Mégse

Névadó a Tímár utcában

Megható ünnepség keretében, a sportág első olimpiai bajnoka, Fábián László és társa, a fiatalon elhunyt Urányi János családjának részvételével adták át hétfőn délután az UTE megújult Tímár utcai vízitelepét, amely mostantól kezdve az Urányi-Fábián UTE kajak-kenu vízitelep nevet viseli.

Hír

A sportág jeles alakjai, edzők, olimpiai és világbajnokok, kicsik és nagyok voltak jelen hétfő délután az UTE megújult Tímár utcai vízitelepének ünnepélyes átadóján. Sokan tiszteletüket tették, hiszen egyrészt kíváncsiak voltak a több milliós beruházásból megújult telepre, másrészt tudták, hogy jelen lesz a sportág első olimpiai bajnoka, Fábián László, Öcsi bácsi, aki Urányi Jánossal közösen 1956-ban Melbourne-ben K-2 10 000 méteren nyert aranyérmet.

Öcsi bácsi régóta betegséggel küzd, és bár olykor meglátogatják szolnoki házában barátai, egykori tanítványai, évek óta nem lehetett őt látni a sportág közelében.

“Jó érzés, hogy ilyen sokan eljöttek, kíváncsiak rám, bár már nem sokat tudok a sportágról” – mondta Öcsi bácsi, akit nem csak az újságírók faggattak, de sokan aláírás reményében fényképekkel, könyvekkel kezükben léptek hozzá, és örültek neki, ha két szót válthattak az egykori bajnokkal.

Az egykori bajnokkal, akinek a fiatalon elhunyt Urányi Jánossal közösen a nevét viseli mától az UTE Tímár utcai vízitelepe, amely az állami és önkormányzati, szövetségi és egyesületi támogatásnak köszönhetően, az idén megújulhatott.

“Igazi csapatmunka, amit ma itt látnak – mondta Doma Gergő, az UTE szakvezetője -, mert sokan támogatják azt a munkát, ami itt, ezen a vízitelepen zajlik. A tavalyi árvíz után segítségünkre sietett a főváros, ahol Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere és Nagy István urak indítványára Tarlós István főpolgármester úr és a közgyűlés egy 20 millió forintos támogatásról döntött, ezt követte a kiemelt sportági támogatás, amelynek keretében az MKKSZ ranglistáin elért helyezésünk alapján 30 millió forint érkezett klubhoz, és Őze István klubigazgatónk is mögöttünk állt a felújítás alatt, hiszen több mint 10 millió forintot tett bele az anyaegyesületünk is ebbe a fejlesztésbe. Ez a pénz arra volt elég, hogy a vízitelep üzemeltetési költségeit csökkentsük. A beruházás során kicseréltettük a nyílászárókat, komplett szigetelést kapott az épület és több helység megújult. A munkát folytatni fogjuk, sok feladat áll még előttünk, rendbe szeretnénk rakni az öltözőket, megoldani a tetők szigetelését és szükségünk lesz szellőztető rendszerre is. Abban azonban biztos vagyok, hogy vízitelep jelenlegi formájában már méltó arra, hogy a két legendás bajnok nevét viselje.”

A szakosztályvezető beszédét követően Szabó Bence, az Újpest egykori olimpiai bajnok vívója, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára méltatta az egyesület eredményeit és törekvéseit, majd Storcz Botond, a sportág háromszoros olimpiai bajnoka, a felnőtt válogatott vezetőedzője mondott beszédet.

“Ha itt vagyok, 1982-be, gyerekkorom legszebb éveibe csöppenek vissza. A szemközti házakból kezdtünk el lejárni kajakozni a testvéreimmel, akkor Öcsi bácsi már szakosztályvezető volt, míg az úszóház Urányi János nevét viselte. Már kicsiként tudatosult bennem, hogy kik voltak ők, és eredményeik milyen szellemiséget adnak az egyesületnek, a sportágnak. Később Öcsi bácsi lett az edzőm, és többek között neki köszönhettem pályafutásom nagy sikereit, és persze szenvedéseit, izzadságcseppjeit is. És csakis hálával tartozom neki azért, amit értem és a csapatomért tett.”

Ezt követően az UTE virágot és emlékplakettet adott át Fábián Lászlónak és Urányi János családtagjainak, majd a partnál Baráth Etele, az MKKSZ elnöke és Őze István, az UTE klubigazgatója leleplezte a Fábián-Urányi UTE kajak-kenu vízitelepének névadótábláját.

Teljes galéria megtekintése

Olimpiai, világ- és Európa-bajnokok az Asztalitenisz Világnapján

Az elmúlt hétvégén az Asztalitenisz Világnapja alkalmából Magyarországon közel 40 településen tartottak bemutató mérkőzéseket, rendhagyó versenyeket. A központi eseményen, a budapesti Ormai László Asztalitenisz Csarnokban részt vett Kőbán Rita, Storcz Botond, valamint az olimpiai ezüstérmes párbajtőröző, Imre Géza is.

ping-pong nap
Hír

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke a magyar szövetség honlapjának elmondta: az asztalitenisznek külön varázsa van, és ezt a világnap is bizonyította.

