Mégse

Négy magyar hajó a vasárnapi döntőkben

Holnap újra összecsap a válogatóversenynek számító duisburgi világkupa döntőjében a Vasbányai, Mike-, és a Petkó, Fekete kenupáros 1000 méteren, miután mindkét egység bejutott a fináléba. A szombat délutáni elő- és középfutamokból rajtuk kívül másik három magyar egység biztosította a helyét a vasárnap délelőtti döntőkbe.

Hír

Férfi C-2 1000 méteren ez a verseny a magyar olimpiai válogató második fordulója is egyben, ezért érdekes, hogy a múlt heti, szegedi első viadalon győztes Vasbányai Henrik, Mike Róbert duó második lett előfutamában, ezzel lemaradt arról a lehetőségről, hogy egyenest a döntőbe kerüljön.

„Azt hittem, hogy simán vezetünk, de mi a bal oldalon versenyeztünk, a szélviszonyok pedig egyértelműen a jobb oldalon haladó románoknak kedveztek, akik az utolsó 200 méteren elmentek tőlünk, így most sajnos mennünk kell még egy 1000 métert” – mondta még az előfutam után Mike Róbert.

Közben a hazai rivális Petkó András, Fekete Ádám alkotta kettős simán nyerte saját előfutamát, így a fiatalok megspórolták maguknak a középfutamot.

„Meg akartuk nyerni az előfutamot, mert a középfutamba összekerülhettünk volna olyanokkal, akik nagyon erősek, az nekünk orosz rulett lett volna. A döntőbe még ennél is több kell, de ki fogjuk belőle hozni a maximumot” – nyilatkozta Fekete Ádám.

A középfutamból végül simán jutott be a holnapi döntőbe a Vasbányai Henrik, Mike Róbert duó is, így holnap eldőlhet az idei olimpiai válogató ebben a számban, amennyiben ismét nyerni tudnak. Vasbányaiék három éve éppen itt Duisburgban nyertek világbajnoki címet ebben a versenyszámban.

A németországi regatta női K-1 500 méteren is válogató lett volna, a Maty-éren második Csipes Tamara azonban úgy döntött, hogy ebben a számban nem próbálkozik tovább, így az első forduló győztese, a szám olimpiai bajnoka, Kozák Danuta ellenfél nélkül maradt és már az olimpiai válogató győztesének tekinthető.

Ezzel együtt Danuta egy magabiztos futamgyőzelemmel tette le a névjegyét Duisburgban, majd a középfutamban is nagyon meggyőző versenyzéssel nyert, maga mögé utasítva többek közt a vb-címvédő új-zélandi Lisa Carringtont is, tehát természetesen ott lesz a döntőben.

A legjobbak között versenyezhet holnap Molnár Péter is K-1 200 méteren.

C-1 200 méteren Hajdu Jonatánnak, K-1 200 méteren Tótka Sándornak, illetve meglepetésre K-4 1000 méteren a Dombi Rudolf, Nádas Bence, Bán Kristóf, Boros Gergely összeállítású négyesnek nem sikerült bejutnia a legjobb kilenc közé. Szintén kiesett a Janza Richárd, Korondy Tamás, Noé Zsombor, Vass Péter alkotta kvartett.

A vasárnap délelőtti döntők 10.30 órakor kezdődnek. A futamokat az M4 Sport vasárnap délelőtt is élőben közvetíti majd.

Szegedi segítség a Győrnek

Az NKM Szeged VE sietett először a legnagyobb rivális Graboplast Győri VSE segítségére. Így a kisalföldi klub fiatal hajójavító kollégája, Hajnal Jenő egész héten a szegedi hajóépítő mester, Ádám György mellett "inaskodhatott". A kezdeményezésből akár szövetségi program is lehet a későbbiekben.

Hír

A hajóépítés és javítás kérdése évek óta gond a legtöbb egyesületnél, mert a régi nagy hajóépítő-mesterek után a legtöbb vízitelepen kiürültek a műhelyek. Erre a helyzetre keresett egy nyári versenyen közösen megoldást Borsos Tamás, a KSI SE hajóépítője és Weisz Róbert, a para-válogatott szövetségi kapitánya.

“A nyári Fadd-Domboriban rendezett regionális versenyen találkoztam Tamással, aki éppen hajójavító-turnét tartott a Paks környéki egyesületeknél és mindenhol próbált segíteni szakértelmével – mesélte Weisz Róbert. – Így jött az ötlet, hogy szükség lenne egy olyan szövetségi programra, amellyel megszólítjuk azokat a fiatal kollégákat, akiket érdekel ez a szakma. Arra gondoltunk, hogy a rutintalanabb, illetve esetleg képzetlen kollégákat gyakorlott szakemberek mellé osztanánk be néhány napra vagy hétre azért, hogy ellessék a szakma trükkjeit.”

Győrben egy fiatal, de szakképzetlen korábbi kenus versenyző állt neki a munkának, miután az elmúlt években teljesen kiürült a klub hajójavító műhelye. A szegedi klub pedig felajánlotta, hogy segít a győri Hajnal Jenőnek, aki egy héten keresztül Ádám György mellett tanulhatott. A szegediek hajóépítő-mestere közel 40 éve javítja a helyi evezőshajókat, valamint kajakokat és kenukat és készséggel adta át tudását a fiatal kollégának, amiért külön köszönet illeti.

“Biztos vagyok benne, hogy Jenő

sok új fogást tanult

Ádám Györgytől, ezeket mostantól a győri műhelyben tudja hasznosítani. Köszönet a szegedieknek, miután a klub egyből támogatta az ötletet, és még ingyen szállást is biztosított a győri fiatalembernek. Bízom benne, hogy ez a kezdeményezés folytatódik és egyre több tehetséges fiatal hajóépítő vesz részt hasonló programokban”  – tette hozzá Weisz Róbert.

Kiváló körülmények között készülnek Tótkáék

Lassan túl van az első komoly héten a Hüvös Viktor vezette férfi kajakos csoport, amely Dél-Afrikában edzőtáborozik.

Hír

Hat versenyző (Tótka Sándor, Birkás Balázs, Kuli István, Dudás Miklós, Nádas Bence, Molnár Péter) utazott ki november 10-én, szombaton az afrikai országba, hogy december 3-ig melegvízi edzőtáborban végezze el a téli alapozás egy részét.

Napi három edzés (két vízi és egy kiegészítő edzés, általában kondi) szerepel a programban. “Tökéletes körülmények között edzhetünk – kezdte az Újpest világbajnok kajakosa, Tótka Sándor. – A szállást már ismerjük, hiszen legutóbb tavasszal is itt voltunk edzőtáborozni, a szállás mellett a kaja és a pálya is nagyon szuper. Mindig nagyon jó érzés a hidegből a melegbe elutazni,

itt most 30-35 fok van, szóval tényleg minden adott a munkához.

Ha valami negatívumot kellene mégis említeni, akkor azt mondanám, hogy hétvégén nagyon sok a motorcsónak, nehéz előlük elbújni, hogy ne zavarjanak.”

A rengeteg edzés mellett nem igazán jut idejük és erejük más programot csinálni. “Az utolsó hétvégén átmegyünk Fokvárosba, az lesz a három hét kemény munka jutalma” – zárta Tótka Sándor.