Mégse

Rosszul lett, ha kajakost látott

Homonnai Luca ötször nyert ifjúsági világbajnokságot, a 2015-ös felnőtt világbajnokságon Janics Natasával 200 méteren, 16 évesen (!) ezüstérmes lett. Megválasztották az év utánpótlás sportolójának, a legnagyobb kajakreménységnek tartották, amely a magyar női mezőny erősségét ismerve felér legalább egy világbajnoki címmel. Majd jött 2017 márciusa, amikor elindult a még mindig csak 19 éves kajakos kálváriája. Most fitneszversenyre készül, és még az is lehet, hogy egyszer ismét láthatjuk kajakozni.

sérülés után
Hír

– Hogy indult ez az egész rémálom, amiből lassan kezdesz felébredni?

– Csipes Ferencnél edzettem a Honvédban, kiváló erőállapotban éreztem magam, majd a sevillai edzőtáborba utazás előtt néhány nappal éjszaka arra ébredtem, hogy zsibbad a jobb vállövem. Bepánikoltam, hogy nem tudok evezni, rohantam gyúróhoz, izomgörcsre gyanakodtam, de utána sem tudtam felemelni a kezem, Csipes Ferenc rám is szólt már Sevillában a technikai edzésnél, hogy emeljem szemmagasságig a kezem. A parton megmutattam neki a hátamat, a lapockám kiállt öt-hat centire, mint egy szárny. Bőgve mentem a szállásra, hogy vége a szezonomnak. Hazautaztam, itthon több vizsgálatra is elmentem, neurológiára, ultrahangra, kiderült, hogy valami vírustól idegbénulásom van, azt mondták, nem tehetek semmit, csak pihenjek, és két hónap múlva menjek vissza.

éjszaka arra ébredtem, hogy zsibbad a jobb vállövem

@coachberkes #berkesteam #fitbalanceberkesteam #berkesangels #fitness #workout

A post shared by Homonnai Luca (@luca.homonnai) on


– Hogy tudtad ezt feldolgozni lelkileg?

–  Sehogy. Egyébként is pánikolós vagyok, de teljesen összeomlottam. Nekem akkor minden magánéleti problémámra az edzés volt a megoldás, kiszakítottak egy kilenc éves rutinból, depressziós lettem, úgy éreztem, hogy egy nagy semmi vagyok. Nem tudtam itthon maradni, egy küzdelem volt az életem saját magammal. Ha megláttam egy kajakozó embert, rosszul lettem, meg kellett állnom az autóval, és át kellett adnom a kormányt másnak. Nem tudtam beletörődni, hogy nem evezhetek, irányíthatatlanná vált a hangulatom, egész nap negatív voltam úgy, hogy alapvetően én mindig is egy pozitív személyiség voltam.

– Milyen segítséghez fordultál, ha már edzeni nem edzhettél?

– Sosem szerettem lelkizni, de úgy voltam vele, hogy inkább elmegyek pszichológushoz, mintsem, hogy nyugtatókat szedjek. Elmentem egy olyan szakemberhez, aki Nepálban tanulta a buddhista hitvallást, de továbbra is ingerlékeny voltam, meg kellett tudnom, hogy mi okozza ezt, mielőtt gyógyszerekre bíztam volna az életem. Egy endokrinológus kivizsgált, és kiderült, hogy pajzsmirigy-alulműködésem, valamint inzulinrezisztenciám van. Amikor versenyeztem, többször voltam túledzett, és nehezen kezeltem a kajakozással járó stresszt. Ezt nem hangoztattam akkoriban, de 2016-ban volt egy olyan pillanat, amikor a fél arcomban bénulásom volt, annyira stresszeltem.

 Hogy vagy most?

–  Vár még rám egy vizsgálatsor, de elkezdtem fitneszezni, és ez rengeteget segít. Edzőm, Berkes Laci mondta, amikor elmentem hozzá, hogy neki már volt dolga ilyen jellegű problémával, és ha odafigyelünk rá edzés közben, akkor javulni fog. Igaza lett, rengeteget javult a hátam, és én magam is sokkal erősebb lettem. Azt is mondhatom, hogy csodát tett velem, mert van olyan gyakorlat, amelyet egy hónap után ötször akkora súllyal tudok már csinálni, mint előtte, márpedig ez óriási fejlődés. Lelkileg is helyrejöttem, gyógyszerekkel helyre rakták a hormonokat, kezd kiegyenesedni az életem. Az is lehet, hogy április-május környékén elindulok egy fitneszversenyen bikini modell kategóriában, mert azért még mindig a versenyzés éltet.

azt sem tudom, hogy holnap hol leszek, és mit csinálok

 Akár kajakozni is láthatunk még?

–  Három hete láthattak, akik arra jártak, mert hosszú idő után ismét lementem evezni. Milyen érdekes, korábban nagyon nem szerettem a hidegben kajakozni, de most januárban lementem evezni. Sajnos még nem volt az igazi, megerősödtek ugyan a hátizmaim, már minimális az eltérés a lapockámnál, de evezés közben, amikor szemmagasságban volt a kezem, még azért éreztem a fájdalmat. Egyesületem és versenyzői engedélyem nincs, de hivatalosan még nem vonultam vissza. Hogy mit hoz a jövő, azt nem tudom, azt sem tudom, hogy holnap hol leszek, és mit csinálok. Nekem úgy változik egyik pillanatról a másikra az életem, hogy ha veszek citromot, hogy limonádét igyak, mire megcsinálom és felemelem a poharat, addigra biztos, hogy valaki elém dob két süteményt, hogy inkább azt egyem meg, én pedig el is bizonytalanodom minden új lehetőségnél.

–  Janics Natasa is visszatér, és kőkeményen edz. Adott ez valamennyi erőt, amikor olvastad?

–  Bevallom, nem olvasok kajak-kenus cikkeket. Van bennem még egy kis tüske a kajakozás felé azok után, ami az elmúlt egy évben történt velem. Egyébként beszéltem Natasával, szóval tudom, hogy keményen edz, de arról nem esett szó, hogy ismét összeülnénk. Nem is eshet, mert fényévekre vagyunk egymástól, ő már remek formában van, én pedig még a kajak közelében sem vagyok.

–  El tudod képzelni az életedet kajakozás nélkül?

–  Nem tudok erre konkrétan válaszolni, most csak azt tudom, hogy minden nap edzek és készülök az érettségire. Korábban úgy éreztem, hogy én csak egy kajakos vagyok, semmi más. Még a parton sétáló, nézelődő nagypapától is féltem, hogy le fog engem kajakozni, mindenem volt a versenyzés. Úgy viszonyultam az eredményeimhez és a kajakozáshoz, mint a Gyűrűk urában Gollam a gyűrűhöz, az volt az én drágaságom. Nagyon hiányzik az a közeg, most nem tehetem meg azt, amit akkor igen, hogy kimentünk külföldre és azon nevettek a többiek, hogy a csokis muffint Nutellába, a gyorsétteremben pedig a sültkrumplit fagyiba mártogatva eszem. De még nem tudnék 20 kilométereket evezni, néhány hónapot biztosan várni kell arra, hogy kiderüljön, vissza tudok-e térni.

Kajak-kenusok az év legjobb sportolói között

Megkezdődött az internetes szavazás 2018 legjobb sportolóira. A Magyar Sportújságírók Szövetségének tagjai 61. alkalommal voksolhatnak, a jelöltek között ismét számos kajak-kenu versenyző található.

Hír

Az MSÚSZ elnöksége és a Magyar Paralimpiai Bizottság 11 kategóriában tízes jelöltlistát állított össze.

