Mégse

Összejöhet a három kvóta a TIP-tábor résztvevőinek

Összetartó csapatként készül a szegedi ICF olimpiai kvalifikációs világbajnokságra a "TIP-család" Magyarországon. A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) tehetségkutató és felzárkóztató programja négy éve működik, versenyzői pedig folyamatosan fejlődnek, idén többen közülük akár már olimpiai kvótát is szerezhetnek.

Hír

Tokióban rendezik az első olyan nyári olimpiát 2020-ban, amelynek műsorára már a női kenu is felkerül. Az ICF TIP-programja négy évvel ezelőtt elsősorban azért jött létre, hogy támogassa a nemzetközi női kenus mezőny fejlődését, de a programba azóta kerültek férfi kenusok, valamint kajakos versenyzők is. Az évi kétszer egy hónapos edzőtábort az MKKSZ szervezi és bonyolítja, a 27 ország 45 sportolójával kiváló magyar edzők foglalkoznak.

“Az utóbbi években az ICF és a magyar szövetség minden támogatást megadott azoknak a sportolóknak, akik rész vettek, illetve vesznek a TIP-ben – mondja Szabó András, a program magyar vezetője. – Különböző kultúrájú és vallású embereket kovácsol össze a közös munka, fantasztikus a csapatszellem, tulajdonképpen eljutottunk oda, hogy úgy működik a program, mint egy nagy család, a versenyzőink pedig rendkívül motiváltak, és egyre sikeresebbek. Női kenuban például az észak-koreai és a vietnami indulónk akár kvótát is szerezhet Szegeden, ha pedig ez összejön, az

történelmi pillanat lesz mindannyiunknak.”

A táborban nemcsak a hangulat jó, hanem a körülmények is minden igényt kielégítenek. Olyan szakemberek dolgoznak a versenyzőkkel, mint a kenus olimpiai bajnok Pulai Imre, a kilencszeres világbajnok Paksy Tímea, vagy az edzőként olimpiai aranyéremig jutó Tóth László, aki éppen a napokban kezdte el a munkát a férfi és női kajakosokkal. A tréner Magyarországon edzője volt a háromszoros olimpiai bajnok Szabó Gabriellának is, korábban pedig hosszú évekig dolgozott külföldön.

“Nagyon szeretek úgy edzősködni, hogy közben más kultúrákat is megismerhetek – meséli Tóth László. – Élvezem a közös munkát, a versenyzők tisztán lelkesednek azért, amit csinálunk, mindent szó nélkül elvégeznek, kérdeznek, örömmel tanulnak,

tényleg csak jókat tudok mondani a közegről.

A tábor is kiválóan szervezett, a programban résztvevők szinte új Nelo és Plastex hajókat kaptak a gyártóktól a vébére, jó körülmények között laknak, a vízfelület és az étkezés is rendben van.”

A csoportok évente kétszer egy hónapot töltenek együtt, idén a duisburgi Világkupa előtt edzőtáboroztak három hetet Magyarországon, majd együtt kiutaztak a versenyre, most pedig három hét budapesti edzőtábor után a szegedi világbajnokságon szerepelnek majd.

“A versenyeken olyanok vagyunk, mint egy nemzeti csapat – mondja a férfi kenusok vezetőedzője, Pulai Imre – Figyelünk rá, hogy a sportolók időben vízre szálljanak a futamok előtt, rajtszámot adunk nekik, segítünk beállítani a hajójukat, és technikai utasításokkal látjuk el őket.”

A programban külföldi edzők is részt vesznek, ők elsősorban tanulni jönnek Magyarországra. Pulai Imre szerint a versenyzők között is van olyan, aki később edzőként kamatoztatja a táborban megszerzett tudást.

“Most még versenyeznek 4-5 évet, de talán sosem kerülnek majd az olimpiai indulás közelébe. Viszont később lehetnek edzők, olyanok, aki toboroznak saját hazájukban, és

20-30 nehéz sorsú gyereknek változtatják meg az életét

a sport által. Ha ez összejön, már nem dolgoztunk hiába” – tette hozzá az olimpiai bajnok.

Nincsenek látványos különbségek

Egyéni indításos felmérést tartott szombaton Makrai Csaba. Az utánpótlás szövetségi kapitány a teljes ifjúsági keretet meghívta Szolnokra, ahol két óra alatt kétszer teljesítették a versenyzők az 5000 métert egyesben, időre.

Hír

“Hivatalosan ma kezdődött újra az élet a járvány után a keret számára – mondta Makrai Csaba. – Azért szerveztem meg ezt az időre menést, hogy tájékozódjak a gyerekek aktuális állapotáról és ambicionálni is akartam őket, hiszen még közel három hónapig nem lesz versenyük.”

Hetekkel ezelőtt kiderült, hogy a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) törölte az idei utánpótlás világbajnokságot, az ifjúsági korosztály számára két fontos verseny maradt a naptárban, a magyar bajnokság augusztusban, és a szeptember végi szegedi Olimpiai Reménységek Versenye, amelyen idén először az utolsó éves ifik is rajhoz állhatnak.

“Örülök, hogy több időm van idén a felkészülésre, így a fontos versenyeken még gyorsabb lehetek, mint tavaly” – mondta Rendessy Eszter, aki hozzátette, hogy az ORV-n is szívesen rajthoz áll majd. Párja, és egyben legnagyobb riválisa Kőhalmi Emese közben arról beszélt, hogy szeretett volna idén újra versenyezni ifi világbajnokságon, mert most is jól csúszik alattuk a K-2-es.

A női kajakos mezőnyben éppen a két egyéni világbajnok teljesített legjobban az időre menésen. Az első 5000 métert az UTE versenyzője, Rendessy Eszter nyerte meg 22.11-es idővel, a másodikat pedig KSI-s Kőhalmi Emese 22.23-al. Mögöttük Szellák Szabina, Rugási Csilla, és Zupkó Vanda következett.

A férfiaknál K-1 5000 méteren a nagykanizsai színekben rajtoló Kurucz Levente nyerte mindkét mérést. Az elsőben 20.49-et, másodikra még ennél is jobbat, 20.31-et ment, összeségében a második leggyorsabb a PRO Rekreation kajakosa, Kövesdi Patrik, a harmadik pedig a győri Takács Zsigmond volt.

Női kenuban a Pacs-Pacs versenyzője, Gönczöl Laura teljesített a legjobban mindkét mérésen, másodszorra ment jobb időt, 26.17-et, mögötte két UTÉ-s versenyző, a 18 éves Horányi Dóra, és az egy évvel fiatalabb Seres Fanni következett.

Még Gönczöl Lauránál is jobban kimagaslott saját mezőnyéből férfi kenuban Vass Zoltán. A Lágymányosi Spari versenyzője mindkét 5000 métert több mint egy perces különbséggel nyerte meg, a jobbik ideje 22.55 lett. A második leggyorsabb ezúttal a nála közel jóval fiatalabb Böszörményi Bendegúz volt, közel másfél perccel rosszabb időjével.

“Összeségében elégedett vagyok, a vártnál jobban teljesítettek a gyerekek, látszik, hogy a klubok a nehéz helyzet ellenére is komoly munkát végeztek az elmúlt hónapokban – folytatta Makrai Csaba. – Látványos különbség három szakágban nem volt a versenyzők között, egyedül férfi kenuban látszik a lemaradás.A női kajakosok legjobbjai fél perccel megverték a leggyorsabb férfi kenust, ráadásul Vass Zoltán mögött hatalmas volt az űr, tehát ebben a szakágban még van hova fejlődni. Nem állunk meg, két hét múlva 2000 méteren zajlik majd hasonló időmérés, aztán július közepén a rövidebb távokon pályákat fogunk menni” – tette hozzá az utánpótlás kapitány, aki egy hét múlva a serdülő kerettagoknak tart majd hasonló felmérést Szolnokon.

Eredmények letöltése (XLS)

A kedd megint mozgalmas lesz

Június 2-án, délelőtt női C-1 200 méteren, délután pedig női C-2 500, valamint férfi K-4 500 méteren rendeznek tesztversenyt Szolnokon. A cél továbbra is az, hogy a magyar élmezőny tagjai versenyzési lehetőséghez jussanak, közben Hüttner Csaba szövetségi kapitány a csapathajók lehetséges összeállításait teszteli.

TESZTVERSENY 2.
Hír

Ezen a héten a férfi párosok szálltak vízre 1000 méteren, június 2-án (kedden) a edzésverseny-sorozat újabb olimpiai számokkal folytatódik. 

“Női kenuban van egy rendkívül ütőképes párosunk – mondta Hüttner Csaba szövetségi kapitány. – Balla Virág, és Devecseriné Takács Kincső évek óta professzionálisan készül a C-2 500 méterre, ők 2019-ben ebben a számban világbajnoki ezüstérmet szereztek, szeretném látni, hogy most hol tartanak a felkészülésben. NC-1 200 méteren viszont tavaly nem jött össze a kvótaszerzés, így a mostani tesztversenyen

azt a kenust keressünk,

aki jövőre sikeres lehet a szegedi pótkvalifikációs viadalon. A férfi K-4-ben pedig a csapathajók lehetséges összeállításait teszteljük, a számban tavaly kvótát szerző versenyzők mellett vízre szállnak majd más izgalmas egységek is.” 

A tavalyi szegedi kvalifikációs világbajnokságon ötödik helyezést-, és négy olimpiai kvótát szerzett a magyar válogatottnak a Tótka Sándor, Nádas Bence, Birkás Balázs, Kuli István összeállítású négyes. Ebből az egységből most kimarad a szegediek többszörös világbajnoka, Birkás Balázs, helyette a betegség után visszatérő Molnár Péter ült vissza a hajóba. 

“Idén tavasszal is többféle összeállításban teszteltük a négyest, az edzőnk, Hüvös Viktor úgy döntött, hogy

most nélkülem próbálja ki

az egységet az edzésversenyen – mondta Birkás Balázs. –   Nem izgatom magam ezen, hiszen a jövő évi válogatók még messze vannak, addig bármi történhet. – A kapitány kérésének megfelelően beültem egy másik négyesbe, Balaska Márkkal, Dombvári Bencével, és Csizmadia Kolossal indulok majd kedden. Ellenfeleink évek óta K-4-ben versenyeznek, a mi hajónkban pedig Balaska Márk és Csizmadia Kolos elsősorban a 200 egyesre készül, Bence pedig az 1000 párosra, ennek ellenére megpróbálunk mindent kihozni ebből a lehetőségből” – mondta a kétszeres világbajnok, aki jelenleg Szegeden készül, és egyesben kifejezetten jó formában érzi magát. 

A versenyen egy harmadik négyes, a tavalyi U23-as világbajnokságon bronzérmet szerző Béke Kornél, Németh Viktor, Koleszár Mátyás, Varga Ádám összeállítású hajó is vízre száll majd.   

Az eseményen minden egység két óra különbséggel, kétszer teljesíti a távot. A női C-1-es futamok délelőtt 10-kor, és délben, a női kenu párosok versenyei 15.10, és 17.10-kor kezdődnek, a férfi 500 négyesek pedig 15.00-kor és 17.00-kor csapnak össze. A futamokat a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) Facebook-oldalán élőben közvetítjük!