Mégse

Névadó a Tímár utcában

Megható ünnepség keretében, a sportág első olimpiai bajnoka, Fábián László és társa, a fiatalon elhunyt Urányi János családjának részvételével adták át hétfőn délután az UTE megújult Tímár utcai vízitelepét, amely mostantól kezdve az Urányi-Fábián UTE kajak-kenu vízitelep nevet viseli.

Hír

A sportág jeles alakjai, edzők, olimpiai és világbajnokok, kicsik és nagyok voltak jelen hétfő délután az UTE megújult Tímár utcai vízitelepének ünnepélyes átadóján. Sokan tiszteletüket tették, hiszen egyrészt kíváncsiak voltak a több milliós beruházásból megújult telepre, másrészt tudták, hogy jelen lesz a sportág első olimpiai bajnoka, Fábián László, Öcsi bácsi, aki Urányi Jánossal közösen 1956-ban Melbourne-ben K-2 10 000 méteren nyert aranyérmet.

Öcsi bácsi régóta betegséggel küzd, és bár olykor meglátogatják szolnoki házában barátai, egykori tanítványai, évek óta nem lehetett őt látni a sportág közelében.

“Jó érzés, hogy ilyen sokan eljöttek, kíváncsiak rám, bár már nem sokat tudok a sportágról” – mondta Öcsi bácsi, akit nem csak az újságírók faggattak, de sokan aláírás reményében fényképekkel, könyvekkel kezükben léptek hozzá, és örültek neki, ha két szót válthattak az egykori bajnokkal.

Az egykori bajnokkal, akinek a fiatalon elhunyt Urányi Jánossal közösen a nevét viseli mától az UTE Tímár utcai vízitelepe, amely az állami és önkormányzati, szövetségi és egyesületi támogatásnak köszönhetően, az idén megújulhatott.

“Igazi csapatmunka, amit ma itt látnak – mondta Doma Gergő, az UTE szakvezetője -, mert sokan támogatják azt a munkát, ami itt, ezen a vízitelepen zajlik. A tavalyi árvíz után segítségünkre sietett a főváros, ahol Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere és Nagy István urak indítványára Tarlós István főpolgármester úr és a közgyűlés egy 20 millió forintos támogatásról döntött, ezt követte a kiemelt sportági támogatás, amelynek keretében az MKKSZ ranglistáin elért helyezésünk alapján 30 millió forint érkezett klubhoz, és Őze István klubigazgatónk is mögöttünk állt a felújítás alatt, hiszen több mint 10 millió forintot tett bele az anyaegyesületünk is ebbe a fejlesztésbe. Ez a pénz arra volt elég, hogy a vízitelep üzemeltetési költségeit csökkentsük. A beruházás során kicseréltettük a nyílászárókat, komplett szigetelést kapott az épület és több helység megújult. A munkát folytatni fogjuk, sok feladat áll még előttünk, rendbe szeretnénk rakni az öltözőket, megoldani a tetők szigetelését és szükségünk lesz szellőztető rendszerre is. Abban azonban biztos vagyok, hogy vízitelep jelenlegi formájában már méltó arra, hogy a két legendás bajnok nevét viselje.”

A szakosztályvezető beszédét követően Szabó Bence, az Újpest egykori olimpiai bajnok vívója, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára méltatta az egyesület eredményeit és törekvéseit, majd Storcz Botond, a sportág háromszoros olimpiai bajnoka, a felnőtt válogatott vezetőedzője mondott beszédet.

“Ha itt vagyok, 1982-be, gyerekkorom legszebb éveibe csöppenek vissza. A szemközti házakból kezdtünk el lejárni kajakozni a testvéreimmel, akkor Öcsi bácsi már szakosztályvezető volt, míg az úszóház Urányi János nevét viselte. Már kicsiként tudatosult bennem, hogy kik voltak ők, és eredményeik milyen szellemiséget adnak az egyesületnek, a sportágnak. Később Öcsi bácsi lett az edzőm, és többek között neki köszönhettem pályafutásom nagy sikereit, és persze szenvedéseit, izzadságcseppjeit is. És csakis hálával tartozom neki azért, amit értem és a csapatomért tett.”

