Mégse

Összejöhet a három kvóta a TIP-tábor résztvevőinek

Összetartó csapatként készül a szegedi ICF olimpiai kvalifikációs világbajnokságra a "TIP-család" Magyarországon. A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) tehetségkutató és felzárkóztató programja négy éve működik, versenyzői pedig folyamatosan fejlődnek, idén többen közülük akár már olimpiai kvótát is szerezhetnek.

Hír

Tokióban rendezik az első olyan nyári olimpiát 2020-ban, amelynek műsorára már a női kenu is felkerül. Az ICF TIP-programja négy évvel ezelőtt elsősorban azért jött létre, hogy támogassa a nemzetközi női kenus mezőny fejlődését, de a programba azóta kerültek férfi kenusok, valamint kajakos versenyzők is. Az évi kétszer egy hónapos edzőtábort az MKKSZ szervezi és bonyolítja, a 27 ország 45 sportolójával kiváló magyar edzők foglalkoznak.

“Az utóbbi években az ICF és a magyar szövetség minden támogatást megadott azoknak a sportolóknak, akik rész vettek, illetve vesznek a TIP-ben – mondja Szabó András, a program magyar vezetője. – Különböző kultúrájú és vallású embereket kovácsol össze a közös munka, fantasztikus a csapatszellem, tulajdonképpen eljutottunk oda, hogy úgy működik a program, mint egy nagy család, a versenyzőink pedig rendkívül motiváltak, és egyre sikeresebbek. Női kenuban például az észak-koreai és a vietnami indulónk akár kvótát is szerezhet Szegeden, ha pedig ez összejön, az

történelmi pillanat lesz mindannyiunknak.”

A táborban nemcsak a hangulat jó, hanem a körülmények is minden igényt kielégítenek. Olyan szakemberek dolgoznak a versenyzőkkel, mint a kenus olimpiai bajnok Pulai Imre, a kilencszeres világbajnok Paksy Tímea, vagy az edzőként olimpiai aranyéremig jutó Tóth László, aki éppen a napokban kezdte el a munkát a férfi és női kajakosokkal. A tréner Magyarországon edzője volt a háromszoros olimpiai bajnok Szabó Gabriellának is, korábban pedig hosszú évekig dolgozott külföldön.

“Nagyon szeretek úgy edzősködni, hogy közben más kultúrákat is megismerhetek – meséli Tóth László. – Élvezem a közös munkát, a versenyzők tisztán lelkesednek azért, amit csinálunk, mindent szó nélkül elvégeznek, kérdeznek, örömmel tanulnak,

tényleg csak jókat tudok mondani a közegről.

A tábor is kiválóan szervezett, a programban résztvevők szinte új Nelo és Plastex hajókat kaptak a gyártóktól a vébére, jó körülmények között laknak, a vízfelület és az étkezés is rendben van.”

A csoportok évente kétszer egy hónapot töltenek együtt, idén a duisburgi Világkupa előtt edzőtáboroztak három hetet Magyarországon, majd együtt kiutaztak a versenyre, most pedig három hét budapesti edzőtábor után a szegedi világbajnokságon szerepelnek majd.

“A versenyeken olyanok vagyunk, mint egy nemzeti csapat – mondja a férfi kenusok vezetőedzője, Pulai Imre – Figyelünk rá, hogy a sportolók időben vízre szálljanak a futamok előtt, rajtszámot adunk nekik, segítünk beállítani a hajójukat, és technikai utasításokkal látjuk el őket.”

A programban külföldi edzők is részt vesznek, ők elsősorban tanulni jönnek Magyarországra. Pulai Imre szerint a versenyzők között is van olyan, aki később edzőként kamatoztatja a táborban megszerzett tudást.

“Most még versenyeznek 4-5 évet, de talán sosem kerülnek majd az olimpiai indulás közelébe. Viszont később lehetnek edzők, olyanok, aki toboroznak saját hazájukban, és

20-30 nehéz sorsú gyereknek változtatják meg az életét

a sport által. Ha ez összejön, már nem dolgoztunk hiába” – tette hozzá az olimpiai bajnok.

Elfogadták a beszámolókat

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöksége csütörtökön tárgyalta és fogadta el a szövetségi kapitányok, és a szlalom vezetőedző szezonvégi beszámolóját. A testület a legközelebbi ülésén, október 22-én már a jövő évi felkészülési programokat, és a 2020-as válogatási elveket fogja tárgyalni.