A legjobb női sportolók versenyében két kajakosra is lehet szavazni, egyrészt a világbajokságon három olimpiai számban három aranyérmet nyert Kozák Danutára, valamint a K1 1000 méteren világbajnok Bodonyi Dórára. Mindketten bekerültek az egyéni sportágak csapatversenyében is a jelöltek közé, amelyek a következők:
Férfi kajak kettes, 200 m (Balaska Márk, Birkás Balázs)
Női kajak páros, 500 m (Kozák Danuta, Kárász Anna)
Női kajak páros, 1000 m (Csipes Tamara, Medveczky Erika)
Női kajak négyes (Kozák Danuta, Kárász Anna, Bodonyi Dóra, Medveczky Erika).

Ezen felül a legjobb edző kategóriában Somogyi Bélára (Kozák Danuta tréneré), a paraversenyzők között pedig a vb-n ezüstérmet szerző Suba Róbertre is szavazhatnak a magyar sportújságírók.

Február 4-én ismertetik, hogy az egyes kategóriákban kik kerültek az első három közé. A végeredményt az M4 Sport – Az Év Sportolója gáláján jelentik be, az eseményt élő televíziós közvetítés keretében február 14-én, csütörtökön 20 órától a Nemzeti Színházban rendezik meg.

A jelöltek:

férfiak:
Bácsi Péter (birkózó)
Berecz Zsombor (vitorlázó)
Fucsovics Márton (teniszező)
Halász Bence (kalapácsvető)
Liu Shaoang (rövidpályás gyorskorcsolyázó)
Liu Shaolin Sándor (rövidpályás gyorskorcsolyázó)
Lőrincz Tamás (birkózó)
Milák Kristóf (úszó)
Rasovszky Kristóf (nyíltvízi úszó)
Veres Roland (kick-boxos)

nők:
Babos Tímea (teniszező)
Bodonyi Dóra (kajakos)
Dévai Boglárka (tornász)
Érdi Mária (vitorlázó)
Háfra Noémi (kézilabdázó)
Hosszú Katinka (úszó)
Késely Ajna (úszó)
Kovacsics Anikó (kézilabda)
Kozák Danuta (kajakos)
Márton Anita (atléta, súlylökő)

edzők:
Bánhidi Ákos és Csang Csing Lina (férfi és női rövidpályás gyorskorcsolyaváltó)
Eperjesi László (Márton Anita)
Golovin Vlagyimir (junior női kézilabda-válogatott)
Märcz Tamás (férfi vízilabda-válogatott, szövetségi kapitány)
Ambros Martín (Győri Audi ETO KC)
Marko Nikolic (MOL Vidi FC)
Sávolt Attila (Fucsovics Márton)
Sike András (kötöttfogású birkózószakág, szövetségi kapitány)
Somogyi Béla (Kozák Danuta)
Szokolai László (Rasovszky Kristóf)

csapat (hagyományos csapatsportokban):
Békéscsabai Röplabda SE
Dunaújvárosi Egyetem Maarsk Graphics (női vízilabda)
FTC-Telekom Waterpolo (férfi vízilabda)
Férfi vízilabda-válogatott
Győri Audi ETO KC (női kézilabda)
Junior női kézilabda-válogatott
MOL-Pick Szeged (férfi kézilabda)
MOL Vidi FC (labdarúgás)
Női kosárlabda-válogatott
Sopron Basket (női kosárlabda)

csapat (egyéni sportágak csapatversenye):
Férfi kajak kettes, 200 m (Balaska Márk, Birkás Balázs)
Férfi kardválogatott (Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás)
Férfi rövidpályás gyorskorcsolya-váltó (Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor, Burján Csaba, tartalék: Oláh Bence)
Kötöttfogású birkózó-válogatott
Női kajak kettes, 500 m (Kozák Danuta, Kárász Anna)
Női kajak kettes, 1000 m (Csipes Tamara, Medveczky Erika)
Női kajak négyes (Kozák Danuta, Kárász Anna, Bodonyi Dóra, Medveczky Erika)
Női öttusacsapat (Kovács Sarolta, Alekszejev Tamara, Földházi Zsófia)
Női rövidpályás gyorskorcsolyaváltó (Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Kónya Zsófia, Keszler Andrea, Heidum Bernadett)
Tenisz Davis-Kupa-csapat (Piros Zsombor, Valkusz Máté, Borsos Gábor, Nagy Péter)