Ezt követően az UTE virágot és emlékplakettet adott át Fábián Lászlónak és Urányi János családtagjainak, majd a partnál Baráth Etele, az MKKSZ elnöke és Őze István, az UTE klubigazgatója leleplezte a Fábián-Urányi UTE kajak-kenu vízitelepének névadótábláját.

Teljes galéria megtekintése

Kozák két számban indul a vébén – megvan a magyar keret

Hüttner Csaba szövetségi kapitány kijelölte, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöksége pedig jóváhagyta az ICF olimpiai kvalifikációs világbajnokságon induló magyar válogatott keretet.

Hír

Kozák Danuta végül két számban, 500 egyesben és 500 párosban áll rajthoz, utóbbiban Kárász Annával, míg a női kajak négyesbe Medveczky Erika, Csipes Tamara és Bodonyi Dóra mellé a fiatal Gazsó Dorka került be.

„Azt egyelőre nem tudjuk, hogy milyen sorrendben ülnek majd a lányok, most próbálgatjuk, hogy melyik lehet a leghatékonyabb felállás – mondta Hüttner Csaba. – Mivel a cél a hat kvóta megszerzése női kajakban, így aki párost megy, az nem mehet négyest, Dana pedig inkább a 200 egyest engedte el, mert az az 500 páros előtt szerepel a vb-programban.”

Az egyetlen kérdőjel a 200 egyes a vb-keretben, itt Csipes Tamara és Lucz Dóra között szétlövés dönt majd.

A férfi kajakosoknál 1000 párosban Kammerer Zoltán és Gál Péter István állhat rajthoz. „Az Európa Játékokon és a versenyeken való hozzáállásuk alapján abszolút megérdemlik, hogy ott legyenek a vébén. A második válogató előtt állt össze a párosuk, és meggyőződésem, hogy van bennük potenciál.”

A világbajnokságon induló magyar válogatott keret:
Férfiak:
K-1 200 m Csizmadia Kolos Attila
K-1 500 m Dombvári Bence
K-1 1000 m Kopasz Bálint
K-1 5000 m Noé Bálint
K-2 200 m Balaska Márk, Apagyi Levente
K-2 500 m Noé Zsombor, Bogár Gábor
K-2 1000 m Kammerer Zoltán, Gál Péter István
K-4 500 m Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs, Kuli István
K-4 1000 m Erdőssy Csaba, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Kós Benedek

C-1 200 m Hajdu Jonatán
C-1 500 m Bodonyi András
C-1 1000 m Kiss Tamás
C-1 5000 m Adolf Balázs
C-2 200 m Korisánszky Dávid, Mike Róbert
C-2 500 m Hajdu Jonatán, Fekete Ádám
C-2 1000 m Kiss Balázs, Dóri Bence Balázs
C-4 500 m Sáfrán Mátyás, Mike Róbert, Korisánszky Dávid, Bakó Tamás

Nők:
NK-1 200 m Csipes Tamara/Lucz Dóra
NK-1 500 m Kozák Danuta
NK-1 1000 m Csipes Tamara
NK-1 5000 m Bodonyi Dóra
NK-2 200 m Lucz Anna, Kiss Blanka
NK-2 500 m Kárász Anna, Kozák Danuta
NK-2 1000 m Hagymási Réka, Medveczky Erika
NK-4 500 m Gazsó Dorka Alida, Medveczky Erika, Csipes Tamara, Bodonyi Dóra

NC-1 200 m Nagy Bianka
NC-1 500 m Bragato Giada
NC-1 5000 m Lakatos Zsanett
NC-2 200 m Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső
NC-2 500 m Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső

A világbajnokságot augusztus 21. és 25. között rendezik Szegeden.

