Mégse

Rántott hússal és alvással ünnepelnek

Szombaton megmozdultak a sportág kis hősei. Három helyszínen, Győrben, Pakson és Tiszaújvárosban több mint 2100 gyerek teljesítette a Héraklész fizikai felmérő kihívásait.

Hír

„Hogy mi volt a legjobb? Ahogyan ideutaztunk. A csapat együtt jött a busszal, és az olyan jó volt – így kezdte élménybeszámolóját a győri helyszín 2007-es korosztályának leány győztese, Takács Réka. A kilenc esztendős, icipici lány, az ASI kajak-kenu szakosztályának versenyzője, másfél éve kajakozik és húzódzkodásban bizony huszonkétszer volt képes felhúzni magát. – Nagyon készültünk erre a versenyre, de azért a kajakozásban a kajakozás a legjobb. Jó kint lenni a vízen és figyelni arra, amit az edzőnk mond nekünk.”

Győrben – ahogyan az ország nagy részében – egész nap szakadt az eső, de ez sem tántorította el a gyerekeket a futástól, a Bercsényi Miklós Szakközépiskola tornatermében pedig lelkesen végezték a húzódzkodás, lábemelés gyakorlatokat, amelyeket az idősebbeknél súlyzózás is kiegészített.

„Jó kis küzdelmeket hozott ez a nap, igaz, az eső miatt elmaradtak a csúcseredmények a Cooper-futáson. Nagyon örültem neki, hogy ennyi gyerek nevezett, a győriek, akik a legnagyobb létszámban voltak jelen, a legkisebb korosztályában is rengeteg gyereket tudtak indítani” – mondta olimpiai bajnokunk, Dónusz Éva.

„Apu, mióta is kajakozom? – fordult hátra édesapjához a hajdúnánási Mircse Iván, aki a tiszaújvárosi helyszínen nyerte meg a 2007-es fiú kajakosok versenyét. – Apa azt mondja két éve. Hogy mit szeretek a legjobban benne? A futást. Most a második lettem a futásban, összességében pedig első. De nem ez az első eredményem, már nyertem több versenyt is. Nagyon örülök ennek is, és a legjobb, hogy most a kedvenc ebédemet kapom: sült krumplit rántott husival.”

Tiszaújvárosban a Városi Sportcsarnokban rendezték meg a fiatalok vetélkedését, a helyi klubok képviselői mindent megtettek annak érdekében, hogy zökkenőmentes legyen a nap.

„Jó hangulatú volt a tiszaújvárosi verseny, köszönet illeti az itteni klubokat a szervezésért, a színvonalas rendezésért. Örömteli, hogy itt is ilyen sok gyerek mozdult meg, még a zuhogó eső sem tudta kedvüket szegni” – mondta a helyszínen lévő Schmidt Gábor, a szövetség főtitkára.

„Egész télen erre a versenyre készültem – magyarázta éretten, okosan Juhász István Pakson, aki a 2005-ös kenus fiúk versenyét nyerte meg. Az Atomerőmű SE fiatalja számára nem új érzés ez a siker, hiszen tavaly is ő bizonyult a legjobbnak a Héraklész viadalon. – Sokat készültünk erre a versenyre, heti négy edzésünk van, és nagyon szeretem ezt a sportágat, mert jó élményeket ad. Most a lábemelésben és a húzódzkodásban voltam kiemelkedő. Hogy miként fogok ünnepelni? Azt hiszem, hazamegyek és lefekszem aludni.”

„Az eső ellenére, ami itt Pakson nem is volt olyan vészes, jól sikerült a program. Tíz évfolyam számára rendeztek versenyeket, még a 2007-es születésűek is megmérették magukat. A legkisebb indulók megkapták a Misu és a piros kenu könyvet, a gyerekeknél az első hat, az ifiknél az első három helyezett versenyzőket díjaztuk” – adott gyors helyzetjelentést Kovács Tamás, szakmai koordinátor.

A 2016-os Héraklész fizikai felmérőt három helyszínén több mint 2100 gyerek versenyzett.

Jelentős gazdasági növekedés az MKKSZ-ben

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség gazdasági hátterébe engedett kisebb betekintést Kárai Péter. Az MKKSZ gazdasági és vagyongazdálkodási alelnöke az InfoRádió Víztükör című adásában beszélt arról, hogy a jelentős állami támogatásnak is köszönhetően miként növekedett a szövetség gazdálkodási tevékenysége.

Hír

Kárai Péter társadalmi pozícióban jellemzően a költségvetés arányait, a nagyobb kiadásokat felügyeli a Magyar Kajak-Kenu Szövetségben, ő terjeszti elő a költségvetést, ő számol be róla a közgyűlésnek.

„Egyfajta felügyeleti külső szem vagyok, egy véleményformáló, tanácsadó szerepet töltök be ebben a gazdasági tevékenységben, amelyet alapvetően a szövetség gazdasági apparátusa és operatívan a gazdasági igazgató végez, a napi döntésekben pedig Schmidt Gábor elnök is benne van” – mondta Kárai Péter, aki egy nagyobb középvállalatéhoz hasonlította a Magyar Kajak-Kenu Szövetség jelentős mértékben megnövekedett költségvetését.

