Olimpiai pályán az ifjúsági olimpiáért

Megérkeztek Barcelonába, és már edzettek is a helyszínen a magyar kajak-kenusok, akik az ifjúsági olimpiáért (YOG) küzdenek a katalán városban. A nemzetek sora rendkívül színes, a pálya remek, az időjárás azonban nem kegyelmez a fiataloknak.

Fiú kajakban Kiss Ádám és Majoros Mátyás, fiú kenuban Pálla Balázs és Kuska Bence, női kajakban Rendessy Eszter és Újfalvi Laura, női kenuban pedig Gönczöl Laura és Opavszky Réka indul a barcelonai kvalifikációs versenyen. Az április 12. és 15. között rendezendő viadalon 15-18 évesek rajtolhatnak el, és minden számban ugyanaz a lebonyolítás: a kvalifikációs selejtező futamból az öt legjobb jut tovább, majd a pótselejtezőből a három legjobb idővel rendelkező versenyző is kvalifikálja magát a negyeddöntőbe. A nyolc között egyenes kieséses szakaszban egymással versenyeznek (a selejtezőben a legjobb időt futó a nyolcadikkal, a második a hetedikkel, a harmadik a negyedikkel, az ötödik pedig a hatodikkal megy egy futamban). Európából az első hat helyezett jut ki az októberi, Buenos Aires-i ifi olimpiára, de egy országból csak egy versenyző kvalifikálhatja magát.

Síkvizen csütörtökön reggel 8.30-kor rajtolnak a fiú kenusok, majd 10.30-kor a lány kajakosok, délután a kieséses szakasz következik, pénteken 8.30-kor a lány kenusok, 10.30-kor a fiú kajakosok kezdenek, szombat-vasárnap pedig a szlalom következik.

„Nagyon lelkesek a gyerekek, komolyan veszik a versenyt, sokat gyakoroltak a tegnapi edzéseken is, remélem, hogy jól fognak szerepelni, és minél több kvótát szerzünk – kezdte helyszíni beszámolóját Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány. – Az időjárás sajnos nem kedvező, amíg otthon 20-25 fok van, addig tegnap itt 10 fok volt, nem tudom, mikor fáztam ennyire, mint az esti technikai értekezleten. Mára sem lett jobb az idő, pont most megyünk ki a pályára edzeni, és szakad az eső. Holnapra 15-17 fokot, utána viszont megint esőt és nagy szelet jósoltak a meteorológusok. Ezt leszámítva a körülmények nagyszerűek, a mezőny rendkívül színes, van itt kenyai, mozambiki, algériai, tunéziai, chilei, mauritiusi, valamint Sao Tomé és Príncipe-i induló is. A helyszín kiváló, itt versenyeztek az 1992-es barcelonai olimpián, arra épült a pálya, a helyiek pedig nagyon boldogok, mert azóta nem rendeztek itt semmilyen komolyabb viadalt.”

A vasárnapig tartó versenyről minden nap beszámolunk.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók