Most már kívülről tudják a Himnuszunkat Dél-Afrikában

A tegnapi royal flush után most egy pókerrel lepte meg a magyar csapat a dél-afrikai maraton világbajnokság mezőnyét. A világbajnokság második napján aranyérmet szerzett a kenus Dóri Bence, valamint a Bakó Olga, Kőhalmi Emese, a Fejes Dániel, Simon Sebestyén és a Varga Ádám, Vékássy Levente páros is, a négy aranyérem mellett pedig további egy ezüst és egy bronzérem is került versenyzőink nyakába.

Maraton vb
Hír
Nem mondhatnánk, hogy újdonság a világnak, hogy a magyar kajakosok és kenusok dominálnak egy világversenyen. Azt is megszoktuk, hogy sokszor fejezünk be úgy egy eseményt: ez volt minden idők legjobb eredménye. Itt a maratonnál a korosztályos versenyeket lassan nem lehet hová fokozni.
 
Szingapúrban rendezték a 2011-es maraton világbajnokságot, még kilenc ifi és U23-as futammal. Akkor három aranyérmet hoztak a mieink, azóta több, mint a felét. Oklahomában már csak két szám után nem a mi himnuszunk szólt, amikor pedig egy évvel később a győri világbajnokságon először rendeztek a női kenusoknak is versenyt, a 20 korosztályos egységből 19 felállhatott a dobogóra. Akkor hittük talán először: ezt nem lehet tovább fokozni.
 
A csapat elutazott Brandenburgba, és a győri hét aranyat nemcsak megőrizte, azt tovább fényesítette: kilenc számban magyar győzelem született. Ezek után idén Dél-Afrikában, a sportág egyik fellegvárában, kölcsönhajókkal az első kilenc versenyszámban a mieink hátát nézte a mezőny, ilyen sorozatot korábban senki nem produkált. A tizedik arany aztán az argentinoké lett, de ne szaladjunk ennyire előre. 
 
A mai nap a vb egyik legfölényesebb sikerével indult. Ezt a Kőhalmi Emese, Bakó Olga páros szállította, akik rajt-cél győzelmet arattak a az ifi női kajakosok mezőnyében. Tulajdonképpen az egész futamot egyedül evezték végig és növelték folyamatosan az előnyüket.
“Az volt a tervünk, hogy próbálunk ellépni a többiektől, ez már az első fordulónál sikerült. Onnan már egyedül mentünk végig” – nyilatkozta mosolyogva a célban Emese, akin látszott, hogy akár még 1-2 kört simán kibírt volna az egység. A második helyen célba érő Korsós Zsófia és Nagy Viktória hasonlóan magányosan ment végig a mezőny többi tagja előtt, az ő helyezésüket sem veszélyeztették az ellenfelek. A harmadik helyezett a győztes egység mögött több, mint öt perccel később ért célba
 
Az U23-as férfi kenus mezőnyben is a hajrára már csak az volt a kérdés: milyen különbséggel nyer Dóri Bence. “Viszonylag könnyű verseny volt, örülök, hogy ismét világbajnok lettem. Nagyon hosszú volt a szezon, de nagyrészt a gyorsasági versenyekre készültem, így nem tudtam mire számítsak. Szerencsére az az állóképesség, ami az olimpiai távhoz kell itt is kamatozott. A lengyel riválisomat jól ismerem, ő tudtam, hogy nagyon erős.” – mondta Bence, aki a táv utolsó negyedében hagyta faképnél Gluzát illetve a portugál Macielt. Koleszár Zoltánnak az ötödik helyet sikerült megszereznie. 
 
Drámai körülmények között nyerte a magyar csapat nyolcadik aranyérmét Vékássy Levente és Varga Ádám. Viszonylag hamar ellépett párosunk két dél-afrikai egységgel, de az utolsó hosszú szakasz elején egyik ellenfelüknek eltört a kormánylapátja. Becsületükre váljék nem adták fel, de nyilván a folyamatos korrigálás miatt jelentősen lelassultak, a hetedikként végző Horváth Ádám és Bodnár Balázs egység is majdnem ledolgozta velük szembeni három perces hátrányát. A két éllovas aztán a hajráig együtt ment, ott a mieink robbantottak és kis különbséggel megnyerték a nap harmadik aranyát. Jellemző rájuk, a célba érkezés után elsőként a sajnálatukat fejezték ki. “Kár, hogy eltört a kormánylapátja a Davis-Lovemore párosnak, nagy meccsben voltunk velük is, nem jó, ha így ér véget egy csata, nagyon sajnáljuk őket. Úgy terveztük, hogy megszökünk a mezőnytől, sokat biztattuk egymást, természetesen nagyon boldogok vagyunk” – hallhattuk Leventétől először élőben angolul a Canoe Planet youtube csatornáján. 
 
Varga Ádám elsőként a mezőnyből már a második aranyérmét szerezte: “Tegnap azért fáradtam el jobban, mert egyedül mentem, a mai viszont azért lehetett nehezebb futam, mert a dél-afrikai párosok gyorsabban futottak mint mi. Szerencsére éreztük, hogy a vízen gyorsabbak vagyunk, és ezt a végén be is tudtuk bizonyítani.” 
 
Az ifi kenusok páros versenyében Simon Sebestyén és Fejes Dániel két percnyi különbséggel nyert, így továbbra is a rajthoz hívó szignállal megegyező mennyiségben szólt a magyar himnusz Dél-Afrikában. A női ifi kenuhoz hasonlóan viszont itt is olyan kicsi volt a mezőny, hogy ez a futam sem számít hivatalos versenyszámnak.
A nap végére maradt az U23-a mezőny kajak egyes versenye, huszonnégy nevezővel. Ezt a futamot minden esetre, aki nem látta és szereti a maraton versenyeket, feltétlenül nézze meg, röviden azért összefoglaljuk mi történt.
A rajt utáni első fordulóból Györgyjakab Máté jött ki a legjobban, míg Máthé Krisztiánnak be kellett húzni a kéziféket, így visszacsúszott a középmezőnybe. Az újpestiek kajakosa jól megrángatta a mezőnyt, a társaság fele rögtön ki is szállt az aranyéremért folytatott harcból, de azért maradtak még elegen. Még az első futószakasz előtt egy ártatlannak tűnő szituációban beleborult az egyik hazai versenyző, Máthé pedig nem bírta a tempót, így az első kiszállásra már csak hatan érkeztek. A dél-afrikai Notten itt úgy futott, mintha már a finisben lenne, ennek következtében ez a mezőny is szétesett – bár azért a fiúk lőtávolban voltak egymáshoz, öt perc múlva már összeálltal.
A csoport együtt utazott több körön át, mígnem egy óra elteltével senki nem akarta diktálni a tempót. Ezt vette észre a Máthé Krisztián vezette üldözőboly, akik eltüntették a 40 mp-es hátrányukat, így hirtelen kilencen lettek ismét egymás mellett. Ez az állapot viszont a leggyorsabb futónak, Nottennek nem tetszett, és újra olyan ki- és beszállással lepte meg a mezőnyt, hogy a következő fordulóhoz a második helyezett már 17 mp-es hátránnyal érkezett. Egy körrel később az argentin Balboa sikeresen felzárkózott, míg a többiek hátránya a duplájára nőtt, így biztossá vált: itt a bronzéremért kell harcba szállni. A két éllovas hatalmas taktikai csatát vívott, Balboa nem volt hajlandó előre menni, így volt, amikor másodpercekig nem is evezett egyikük sem. Az utolsó futásnál csak annyi dőlt el, hogy Krisztián elhúzott riválisaitól a harmadik helyen, 300 méterre a cél előtt pedig Franco Balboa faképnél hagyta a helyiek kedvencét, így Argentína szerzett elsőként aranyérmet Magyarország után.
 Összességében a 18 egységünkből 14 a dobogón végzett, 9 arany és 5 ezüstérem mellett a kiválóan versenyző Máthé Krisztián révén bronzérmet is szerzett a magyar korosztályos válogatott. A sokáig az élmezőnyben haladó Györgyjakab Máté tizenharmadikként ért célba.
“Bíztam abban, hogy vissza lehet érni az élbolyra, és ahogyan a győri világbajnokságon is sikerült, most is meg tudom csinálni. Jól összedolgoztunk a dán fiúval, és jól elkaptam ezzel a meneteléssel a fonalat. A végére, amikor hárman maradtunk egyik riválisom se akart előre menni, éreztem, hogy erősebb vagyok, így minden kanyarban enyém lett a jobb pozíció, a végén pedig leszakítottam őket. Nagyon örülök ennek a bronzéremnek, izgalmas versenyen sikerült megszereznem” – nyilatkozta Máthé Krisztián
“Maximális teljesítményt nyújtott mindenki, csak gratulálni tudok a versenyzőknek és az edzőknek. Nyilván számítottunk rá, hogy sok érmünk lesz, de hogy itt Dél-Afrikában ennyire uraljuk a mezőnyt, azt senki nem gondolta. Kövér Marcinak volt egy kisebb sérülése, de ma már edzett, úgyhogy holnap a felnőttek versenyében is várhatjuk a jó folytatást, hiszen minden számban érem- illetve aranyérem esélyesként tartanak bennünket számon” – értékelt illetve már előre is tekintett Weisz Róbert szövetségi kapitány.
Holnap tehát bemutatkozik a felnőtt mezőny, reggel a női kenusok, délben a női kajakosok és férfi kenusok, míg kora délután a férfi kajakosok egyéni számaiban avatnak bajnokot.

