Olimpiai pályán az ifjúsági olimpiáért

Megérkeztek Barcelonába, és már edzettek is a helyszínen a magyar kajak-kenusok, akik az ifjúsági olimpiáért (YOG) küzdenek a katalán városban. A nemzetek sora rendkívül színes, a pálya remek, az időjárás azonban nem kegyelmez a fiataloknak.

Hír

Fiú kajakban Kiss Ádám és Majoros Mátyás, fiú kenuban Pálla Balázs és Kuska Bence, női kajakban Rendessy Eszter és Újfalvi Laura, női kenuban pedig Gönczöl Laura és Opavszky Réka indul a barcelonai kvalifikációs versenyen. Az április 12. és 15. között rendezendő viadalon 15-18 évesek rajtolhatnak el, és minden számban ugyanaz a lebonyolítás: a kvalifikációs selejtező futamból az öt legjobb jut tovább, majd a pótselejtezőből a három legjobb idővel rendelkező versenyző is kvalifikálja magát a negyeddöntőbe. A nyolc között egyenes kieséses szakaszban egymással versenyeznek (a selejtezőben a legjobb időt futó a nyolcadikkal, a második a hetedikkel, a harmadik a negyedikkel, az ötödik pedig a hatodikkal megy egy futamban). Európából az első hat helyezett jut ki az októberi, Buenos Aires-i ifi olimpiára, de egy országból csak egy versenyző kvalifikálhatja magát.

Síkvizen csütörtökön reggel 8.30-kor rajtolnak a fiú kenusok, majd 10.30-kor a lány kajakosok, délután a kieséses szakasz következik, pénteken 8.30-kor a lány kenusok, 10.30-kor a fiú kajakosok kezdenek, szombat-vasárnap pedig a szlalom következik.

„Nagyon lelkesek a gyerekek, komolyan veszik a versenyt, sokat gyakoroltak a tegnapi edzéseken is, remélem, hogy jól fognak szerepelni, és minél több kvótát szerzünk – kezdte helyszíni beszámolóját Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány. – Az időjárás sajnos nem kedvező, amíg otthon 20-25 fok van, addig tegnap itt 10 fok volt, nem tudom, mikor fáztam ennyire, mint az esti technikai értekezleten. Mára sem lett jobb az idő, pont most megyünk ki a pályára edzeni, és szakad az eső. Holnapra 15-17 fokot, utána viszont megint esőt és nagy szelet jósoltak a meteorológusok. Ezt leszámítva a körülmények nagyszerűek, a mezőny rendkívül színes, van itt kenyai, mozambiki, algériai, tunéziai, chilei, mauritiusi, valamint Sao Tomé és Príncipe-i induló is. A helyszín kiváló, itt versenyeztek az 1992-es barcelonai olimpián, arra épült a pálya, a helyiek pedig nagyon boldogok, mert azóta nem rendeztek itt semmilyen komolyabb viadalt.”

A vasárnapig tartó versenyről minden nap beszámolunk.

Taroltak a magyarok a barcelonai YOG-kvalifikáción

A négy szakágból háromban magyar versenyző végzett az élen a Barcelonában rendezett ifjúsági olimpiai válogatón, így bezsebeltük a maximálisan megszerezhető négy kvótát.

Hír

A szombati nap még csak félhivatalos eredmények jöttek, de vasárnap hivatalos lett, hogy a síkvízi és a szlalom összetett versenyét a lány kajakosoknál Rendessy Eszter nyerte meg, Újfalvi Laura pedig ötödik lett. Európából az első hat helyezett kvalifikálta magát az októberi, Buenos Aires-i játékokra, de miután a szabályok szerint egy nemzetből csak egy versenyző juthat ki a YOG-ra, így Rendessy Eszter képviseli majd hazánkat Argentínában.

A fiú kenusoknál a szombati szlalom után kiderült, hogy Pálla Balázs összesítésben a negyedik helyen zárt, ám a legjobb európai lett, így ugyancsak ott lehet az ifjúsági olimpián.

