bombaerős versenyzőt is elindítanak, de miután országonként csak egy szerezhet kvótát, így Schmid Julia már akkor is történelmet írhat, ha csak a legjobb 20 közé kerül be.

A férfi kenu, és a női kajak előfutamokat csütörtökön, a női kenu és a férfi kajak előfutamokat pénteken rendezik meg. Az elődöntőket és döntőket szombaton és vasárnap bonyolítják.

Mind a négy versenyszámban rajthoz áll majd a tavalyi világbajnok. Férfi kajakban a német Hannes Aigner a címvédő, az uraknál C-1-ben a szintén német Franz Anton. A hölgyeknél tavaly mindkét szakágban az ausztrál Jessica Fox nyert, ő idén a rekordot jelentő harmadik alkalommal lehet bajnok kajakban és kenuban egyszerre.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók