Suba Róbert: fejleszt, hogy nyerjen

A DÉMÁSZ- Szeged parakajakosa, Suba Róbert már Tokióra is gondol, amikor a hajóját fejleszti, emellett rendszeresen edz a Tiszán, és élvezi, amikor megcsillannak a város fényei Szeged folyóján.

Nagy tervek
Hír

– Egy kis türelmet kérnék, éppen megbeszélést tartunk a parakajakommal kapcsolatban – mondta udvariasan a telefonba Suba Róbert (36), a DÉMÁSZ-Szeged paralimpiai kajakosa, majd az új időpontban már készségesen állt a rendelkezésünkre. Ebből is látszik, Rio ezüstérmese – a KL1-es sérültségi kategória 200 méteres parakajakdöntőjében végzett a második helyen – nemcsak a vízen, hanem az eszközök területén is nagyon készül a versenyidényre.

– Folyamatos fejlesztés szükséges, ugyanis nem vagyok elégedett a hajó beülőjével – kaptunk bepillantást a háttérmunkába Suba Róberttől, aki az év elejétől a DÉMÁSZ-Szeged versenyzője. – Olyan a parakajak, mint a Forma–1: technikai sport lévén ez az apróság is szükséges ahhoz, hogy fejlődjek, és legközelebb ne kapjak ki 45 ezredmásodperccel, mint az olimpián.

Suba Róbert Kiskőrösön él és dolgozik, emellett rendszeresen jár Szegedre.

– Heti egyszer megfordulok a Maroson vagy a Tiszán, emellett napi kapcsolatban vagyok az edzőpárossal, Csamangó Attilával és Győrfi Tamással – mondta a parakajakos, aki 19 esztendősen többéves tapasztalattal a háta mögött szenvedett gerincsérülést egy ejtőernyős ugrás közben, így azóta tolószékben él.

– Márciusig ergométereztünk, a jobb időkben pedig már az élő folyókon gyűjtöttük a kilométereket, míg az elmúlt héten Dunavarsányban edzőtáboroztunk. Szerdán is gyönyörű szép volt a Tisza, koromsötétben végeztem az edzéssel, és a folyóvízen megcsillantak a város fényei. Nagyon élveztem, szép emlék, és egészen más inger ért, jó élmény volt. Ha pedig nem Szegeden vagyok, akkor Akasztó közelében van egy halgazdaság, annak a vizén szállok hajóba.

Hiába van messze 2020, már most is gondol a tokiói olimpiára Suba Róbert.

– A beszélgetés elején említett beülővel kapcsolatban egy új eszközt kell feltalálnunk, ennek beállítása, ellenőrzése pedig hosszú, pénz- és energiaigényes folyamat. Sok szempontnak kell megfelelni. Fáradt vagyok, és elkerült a sérülés, de nem a legjobb az állapotom. Volt egy terhelés, most zajlik a rehabilitáció. Lesz tájékoztatóverseny, világkupa, válogatók, Bulgáriában Eb, Csehországban vb, és ugye már Tokió is képben van – jegyezte meg végül Suba Róbert.

Forrás: delmagyar.hu

Jégsárkányok lepték el a Városligeti Műjeget

Hatalmas sikerrel zárul az I. Jégsárkány Kupa, amelyet a Városligeti Műjégpályán rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség pénteken késő este.

Hír

A csípős hideg és a késői időpont ellenére több százan eljöttek az impozáns környezetben, a Vajdahunyad vára tövében tartott rendhagyó eseményre, amelyen a rendezők által biztosított, élekre szerelt sárkányhajókban, speciális evezőkkel versenyeztek a résztvevők, így szezonon kívül is találkozhattak versenykörülmények között a sárkányhajósok.

Összesen 16 csapat nevezett, a négy futamból az első kettő jutott a középdöntőbe, majd rendeztek D, C, B és A döntőt is, végül a váci Dunai Sárkányok győztek. „Életemben először ültem ilyen jégsárkányban, hatalmas élmény volt – kezdte közvetlenül a célbaérés után a győztes csapat egyik tagja. – Sárkányhajózunk, de ez azért más mozgást igényel, a vízen előre teszed a lapátot és húzod magad, itt pedig lökni kellett a hajót. Nagyszerűen éreztük magunkat ezen a csodálatosan helyszínen, köszönjük a szervezőknek! Ha lesz jövőre is ilyen, biztosan eljövünk, hogy megvédjük a címünket.”

Patyi Melinda, a sárkányhajó szakág vezetője is elégedetten konstatálta a rendezvény sikerességét. „Nagyon boldog vagyok, hogy a sok nevező csapat mellett a nézők is ilyen szép számmal kilátogattak. Maga a jégsárkány két éve létezik, az idén januárban volt belőle először világbajnokság, gondoltuk, megpróbáljuk meghonosítani Magyarországon is, és mivel a vízen elég erősek vagyunk sárkányhajóban is, így reméljük, hogy jégsárkányban is egyre jobbak leszünk. Felkészülni nem könnyű, hiszen kevés eszköz van még rá Magyarországon, de szeretnénk jövőre is megrendezni az eseményt, hogy legalább versenykörülmények között tudjanak gyakorolni a csapatok.”

Galériánk az eseményről ide kattintva nézhető meg.

Drámai hajrá a Dusin

Továbbra is remekül szerepelnek a magyarok a világ egyik legveszélyesebb kajakversenyén, a Dél-Afrikában zajló Dusi Marathonon.

Hír

A nyitónap után a második napon 43 kilométer várt a mezőnyre. A péntek pedig így indult Dél-Afrikában:

A férfi párosoknál Boros Adrián a dél-afrikai Carl Foscherrel egy hajóban három másik kettőssel szinte együtt ért a célba. Hivatalosan Borosék másodikként végeztek a világ legjobbjainak tartott Hank McGregor, Andy Birkett egység mögött.

A női párosok versenyében a csütörtökihez hasonlóan a harmadikként zárta a napot Kiszli Vanda a dél-afrikai Jenna Warddal a Jordan Peek, Cana Peek és a Bridgitte Hartley, Christie Mackenzie kettős mögött.

A vegyes párosoknál a második helyről várta a napot Czéllai Zsófia és Brandon van der Walt, a magyar, dél-afrikai kettősnek sikerült ledolgoznia valamennyit hátrányából, és továbbra is a második helyen áll.

Rövidesen jelentkezünk a helyszínről is tudósítással.

Boros Adrián még az első nap után nyilatkozott stábunknak:

A szombati zárónapon 36 kilométer vár a mezőnyre.