Mégse

Olimpiai pályán az ifjúsági olimpiáért

Megérkeztek Barcelonába, és már edzettek is a helyszínen a magyar kajak-kenusok, akik az ifjúsági olimpiáért (YOG) küzdenek a katalán városban. A nemzetek sora rendkívül színes, a pálya remek, az időjárás azonban nem kegyelmez a fiataloknak.

Hír

Fiú kajakban Kiss Ádám és Majoros Mátyás, fiú kenuban Pálla Balázs és Kuska Bence, női kajakban Rendessy Eszter és Újfalvi Laura, női kenuban pedig Gönczöl Laura és Opavszky Réka indul a barcelonai kvalifikációs versenyen. Az április 12. és 15. között rendezendő viadalon 15-18 évesek rajtolhatnak el, és minden számban ugyanaz a lebonyolítás: a kvalifikációs selejtező futamból az öt legjobb jut tovább, majd a pótselejtezőből a három legjobb idővel rendelkező versenyző is kvalifikálja magát a negyeddöntőbe. A nyolc között egyenes kieséses szakaszban egymással versenyeznek (a selejtezőben a legjobb időt futó a nyolcadikkal, a második a hetedikkel, a harmadik a negyedikkel, az ötödik pedig a hatodikkal megy egy futamban). Európából az első hat helyezett jut ki az októberi, Buenos Aires-i ifi olimpiára, de egy országból csak egy versenyző kvalifikálhatja magát.

Síkvizen csütörtökön reggel 8.30-kor rajtolnak a fiú kenusok, majd 10.30-kor a lány kajakosok, délután a kieséses szakasz következik, pénteken 8.30-kor a lány kenusok, 10.30-kor a fiú kajakosok kezdenek, szombat-vasárnap pedig a szlalom következik.

„Nagyon lelkesek a gyerekek, komolyan veszik a versenyt, sokat gyakoroltak a tegnapi edzéseken is, remélem, hogy jól fognak szerepelni, és minél több kvótát szerzünk – kezdte helyszíni beszámolóját Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány. – Az időjárás sajnos nem kedvező, amíg otthon 20-25 fok van, addig tegnap itt 10 fok volt, nem tudom, mikor fáztam ennyire, mint az esti technikai értekezleten. Mára sem lett jobb az idő, pont most megyünk ki a pályára edzeni, és szakad az eső. Holnapra 15-17 fokot, utána viszont megint esőt és nagy szelet jósoltak a meteorológusok. Ezt leszámítva a körülmények nagyszerűek, a mezőny rendkívül színes, van itt kenyai, mozambiki, algériai, tunéziai, chilei, mauritiusi, valamint Sao Tomé és Príncipe-i induló is. A helyszín kiváló, itt versenyeztek az 1992-es barcelonai olimpián, arra épült a pálya, a helyiek pedig nagyon boldogok, mert azóta nem rendeztek itt semmilyen komolyabb viadalt.”

A vasárnapig tartó versenyről minden nap beszámolunk.

Kiss Ádám arany-, Gönczöl Laura ezüstérmes az olimpián!

Rendessy Eszter fantasztikus pénteki aranyérme után szombaton a fiú kajakosoknál is magyar győzelem született Kiss Ádám révén a Buenos Airesben zajló ifjúsági olimpia gyorsasági versenyében, míg a kenus Gönczöl Laura ezüstérmet nyert.

Hír

Kiss Ádám a negyeddöntőbe jutást követően a cseh Hradil Tomas ellen kvalifikálta magát az elődöntőbe, ahol a hazai pályán versenyző argentin Valentin Rossit is legyőzte. A fináléban Jules Vangeellel kellett megküzdenie az aranyéremért, és több mint egy másodperccel jobb időt evezve meg is szerezte a magyar kajak-kenu csapat második aranyérmét.

