Mégse

Olimpiai pályán az ifjúsági olimpiáért

Megérkeztek Barcelonába, és már edzettek is a helyszínen a magyar kajak-kenusok, akik az ifjúsági olimpiáért (YOG) küzdenek a katalán városban. A nemzetek sora rendkívül színes, a pálya remek, az időjárás azonban nem kegyelmez a fiataloknak.

Hír

Fiú kajakban Kiss Ádám és Majoros Mátyás, fiú kenuban Pálla Balázs és Kuska Bence, női kajakban Rendessy Eszter és Újfalvi Laura, női kenuban pedig Gönczöl Laura és Opavszky Réka indul a barcelonai kvalifikációs versenyen. Az április 12. és 15. között rendezendő viadalon 15-18 évesek rajtolhatnak el, és minden számban ugyanaz a lebonyolítás: a kvalifikációs selejtező futamból az öt legjobb jut tovább, majd a pótselejtezőből a három legjobb idővel rendelkező versenyző is kvalifikálja magát a negyeddöntőbe. A nyolc között egyenes kieséses szakaszban egymással versenyeznek (a selejtezőben a legjobb időt futó a nyolcadikkal, a második a hetedikkel, a harmadik a negyedikkel, az ötödik pedig a hatodikkal megy egy futamban). Európából az első hat helyezett jut ki az októberi, Buenos Aires-i ifi olimpiára, de egy országból csak egy versenyző kvalifikálhatja magát.

Síkvizen csütörtökön reggel 8.30-kor rajtolnak a fiú kenusok, majd 10.30-kor a lány kajakosok, délután a kieséses szakasz következik, pénteken 8.30-kor a lány kenusok, 10.30-kor a fiú kajakosok kezdenek, szombat-vasárnap pedig a szlalom következik.

„Nagyon lelkesek a gyerekek, komolyan veszik a versenyt, sokat gyakoroltak a tegnapi edzéseken is, remélem, hogy jól fognak szerepelni, és minél több kvótát szerzünk – kezdte helyszíni beszámolóját Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány. – Az időjárás sajnos nem kedvező, amíg otthon 20-25 fok van, addig tegnap itt 10 fok volt, nem tudom, mikor fáztam ennyire, mint az esti technikai értekezleten. Mára sem lett jobb az idő, pont most megyünk ki a pályára edzeni, és szakad az eső. Holnapra 15-17 fokot, utána viszont megint esőt és nagy szelet jósoltak a meteorológusok. Ezt leszámítva a körülmények nagyszerűek, a mezőny rendkívül színes, van itt kenyai, mozambiki, algériai, tunéziai, chilei, mauritiusi, valamint Sao Tomé és Príncipe-i induló is. A helyszín kiváló, itt versenyeztek az 1992-es barcelonai olimpián, arra épült a pálya, a helyiek pedig nagyon boldogok, mert azóta nem rendeztek itt semmilyen komolyabb viadalt.”

A vasárnapig tartó versenyről minden nap beszámolunk.

Elsöprő magyar siker az egyetemi vb-n

Vasárnap délután zárult az Egyetemi Kajak-Kenu Világbajnokság Szolnokon. A 200 méteres döntőkben is a magyar csapat szerepelt a legjobban. A hazai színeket képviselő válogatott 11 arany-, 5 ezüst-, és 4 bronzéremmel zárta a versenyt, ezzel nyert az éremtáblázaton Fehéroroszország és Lengyelország előtt.

Hír

200 méteren egyesben kiválóan teljesítettek a fehérorosz versenyzők. Férfi kajak egyesben Ivan Tsuranau nyert, míg férfi C-1-ben honfitársa, Mikita Miarhuryeu volt a leggyorsabb. Női kenuban, a legrövidebb távon pedig a francia Elore Helle lett a világbajnok.

“Nem rajtoltam jól, nagyon nehéz futam volt, de aztán a táv második felében, egy jó hajrával nyerni tudtam. Nagyon örülök, hogy itt lehetek, a hangulat a francia versenyzők között kiváló és egyébként is

úgy érzem, hogy mindenki örömmel vett részt ezen a versenyen”

– mondta a győztes, aki testnevelő tanárnak tanul egy francia egyetemen.

