Mégse

Rántott hússal és alvással ünnepelnek

Szombaton megmozdultak a sportág kis hősei. Három helyszínen, Győrben, Pakson és Tiszaújvárosban több mint 2100 gyerek teljesítette a Héraklész fizikai felmérő kihívásait.

Hír

„Hogy mi volt a legjobb? Ahogyan ideutaztunk. A csapat együtt jött a busszal, és az olyan jó volt – így kezdte élménybeszámolóját a győri helyszín 2007-es korosztályának leány győztese, Takács Réka. A kilenc esztendős, icipici lány, az ASI kajak-kenu szakosztályának versenyzője, másfél éve kajakozik és húzódzkodásban bizony huszonkétszer volt képes felhúzni magát. – Nagyon készültünk erre a versenyre, de azért a kajakozásban a kajakozás a legjobb. Jó kint lenni a vízen és figyelni arra, amit az edzőnk mond nekünk.”

Győrben – ahogyan az ország nagy részében – egész nap szakadt az eső, de ez sem tántorította el a gyerekeket a futástól, a Bercsényi Miklós Szakközépiskola tornatermében pedig lelkesen végezték a húzódzkodás, lábemelés gyakorlatokat, amelyeket az idősebbeknél súlyzózás is kiegészített.

„Jó kis küzdelmeket hozott ez a nap, igaz, az eső miatt elmaradtak a csúcseredmények a Cooper-futáson. Nagyon örültem neki, hogy ennyi gyerek nevezett, a győriek, akik a legnagyobb létszámban voltak jelen, a legkisebb korosztályában is rengeteg gyereket tudtak indítani” – mondta olimpiai bajnokunk, Dónusz Éva.

„Apu, mióta is kajakozom? – fordult hátra édesapjához a hajdúnánási Mircse Iván, aki a tiszaújvárosi helyszínen nyerte meg a 2007-es fiú kajakosok versenyét. – Apa azt mondja két éve. Hogy mit szeretek a legjobban benne? A futást. Most a második lettem a futásban, összességében pedig első. De nem ez az első eredményem, már nyertem több versenyt is. Nagyon örülök ennek is, és a legjobb, hogy most a kedvenc ebédemet kapom: sült krumplit rántott husival.”

Tiszaújvárosban a Városi Sportcsarnokban rendezték meg a fiatalok vetélkedését, a helyi klubok képviselői mindent megtettek annak érdekében, hogy zökkenőmentes legyen a nap.

„Jó hangulatú volt a tiszaújvárosi verseny, köszönet illeti az itteni klubokat a szervezésért, a színvonalas rendezésért. Örömteli, hogy itt is ilyen sok gyerek mozdult meg, még a zuhogó eső sem tudta kedvüket szegni” – mondta a helyszínen lévő Schmidt Gábor, a szövetség főtitkára.

„Egész télen erre a versenyre készültem – magyarázta éretten, okosan Juhász István Pakson, aki a 2005-ös kenus fiúk versenyét nyerte meg. Az Atomerőmű SE fiatalja számára nem új érzés ez a siker, hiszen tavaly is ő bizonyult a legjobbnak a Héraklész viadalon. – Sokat készültünk erre a versenyre, heti négy edzésünk van, és nagyon szeretem ezt a sportágat, mert jó élményeket ad. Most a lábemelésben és a húzódzkodásban voltam kiemelkedő. Hogy miként fogok ünnepelni? Azt hiszem, hazamegyek és lefekszem aludni.”

„Az eső ellenére, ami itt Pakson nem is volt olyan vészes, jól sikerült a program. Tíz évfolyam számára rendeztek versenyeket, még a 2007-es születésűek is megmérették magukat. A legkisebb indulók megkapták a Misu és a piros kenu könyvet, a gyerekeknél az első hat, az ifiknél az első három helyezett versenyzőket díjaztuk” – adott gyors helyzetjelentést Kovács Tamás, szakmai koordinátor.

A 2016-os Héraklész fizikai felmérőt három helyszínén több mint 2100 gyerek versenyzett.