A vasárnapi eredmények még nem hivatalosak, de a magyar küldöttség számításai szerint a lány kenusoknál fantasztikus, kettős magyar siker született, a síkvízi és a szlalom eredmények összesített rangsorában Gönczöl Laura és Opavszky Réka végzett az élen holtversenyben. Kettőjük között az döntött, hogy Gönczöl Laura előrébb zárt síkvízen, ahol második lett, ezzel ő kvalifikálta magát a YOG-ra.

A fiú kajakosoknál Kiss Ádám ugyancsak megnyerte az összetett versenyt, ezzel ő is utazhat majd októberben Buenos Airesbe.

„Ez így egyszerűnek hangzik, hogy a négyből három szakág versenyét megnyertük, de nagyon nem volt ilyen egyszerű – kezdte Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány az értékelést. – Nagyon magas színvonalú versenyt láthattak Barcelonában, csapatunk erejét pedig az adta, hogy a remek síkvízi eredmények után szlalomban is a középmezőnyben tudott végezni, holott voltak olyan síkvízi versenyzők, akik nem is tudták teljesíteni a szlalompályát. Köszönöm az edzők munkáját is, azt gondolom, hogy méltóképpen képviseltük Magyarországot. Rendkívül hosszú volt ez a verseny, feszített volt a tempó, ránk fér most a pihenés, kaptunk is egy kis kimenőt” – mondta Makrai Csaba, aki vasárnap este elvitte egy rövid barcelonai városnézésre a fiatalokat.

Az augusztusi bajnokságig most minden versenyző a síkvizes szezonra koncentrál, majd augusztus közepétől együtt készülnek az októberi YOG-ra, szeptemberben pedig egy közös edzőtábort is tervez az utánpótlás szövetségi kapitány.

Erősebb lehet a sportolói képviselet

Sportolói Bizottság alakulhat a Magyar Kajak-Kenu Szövetségen (MKKSZ) belül. Az új bizottság tagjai kizárólag a különböző szakágak olyan aktív felnőtt versenyzői lehetnek, akik benne vannak valamelyik válogatott keretben. A létrejövő testület elnöke pedig az MKKSZ elnökségének teljes jogú tagja lesz.

Hír

A hónap végi rendes közgyűlés előkészítéseként az MKKSZ Elnöksége alapszabály-módosítást kezdeményez. A sportág küldöttei szavazhatnak majd arról, hogy a sportolóknak legyen-e erősebb képviselete a szövetség elnökségén belül.

„Az elnökség által javasolt alapszabály-módosítás szerint létrejönne a mi sportágunkban is egy ahhoz hasonló Sportolói Bizottság, ami egyébként a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban és a Magyar Olimpiai Bizottságban már működik.

Az alakuló bizottságba egy felnőtt válogatott kerettag férfi-, és női versenyzőt delegálna a gyorsasági szakág, ugyanígy két versenyzőt delegálna a szlalom-szakág, a para-szakág és a nem olimpiai szakágak is. A nyolctagú bizottság tagjai pedig maguk szavaznánk meg, hogy ki legyen a testületük elnöke, azzal a kikötéssel, hogy elnök csak a két gyorsasági sportoló egyike lehetne

– mondta Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke.

Amennyiben a sportág közgyűlése elfogadja a tervet, akkor májusban a sportolók már megválaszthatják a bizottság első tagjait. Azok a versenyzők, akik tisztséget vállalnának az új testületben, magukat tudják jelöltetni. A tervek szerint a felnőtt válogatottak tagjai majd a májusi rangsorolón szavazhatnak a gyorsasági- és a paraszakág jelöltjeire. A Sportolói Bizottság elnöke pedig addig lesz majd tagja az MKKSZ Elnökségének, ameddig a jelenlegi Elnökség mandátuma tart.