Rosszul lett, ha kajakost látott

Homonnai Luca ötször nyert ifjúsági világbajnokságot, a 2015-ös felnőtt világbajnokságon Janics Natasával 200 méteren, 16 évesen (!) ezüstérmes lett. Megválasztották az év utánpótlás sportolójának, a legnagyobb kajakreménységnek tartották, amely a magyar női mezőny erősségét ismerve felér legalább egy világbajnoki címmel. Majd jött 2017 márciusa, amikor elindult a még mindig csak 19 éves kajakos kálváriája. Most fitneszversenyre készül, és még az is lehet, hogy egyszer ismét láthatjuk kajakozni.

sérülés után
Hír

– Hogy indult ez az egész rémálom, amiből lassan kezdesz felébredni?

– Csipes Ferencnél edzettem a Honvédban, kiváló erőállapotban éreztem magam, majd a sevillai edzőtáborba utazás előtt néhány nappal éjszaka arra ébredtem, hogy zsibbad a jobb vállövem. Bepánikoltam, hogy nem tudok evezni, rohantam gyúróhoz, izomgörcsre gyanakodtam, de utána sem tudtam felemelni a kezem, Csipes Ferenc rám is szólt már Sevillában a technikai edzésnél, hogy emeljem szemmagasságig a kezem. A parton megmutattam neki a hátamat, a lapockám kiállt öt-hat centire, mint egy szárny. Bőgve mentem a szállásra, hogy vége a szezonomnak. Hazautaztam, itthon több vizsgálatra is elmentem, neurológiára, ultrahangra, kiderült, hogy valami vírustól idegbénulásom van, azt mondták, nem tehetek semmit, csak pihenjek, és két hónap múlva menjek vissza.

éjszaka arra ébredtem, hogy zsibbad a jobb vállövem

@coachberkes #berkesteam #fitbalanceberkesteam #berkesangels #fitness #workout

A post shared by Homonnai Luca (@luca.homonnai) on


– Hogy tudtad ezt feldolgozni lelkileg?

–  Sehogy. Egyébként is pánikolós vagyok, de teljesen összeomlottam. Nekem akkor minden magánéleti problémámra az edzés volt a megoldás, kiszakítottak egy kilenc éves rutinból, depressziós lettem, úgy éreztem, hogy egy nagy semmi vagyok. Nem tudtam itthon maradni, egy küzdelem volt az életem saját magammal. Ha megláttam egy kajakozó embert, rosszul lettem, meg kellett állnom az autóval, és át kellett adnom a kormányt másnak. Nem tudtam beletörődni, hogy nem evezhetek, irányíthatatlanná vált a hangulatom, egész nap negatív voltam úgy, hogy alapvetően én mindig is egy pozitív személyiség voltam.

– Milyen segítséghez fordultál, ha már edzeni nem edzhettél?

– Sosem szerettem lelkizni, de úgy voltam vele, hogy inkább elmegyek pszichológushoz, mintsem, hogy nyugtatókat szedjek. Elmentem egy olyan szakemberhez, aki Nepálban tanulta a buddhista hitvallást, de továbbra is ingerlékeny voltam, meg kellett tudnom, hogy mi okozza ezt, mielőtt gyógyszerekre bíztam volna az életem. Egy endokrinológus kivizsgált, és kiderült, hogy pajzsmirigy-alulműködésem, valamint inzulinrezisztenciám van. Amikor versenyeztem, többször voltam túledzett, és nehezen kezeltem a kajakozással járó stresszt. Ezt nem hangoztattam akkoriban, de 2016-ban volt egy olyan pillanat, amikor a fél arcomban bénulásom volt, annyira stresszeltem.

 Hogy vagy most?

