Mégse

Tanulóév után komoly tervek a jövőre

Eredményes évet zártak a magyar SUP-osok, pedig még meglehetősen gyerekcipőben jár itthon a sportág. Világszerte azonban rendkívül népszerű, és az olimpia programjára is felkerülhet, így komolyabb tervei vannak a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek ebben a szakágban is.

Hír

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) idei, első Világkupáján máris születtek kiváló magyar eredmények, hiszen Hasulyó Bruno a harmadik, Hasulyó Dániel pedig a hetedik helyen végzett, majd a nemrég végetért, I. ICF világbajnokságon is kitettek magukért a magyarok, hiszen Bruno ezüst-, míg Dániel bronzérmet nyert, Horváth Noémi pedig világbajnoki címet gyűjthetett be a felfújható deszkák versenyében.

„Van egy versenyzői rétegünk, amelynek tagjai járnak a környező országokba is nemzetközi versenyekre – kezdte Foltán László szakágvezető. – Célunk, hogy Magyarországon is minél többen űzzék ezt a sportot. Azt szeretnénk, hogy

ahogyan az emberek lemennek a Margit-szigetre futni, úgy elmenjenek tavakra, vagy akár a Dunára is SUP-ozni.

Szerencsére jó irányba haladunk, az idei szabadidős rendezvényeinken, mint a Harbour Summit vagy a Demizsin Race volt, már viszonylag sokan rajthoz álltak, de a Balaton-átevezést is sokan teljesítették SUP-pal.”

Az idén rendezte meg az MKKSZ az első SUP magyar bajnokságot. Itt csak versenyzői engedéllyel rendelkezők állhattak rajthoz, ezt a bázist is jelentősen szeretné bővíteni a magyar szövetség.

„Jövőre a Magyar Kajak-Kenu Szövetség segítséget ad az egyesületeknek abban, hogy SUP-os foglalkozásokat indítsanak – folytatta Foltán László. – A sportág 2028-ban ott lehet az olimpián, ezért szeretnénk előre gondolkozni, és együttműködni azokkal a klubokkal, amelyek nyitottak erre. De más terveink is vannak. Amikor kint voltam a kínai világbajnokságon, akkor sok külföldi elitversenyzővel beszélgettem. Tetszett nekik, hogy szövetségi vezetőket is küldtünk Magyarországról, nem csak SUP-osokat. Kérdezgettem őket, hogy milyen igényeik vannak versenyzői szempontból, mit gondolnak, mire kell odafigyelnie egy rendező országnak. Nagyon jó néven vették, hogy felmértük az igényeiket. Nyitottak voltak arra, hogy

akár Szegedre is ellátogassanak egy nemzetközi versenyre.

Nekünk pedig nem titkolt szándékunk, hogy SUP-világbajnokságot rendezzünk Magyarországon, a 2021-es vébét meg is pályáztuk.”

“A bizonytalannál jobb a biztos rossz”

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) Sportolói Bizottságának elnökével, Medveczky Erikával beszélgettünk arról, hogy 2021-ben rendezik meg a tokiói olimpiát. A sportág örökös bajnoka szerint a versenyzők számára nagy megnyugvást jelenthet, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) bejelentése után megszűnt a bizonytalanság.

Hír

Tavaly a szegedi világbajnokságon két aranyérmet nyert női kajakban Medveczky Erika, aki éppen a 2016-os riói játékok után robbant be a közvetlen nemzetközi élmezőnybe olimpiai számokban. A nyolcszoros világbajnoknak idén jó esélye volt arra, hogy életében először olimpiai résztvevő lehessen.

“Nem vagyok már fiatal versenyző, négy évvel ezelőtt vettem egy nagy levegőt, és megfogadtam, hogy a tokiói olimpiáig mindenképpen kitartok. Ebből a négy évből éppen néhány perce lett öt” – mondta Medveczky Erika.

A Honvéd versenyzőjét ennek ellenére megnyugtatja a NOB mai döntése.

“Úgy vagyok vele, hogy jobb a biztos rossz, mint a bizonytalanság, és ezzel nem vagyok egyedül a versenyzők közül. Most már legalább tudjuk, hogy az idei olimpiát elhalasztják a világjárvány miatt. Tegnap, mint a Sportolói Bizottság elnöke, megkértem a felnőtt válogatott tagjait, hogy töltsenek ki egy online kérdőívet. A válaszadók 76%-a úgy nyilatkozott, nem tartja elképzelhetőnek, hogy idén olimpiát rendeznek, de ha mégis, akkor felkészül rá.”