Gönczöl Laura a selejtezőben a harmadik legjobb időt elérve jutott tovább, a 16 között esélyt sem hagyott a nigériai Blessing Toboh Amusarnak, 18 másodperccel (!) verte meg az alig több mint kétperces versenyben. A negyeddöntőben ennél is simábban, húsz másodperccel előzte meg az ukrán Amina Palamarcsukot. A négy között viszont már komoly erőbedobásra késztette őt a mexikói Stephanie Angie Rodriguez Guzman, de a magyar versenyző őt is másfél másodperccel legyőzte.

A fináléban az üzbég Gulbakhor Fajzieva volt az ellenfél, aki azonban űridőt ment, Gönczöl Laurának nem volt esélye az aranyéremre, de az ezüst is fantasztikus eredmény!

A mieink tehát két arannyal és egy ezüsttel állnak a gyorsasági szakág versenyei után, ez minden idők legjobb ifjúsági olimpiai szereplése a magyar kajak-kenunak.

A vasárnapi pihenőnapot követően hétfőn és kedden rendezik a szlalom küzdelmeit, ott azonban nem lehetnek ilyen reményeink, mint a gyorsasági versenyeken voltak.

Így élnek fiataljaink az olimpiai faluban

Buenos Aires északi kerületében, Villa Soldatiban vannak elszállásolva az ifjúsági olimpián megmérkőző sportolók, akiknek a biztonságára különösen figyelnek az olimpiai falu bejáratánál – írja a Magyar Olimpiai Bizottság honlapja.

Hír

Az olimpiai faluban remek a hangulat, köszönhetően a hely kialakításának, valamint a különböző országokból érkező sportolók közvetlen kapcsolatának. A rendezvény kiváló lehetőség arra, hogy az ember megismerjen más sportolókat, barátságot kössön olyanokkal, akikkel máskülönben nem biztos, hogy lehetősége lett volna találkozni. A szálláshelyek már messziről árulkodnak arról, melyik nemzet sportolói pihennek odabent két edzés között; az erkélyekről nemzeti lobogók lógnak, ahogy az szokás a játékokon.

A falu bejáratánál a játékok hivatalos ajándéktárgyait lehet megvásárolni azoknak, akiknek a szép emlékek és az esetleges érmek nem lennének elég emlékeztetőek a Dél-Amerikában töltött hetekről. Az eladók egyébiránt egy igazi dél-amerikai különlegességgel, matéteával is megvendégelik a sportolókat.

Az olimpiai faluban kialakítottak egy nagy játékzónát is, ahol többek között focizhatnak és röplabdázhatnak is a fiatalok, már amikor nem edzenek. Egy hatalmas dartstábla is ki van ide állítva, de akinek csocsózni vagy pingpongozni támadna kedve, annak sem kell félnie. Ezek a játékok nem csak a kikapcsolódást szolgálják, és semmiképp sem a versengést hivatottak erősíteni, hanem az egy nyelvet nem beszélők közötti baráti viszony kialakítását.

A falu rendelkezik egészségügyi- és edzésközponttal, valamint arra is megtanítják a sportolókat, hogyan vegyenek fel és szerkesszenek videókat, hogy azokat feltöltve a közösségi médiára, az otthoniakat folyamatosan tájékoztathassák, mivel is telnek a napjaik az argentin fővárosban.

A magyar kajak-kenusokat Rendessy Eszter (kajak), Gönczöl Laura (kenu), Kiss Ádám (kajak) és Pálla Balázs (kenu) képviseli.

Október 10-ig napi két edzéssel készülnek a rajtra. A síkvízi versenyt, amelyben jóval nagyobb esélyünk van az éremszerzésre mind a négy szakágban, október 12-én és 13-án rendezik, míg a szlalomra október 15-én és 16-án kerül sor.

További helyszíni fotók Instagram-oldalunkon:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Rendessy Eszter, Gönczöl Laura, Kiss Ádám és Pálla Balázs már napi két edzéssel készül Buenos Airesben az ifjúsági olimpiára. #you #olympics

Magyar Kajak-Kenu Szövetség (@kajakkenusport) által megosztott bejegyzés,