–  Vár még rám egy vizsgálatsor, de elkezdtem fitneszezni, és ez rengeteget segít. Edzőm, Berkes Laci mondta, amikor elmentem hozzá, hogy neki már volt dolga ilyen jellegű problémával, és ha odafigyelünk rá edzés közben, akkor javulni fog. Igaza lett, rengeteget javult a hátam, és én magam is sokkal erősebb lettem. Azt is mondhatom, hogy csodát tett velem, mert van olyan gyakorlat, amelyet egy hónap után ötször akkora súllyal tudok már csinálni, mint előtte, márpedig ez óriási fejlődés. Lelkileg is helyrejöttem, gyógyszerekkel helyre rakták a hormonokat, kezd kiegyenesedni az életem. Az is lehet, hogy április-május környékén elindulok egy fitneszversenyen bikini modell kategóriában, mert azért még mindig a versenyzés éltet.

#berkesteam #berkesangels #fitness #fitnessgirl #legday #workout #fitnessworkout #sport

A post shared by Homonnai Luca (@luca.homonnai) on

azt sem tudom, hogy holnap hol leszek, és mit csinálok

 Akár kajakozni is láthatunk még?

–  Három hete láthattak, akik arra jártak, mert hosszú idő után ismét lementem evezni. Milyen érdekes, korábban nagyon nem szerettem a hidegben kajakozni, de most januárban lementem evezni. Sajnos még nem volt az igazi, megerősödtek ugyan a hátizmaim, már minimális az eltérés a lapockámnál, de evezés közben, amikor szemmagasságban volt a kezem, még azért éreztem a fájdalmat. Egyesületem és versenyzői engedélyem nincs, de hivatalosan még nem vonultam vissza. Hogy mit hoz a jövő, azt nem tudom, azt sem tudom, hogy holnap hol leszek, és mit csinálok. Nekem úgy változik egyik pillanatról a másikra az életem, hogy ha veszek citromot, hogy limonádét igyak, mire megcsinálom és felemelem a poharat, addigra biztos, hogy valaki elém dob két süteményt, hogy inkább azt egyem meg, én pedig el is bizonytalanodom minden új lehetőségnél.

–  Janics Natasa is visszatér, és kőkeményen edz. Adott ez valamennyi erőt, amikor olvastad?

–  Bevallom, nem olvasok kajak-kenus cikkeket. Van bennem még egy kis tüske a kajakozás felé azok után, ami az elmúlt egy évben történt velem. Egyébként beszéltem Natasával, szóval tudom, hogy keményen edz, de arról nem esett szó, hogy ismét összeülnénk. Nem is eshet, mert fényévekre vagyunk egymástól, ő már remek formában van, én pedig még a kajak közelében sem vagyok.

–  El tudod képzelni az életedet kajakozás nélkül?

–  Nem tudok erre konkrétan válaszolni, most csak azt tudom, hogy minden nap edzek és készülök az érettségire. Korábban úgy éreztem, hogy én csak egy kajakos vagyok, semmi más. Még a parton sétáló, nézelődő nagypapától is féltem, hogy le fog engem kajakozni, mindenem volt a versenyzés. Úgy viszonyultam az eredményeimhez és a kajakozáshoz, mint a Gyűrűk urában Gollam a gyűrűhöz, az volt az én drágaságom. Nagyon hiányzik az a közeg, most nem tehetem meg azt, amit akkor igen, hogy kimentünk külföldre és azon nevettek a többiek, hogy a csokis muffint Nutellába, a gyorsétteremben pedig a sültkrumplit fagyiba mártogatva eszem. De még nem tudnék 20 kilométereket evezni, néhány hónapot biztosan várni kell arra, hogy kiderüljön, vissza tudok-e térni.

Felülmúlták a várakozásokat a férfi négyesek és a válogatott is

Az első versenyén szereplő mindkét férfi kajak négyes érmet szerzett a Szegeden rendezett Világkupán az új olimpiai számban, 500 méteren. A tervezett 15 helyett 24 éremmel zárta a magyar válogatott az év első nemzetközi gyorsasági viadalát, ezzel éremtábla élén végzett.

Hír

A kajaknégyesek versenye volt a vasárnap, és talán az egész Világkupa legnagyobb érdeklődéssel várt eseménye – legalábbis magyar szempontból mindenképp. Az új olimpiai számban, férfi 500 méteren a most először összeültetett mindkét magyar egység bejutott a döntőbe, és nem csak, hogy bejutott, de a dobogóra is felállhatott. A Balaska Márk, Birkás Balázs, Dudás Miklós, Kuli István négyes a spanyolok mögött a második helyen végzett, míg a Tótka Sándor, Molnár Péter, Mozgi Milán, Somorácz Tamás alkotta hajó hajszállal mögöttük bronzérmes lett.