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) tegnap jelentette be, hogy megvan a forgatókönyve arra az esetre, ha elhalasztják a tokiói olimpiát, így hamarosan döntés születhet arról, hogy hogyan folytatódik az idei kajak-kenu szezon.

“Várjuk az ICF döntéseit, mert

szükségünk van új célokra.

Ha bejelentik, hogy mikor és milyen világversenyeket rendeznek meg 2020-ban, akkor az egy olyan biztos pont lehet a sportolók számára, amihez tudnak igazodni.”

A Csipes Ferenc vezette női kajakos csoport – amelyek Medveczky Erika is tagja – szombat hajnalban ért haza a dél-afrikai edzőtáborból. A sportolónő azóta házi karanténba vonult a saját lakásába csoporttársával, Pupp Noémivel együtt. Mindkettőjükön végeztetett koronavírus-tesztet vasárnap az MKKSZ, de a vizsgálatok eredménye a laborok terheltsége miatt még nem érkezett meg.

“Noémi átmenetileg hozzám költözött, most ugyanabban a házban lakunk, mint a vőlegényem, de külön emeleten. Amióta hazaértünk az edzőtáborból, azóta a párommal és a családommal gyakorlatilag nem találkoztam, csak a lépcsőházban kiabáltunk át egymáshoz. A családtagjaim vásárolnak ránk, így boltba nem járunk, csak autóval megyünk el minden nap a teljesen kihalt Honvéd vízitelepre, majd edzés után jövünk haza. Ez nyilván nem a legkellemesebb így, de fő a biztonság, ráadásul tudom, hogy

rengetegen vannak most olyanok, akik ennél sokkal nagyobb nehézségekkel küzdenek”

– tette hozzá az MKKSZ Sportolói Bizottságának elnöke.

A jövő évre halasztották az olimpiát

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) bejelentette, hogy a tokiói olimpiát a jövő évre halasztják és legkésőbb 2021 nyarán kell megrendezni, miután Abe Sindzó japán miniszterelnök és Thomas Bach, a NOB elnöke egyetértett abban, hogy idén a világméretű koronavírus-járvány miatt nem lehet megrendezni a ötkarikás játékokat.

Hír

A japán kormányfő kedden telefonon egyeztetett a NOB első számú vezetőjével és utána arról tájékoztatta a sajtót, hogy azonos állásponton voltak a halasztás szükségességét illetően. Abe, a szervezők és a NOB arról is megállapodott, hogy a játékokat legkésőbb 2021 nyarán megrendezik.

“Arra kértük Bach elnököt, fontolja meg a nagyjából egyéves halasztást,

hogy ezzel lehetővé váljon a sportolók számára, hogy a legjobb feltételek között versenyezhessenek, és a nézők számára biztonságos legyen az esemény. Bach elnök azt mondta, százszázalékban egyetért ezzel” – fogalmazott Abe.

A NOB végrehajtó bizottsága még kedden, gyorsan összehívott rendkívüli ülésen – ugyancsak telefonkonferencia keretében – vitatta meg a halasztás lehetőségét.

Koike Juriko, Tokió kormányzója külön beszélt újságíróknak és jelezte, ha 2021-ben rendezik az olimpiát, akkor is Tokió 2020 lesz az elnevezése, márkaneve.

Az elmúlt hetekben – sportolók, sportszövetségek, politikusok mellett – egyre több olimpiai bizottság jelezte, hogy a halasztás lenne a legjobb megoldás a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben. Kanada vasárnap elsőként jelentette be, hogy ha az eredeti időpontban tartanák meg a játékokat, bojkottálja az eseményt.

A NOB álláspontja a fokozódó nyomás ellenére sokáig az volt, hogy nem kell elhamarkodottan dönteni, májusban is elég lehet határozni az esetleges módosításról, és a japán szervezők is rendszeresen úgy foglaltak állást, hogy tartják magukat az eredeti időponthoz. Thomas Bach ugyanakkor vasárnap már azt mondta, hogy a döntés négy héten belül megszületik, Abe Sindzó pedig erre reagálva hétfőn először beszélt az esetleges halasztásról.

Az olimpiát idén július 24. és augusztus 9. között rendezték volna meg.