labdarúgás (férfiak):
Gulácsi Péter (RB Leipzig)
Juhász Roland (MOL Vidi FC)
Kalmár Zsolt (Dunaszerdahelyi AC)
Davide Lanzafame (Bp. Honvéd, FTC)
Nagy Ádám (Bologna FC)
Loic Nego (MOL Vidi FC)
Willi Orbán (RB Leipzig)
Sallai Roland (APOEL Nicosia, Freiburg)
Sallói Dániel (Sporting Kansas City)
Szalai Ádám (Hoffenheim)

labdarúgás (nők):
Csányi Diána (MTK Hungária FC)
Csiszár Henrietta (Bayer 04 Leverkusen)
Fenyvesi Evelin (Ferencváros)
Jakabfi Zsanett (VfL Wolfsburg):
Rácz Zsófia (Philips SV, Haladás Viktória FC)
Süle Dóra (ETO FC Győr)
Szabó Viktória (Ferencváros)
Szőcs Réka (MTK Hungária FC)
Turányi Lilla (MTK Hungária FC)
Vágó Fanny (SKN Sankt Pölten)

Fogyatékos sportolók:

férfiak:
Földi Bence (hallássérült kerékpározó)
Gelencsér Róbert (szervátültetett atléta)
Horváth Zsolt (speciális bocsázó)
Iván Bence (paraúszó)
Mihálovits Tamás (szervátültetett atléta)
Osváth Richárd (kerekesszékes vívó)
Pálos Péter (para-asztaliteniszező)
Suba Róbert (parakajakozó)
Tóth Attila (szervátültetett asztaliteniszező)
Velkey Ádám (szervátültetett atléta)

nők:
Dávid Krisztina (parasportlövő)
Demeter Judit (speciális tollaslabdázó)
Ekler Luca (paraatléta)
Gyöngyösi Erzsébet (speciális bocsázó)
Gyurkó Alexandra (szervátültetett úszó)
Hajmási Éva (kerekesszékes vívó)
Hasznos Szabina (szervátültetett bowlingozó)
Illés Fanni (paraúszó)
Jung Andrásné (szervátültetett tollaslabdázó)
Pap Bianka (paraúszó)

edzők:
Beliczay Sándor (kerekesszékes vívás, Hajmási, Osváth)
Havasi Gábor (bocsa)
Jancsik Árpád (úszás, Iván, Konkoly)
Király Ákos (tollaslabda, Jung, Luib)
Miklós Nándor (curling)
Milos Imre (asztalitenisz)
Pécsi Annamária (úszás, Gyurkó)
Pethő Ferenc (atlétika, Mihálovits)
Sipos Béla, Cserni János (tollaslabda, Demeter)
Szabó Álmos (úszás, Pap, Illés)

csapat:
Asztalitenisz vegyes páros (szervátültetett, Tóth Irma, Tóth Attila)
Bocsaválogatott (para, Szabó Alexandra, Suha Vivien, Hegedűs László)
Bocsa vegyes páros (Varga Ágnes, Horváth Zsolt)
Curlingválogatott (hallássérült)
Férfi asztalitenisz-páros (szervátültetett, Tóth Attila, Kóka Zoltán)
Férfi 4×100 méteres atlétaváltó (szervátültetett, Velkey Ádám, Gelencsér Róbert, Szabó Donát, Zilaj Csaba)
Női kerekesszékes válogatott (Madarászné dr. Mező Boglárka, Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Veres Amarilla)
Női teniszpáros (szervátültetett, Almagro Carmen, Jakab Ivett)
Női ülőröplabda-válogatott (para)
Tollaslabda vegyes páros (szervátültetett, Jung Andrásné, Luib István)

A tudatosság vezérli az év ifi kenusát

A karácsonyi ünnepeket Angliában munkával, nyelvtanulással és persze edzéssel töltötte az év ifjúsági férfi kenusa, Kocsis Ádám. A 18 éves versenyző alapvetően izgulós típus, de mivel profi módon szeretné űzni a kenut, ezért sportpszichológust is fogadott, hogy minél jobban tudjon teljesíteni.

