Tokióig tovább mennek

Túl van az alapozás első 500 kilométerén a tavaszt hazai vizeken töltő Vasbányai Henrik és Mike Róbert. A világbajnok páros tagjai egyelőre egyesben edzenek a ráckevei Dunán, ahol a Kolonics György Vízisport Központ átépítése miatt most éppen a pesterzsébeti Duna Garden Hotel vendégszeretetét élvezik. Tudatosan és görcsmentesen készülnek Rióra, ráadásul egészen a tokiói olimpiáig terveznek.

Ők a kivételek, akik erősítik a szabályt. Míg a felnőtt válogatott keret összes többi tagja melegvízi edzőtáborban töltötte a márciust, addig ők már második éve itthon maradnak tavasszal. Edzőjük Oláh Tamás szerint ennek fő oka, hogy világbajnok tanítványait felesleges a világ másik felére utaztatni ahhoz, hogy csak az edzésekre koncentráljanak, mert amúgy is mindent alárendelnek a kenunak.

„Mindig ilyen voltam, hosszú évek óta nagyon tudatosan készülök – mondja Mike Róbert. Viszont korábban a tudatosságom mellé görcsösség is társult. Manapság ez már kevésbé jellemző rám, egyre közelebb vagyok ahhoz, amiért elkezdtem dolgozni, vagyis az olimpiai aranyhoz és tudom, hogy mikor, mit kell csinálnom.”

„Én tavaly voltam görcsös, minden edzésen a legjobb akartam lenni, mindent megvontam magamtól, de nekem az úgy nem volt jó – veszi át a szót Vasbányai Henrik. – Hamar kifáradtam, tavasz közepén már holtponton voltam, ahonnan nehéz volt kijönni. Rájöttem, hogy nem jó, ha túlságosan akarok és Robi is megmondta, hogy nekem ennél több lazaság kell, mert kettőnk közül alapvetően ő a tudatos. Most lazítottam az étrendemen, néha megengedek magamnak egy csokit, vagy egy sütit. Sokat gondolok arra, hogy 2010-ben, vagy 2011-ben mennyit edzettem a mostanihoz képest és szinte semmit, ennek ellenére akkor sem ment rosszul a versenyzés. Nem kell görcsölnöm, most bennem van a munka, ez pedig a versenyen ki fog jönni.”

Bő egy hét és elkezdik a páros edzéseket is, amit eddig tudatosan nem sietettek. Már most jobb előjelekkel vágnak neki a közös munkának, mint egy éve ilyenkor. Az alapozás során Mike Róbert a Cooper-teszten ért el egyéni rekordot, 3700 méter felett teljesített és ezzel az egész felnőtt keretet legyőzte, Vasbányai Henrik pedig úszásban lépett előre rengeteget, pedig azt mondja korábban kifejezetten gyengén teljesített a medencében.

„Azért tudtam úszásban fejlődni, mert Tamás nagyon változatos edzéseket vezetett az uszodában is, talán kétszer nem úsztuk ugyanazt a tél során, ez nekem nagyon bejött. A visszajelzések szerint most az evezés is jobban megy, mint tavaly ilyenkor, úgyhogy várom már a párost. Tavaly pont a már említett görcsösségem miatt kicsit fásult voltam mire a párost elővettük, idén szerintem jobb lesz”

„Most nagyon érzem a mozgást egyesben, ilyenkor párosban kifejezetten élvezetes szokott lenni – folytatja Mike Róbert. – Azt mondják, a mi technikánk azért passzol össze, mert Henriknek nagyon jó a vízfogása, nekem pedig jó a húzásom hátulja, ebből annyit szoktam érezni, hogy nem szaggatunk, hanem szépen halad alattunk a hajó.”

Tavaly nem sikerült megvédeni a 2013-ban szerzett világbajnoki címüket C-2 1000 méteren. Moszkvában ezüstérmesek lettek a románok mögött, de Mike Róbert az előző szezont sem tartja kudarcnak, sőt szerinte jókor jött a „pofon”.

„Sokkal jobb így, mintha az olimpián kaptunk volna ki. A tavalyi világbajnokságnak egy tanulsága van, hogy hátszélben bátrabban kell elindulni. A románok bevállalták, hogy végig nyomják, ügyesek voltak és szerencséjük volt, hogy végig bírták. Mi is meg tudtuk volna csinálni, ha bevállalósabbak vagyunk. Három tizeddel maradtunk le, pedig olyan időt mentek, amilyet még senki a világon ebben a versenyszámban.”

A magyarok 2013-ban Duisburgban először megnyerték a 1000 méteres párost, majd másnap bónuszként ezüstérmet szereztek ötszázon, pedig az utóbbi számra nem is készültek. Tavaly az 500 méter volt előbb és ott csak ötödikek lettek….

„Nem szerencsés a gyengébb távunkkal kezdeni. Ha idén is az 500 méter van előbb, akkor azt el kell engednünk. Azonban ha sikerül ezren nyerni, akkor utána már bármi lehet ötszázon” – teszi hozzá Mike Róbert.

2 éve úgy álltak neki a közös munkának, hogy mindketten jól akarnak menni egyesben is, mert az ad jó alapot a pároshoz. Ennek megfelelően eddig rendre odaálltak az itthoni válogatókon C-1-ben is. Vasbányai Henrik többször megcibálta az oroszlán bajszát, 2013-ban például legyőzte az olimpiai bajnok Vajda Attilát. Nem tagadja, hogy az egyes továbbra is motiválja.

„Robi szerintem tart ott, hogy neki nem kell már feltétlenül C-1-ben bizonyítania. Nekem viszont 24 évesen még fontos, hogy tapasztalatokat gyűjtsek egyéniben is. Majdnem biztosra mondom, hogy idén is ott leszek a válogatón ezer egyesben, de ha előbb van, mint a páros, akkor azért nem feltétlen. Idén a kvótaszerzés a fő cél, semmiképpen sem indulhatnék mindkét számban a világbajnokságon.”

Az olimpiai időrend viszont már ismert, Rióban elméletileg lehet duplázni 1000 méteren, erre pedig a legnagyobb esélye itthon éppen Vasbányai Henriknek lehet. A duplázáshoz azonban a párjának is lenne néhány szava.

„Elfogadnám, hogy két számot induljon, ha annak van értelem. De meg kellene előtte nézni, hogy milyenek az esélyei egyesben, mert ha az rosszul sikerülne, akkor megvan annak a kockázata, hogy utána párosban is maga alatt lesz.”

„Ha ilyen jól alakulnának a dolgok, hogy az olimpián két számot is indulhatnék, nekem akkor is fejet kellene hajtanom a többség akarata előtt – teszi hozzá Vasbányai Henrik. – Mindenképpen kikérném az edzőm, a párom és még néhány tapasztalt ember véleményét és hallgatnék rájuk.”

Rió után is van élet, mindkettőjükben ott akar lenni 2020-ban Tokióba is. Ez a 24 éves Vasbányai Henrik esetében egyáltalán nem tűnik nagy vállalásnak, Mike Róbert azonban idén lesz 31 esztendős.

„Ha sikerül Rió, akkor azért folytatom, ha pedig nem, akkor azért. Egyébként is, miért hagynám abba 32 évesen, amikor ennyire jól érzem magam a bőrömben?!”

Teljes galéria megtekintése

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók