Mégse

Összejöhet a három kvóta a TIP-tábor résztvevőinek

Összetartó csapatként készül a szegedi ICF olimpiai kvalifikációs világbajnokságra a "TIP-család" Magyarországon. A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) tehetségkutató és felzárkóztató programja négy éve működik, versenyzői pedig folyamatosan fejlődnek, idén többen közülük akár már olimpiai kvótát is szerezhetnek.

Hír

Tokióban rendezik az első olyan nyári olimpiát 2020-ban, amelynek műsorára már a női kenu is felkerül. Az ICF TIP-programja négy évvel ezelőtt elsősorban azért jött létre, hogy támogassa a nemzetközi női kenus mezőny fejlődését, de a programba azóta kerültek férfi kenusok, valamint kajakos versenyzők is. Az évi kétszer egy hónapos edzőtábort az MKKSZ szervezi és bonyolítja, a 27 ország 45 sportolójával kiváló magyar edzők foglalkoznak.

“Az utóbbi években az ICF és a magyar szövetség minden támogatást megadott azoknak a sportolóknak, akik rész vettek, illetve vesznek a TIP-ben – mondja Szabó András, a program magyar vezetője. – Különböző kultúrájú és vallású embereket kovácsol össze a közös munka, fantasztikus a csapatszellem, tulajdonképpen eljutottunk oda, hogy úgy működik a program, mint egy nagy család, a versenyzőink pedig rendkívül motiváltak, és egyre sikeresebbek. Női kenuban például az észak-koreai és a vietnami indulónk akár kvótát is szerezhet Szegeden, ha pedig ez összejön, az

történelmi pillanat lesz mindannyiunknak.”

A táborban nemcsak a hangulat jó, hanem a körülmények is minden igényt kielégítenek. Olyan szakemberek dolgoznak a versenyzőkkel, mint a kenus olimpiai bajnok Pulai Imre, a kilencszeres világbajnok Paksy Tímea, vagy az edzőként olimpiai aranyéremig jutó Tóth László, aki éppen a napokban kezdte el a munkát a férfi és női kajakosokkal. A tréner Magyarországon edzője volt a háromszoros olimpiai bajnok Szabó Gabriellának is, korábban pedig hosszú évekig dolgozott külföldön.

“Nagyon szeretek úgy edzősködni, hogy közben más kultúrákat is megismerhetek – meséli Tóth László. – Élvezem a közös munkát, a versenyzők tisztán lelkesednek azért, amit csinálunk, mindent szó nélkül elvégeznek, kérdeznek, örömmel tanulnak,

tényleg csak jókat tudok mondani a közegről.

A tábor is kiválóan szervezett, a programban résztvevők szinte új Nelo és Plastex hajókat kaptak a gyártóktól a vébére, jó körülmények között laknak, a vízfelület és az étkezés is rendben van.”

A csoportok évente kétszer egy hónapot töltenek együtt, idén a duisburgi Világkupa előtt edzőtáboroztak három hetet Magyarországon, majd együtt kiutaztak a versenyre, most pedig három hét budapesti edzőtábor után a szegedi világbajnokságon szerepelnek majd.

“A versenyeken olyanok vagyunk, mint egy nemzeti csapat – mondja a férfi kenusok vezetőedzője, Pulai Imre – Figyelünk rá, hogy a sportolók időben vízre szálljanak a futamok előtt, rajtszámot adunk nekik, segítünk beállítani a hajójukat, és technikai utasításokkal látjuk el őket.”

A programban külföldi edzők is részt vesznek, ők elsősorban tanulni jönnek Magyarországra. Pulai Imre szerint a versenyzők között is van olyan, aki később edzőként kamatoztatja a táborban megszerzett tudást.

“Most még versenyeznek 4-5 évet, de talán sosem kerülnek majd az olimpiai indulás közelébe. Viszont később lehetnek edzők, olyanok, aki toboroznak saját hazájukban, és

20-30 nehéz sorsú gyereknek változtatják meg az életét

a sport által. Ha ez összejön, már nem dolgoztunk hiába” – tette hozzá az olimpiai bajnok.

Átadták a megújult, impozáns szegedi pályát

Csütörtökön délelőtt ünnepélyes keretek között átadták a teljesen felújított szegedi kajak-kenu pályát a Maty-éren. Az eseményen részt vett Schmidt Gábor és Sárfalvi Péter is.

Hír

„Az eddig megérkezett országok versenyzőinek leesett az álla, és folyamatosan kapjuk a pozitív visszajelzéseket – kezdte a sajtóeseményt Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, aki egyben a szervezőbizottság vezetője. – Mielőtt azonban rátérnénk a világbajnokságra, fontos megemlítenem, hogy olyan létesítményfejlesztés történt a Maty-éren, amely nemcsak öncélúan a világbajnokságot és a kajak-kenut szolgálja, hanem más sportágakat is. A fejlesztés során ezt mindig szem előtt tartottunk, hogy aki Szeged környékén sportolni szeretne, az megtehesse itt, a megújult Maty-éren.”

Schmidt Gábor igyekezett megköszönni mindenkinek, aki bármilyen minőségben segített a fejlesztésben, külön köszönetet mondott a Nemzeti Sportközpontnak és a Beruházási Ügynökségnek, hogy csapattagként tekintettek rájuk, és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség minden kérését figyelembe vették a fejlesztések során. Az MKKSZ elnöke emlékplakettet adott át a partnereknek.

„Az egész sportág számára hatalmas megtiszteltetés, hogy a magyar kormány magáénak érezte ezt a projektet is, és a verseny méltó megszervezésének támogatása mellett áldozott arra, hogy a pálya történetének legnagyobb szabású beruházását is fontosnak érezte annak érdekében, hogy az eddiginél is komfortosabb körülmények fogadják azokat, akik az olimpiai és paralimpiai kvalifikációs világbajnokságra érkeznek, akár a nemzeti csapatokról, akár a nézőkről, akár az újságírókról van szó. A 2011-es szegedi vébén 88 ország vett részt, ez azóta is rekord, most azonban a nevező rendszerben 101 ország neve szerepel. Kijelenthetjük, hogy

soha még annyi versenyző nem állt rajthoz egyetlen kajak-kenu versenyen sem,

minden eddiginél több jegy kelt el elővételben. Több mint 300 akkreditált újságíró, illetve televíziós dolgozik majd itt a világbajnokság napjai alatt” – zárta beszédét Schmidt Gábor.

„Sok kedves emlék fűz ehhez a szegedi pályához – kezdte Sárfalvi Péter, az Emberi Erőforrás Minisztériuma sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. – Mostanra kijelenthetjük, hogy a Maty-ér ezzel a fejlesztéssel világviszonylatban is az egyik legszebb és legkorszerűbb kajak-kenu létesítmény lett. Hazánk kiemelkedően sikeres kajak-kenuban, az idei világbajnokság pedig különösen fontos lesz, hiszen az olimpiai kvóták 80 százalékát lehet itt megszerezni. A jövő héttől újra egy emberként szoríthatunk a magyar sportolóknak, és

megmutathatjuk az egész világnak, hogy milyen csodálatos hely Magyarország.”

Az esemény végén ünnepélyes keretek között átvágták a nemzeti színű szalagot, ezzel átadták a maty-éri pályát.

A fejlesztések

Talán a legszembetűnöbb változás, hogy megújult és teljes fedést kapott a főlelátó, ami igazán impozáns látványt nyújt, új az eredményhirdetés helyszíne, megújult az az épület, amelyikben most vagyunk a VIP, VVIP épülete. A beruházásnak köszönhetően megvalósult egy régi álom, a pálya belakja az osztószigetet is, amelyre híd vezet át, így át tudnak költözni a nemzetközi televíziós közvetítés kamerái és a közvetítőállások is.

Megújult a pálya infrastruktúrája is, ez magában foglalja az időmérő és indító berendezéseket is, valamint a bójázást és a pálya jelzéseit, valamint a partvédelmet is, ami azt szolgálja, hogy minél kevésbé legyen hullámos a víz. És ami legalább ilyen fontos, bővült a létesítmény területe is, nagyobb parkolók, tágasabb versenyzői és szurkolói zónák, új utak alakultak, a szervezők és a nemzetközi sportdiplomaták új, vagy felújított irodákat kaptak.

Szerdától várunk szeretettel mindenkit a kajak-kenu világbajnokságra. Minden a világbajnokságról az esemény hivatalos honlapján.

