Mégse

Suba Róbert: fejleszt, hogy nyerjen

A DÉMÁSZ- Szeged parakajakosa, Suba Róbert már Tokióra is gondol, amikor a hajóját fejleszti, emellett rendszeresen edz a Tiszán, és élvezi, amikor megcsillannak a város fényei Szeged folyóján.

Nagy tervek
Hír

– Egy kis türelmet kérnék, éppen megbeszélést tartunk a parakajakommal kapcsolatban – mondta udvariasan a telefonba Suba Róbert (36), a DÉMÁSZ-Szeged paralimpiai kajakosa, majd az új időpontban már készségesen állt a rendelkezésünkre. Ebből is látszik, Rio ezüstérmese – a KL1-es sérültségi kategória 200 méteres parakajakdöntőjében végzett a második helyen – nemcsak a vízen, hanem az eszközök területén is nagyon készül a versenyidényre.

– Folyamatos fejlesztés szükséges, ugyanis nem vagyok elégedett a hajó beülőjével – kaptunk bepillantást a háttérmunkába Suba Róberttől, aki az év elejétől a DÉMÁSZ-Szeged versenyzője. – Olyan a parakajak, mint a Forma–1: technikai sport lévén ez az apróság is szükséges ahhoz, hogy fejlődjek, és legközelebb ne kapjak ki 45 ezredmásodperccel, mint az olimpián.

Suba Róbert Kiskőrösön él és dolgozik, emellett rendszeresen jár Szegedre.

– Heti egyszer megfordulok a Maroson vagy a Tiszán, emellett napi kapcsolatban vagyok az edzőpárossal, Csamangó Attilával és Győrfi Tamással – mondta a parakajakos, aki 19 esztendősen többéves tapasztalattal a háta mögött szenvedett gerincsérülést egy ejtőernyős ugrás közben, így azóta tolószékben él.

– Márciusig ergométereztünk, a jobb időkben pedig már az élő folyókon gyűjtöttük a kilométereket, míg az elmúlt héten Dunavarsányban edzőtáboroztunk. Szerdán is gyönyörű szép volt a Tisza, koromsötétben végeztem az edzéssel, és a folyóvízen megcsillantak a város fényei. Nagyon élveztem, szép emlék, és egészen más inger ért, jó élmény volt. Ha pedig nem Szegeden vagyok, akkor Akasztó közelében van egy halgazdaság, annak a vizén szállok hajóba.

Hiába van messze 2020, már most is gondol a tokiói olimpiára Suba Róbert.

– A beszélgetés elején említett beülővel kapcsolatban egy új eszközt kell feltalálnunk, ennek beállítása, ellenőrzése pedig hosszú, pénz- és energiaigényes folyamat. Sok szempontnak kell megfelelni. Fáradt vagyok, és elkerült a sérülés, de nem a legjobb az állapotom. Volt egy terhelés, most zajlik a rehabilitáció. Lesz tájékoztatóverseny, világkupa, válogatók, Bulgáriában Eb, Csehországban vb, és ugye már Tokió is képben van – jegyezte meg végül Suba Róbert.

Forrás: delmagyar.hu

Megvan a vb-re és Eb-re utazó keret

A hétvégi szolnoki válogatót követően Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány előterjesztésére a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöksége elfogadta a magyar válogatott keret névsorát a soron következő korosztályos világversenyekre.

Hír

Az első ilyen világversenyt, az ifjúsági és U23-as Európa-bajnokságot az olaszországi Auronzóban rendezik.

A magyar válogatott kerete az Eb-re:

Az év fő versenye, a világbajnokság július 26. és 29. között lesz Plovdivban. Az Eb-n még nem, de itt már elindul Takács Tamara is. A még mindig csak 21 éves kajakos, aki már a felnőttek között is világ- és Európa-bajnoknak mondhatja magát, 500 és 1000 egyesben áll rajthoz Bulgáriában.

A magyar válogatott kerete a vb-re:

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöksége részéről elfogadásra került a felnőtt, az U23-as és az ifjúsági maratoni Európa-bajnokságra utazó magyar keret is.

A maraton Eb-re utazó csapat:

 

Emberfeletti magyar teljesítmény az Eb-n

Akárcsak tavaly, az idén is 15 érmet szerzett a magyar kajak-kenu válogatott az Európa-bajnokságon, és bár az aranyérmek számában nem léptünk előre, de Hüttner Csaba szerint ez sokkal erősebb Eb volt, mint a tavalyi, mivel ez a verseny kvalifikált az Európa Játékokra.

Hír

„Abszolút elégedett vagyok a teljesítménnyel. A célunk az, hogy a világbajnokságra megtartsuk ezt a jó formát – kezdte az értékelést a szövetségi kapitány, aki a szakágakon is végigment, kezdve a férfi kenuval. – Kiss Tamás negyedik helye egy előre mutató teljesítmény, benne lett volna egy érem is. A dobogóra nehéz felállni a vb-n, de egy stabil pontszerző hely meg lehet neki is.

A párosokat pedig tovább kell erősíteni, és konkurenciát kell teremteni nekik.”

Az 500 férfi kajak négyes a bravúrosnak mondható harmadik helyen végzett, Hüttner Csaba szerint reálisan a harmadik legjobb négyes most a miénk a spanyolok és a németek mögött. „Nagyon boldog lennék, ha a vb-n is a dobogóra tudnának állni a srácok, akiknek most azért kell dolgozniuk, hogy csökkentsék a hátrányukat a spanyolok és a németek mögött a vb-ig, majd pedig az olimpiáig.”

A férfi kajak négyes remekül ment, de tovább kell fejlődni, hogy utolérjük a két legjobb egységet

A szövetségi kapitány kiemelte, hogy a férfi kajakosoknál az 1000 méter párosban állunk a legtávolabb az olimpiai kvótaszerzéstől. Nagyon bízik ugyanakkor az 500-on most Európa-bajnoki címet nyert Mozgi Milán, Somorácz Tamás kettősben, de fel kell építeni melléjük további párosokat.

A férfi egyes kajakosoknál Hüttner Csaba szerint két versenyző emelkedik ki, a portugál Fernando Pimenta és Kopasz Bálint. „Azt azért látni kell, hogy a hazai versenyeken Bálint nincs olyan erőkifejtésre kényszerítve, mint itt a világversenyeken, és az 500 méterre elkészült az erejével fejben és fizikálisan, innentől kezdve csak az 1000 egyesre fog koncentrálni, ami szerintem jó döntés.”

Kopasz Bálintnak sok volt az 500 és az 1000 egyes, mostantól csak a hosszabb távra koncentrál

A szülés után két Eb-arannyal és egy Eb-ezüsttel visszatért Kozák Danutáról a szövetségi kapitány elmondta, hogy számított erre a remek teljesítményre, és örül, hogy az ötszörös olimpiai bajnok bebizonyította, hogy továbbra is Magyarország egyik legjobb sportolója, és mindig lehet rá számítani.

A kenus Balla Virág ugyancsak három érmet, két aranyat és egy bronzot nyert.

„Ezen a versenyen emberfelettit alkotott,

ez a teljesítmény egy nagy lökést adhat neki a világbajnokságra, de nem szabad ezzel megelégedni, hiszen a vb-n kanadai és kínai versenyzők is lesznek, ezért tovább kell dolgozni és fejlődni.”

Kozák Danuta mellett Balla Virág volt a magyar válogatott másik sztárja

A világbajnokságot augusztus 22. és 26. között Portugáliában rendezik, előtte, július 13. és 15. között vár még egy válogató a versenyzőkre Szolnokon.