„Ezért lehet meglepetés a házi versenyben a győzelmünk, mert az elő- és középfutamokban nem mutattuk meg, hogy mire vagyunk képesek.

Akkor 80 százalékon mentünk, a döntőben pedig odatettük a 120-at”

– mondta Dudás Miklós.

A másik négyesből Tótka Sándor azt nyilatkozta, hogy nagyon örül a bronzéremnek, és elárulta azt is, hogy a duisburgi Világkupán változtatnak a két négyesen, az egyik a Tótka, Molnár, Dudás, Kuli, a másik pedig a Balaska, Birkás, Mozgi, Somorácz hajó lesz. Ezután jelöli ki Hüttner Csaba szövetségi kapitány, hogy milyen összeállítású kvartett indul majd az Európa-bajnokságon.

Női kajak négyesben a felkészülésben jóval előttünk járó új-zélandi és ausztrál hajó mögött a Lucz Dóra, Medveczky Erika, Takács Tamara, Vad Ninetta egység bronzérmet nyert, míg a rendkívül fiatal Katrinecz Rita, Szabó Ágnes, Racskó Fruzsina, Gamsjager Lisa-Maria kvartett ötödikként zárt.

„Nem vártam sehova magunkat, mert alapvető hibákkal küzdöttünk a korábbi futamokban, és csak az lebegett a szemem előtt, hogy ne boruljunk be. Mindannyian munkából jöttünk, szóval nem szabad elégedetlennek lennünk egy bronzérem után” – mondta Medveczky Erika.

„Voltak hibák, de összeálltunk annyira, hogy egy bronzéremre elég legyen. Örülök, hogy tudtunk a végére egy akkorát hoppolni, hogy behúzzuk magunkat a harmadik helyre” – nyilatkozta Vad Ninetta.

A magyar csapat második aranyérmét a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám kenu páros szerezte, amely a legrövidebb távon, 200 méteren is hatalmas előnnyel nyert. A Némedi, Konrád, Lelovics Dávid duó ugyanitt ötödik lett.

„Mindketten imádjuk a hátszelet, szóval ez jól jött nekünk – kezdte Fekete. – Viszont rosszabb idő volt, mint tegnap, mert hullámzott a víz, és oldalról is jöttek a hullámok, kormányos szemmel ez nem ízlett annyira. Mindenképp nyerni akartunk, mivel ez egy gyengébb mezőny volt, szóval elégedettek vagyunk. Nagyon jó itt, a magyar közönség előtt versenyezni, végig hallottuk őket a versenyen, olyan volt, mintha többen ültünk volna a hajóban.”

A sprintszámokban nem ez volt az egyetlen magyar érem vasárnap, hiszen női kajak párosban két egységünk is felállhatott a dobogóra, Hagymási Réka és Szabó Ágnes a második, Kiss Blanka és Lucz Anna pedig harmadik lett. Itt is verhetetlennek tűnt a Lisa Carrington, Aimee Fisher új-zélandi páros.

„A rajtot jobban elkaphattuk volna, de utána felvettünk egy jó utazási sebességet. Az új-zélandiakról tudtuk, hogy jók lesznek a kétszeres olimpia bajnok Lisa Carrington vezetésével. A válogatón majd eldől nálunk is, hogy mely számokra fogunk koncentrálni” – mondta Hagymási Réka.

Női kenu egyes 500 méteren is két magyar állhatott a dobogóra, a kínai Xu Shixiao nagy fölénnyel győzött Lakatos Zsanett és Nagy Bianka előtt.

Férfi kajak egyes 500 méteren a tavalyi vb-induló Kopasz Bálintot is megelőzve Noé Zsombor bronzérmet nyert, Kopasz negyedik lett. „Nagyon meglepett ez az ezüstérem, mert nem vagyok még csúcsformában. Álomskalp, hogy Bálintot megvertem, de ő már fáradtan érkezett erre a versenyre, míg nekem ez volt az egyetlen számom, nagy dolog, hogy így is ekkorát tudott menni” – nyilatkozta sportszerűen Noé Zsombor.