Hír

„Angliában vagyok, Cambridge-től nem messze – válaszolta Kocsis Ádám arra a kérdésre, hogy külföldön van-e, hiszen furcsán csengett ki a telefonja, amikor felhívtuk. – A családom egy része itt él kint, kijöttem hozzájuk, közben dolgozom, vendéglátózom, ezzel is tanulom a nyelvet. December 22-én jöttem ki, és január elején már megyek is vissza.”

Közben Angliában próbálta szinten tartani magát, kondizott, de január másodikán már itthon jelentkezett edzésre. A 18 éves versenyző azzal nyerte el 2018-ban az év ifjúsági férfi kenusa díjat, hogy az ifjúsági Európa-bajnokságon C1 1000 méteren bronzérmes lett, a vébén ugyanebben a számban negyedikként zárt, és volt az egyedüli ifi korú magyar férfi kenus, aki világversenyen dobogóra tudott állni.

Az év legjobbjai az MKKSZ karácsonyi gáláján (Kocsis Ádám középen fekete öltönyben)

„Nagyon nagy boldogsággal töltött el, amikor a szövetség gálavacsoráján bejelentették, hogy én lettem az év legjobbja. Korábban nem gondoltam rá, akkor kezdtem csak el sejteni, amikor külön asztalhoz ültettek bennünket.

Az a legnagyobb elismerés, amikor az ember a példaképei előtt kaphat egy ilyen díjat”

– mondta Kocsis Ádám.

A fiatal versenyző a szezon előtt gondolkodás nélkül aláírta volna, ha felajánlják neki, hogy ilyen idénye lesz. „Ráadásul a tavaszom nem sikerült túl jól, nem éreztem, hogy ez most egy jó szezon lesz. Úgy álltunk neki a párommal, Zombori Dominikkal, hogy az 1000 párosra koncentrálunk, neki azonban mononukleózisa lett, így egy héttel a válogató előtt vált véglegessé, hogy 1000 egyest kell mennem. Meg is remegett a lábam a rajtnál, mert nem erre készültem, de szerencsére sikerült életem legjobb pályáját jönnöm. Én meglepődtem, de az edzőim nem, ők tudták, hogy képes vagyok rá.

Olyan eufóriát még soha nem éreztem, mint akkor.

Számomra az volt a szezon pillanata.”

Kocsis Ádám szerint az idén sokkal nehezebb dolga lesz, hiszen felkerült az U23-as korosztályba, viszont éppen ezért egyértelműen a párosra koncentrál. „Szeretnénk Dominikkal odaállni 1000 párosban, és megmutatni, hogy fiatalok vagyunk ugyan, de így is el tudunk érni jó eredményt. Ha belefér, akkor egyesben is versenyzem majd, de ebben a korosztályban ilyen fiatalon párosban lesznek nagyobb esélyeink.”

Kocsis Ádám és Zombori Dominik gyerekkoruk óta ismerik egymást, együtt edzenek és együtt versenyeznek

A 18 évesen is rendkívül tudatos kenus úgy gondolja, hogy fizikailag is nagyot kell lépnie előre, de a legnagyobb fejlődésnek fejben kell megtörténnie.

„Én alapvetően egy kicsit izgulósabb fajta vagyok. Meg kell tanulnom kezelni a versenyszituációt, azt, hogy a pályán a rajtban állok. Ezt meg lehet tanulni, és én ennek a tanulási folyamatnak a közepén járok, amelyben segítségemre van egy sportpszichológus is. Mivel profi módon szeretnék mindent csinálni, ami a kenuval kapcsolatos, ezért 2017-től járok sportszichológushoz, akinél nagyon jó kezekben vagyok. Remélem, sokat segít majd abban is, hogy jól sikerüljön a 2019-es szezonom.”