“Anno sportgimnáziumba jártam. Hatalmas pingpongcsatákat vívtunk. Ez a játék magával ragadja az embert” – fogalmazott a MOB elnöke.

Nátrán Roland, a magyar szövetség elnöke a Világnapon tapasztalt nagy érdeklődés kapcsán elégedetten nyilatkozott.

“Fantasztikus azt látni, hogy ez a mozgásforma kicsiket és nagyokat ugyanúgy megmozgat, mint más sportágból érkezőket. Külön öröm, hogy olimpiai, világ- és Európa-bajnokok is kilátogattak a rendezvényre” – mondta a sportvezető.

Az eseményen az 1979-ben világbajnoki címet szerző magyar férfi asztalitenisz válogatott tagjai, vagyis Klampár Tibor, Jónyer István és Gergely Gábor is játszott.

Az Asztalitenisz Világnapja magyar kezdeményezés, az alapötlet Aranyosi Pétertől, a férfiválogatott szövetségi kapitányától származik. Az eseményt 2015 óta rendezik meg, a szervezők célja az, hogy népszerűsítsék a sportágat.

Idén az április 18-én kezdődő budapesti világbajnokság jegyében bonyolították le az Asztalitenisz Világnapját. A központi eseményen Imre Géza a júliusi budapesti vívó-világbajnokságot-, Kőbán Rita és Storcz Botond pedig az augusztusi, szegedi NKM olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságot népszerűsítette.

Júliusra elkészül a felújított szegedi kajak-kenu pálya

Sajtóbejárást tartott a Nemzeti Sportközpontok (NSK) és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) a Szegedi Olimpiai Központban, ahol a létesítmény történetének legnagyobb szabású beruházása zajlik. A jelentősen megújult és kibővített maty-éri pálya július végére készül el, augusztusban már negyedszer ad otthont gyorsasági kajak-kenu világbajnokságnak.

Hír

A bejáráson részt vett többek között az Emberi Erőforrások Minisztériumából Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke, a 2019. évi szegedi kajak-kenu vb szervezőbizottságának vezetője, Hüttner Csaba, a felnőtt kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya, valamint Kopasz Bálint Eb-ezüstérmes kajakos.

Szabó Tünde szerint a Magyar Kormány számára fontos, hogy minél több sportágnak adja meg azokat a feltételeket, hogy a legnagyobb eseményeit hazánkba tudja hozni.

„Kajak-kenuban már voltak itthon nagy világesemények, de olyan gyorsan fejlődik maga a sportág, hogy a sportlétesítményekben is követnünk kell ezt a fejlődést.

A kajak-kenu a legeredményesebb magyar sportág,

és ahhoz, hogy a legjobb körülmények között szerepelhessenek a versenyzők, a sportlétesítményeket is fejlesztenünk kell. Minden országból örömmel érkeznek Szegedre, és ha már olimpiai kvalifikációs világbajnokságnak adunk otthont, akkor nem engedhetjük meg, hogy ne a legjobb feltételek között rendezzük meg a vébét” – nyilatkozta a sportért felelős államtitkár.

Schmidt Gábor szerint a Magyar Kormány jelentős támogatásával megújuló létesítmény a mostani beruházás befejezése után már nemcsak a versenysportot szolgálja majd, hanem szabadidősport-események lebonyolítására is alkalmas lesz, ezzel hozzájárulva a lakosság egészségmegőrzéséhez.

„Ez a beruházás kezdettől fogva úgy állt össze, hogy ne csak a kajak-kenut szolgálja, hanem más sportágakat is, például a triatlont, a hosszútávúszást, a horgászatot vagy akár a gördeszkázást. Fontos volt, hogy ez egy olyan szabadidős létesítmény legyen, amelyet a mindennapokban Szeged lakossága is használni tud. A vébé szempontjából a legnagyobb változás az osztószigeti híd, valamint az új utak és parkolók, amelyekkel tágasabb lett a pálya” – mondta Schmidt Gábor.

A Maty-éren a 156 méter hosszú, 3,5 méter széles osztószigeti híd, valamint az átvágási híd, a 2,6 kilométeres új út építése és a már meglévő, öt kilométer út felújítása mellett számos fejlesztést hajtanak végre. Felújítják a rajtgépet, a pályarendszert, 1000 négyzetméternyi pontont szereznek be, épül két új médiastég, átépítik a díjátadóhelyet a fotósok és a tévék számára, valamint modernizálják a teljes csapadékvíz-rendszert.

Új területek vásárlására is lehetőséget adott a kormányzati támogatás, a pálya keleti oldalán négy hektáron parkolót és médiaközpontot alakítanak ki, a déli zárógát mögötti mély terület feltöltésével pedig rendezvényhelyszínt lehet ott kialakítani.

A lelátókat és a VIP épületet lefedik, a céltornyot felújítják és bővítik, lecserélik a motel épületének és a hajótároló burkolatának szigetelését, valamint felújításra kerül a barakk, a porta és a régi üzemeltetési épület is.