A 200 méteres egyes számokban nem tudtunk dobogóra állni, női kajakban az Európa-bajnok Lucz Dóra nyolcadik, férfi kajakban Apagyi Levente hetedik, női kenuban Balla Virág ötödik, Takács Kincső hetedik, míg férfi kenuban Hajdu Jonatán negyedik, Korisánszky Dávid pedig hetedik lett.

A délutáni, 5000 méteres zárószámokban egy újítást láthatott a szépszámú közönség, hiszen a nemzetközi szövetség megváltoztatta a lebonyolítást, és a maraton mintájára a versenyzőknek futniuk is kellett a hajóval. A női kenusoknál jól alkalmazkodtak a magyarok, Lakatos Zsanett arany-, Bragato Giada pedig bronzérmet nyert.

A női kajakosoknál Kiszli Vanda lemásolta Lakatos teljesítményét, és megszerezte a magyar válogatott negyedik aranyérmét, majd a maratoni világbajnok kajakos, Boros Adrián zárta a Világkupát egy ezüstéremmel.

A verseny előtt 15 éremmel lett volna elégedett Hüttner Csaba szövetségi kapitány, ehhez képest 24-et (4 arany, 8 ezüst és 12 bronz) szerzett a magyar csapat, így az éremtábla élén végzett. Az olimpiai számokat tekintve három ezüstéremmel (Kopasz Bálint, Bodonyi Dóra, férfi kajaknégyes) és három bronzéremmel (férfi kajak négyes, női kajak négyes, Takács, Balla női kenu páros) zártuk a Világkupát.

Időbüntetés és hajótörés a maratoni ob-n

Komoly izgalmak döntöttek a női párosok versenyében a szegedi maratoni kajak-kenu országos bajnokságon, amely egyben válogató a júliusi, horvátországi Európa-bajnokságra is.

Hír

A sokszoros világbajnok Csay Renáta, Bara Alexandra kettős a 26 kilométeres távon sokáig együtt haladt az élen a világbajnoki címvédő Mihalik Sára, Kiszli Vanda és a Czéllai-Vörös Zsófia, Kovács Petra párossal, ám Csayék 800 méterrel a vége előtt félperces időbüntetést kaptak, miután az itatózacskójukat a vízbe dobták, ezért pedig büntetést jár. A Mihalik, Kiszli páros így 26 másodperces előnnyel megnyerte a versenyt.

Ennek ellenére a másodikként célba ért Csay, Bara egység is indulhat az Eb-n, mivel minden versenyszámban az első kettő vehet részt a kontinenstornán. A Czéllai-Vörös, Kovács páros hajója eltört, ők lemaradtak, de a dobogóra így is sikerült felállniuk.

“Rajt után egyből Reniék vízére kerültünk – kezdte Kiszli Vanda. – A második futásnál leszakadtak Zsófiék is tőlünk, majd váltott vízen haladtunk Reniékkel. Az utolsó futásnál szóltak a versenybírók, hogy Reniék büntetést kaptak, amin én nagyon meglepődtem, és bánom is, hogy így dőlt el a verseny. Egy kemény finisre számítottam a két hajó között, de sajnos ebbe a küzdelembe beleszóltak a versenybírók.”

A férfiaknál a 30 kilométeres távot a 2015-ös világbajnok, de azóta is az összes vébén érmet szerző Boros Adrián, Solti László kettős tette meg a leggyorsabban, több mint egy perccel megelőzve a szintén Eb-induló Mészáros Márton, Aranyosi Gábor párost.

A férfi kenusoknál a világbajnoki címvédő Kövér Márton, Dóczé Ádám egység nem tudott elindulni, mivel Kövér térdsérüléssel küzd, távollétükben a Nagy Gergely, Laczó Dániel kettős nyert a Párkányi Marcell, Szatmári Solt páros előtt a 26 kilométeres versenyben.

A női kenusok maratoni ob-futamait jövő pénteken rendezik meg Győrben.