Mégse

Olimpiai pályán az ifjúsági olimpiáért

Megérkeztek Barcelonába, és már edzettek is a helyszínen a magyar kajak-kenusok, akik az ifjúsági olimpiáért (YOG) küzdenek a katalán városban. A nemzetek sora rendkívül színes, a pálya remek, az időjárás azonban nem kegyelmez a fiataloknak.

Hír

Fiú kajakban Kiss Ádám és Majoros Mátyás, fiú kenuban Pálla Balázs és Kuska Bence, női kajakban Rendessy Eszter és Újfalvi Laura, női kenuban pedig Gönczöl Laura és Opavszky Réka indul a barcelonai kvalifikációs versenyen. Az április 12. és 15. között rendezendő viadalon 15-18 évesek rajtolhatnak el, és minden számban ugyanaz a lebonyolítás: a kvalifikációs selejtező futamból az öt legjobb jut tovább, majd a pótselejtezőből a három legjobb idővel rendelkező versenyző is kvalifikálja magát a negyeddöntőbe. A nyolc között egyenes kieséses szakaszban egymással versenyeznek (a selejtezőben a legjobb időt futó a nyolcadikkal, a második a hetedikkel, a harmadik a negyedikkel, az ötödik pedig a hatodikkal megy egy futamban). Európából az első hat helyezett jut ki az októberi, Buenos Aires-i ifi olimpiára, de egy országból csak egy versenyző kvalifikálhatja magát.

Síkvizen csütörtökön reggel 8.30-kor rajtolnak a fiú kenusok, majd 10.30-kor a lány kajakosok, délután a kieséses szakasz következik, pénteken 8.30-kor a lány kenusok, 10.30-kor a fiú kajakosok kezdenek, szombat-vasárnap pedig a szlalom következik.

„Nagyon lelkesek a gyerekek, komolyan veszik a versenyt, sokat gyakoroltak a tegnapi edzéseken is, remélem, hogy jól fognak szerepelni, és minél több kvótát szerzünk – kezdte helyszíni beszámolóját Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány. – Az időjárás sajnos nem kedvező, amíg otthon 20-25 fok van, addig tegnap itt 10 fok volt, nem tudom, mikor fáztam ennyire, mint az esti technikai értekezleten. Mára sem lett jobb az idő, pont most megyünk ki a pályára edzeni, és szakad az eső. Holnapra 15-17 fokot, utána viszont megint esőt és nagy szelet jósoltak a meteorológusok. Ezt leszámítva a körülmények nagyszerűek, a mezőny rendkívül színes, van itt kenyai, mozambiki, algériai, tunéziai, chilei, mauritiusi, valamint Sao Tomé és Príncipe-i induló is. A helyszín kiváló, itt versenyeztek az 1992-es barcelonai olimpián, arra épült a pálya, a helyiek pedig nagyon boldogok, mert azóta nem rendeztek itt semmilyen komolyabb viadalt.”

A vasárnapig tartó versenyről minden nap beszámolunk.

Emberfeletti magyar teljesítmény az Eb-n

Akárcsak tavaly, az idén is 15 érmet szerzett a magyar kajak-kenu válogatott az Európa-bajnokságon, és bár az aranyérmek számában nem léptünk előre, de Hüttner Csaba szerint ez sokkal erősebb Eb volt, mint a tavalyi, mivel ez a verseny kvalifikált az Európa Játékokra.

Hír

„Abszolút elégedett vagyok a teljesítménnyel. A célunk az, hogy a világbajnokságra megtartsuk ezt a jó formát – kezdte az értékelést a szövetségi kapitány, aki a szakágakon is végigment, kezdve a férfi kenuval. – Kiss Tamás negyedik helye egy előre mutató teljesítmény, benne lett volna egy érem is. A dobogóra nehéz felállni a vb-n, de egy stabil pontszerző hely meg lehet neki is.

A párosokat pedig tovább kell erősíteni, és konkurenciát kell teremteni nekik.”

Az 500 férfi kajak négyes a bravúrosnak mondható harmadik helyen végzett, Hüttner Csaba szerint reálisan a harmadik legjobb négyes most a miénk a spanyolok és a németek mögött. „Nagyon boldog lennék, ha a vb-n is a dobogóra tudnának állni a srácok, akiknek most azért kell dolgozniuk, hogy csökkentsék a hátrányukat a spanyolok és a németek mögött a vb-ig, majd pedig az olimpiáig.”

A férfi kajak négyes remekül ment, de tovább kell fejlődni, hogy utolérjük a két legjobb egységet

A szövetségi kapitány kiemelte, hogy a férfi kajakosoknál az 1000 méter párosban állunk a legtávolabb az olimpiai kvótaszerzéstől. Nagyon bízik ugyanakkor az 500-on most Európa-bajnoki címet nyert Mozgi Milán, Somorácz Tamás kettősben, de fel kell építeni melléjük további párosokat.

A férfi egyes kajakosoknál Hüttner Csaba szerint két versenyző emelkedik ki, a portugál Fernando Pimenta és Kopasz Bálint. „Azt azért látni kell, hogy a hazai versenyeken Bálint nincs olyan erőkifejtésre kényszerítve, mint itt a világversenyeken, és az 500 méterre elkészült az erejével fejben és fizikálisan, innentől kezdve csak az 1000 egyesre fog koncentrálni, ami szerintem jó döntés.”

Kopasz Bálintnak sok volt az 500 és az 1000 egyes, mostantól csak a hosszabb távra koncentrál

A szülés után két Eb-arannyal és egy Eb-ezüsttel visszatért Kozák Danutáról a szövetségi kapitány elmondta, hogy számított erre a remek teljesítményre, és örül, hogy az ötszörös olimpiai bajnok bebizonyította, hogy továbbra is Magyarország egyik legjobb sportolója, és mindig lehet rá számítani.

A kenus Balla Virág ugyancsak három érmet, két aranyat és egy bronzot nyert.

„Ezen a versenyen emberfelettit alkotott,

ez a teljesítmény egy nagy lökést adhat neki a világbajnokságra, de nem szabad ezzel megelégedni, hiszen a vb-n kanadai és kínai versenyzők is lesznek, ezért tovább kell dolgozni és fejlődni.”

Kozák Danuta mellett Balla Virág volt a magyar válogatott másik sztárja

A világbajnokságot augusztus 22. és 26. között Portugáliában rendezik, előtte, július 13. és 15. között vár még egy válogató a versenyzőkre Szolnokon.

„Hazánk bevon bennünket saját bűvkörébe”

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a múlt heti megnyitóünnepségen úgy fogalmazott, hogy a Tokaji Vízitúra Központ és egyben a felső-tiszai vízitúra útvonal átadása valójában a hazaszeretetről szól…

vízitúra Központ - átadóünnepség
Hír

„Olyan programnak az első fázisát zárjuk le és nyitunk kaput a program következő részei irányába, amelyek természetes módon teszik megélhetővé, elérhetővé a hazaszeretetet és azokat az embereket is behozzák a nemzeti közösségbe, akik sosem gondoltak arra, hogy ők egy nemzeti közösséghez tartoznak. És ez nagy dolog. Ezt hívjuk mindennapi hazaszeretetnek és szerintem az, ami történik velünk, az az, hogy hazánk bevon most bennünket a saját bűvkörébe.”