Három parakvóta a cél

A rutinosabb versenyzők mellett az ifjú titánok is okozhatnak kellemes meglepetést a szegedi kajak-kenu világbajnokság paraversenyeiben.

Hír

„Főleg a régi nagy nevektől várjuk azt, hogy a döntőbe jussanak, és ott kvótákat szerezzenek, amely az első hatba kerülést jelenti. Kata pedig nagyon jó úton halad, hogy elérje célját, hiszen már az Európa-bajnokságon is érmet tudott szerezni” – mondta Weisz Róbert szövetségi kapitány, utalva a paralimpiai ezüstérmes Suba Róbertre, valamint Juhász Tamásra és a nőknél egyre jobb formába lendülő Varga Katalinra, aki a felkészülési időszak alatt azt tűzte ki célul, hogy a világbajnokságon a dobogóra álljon.

„Nagyon várom a hazai közönség előtti szereplést – kezdte Varga Katalin. – A legtöbb nemzetközi eseményen megjelenik a magyar szurkolótábor, a kemény mag,

ismerős a dobszó és a biztatás, ami csakis rájuk jellemző,

itthon még inkább a magaménak érzem majd. Az állapotom elfogadható a korábbi sérülésekkel tűzdelt szezonokhoz képest, ez már önmagában bizalmat ad. Remélem, a hazai pálya előnyt fog jelenteni számomra. A 3-5. helyet lövöm be pillanatnyilag, ami kvótát ér Tokióra.”

A paralimpiai ezüstérmes Suba Róbert kajakban és kenuban is elindul a vébén. „Jó formában vagyok, bár remélem, hogy a jövő héten már kipihentebb leszek. Kajakban az első ötbe kerülést tűztem ki célul, de nagyon szeretnék dobogóra állni.

A kvótát a fiatal Kiss Péter vagy én nagy eséllyel meg tudjuk szerezni.

Kenuban már nehezebb a helyzet, az Eb-n épphogy bejutottunk a döntőbe Juhász Tomival. Ez a szám először lesz az olimpián. Remélem, hogy a hazai közönség segít majd megszerezni a kvótát. Az utolsó hetekben itt készültünk a Maty-éren, fantasztikus lett a pálya, és bár a paralimpián már versenyeztem sok néző előtt, de annyi magyar szurkoló ott sem volt, mint amennyi itt lesz. Nagyon izgatottan várom a vébét” – mondta Suba Róbert.

A mindössze 16 éves Kiss Péter csupán egy éve kezdett el komolyan kajakozni, előtte paraúszó volt, az idei poznani Európa-bajnokságon pedig egy rendkívül erős mezőnyben tudott aranyérmet nyerni. Megverte a riói olimpia első három helyezettjét, valamint az aktuális világbajnokot is, de az erősen kérdéses, hogy egy ekkora világeseményen, hazai közönség előtt hogyan tud majd teljesíteni.

„Az Eb óta próbáltuk őt minél többet versenyeztetni, de egy hazai vébén azért elég komoly nyomás lesz rajta, meglátjuk, hogy elbírja-e. Az biztos, hogy ettől a hirtelen jött sikertől nem szállt el, pozitívan éli meg, ami vele történt, és továbbra is egy aranyos kisgyerek maradt” – mondta Weisz Róbert szövetségi kapitány.

Debütáló versenyző lesz Rescsik Csaba és Pulai Erika, ők még soha nem álltak rajthoz nemzetközi versenyen. A fiatal generációt képviseli Kiss Erik és Török Dávid, előbbi 18, utóbbi 19 éves, de Weisz Róbert szerint mindketten jó úton haladnak.

A szövetségi kapitány úgy gondolja, összességében három olimpiai kvóta a reális célkitűzés a magyar paraversenyzők számára a vébén.

A magyar parakeret:
Nők:
KL1 200 m: Pulai Erika
KL2 200 m: Varga Katalin
KL3 200 m: Fehér Annamária, Molnár Nikoletta
VL3 200 m: Varga Katalin, Molnárné Tóth Julianna

Férfiak:
KL1 200 m: Kiss Péter, Suba Róbert
KL2 200 m: Rozbora András, Rescsik Csaba
KL3 200 m: Kiss Erik, Török Dávid
VL2 200 m: Suba Róbert, Juhász Tamás

Tartalék: Fábián István