A magyar csapat friss U23-as világbajnoka, Lucz Anna simán győzőtt kedvenc számában, női kajak egyes 200 méteren. A hazai csapat egyik legjobbja majdnem egy másodperccel nyert a második helyen befutó lengyel Wlodarczyk előtt. A bronzérmet a fehérorosz Aleksievich szerezte meg.

“Sikerült mindent megcsinálni a döntőben, amit akartam. Tudtam indítani 100-nál és a cél előtt 50 méterrel is, ráadásul a rajtom is jól sikerült. Nem számítottam rá, hogy ilyen simán nyerni tudok, mert az U23-as világbajnokság után egy hetet pihentem” – mondta Lucz Anna.

Férfi K-2 200 méteren az olasz Bartolini, La Spina páros nyerte az egyetemi világbajnoki címet, férfi C-2-ben a Kitewski, Brynski összetételű lengyel egység győzött. A női kajak párosoknál Malcsiner Eszter és Katrincez Rita aratott rajt-cél győzelmet, ez a páros már a második egyetemi világbajnoki címét szerezte a hétvégén, miután vasárnap délelőtt megnyerték a K-2 500 méteres versenyt is. A női kenu párosok versenyét pedig Natallia Trukhanovich és Iryna Vikhruk révén Fehéroroszország nyerte meg.

A férfi kajaknégyesek versenyében Spanyolország megszerezte az első aranyérmét. 200 méteren a Pedro Vázquez Llenin, Enrique Adan Hernandez, Carlos Borrás Caldentey, Pol Busquets I Pujolar alkotta négyes nyert aranyérmet, a kenusoknál a Maksim Krysko, Dzianis Patapenka, Ruslan Sazanavets, Ryhor Maisiuk összeállítású fehérorosz csapathajó lett egyetemi világbajnok, míg a zárószámban a magyar női kajaknégyes (Kis Blanka, Somogyi Szilvia, Szénási Zsófia, Sólyom Dóra) győzött a legrövidebb távon.

A záróünnepségen Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke a szervezők nevében megköszönte a részvételt a versenyzőknek, az edzőknek és a versenybíróknak is.

“Az egyetemi világbajnokságok rendszere egy támogatandó, szerethető és fontos dolog.

Remélem, hogy ezen a hétvégén kicsit mi is hozzá tudtunk járulni ennek a mozgalomnak a további sikereihez”

– mondta a zárünnepségen Schmidt Gábor.

A kajak párosok harcát hozta a válogató

Véget ért a tolnai kétnapos maraton válogató verseny, amely a világbajnoki indulásról hivatott dönteni.

Hír

A második nap, kedden is nagyon változatos futamok voltak, főleg a felnőtteknél a női és a férfi kajak párosok versenye alakult rendkívül izgalmasan. A nőknél a Csay Renáta, Czéllai-Vörös Zsófia és a Mihalik Sára, Kiszli Vanda kettős végig együtt haladt, Csay Renátáék az utolsó futó szakasz után tudtak ellépni, de így is csak három másodperccel nyertek Mihalikék előtt.

A férfiaknál Mészáros Márton és Aranyosi Gábor már 25 másodperc előnnyel is vezetett, végül azonban a Boros Adrián, Solti László duó győzött, és védett párosként szinte biztos a világbajnoki indulása. A férfi kenu ketteseknél Dóczé Ádám és Laczó Dániel esélyeshez méltó módon nyert.

Az utánpótlás keddi eredményei:
Ifi férfi kajak páros: 1. Vékássy Bendegúz, Rédl András, 2. Fejér Ádám, Petró Vince
Ifi női kajak egyes: 1. Csikós Zsóka, 2. Fekete Dorina
Ifi férfi kenu páros: 1. Zupkó Balázs, Fajta Jordán, 2. Hodován Dávid, Kollár Kristóf

Csütörtökön sportbizottsági ülésen a felnőtt vezetőedző Weisz Róbert és az utánpótlás kapitány Makrai Csaba javaslatot tesz a vb-keretre. Vannak többen, akik U23-as korúként eldönthetik, hogy a felnőttek között vagy a saját korosztályukban indulnak, ezért még akadnak kérdőjelek a csapatban. A javaslatot az elnökségnek is el kell fogadnia, ezután válik véglegessé a portugáliai világbajnokságra utazó keret.

A két nap eredményeit ide kattintva böngészheti.