Mégse

Rosszul lett, ha kajakost látott

Homonnai Luca ötször nyert ifjúsági világbajnokságot, a 2015-ös felnőtt világbajnokságon Janics Natasával 200 méteren, 16 évesen (!) ezüstérmes lett. Megválasztották az év utánpótlás sportolójának, a legnagyobb kajakreménységnek tartották, amely a magyar női mezőny erősségét ismerve felér legalább egy világbajnoki címmel. Majd jött 2017 márciusa, amikor elindult a még mindig csak 19 éves kajakos kálváriája. Most fitneszversenyre készül, és még az is lehet, hogy egyszer ismét láthatjuk kajakozni.

sérülés után
Hír

– Hogy indult ez az egész rémálom, amiből lassan kezdesz felébredni?

– Csipes Ferencnél edzettem a Honvédban, kiváló erőállapotban éreztem magam, majd a sevillai edzőtáborba utazás előtt néhány nappal éjszaka arra ébredtem, hogy zsibbad a jobb vállövem. Bepánikoltam, hogy nem tudok evezni, rohantam gyúróhoz, izomgörcsre gyanakodtam, de utána sem tudtam felemelni a kezem, Csipes Ferenc rám is szólt már Sevillában a technikai edzésnél, hogy emeljem szemmagasságig a kezem. A parton megmutattam neki a hátamat, a lapockám kiállt öt-hat centire, mint egy szárny. Bőgve mentem a szállásra, hogy vége a szezonomnak. Hazautaztam, itthon több vizsgálatra is elmentem, neurológiára, ultrahangra, kiderült, hogy valami vírustól idegbénulásom van, azt mondták, nem tehetek semmit, csak pihenjek, és két hónap múlva menjek vissza.

éjszaka arra ébredtem, hogy zsibbad a jobb vállövem

@coachberkes #berkesteam #fitbalanceberkesteam #berkesangels #fitness #workout

A post shared by Homonnai Luca (@luca.homonnai) on


– Hogy tudtad ezt feldolgozni lelkileg?

–  Sehogy. Egyébként is pánikolós vagyok, de teljesen összeomlottam. Nekem akkor minden magánéleti problémámra az edzés volt a megoldás, kiszakítottak egy kilenc éves rutinból, depressziós lettem, úgy éreztem, hogy egy nagy semmi vagyok. Nem tudtam itthon maradni, egy küzdelem volt az életem saját magammal. Ha megláttam egy kajakozó embert, rosszul lettem, meg kellett állnom az autóval, és át kellett adnom a kormányt másnak. Nem tudtam beletörődni, hogy nem evezhetek, irányíthatatlanná vált a hangulatom, egész nap negatív voltam úgy, hogy alapvetően én mindig is egy pozitív személyiség voltam.

– Milyen segítséghez fordultál, ha már edzeni nem edzhettél?

– Sosem szerettem lelkizni, de úgy voltam vele, hogy inkább elmegyek pszichológushoz, mintsem, hogy nyugtatókat szedjek. Elmentem egy olyan szakemberhez, aki Nepálban tanulta a buddhista hitvallást, de továbbra is ingerlékeny voltam, meg kellett tudnom, hogy mi okozza ezt, mielőtt gyógyszerekre bíztam volna az életem. Egy endokrinológus kivizsgált, és kiderült, hogy pajzsmirigy-alulműködésem, valamint inzulinrezisztenciám van. Amikor versenyeztem, többször voltam túledzett, és nehezen kezeltem a kajakozással járó stresszt. Ezt nem hangoztattam akkoriban, de 2016-ban volt egy olyan pillanat, amikor a fél arcomban bénulásom volt, annyira stresszeltem.

 Hogy vagy most?

–  Vár még rám egy vizsgálatsor, de elkezdtem fitneszezni, és ez rengeteget segít. Edzőm, Berkes Laci mondta, amikor elmentem hozzá, hogy neki már volt dolga ilyen jellegű problémával, és ha odafigyelünk rá edzés közben, akkor javulni fog. Igaza lett, rengeteget javult a hátam, és én magam is sokkal erősebb lettem. Azt is mondhatom, hogy csodát tett velem, mert van olyan gyakorlat, amelyet egy hónap után ötször akkora súllyal tudok már csinálni, mint előtte, márpedig ez óriási fejlődés. Lelkileg is helyrejöttem, gyógyszerekkel helyre rakták a hormonokat, kezd kiegyenesedni az életem. Az is lehet, hogy április-május környékén elindulok egy fitneszversenyen bikini modell kategóriában, mert azért még mindig a versenyzés éltet.

azt sem tudom, hogy holnap hol leszek, és mit csinálok

 Akár kajakozni is láthatunk még?