Változnak a válogatási elvek a szegedi vb-re

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöksége elfogadta a jövő évi felkészülési programot, amelyben van néhány változás az elmúlt évhez képest – például a férfi kajak négyes válogatási elvében is, de a női páros és négyes vb-hajóban sem lehet átfedés a maximális olimpiai kvótaszerzés érdekében.

Hír

A 2019-es évben négy nagy világversenyen bizonyíthatnak majd felnőtt versenyzőink: a gyorsasági világbajnokságon, az Európa Játékokon, valamint a két világkupán. A világbajnokság után az olimpiai csapat részt vesz még Tokióban az előolimpián is. A hazai rendezésű szegedi kvalifikációs világbajnokságon egyértelmű cél a maximális kvótaszerzésre való törekvés minden szakágban. Akiknek nem sikerült kvótát szerezniü Szegeden, azok számára a kontinentális pótkvalifikációs versenyen (május 21-22., Poznan) és a második világkupán (május 29. – június 1., Duisburg) van még lehetőség pótlólagos kvótaszerzésre.

A tokiói olimpia kajak-kenu versenyeire egy nemzet maximum 18 kvótát szerezhet (női kajak: 6, férfi kajak: 6, női kenu: 3, férfi kenu: 3). A magyar versenyzők számára pótkvalifikációra csak az egyes és páros versenyszámokban van lehetőség. A legmagasabb kvótaszámot adó kajak négyes versenyszámokban kizárólag a világbajnokságon lehet kvótát szerezni.

„A férfi kajak négyes összetételét ugyanúgy, mint eddig, kardinálisan meg fogja határozni a 200 és 400 egyesben, valamint az 500 párosban elért eredmény – kezdte Hüttner Csaba szövetségi kapitány. – Az egyéni teljesítmény kontrollja és a csapathajós alkalmasság miatt K-1 400 méteren és K-2 500 méteren kötelező az indulás annak, aki részt akar venni az 500 méteres négyes válogatásában. Az első válogató eredményei alapján, az edzőkkel való egyeztetés után összeállítok egy egységet, amely

a második válogatón kihívható.

A K-4 500 méteres válogatóra csak olyan versenyző állhat oda, aki a K-1 400 méteres versenyszámban a döntőben szerepelt, illetve K-2 500 méteren 1-6., K-1 200 méteren 1-4. helyezést ért el.”

A 200 méteres versenyszámokban lehetséges a duplázás a világbajnokságon, kimagasló teljesítmény esetén, erre a szövetségi kapitány tehet javaslatot az időrend függvényében.

Hüttner Csaba a női kajakosok válogatási elvéről elmondta, hogy a négyes és páros 500 méteres versenytávján induló egység összeállításában nem lehet átfedés, tehát hat különböző versenyzőnek kell a két hajóba ülnie, hogy megszerezzük a hat olimpiai kvótát Szegeden. Az egységek összetételéről a szövetségi kapitány dönt a K-1 500 és K-2 500 méteres eredmények, és a csapathajós alkalmasság alapján. A K-4 500 méteres versenyszámra készülő versenyzőknek mindkét válogatón kötelező az indulás K-1 500 méteren.

A férfi kenusoknál kizárólag a két olimpiai számban (C-1 1000, C-2 1000) lesz válogató, így az ott elért eredmények alapján lehet bekerülni a vb-keretbe, nem olimpiai számokban nem rendeznek válogatót.

Az utánpótlásban is változott a felkészülési program, a legfőbb eltérés az elmúlt évhez képest, hogy egy helyett két válogatót rendeznek

„Az első, május 10-ei verseny formabontó lesz, mert olyan számokban, például 2000 méteren is kell majd versenyezniük a fiataloknak, amelyekben eddig nem kellett, viszont a felkészülés menetébe beleillenek – mondta Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány.

Célunk, hogy elkerüljük a korai formába hozást,

így nyugodtabban tudnak készülni a versenyzők és az edzők a válogatókra. Ezért hoztuk meg azt a döntést is, hogy az első válogatón még nem rendezünk 200 méteres futamokat, csak a második válogatón, hogy ne kelljen már május végén a rövid távokon csúcsformában rajthoz állni.”