Hír

Bár a maraton világbajnokságot csak a jövő héten rendezik Kínában, az olimpiai szakágban már lezárult a 2019-es kajak-kenu szezon, így a szövetségi kapitányok az elmúlt hetekben elkészítették az idei évre vonatkozó elemzéseket.

Hüttner Csaba felnőtt-, Weisz Róbert para-, valamint Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány, valamint Storcz Botond szlalomszakág-vezető beszámolóját az MKKSZ Versenysport Bizottsága már korábban megtárgyalta és elfogadta, az anyagok így kerültek az elnökség elé.

Szóbeli kiegészítésében Hüttner Csaba arról beszélt, hogy a felnőtt válogatott összesen 13 kvótát szerzett, ezzel teljesítette az elvárásokat a szegedi kvalifikációs világbajnokságon. A felnőtt kapitány elmondta, hogy a jövő tavaszi pótkvalifikáció során férfi kajakban harcba szállnak a hatodik olimpiai indulási hely megszerzéséért is, míg a férfi kenusoknál újabb változásokat tervez annak érdekében, hogy a szakág kvótához jusson.

A kapitány a beszámolóban leírta, hogy a csapat továbbra is a világ közvetlen élvonalába tartozik, miután a szegedi vb-n megnyerte az olimpiai éremtáblázatot és az egyetlen olyan válogatott volt, amelyik

mind a négy szakágban érmet tudott szerezni.

Weisz Róbert a parakenu válogatott kapitánya az elnökségnek megerősítette, hogy csapata a felnőtt válogatotthoz hasonlóan teljesítette az elvárásokat, ami a megszerzett kvóták illeti, míg más szempontból még a vártnál is jobban teljesített. A para kajak-kenu válogatott először nyert világbajnoki címet paralimpiai szakágban, három kvótát szerzett, és a jövő évi pótkvalifikációs versenyen reális esélye lehet további indulói helyek megszerzésére.

A parások kapitánya megköszönte a Magyar Paralimpiai Bizottság egész éves kiemelt támogatását is.

Makrai Csaba az ülésen arról beszélt, hogy a magyar utánpótlás

megtartotta vezető helyét a világ élvonalában,

miután minden jelentős világversenyen első lett az éremtáblázaton, és a pontversenyben is. A kapitány néhány mondatban említette, hogy férfi kenuban már az ifik között is jóval kevesebb az ütőképes versenyző, mint a többi három szakágban, női kajakban viszont a mieink kimagaslanak a mezőnyből.

A szlalom-szakág nevében Storcz Botond vezetőedző elemezte a 2019-es versenyszezont. A szakágvezető elmondta, hogy a négy világbajnokságon rajthoz álló sportolónak ugyan nem jött össze a kvótaszerzés, de női kenuban Schmid Juliának erre lehet esélye jövő tavasszal, míg a még ifjúsági korú Rácz Koppány nagyon szépen fejlődik, és az utánpótlás korosztályban már jegyzett versenyző.

Storcz Botond szerint látszik, hogy a magyar versenyzők már felvették a rendkívül kiegyensúlyozott és népes nemzetközi mezőny ritmusát, de komoly előrelépésre csak akkor lehet számítani, ha lesz Magyarországon szlalom pálya, és a szakág fejlesztését az alapoknál, kezdő gyerekekkel lehet elkezdeni.

A beszámolókat az MKKSZ elnöksége elfogadta, és felkérte a szakmai vezetőket, hogy az október 22-én esedékes következő elnökségi ülésig dolgozzák ki a jövő évi felkészülési programokat, és válogatási elveket.

Újabb legendákkal bővült a magyar kajak-kenu

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség székházában kedden ünnepélyes keretek között köszöntötték a sportág 54. Örökös Bajnokát, Bodonyi Dórát és a mesteredzői címet kapott Csernák Károlyt.