–  Három hete láthattak, akik arra jártak, mert hosszú idő után ismét lementem evezni. Milyen érdekes, korábban nagyon nem szerettem a hidegben kajakozni, de most januárban lementem evezni. Sajnos még nem volt az igazi, megerősödtek ugyan a hátizmaim, már minimális az eltérés a lapockámnál, de evezés közben, amikor szemmagasságban volt a kezem, még azért éreztem a fájdalmat. Egyesületem és versenyzői engedélyem nincs, de hivatalosan még nem vonultam vissza. Hogy mit hoz a jövő, azt nem tudom, azt sem tudom, hogy holnap hol leszek, és mit csinálok. Nekem úgy változik egyik pillanatról a másikra az életem, hogy ha veszek citromot, hogy limonádét igyak, mire megcsinálom és felemelem a poharat, addigra biztos, hogy valaki elém dob két süteményt, hogy inkább azt egyem meg, én pedig el is bizonytalanodom minden új lehetőségnél.

–  Janics Natasa is visszatér, és kőkeményen edz. Adott ez valamennyi erőt, amikor olvastad?

–  Bevallom, nem olvasok kajak-kenus cikkeket. Van bennem még egy kis tüske a kajakozás felé azok után, ami az elmúlt egy évben történt velem. Egyébként beszéltem Natasával, szóval tudom, hogy keményen edz, de arról nem esett szó, hogy ismét összeülnénk. Nem is eshet, mert fényévekre vagyunk egymástól, ő már remek formában van, én pedig még a kajak közelében sem vagyok.

–  El tudod képzelni az életedet kajakozás nélkül?

–  Nem tudok erre konkrétan válaszolni, most csak azt tudom, hogy minden nap edzek és készülök az érettségire. Korábban úgy éreztem, hogy én csak egy kajakos vagyok, semmi más. Még a parton sétáló, nézelődő nagypapától is féltem, hogy le fog engem kajakozni, mindenem volt a versenyzés. Úgy viszonyultam az eredményeimhez és a kajakozáshoz, mint a Gyűrűk urában Gollam a gyűrűhöz, az volt az én drágaságom. Nagyon hiányzik az a közeg, most nem tehetem meg azt, amit akkor igen, hogy kimentünk külföldre és azon nevettek a többiek, hogy a csokis muffint Nutellába, a gyorsétteremben pedig a sültkrumplit fagyiba mártogatva eszem. De még nem tudnék 20 kilométereket evezni, néhány hónapot biztosan várni kell arra, hogy kiderüljön, vissza tudok-e térni.

Betonfalak között az olimpiai érmekért

Kiss Ádám szerint a Buenos Aires-i pálya egyszerűen alkalmatlan a versenyzésre, ennek ellenére dobogós helyekért küzdenének a magyar kajak-kenusok pénteken és szombaton a gyorsasági szakágban az ifjúsági olimpián.

Hír

Rendessy Eszter, Kiss Ádám, Pálla Balázs és Gönczöl Laura sem volt még ilyen távol Magyarországtól, de viszonylag gyorsan sikerült mindannyiuknak akklimatizálódni Argentínában.

–  Mennyire ment könnyen az átállás?
Rendessy Eszter: – Engem egyáltalán nem zavart meg az átállás, szerencsére végig jól viseltem.
Gönczöl Laura: – Én sem éreztem volna, hogy nehéz lenne átállni, amióta itt vagyunk, azóta jól érzem magam.
Kiss Ádám: – Az első három nap fokozatosan nehezedtek az edzések, én a negyedi napon voltam a legfáradtabb, akkor át is álltam, és azóta jól vagyok.
Pálla Balázs: – Az elején nehéz volt, de utána egyre jobban mentek az edzések.

– Milyen a versenyhelyszín?
Rendessy Eszter: – Két betonfal között kell evezni, és ez eléggé megnehezíti a dolgunkat, viszont az argentinok szerintem nagyon kedvesek.
Gönczöl Laura: – A pályával az a baj, hogy egyszerre nagyon sokan eveznek, és ezért nem igazán tud megnyugodni a víz, de ez versenyre talán jobb lesz.
Kiss Ádám: – Nem jó, mert betonfalak között evezünk, és azok visszaverik a hullámokat, így szinte soha nincs jó víz. Őszintén szólva,

szerintem ez a pálya versenyzésre alkalmatlan.