Európa élmezőnyében a második vonalunk is

A zárónapon egy arany-, három ezüst- és egy bronzérmet szerzett a magyar válogatott az ifjúsági és U23-as kajak-kenu Európa-bajnokságon.

Hír

Vasárnap délelőtt az 500-as döntőket rendezték meg a csehországi Racicében. A két női kajak négyesünk, ahogy az várható volt, kiválóan szerepelt, az ifiknél a Potoniec Zsófia, Rugási Csilla, Kulcsár Csenge, Csikós Zsóka kvartett győzni tudott, megszerezve ezzel a magyar küldöttség második aranyérmét.

Az U23-as korosztályban a Biben Karina, Sólyom Dóra, Malcsiner Eszter, Katrinecz Rita egység nagy csatában másodikként zárt.

Biben Karina a négyes után párosban is szerzett egy ezüstérmet, miután Bakó Olgával egy hajóban a második helyen ért célba.

A harmadik vasárnapi magyar ezüstérem Máró Anna nevéhez fűződik, aki serdülő létére az ifik között remek versenyzéssel végzett a második helyen.

Ugyanezen a távon negyedik lett Molnár Csenge (ifi C1), a Molnár Csenge, Csorba Zsófia (ifi C2) páros és a Kőszegi Milán, Békési Boldizsár, Nagy Olivér, Pálla Balázs (ifi C4) négyes. A Mányi Zsófia, Boldis Csenge (ifi K2) egység az ötödik, a Majoros Mátyás (ifi K1), Katrinecz Rita (U23 K1) és a Slihoczki Ádám, Kocsis Ádám (U23 C2) duó a hatodik, Molnár Rebeka (U23 C1), valamint a Bónyai Regina, Kulcsár Dorina (U23 C2) kettős pedig a hetedik helyen zárt.

A két férfi K4-es egyaránt a B döntőbe jutott, ahol a Kiss, Balogh, Takács, Nyerges ifi négyes a második, a Szendy, Radics, Erős, Törköly U23-as kvartett pedig a negyedik helyen végzett.

A délutáni 200-as versenyeken is jutott egy érem a magyaroknak, a szegedi felnőtt világbajnokságra az olimpiai számban, C1 200-on készülő Nagy Bianka az U23-asoknál harmadikként ért célba.

A sprinttávon hetedik lett Máró Anna (ifi K1) és a Molnár Rebeka, Sáling Laura (U23 C2) egység, míg Orosz Adrienn (U23 K1) és a Horányi Dóra, Mile Sára (ifi C2) páros kilencedikként zárt.

A B döntőben Kőszegi Milán ifi C1) az ötödik, Vigassy Barnabás (ifi K1) pedig a hatodik helyen végzett.

A magyar válogatott úgy szerzett két arany-, négy ezüst- és két bronzérmet az Európa-bajnokságon, hogy nagyrészt B csapattal vett részt, sok számban nem a válogatók győztesei indultak, hogy minél több fiatal versenyzőnk szerezzen nemzetközi rutint.

„Ez sokkal jobb szereplés volt, mint a tavalyi – kezdte az értékelést Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány. – És itt nem csak az eredményességre gondolok, egyszerűen sokkal jobban odatették magukat a gyerekek. Csak a németek és mi voltunk azok, akik nem a legjobb csapatukkal jöttek, de ez

a közvetlen második vonalunk is első vonalbeli ambícióval és akarással versenyzett.

Persze voltak néhányan, akik a vb-csapatban is szerepelnek, de sokaknak, akik csak az Eb-n bizonyíthattak, helyük lenne a világbajnoki keretben is, mert biztos vagyok benne, hogy a vébén is megállnák a helyüket. Nagyon büszke vagyok a versenyzőkre!”

Az idei korosztályos világbajnokságnak augusztus 1. és 4. között a romániai Pitesti ad otthont.