Hír

Az ünnepséget Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke nyitotta meg. „Évről-évre az év legfontosabb világversenye után van miért ilyen ünnepséget tartanunk, és van miért újra, meg újra lelepleznünk a táblát, sőt most már tábláinkat, hiszen másfél éve már nemcsak kiváló sportolóinknak, a legalább öt világbajnoki érmet, vagy olimpiai bajnoki címet nyerő Örökös Bajnokoknak, hanem a sportág mesteredzőinek is van táblája itt a szövetség székházában. Ezeknek nagyon nagy értékük van ebben a sportágban, amely az elmúlt 80 évben folyamatosan szállítja a sikereket.”

Bodonyi Dóra egészen fiatalon, még a 26. születésnapja előtt a sportág Örökös Bajnoka lett, ráadásul tavaly és idén is nyert olimpiai számban a női négyes tagjaként. Bodonyi az idei szegedi világbajnokságon megszerezte negyedik és ötödik világbajnoki címét, amivel bekerült a sportág halhatatlanjai közé, hiszen ehhez a címhez legalább öt felnőtt világbajnoki címet vagy egy olimpiai aranyérmet kell szerezni.

A kedd délelőtti ünnepségen a sportág ugyancsak Örökös Bajnoka, a nyolcszoros világbajnok Medveczky Erika méltatta, aki négyesben Bodonyival két vb-aranyat is nyert.

„Örülök, hogy ott leszel mellettem a falon, mert szeretem, ha olyan emberek vannak körülöttem, akiket kedvelek – kezdte könnyeivel küszködve Medveczky. – Ebből az öt vb-aranyból kettőt 5000 méteren nyertél, tehát nagyon sokat küzdöttél érte. Fiatalon kerültél az élversenyzők közé, és nagyon komoly döntéseket tudtál meghozni az eddigi pályafutásod során.

Legyél mindig ilyen bátor, mint amilyen vagy!”

Ezt követően ők ketten leleplezték a márványtáblát, amelyen már Bodonyi Dóra neve is szerepel.

„Olyan emberek vannak a táblán, akikre mindre felnézek. Nagyon jó érzés egy táblán szerepelni velük. Sokat változott a hozzáállásom az elmúlt két évben, nagyon sok munkám van minden egyes aranyéremben” – mondta Bodonyi Dóra, aki a sportág 54. Örökös Bajnoka lett.

A szegedi világbajnokságon fontos érmet szerzett Balaska Márk is férfi kajakban K-2 200 méteren Apagyi Leventével. Balaska ráadásul az elmúlt években mindig bizonyította, hogy lehet rá számítani, kiváló érzéke van a sportághoz. Mögötte ott állt, áll egy fantasztikus szakember, Csernák Károly, aki sok más kiváló kajakost is felnevelt Balaska mellett, például az olimpiai bronzérmes Bártfai Krisztiánt. A kiváló edző az elmúlt évtizedekben végzett munkája elismeréseként megkapta a MET mesteredzői kollégiumától a díjat, amit régóta megérdemelt.

Vaskuti István mesteredző, olimpiai bajnok méltatta kollégáját: „Az idén 58 éves Csóka 35 évet töltött edzői munkával. Evezéssel és úszással kezdte, utána tért át a kajak-kenura. Vácon nem támogatják a kajak-kenut, nincs olajfinomító a város körül, a nemesfémeket csak a klub versenyzői bányásszák elő, ilyen körülmények között érte el fantasztikus sikereit.

Csóka az edzőséget félkézből, de teljes szívvel csinálja,

hiszen délelőtt testnevelőként dolgozik egy iskolában. A nagy tervek megvalósításához és a további sikerekhez további jó egészséget kívánok neked, a családodnak és az egész váci kajakos családnak!”

Vaskuti István és Csernák Károly együtt leplezték le a sajtótájékoztatón a mesteredzők márványtábláját.

 

„Nem az én nevem ott a fontos, olyan emberek közé kerültem be, akik igazi legendák – kezdte Csernák Károly. – Rendkívül szerencsés embernek tartom magam, hogy ott lehet az én nevem is, amit soha nem gondoltam volna. Még mindig felfoghatatlan közöttük szerepelni. Én semmi mást nem csináltam, csak

próbáltam a környezetemnek megfelelni, sokat dolgozni, a hagyományokat ápolni,

a mesteremtől, Babella Lászlótól ezt tanultam. Az az egyik legfontosabb dolog, hogy egy edző érezze a versenyzőjét. Nagyon köszönöm ezt a fantasztikus elismerést.”