Az idén is két külön csapat indul a világ- és az Európa-bajnokságon. Az ifjúsági és U23-as gyorsasági Eb-n második vonalat szerepeltetünk, így még több fiatal versenyző kaphat lehetőséget a részvételre, míg a vébén a legerősebb csapatunkkal állunk rajthoz. A vb-csapat tagjainak a gyorsasági főversenyek után lesz idejük felkészülni az augusztusi maraton vb-válogatóra, így legjobb csapatunkkal indulhatunk a maraton vb-n is.

Férfi kenu: kifelé a kátyúból

Túl van az első közös edzéseken a frissen alakult magyar férfi kenuválogatott, amely Vécsy Viktor vezetőedző irányítása alatt a héten hétfőtől péntekig Tatán edzőtáborozott.

Hír

A Hüttner Csaba szövetségi kapitány által összeállított, kilencfős férfi kenuválogatott, azaz Kiss Tamás, Kiss Balázs, Mike Róbert, Korisánszky Dávid, Bodonyi András, Viola Viktor, Hajdu Jonatán, Fekete Ádám és Dóri Bence a héten együtt edzett Tatán, majd a hétvégi pihenőt követően még két hetet ugyancsak együtt tölt el az edzőtáborban.

„Abban a reményben vágtam neki ennek a munkának, hogy ki tudjuk mozdítani a magyar kenut abból a kátyúból, amibe most került. A cél, hogy a 2019-es szegedi világbajnokságon

megszerezzük mind a három férfi kenus kvótát”

– mondta még a hét elején Vécsy Viktor az InfoRádió Víztükör című adásában.

A szakember az első közös hét után elégedetten nyilatkozott. „Maximálisan meg voltam elégedve minden versenyzővel, pozitívan álltak a munkához. Látszott rajtuk, hogy akik eljöttek, azok komolyan gondolják a feladatot. Hétfőn és szerdán Hüttner Csaba szövetségi kapitány is eljött, és segített a munkában” – mondta kérdésünkre Vécsy Viktor, kiemelve, hogy a válogatott keret nyílt, tehát be, és ki is lehet kerülni onnan.

Úgy gondolja, azért is jó ez az irány, mert például tanítványa, Bodonyi András is egyedül készült Szegeden, de más klubokban sem jobb a helyzet. „Legfeljebb a KSI az a klub, ahol két-három felnőtt férfi kenus edz együtt. Az alapkoncepció, hogy ez a válogatott egy csapat lesz, amelynek a tagjai az edzéseken is motiválják egymást. Most még megfejthetetlen történet, hogy ki milyen számban indul a szezon során, de biztos vagyok abban, hogy más sorrendet láthatunk majd az idei versenyeken, mint tavaly.”

A szakember szerint az lenne a legoptimálisabb, ha kialakulna egy nagyon jó páros és egy harmadik versenyző vinné az egyes számot, de görcsösen nem ragaszkodnak ehhez az elvhez. „Nemcsak én fogok erről dönteni, hanem a szövetségi kapitánnyal és a klubedzőkkel folytatott egyeztetés után ennek a döntésnek konzultatívnak kell lennie.”

Vécsy Viktor beszélt arról is, hogy a klubedzők segítségére egyébként is szüksége lesz. „Más sportágakban nagyon jól működik ez, például a vízilabdában is ugyanerről beszélünk, hogy a klubok odaadják a válogatottba a játékosokat. A magyar kenunak nem szabad ugyanazon az úton haladnia tovább, amelyen az elmúlt két évben haladt, össze kell szednünk magunkat. Azok a klubedzők, akik itt érintve vannak, azok elég rutinosak ahhoz, hogy megfelelően álljanak ehhez. Engem is felügyelnek, hogy milyen edzéseket tartok, sőt,

számítok a többi edző segítségére is.”

Hétfőn kondi, kedden futás, szerdán úszás és kondi, csütörtökön kenuergométer, pénteken pedig futás és kondi szerepelt a heti programban. Szombaton külön edzenek a válogatott tagjai, a vasárnapi pihenőt követően pedig hétfőn közösen folytatják a munkát.