Az öltöző elég messze van a víztől, emiatt már kétszer meg is fáztam.
Pálla Balázs: – Egyetértek az előttem szólókkal, nem igazán jó a pálya a két betonfal miatt.

– Milyen eredménnyel lennél elégedett gyorsaságiban és szlalomban?
Rendessy Eszter: – Gyorsaságiban a víz minősége miatt szeretném, ha nem billegnék. Szlalomban pedig egy hibátlan pályát szeretnék, majd meglátjuk, ez mire lesz elég.
Gönczöl Laura: – Gyorsaságiban egy dobogós hellyel már nagyon elégedett lennék. Szlalomban pedig csak minél jobban szeretném teljesíteni a pályát.
Kiss Ádám: – Gyorsaságiban egy dobogós helyezéssel, mondjuk a legfelsővel. Szlalomban pedig nincsenek elvárásaim magam felé, minél jobban meg szeretném csinálni a pályát.
Pálla Balázs: – Mindkettőben egy top ötnek nagyon örülnék.

A verseny helyszíne finoman fogalmazva sem ideális

– Mi az eddigi legjobb élményed, mióta Buenos Airesben vagy?
Rendessy Eszter: – Amikor szurkolhattunk a többi magyarnak, mert nagyon jó hangulat volt, és remekül éreztük magunkat.
Gönczöl Laura: – Nincs legjobb élmény, de nagyon sok jó van. Örülök, hogy megismerkedhettünk más sportolókkal, és itt folyamatosan nagyon jó a hangulat.
Kiss Ádám: – A megnyitó tetszett eddig a legjobban.
Pálla Balázs: – Nagyon tetszett, hogy élőben láthattam különböző sportokat, mint például a súlyemelést vagy a vívást.

Pénteken és szombaton rendezik a gyorsasági versenyeket (pénteken a lány kajak és a fiú kenu kezd, majd szombaton a fiú kajak és a lány kenu következik). A szlalom hétfőn és kedden lesz. A versenyek eredményeit ide kattintva lehet nyomon követni, de a Facebook-oldalunkon mi is beszámolunk a magyarok szerepléséről.

Rendessy Eszter ifjúsági olimpiai bajnok!

Egészen ellenállhatatlan versenyzéssel a kajakos Rendessy Eszter aranyérmet nyert a Buenos Airesben zajló ifjúsági olimpián a gyorsasági versenyben. Pálla Balázs a fiú kenusoknál a negyedik helyen végzett.

Hír

A lány kajakosoknál már a selejtezőben is toronymagasan a legjobb időt evezte Rendessy Eszter (közel öt másodperccel volt gyorsabb a második legjobbnál), majd a kieséses rendszerben a 16 között 12 másodperccel győzte le a mexikói Andrea Rocha Doniast, a negyeddöntőben hét másodperccel a francia Romane Charayront, de az elődöntőben is hat másodperccel volt gyorsabb a kazah Stela Sukhanovánál.

A fináléban Katarina Pecsukova volt Rendessy Eszter ellenfele, legalábbis papíron, ugyanis – ahogy senkinek, úgy – a szlovák lánynak sem volt esélye a mi Esztink ellen, aki több mint öt másodperc előnnyel megnyerve a döntőt ifjúsági olimpiai bajnok lett!

Rendessy Eszter nagyon magabiztosan lett aranyérmes

A fiú kenusok versenye jóval szorosabb volt: Pálla Balázs a negyeddöntőbe negyedikként jutott tovább, ahol hatalmas csatában, mindössze 0,5 másodperccel, de megverte a brazil Diego Araujo Do Sacimentót. A fináléba jutásért nem bírt a kazah Dias Bakhraddinnal, így a bronzéremért küzdhetett. Az utolsó helyosztón a cseh Jiri Minarik egy hajszállal ugyan, de megelőzte Páll Balázst, aki végül a negyedikként zárt – ő előzetesen a legjobb ötbe szeretett volna kerülni, így túlteljesítette saját elvárásait.

A másik két magyar, Gönczöl Laura (lány kenu) és Kiss Ádám (fiú kajak) szombaton versenyez a gyorsasági szakágban, majd a vasárnapi pihenőnap után hétfőn és kedden rendezik a szlalom küzdelmeit.