„2010-ben 500 millió forint volt a költségvetés,

ez közel 18 szorosára nőtt,

hiszen a 2018-as évi költségvetés kiadási főösszege meghaladta a 8,7 milliárd forintot, beleértve a közvetett támogatásokat is. Nem szabad elfelejteni, hogy a szövetség alaptevékenysége a versenysport, ezért az eredményesség, az olimpiai eredményesség mindig a középpontban kell, hogy legyen.

A versenysport teljes költségvetésünk nagyságrendileg 3 milliárd forint.

Az utóbbi évek eredményessége bizonyítja, hogy itt is rendben vagyunk.”

Kárai hozzátette, hogy a versenysport mellett számos más területen komoly fejlődés látszik a magyar kajak-kenu sportban. „Az infrastrukturális beruházások, a szabadidős programok, a létesítményfejlesztések és önálló projektként a sportágspecifikus mérési és teljesítménydiagnosztikai központ is azt mutatja, hogy jelentősen megnövekedett a gazdálkodási tevékenységünk.”

Kárai Péter, aki tagja az Európai Kajak-Kenu Szövetség elnökségének is, elmondta, hogy kiemelt támogatást nyújtanak a tagszervezeteknek is. „Az állami forrásoknak köszönhetően 2018-ban 116 tagszervezetünk kapott valamiféle támogatást, összesen 939 millió forint értékben. Ebben nyilván benne vannak a sportolói és edzői fizetések, de ide tartozik a kisbusztender is, amelynek keretében eszközöket juttatunk el a tagszervezeteknek. Az edzői támogatások is nőttek, 2018-ban 176 edzőnk kapott valamiféle támogatást, ez a teljes csomag 457 millió forint volt.

Egy edző akár három-négy évtizedig is szolgálhatja a sportágunkat, ezért ők kiemelten fontosak számunkra.”

Beszélt a doppingolással szembeni zéró toleranciáról is, arról, hogy 2017-ben komoly doppingellenes programot indított a magyar szövetség, amely évente saját forrásból 25 millió forintot szán a különböző ellenőrzésekre, ez azt jelenti, hogy ebben az olimpiai ciklusban 100 milliót költ a doppingellenes harcra – ez teljesen egyedülálló a magyar sportági szakszövetségek között. Kárai hozzátette, hogy a legális teljesítményfokozás szempontjából is rendkívül fontos volt a kormányzati támogatással létrehozott teljesítménydiagnosztikai központ, amelynek köszönhetően már más sportágakkal is elkezdődött az együttműködés: például a vívókkal, a triatlonosokkal vagy az atlétákkal.

 

A kajak-kenu olimpiai helyzetéről is szó esett, Kárai kiemelte, hogy a sportág jelenlegi olimpiai helyzete viszonylag stabil. A kajak-kenu magas, 330-as kvótaszámmal bír a 10.500 fős sportolói mezőnyben, ráadásul a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség számára kulcskérdés, hogy az ötkarikás programban maradjon a sportág, hiszen az ICF bevételének 93 százaléka a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól származik.

A teljes beszélgetés ide kattintva meghallgatható.

Lakatos Zsanett visszatérne a világelitbe

Lakatos Zsanett is Dél-Afrikában készül a szezonra, amely kulcsfontosságú lehet számára is, hiszen szeretne olimpiai kvótát szerezni, és ismét a világ legjobbjai közé tartozni.

Hír

A női kenu jövőre Tokióban debütál az olimpián, 200 egyesben és 500 párosban rendeznek futamot, azaz három kvótát szerezhetünk a szegedi világbajnokságon. Párosban erre a Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső egységnek van a legnagyobb esélye, mellettük szeretne egyesben odaérni Lakatos Zsanett.

„Minden adott itt, Dél-Afrikában a munkához, teljesen meg vagyok elégedve. Szerencsére már otthon tudtunk evezni két hetet, így nem a nulláról indultunk, és nem kellett annyi hosszú, monoton evezést beiktatni. Ami a céljaimat illeti, nem tudok félrebeszélni,

kvótát kell szereznem egyesben, és visszakerülni az élvonalba”

– mondta a még mindig csak 24 éves kenus, aki 2014-ben 500 párosban világbajnok volt, 2013-ban pedig 200 egyesben bronzérmet nyert a vébén.

„Úgy vettük észre edzőmmel, Martinkó Gáborral, hogy a technikám visszajött. Folyamatosan elemezzük a mozgásomat, és Gabi bá is azt mondta, hogy nem gondolta, hogy ilyen hamar visszajön majd. A telet a fiúkkal csináltam végig, sikerült visszanyernem a versenysúlyomat, ami azt jelenti, hogy jó pár kilótól megszabadultam, de

nem elment az erőm, hanem inkább nőtt.

Eddig maximálisan elégedett vagyok, meglátjuk, hogy ez a felkészülés mire lesz elég” – zárta Lakatos Zsanett.