Zombori Dominik: öt arany és új motiváció

Nagy sikert ért el a hétvégi racicei Olimpiai Reménységek Versenyén a szegediek fiatal kenusa, Zombori Dominik, aki öt aranyéremmel zárta az eseményt. Öt arannyal volt csúcstartó a kajakos Piller Szabina, aki 2014-ben Pöstyénben ért el ehhez hasonló sikert, valamint a Slihoczki Ádám, Szőke Attila kenupáros, ők tavaly Szegeden állhattak ötször a dobogó legfelső fokára.

ORV
Hír

Öt arannyal zárta a hétvégi racicei Olimpiai Reménységek Versenyét Zombori Dominik. A szegediek kenusa C-1 500, C-4 500, C-2 1000, C-4 200 és C-2 200 méteren állhatott fel a dobogó legfelső fokára. A racicei napok a sikerek mellett új motivációt is adtak a fiatal versenyzőnek, aki jövőre olimpiai számban szeretne rajthoz állni és érmet szerezni a korosztályos világbajnokságon.

„Az idén a fő cél az volt, hogy kijussak az Európa- és a világbajnokságra, ami sikerült is, sőt négyesben mindkét versenyen ezüstérmes lettem. Az Olimpiai Reménységek Versenye afféle ráadása volt ennek a szezonnak, és azért is örülök különösen ezeknek az aranyérmeknek, mert betegség után, nem a legjobb állapotban utaztam a versenyre” – mesélte Vécsi Viktor és Boldizsár Gáspár tanítványa, akinek ez volt az utolsó ORV-je, jövőre már csak az ifjúsági korosztályban szerepel.

Hogy melyik távra fókuszál leginkább?

„Bár az idén az ötszáz méter ment a legjobban, természetesen az a célunk az edzőimmel, hogy olimpiai távon, olimpiai számban indulhassak majd a jövő évi világversenyeken – folytatta a versenyző, akinek édesapja is kenuzott, így szülői vonalon ismerkedett meg a sportággal.

„A kenuzás előtt úsztam és dzsúdóztam, de egyik sem fogott úgy meg, mint ez a sportág. Az úszás laboratóriumi körülményei, a faltól-falig élet után nagyon jó volt megélni a természet közelségét, s jó társaságba is kerültem – magyarázta Zombori Dominik, aki a szegedi kenu sikerére is kitért. – Szegeden nagy hagyományai vannak a kenuzásnak, Kacsa bácsi, Vécsi Viktor, Boldizsár Gáspár tudása, tapasztalata nagyon sokat jelent nekünk, és persze az is fontos a sikereinkben, hogy itt van nekünk a Tisza és a Maty-ér is. A Tisza ősszel és tavasszal tökéletes az alapozáshoz, a Maty-ér pedig a legjobbat hozza ki belőlünk a versenyszezonban.”

Ismét jön a sárkányhajó Nagydíj Sukorón

Szombaton és vasárnap Sukorón rendezik meg a hagyományos sárkányhajó Magyar Nagydíjat, amely a bajnokság ötödik, egyben utolsó fordulója. A kétnapos programban megtalálható a Sulisárkány-sorozat döntője is, amelyen 31 iskolai csapat vesz részt.

Sárkány
Hír

Sűrű program és remélhetőleg nem annyira rossz idő vár majd a hétvégén a sárkányhajó Magyar Nagydíj részvevőire. Az eseményen felvonul a hazai sárkányhajózás színe-java, szombaton a Sulisárkány versenyeket, a Roadshow döntőit, valamint Nagydíj számokat rendezik meg, vasárnap pedig a bajnokság ötödik, vagyis utolsó fordulójára kerül sor, amelyen eldől a bajnoki címek sorsa.

„Szombaton már nagyüzem lesz Sukorón, hiszen harmincegy Sulisárkány csapat száll vízre, a Roadshown pedig tizenegy csapat rajtol – mondta Patyi Melinda, a sárkányhajó szakág vezetője. – A Sulisárkány sorozatban tizennégy elődöntőből jutottak ide a csapatok, s a tavalyi kiírástól eltérően most a középiskolások számára is volt megmérettetési lehetőség. Ezen a napon a Roadshow mellett rendezzük meg a Nagydíj számokat, a váltót és a 4000 métert. A vasárnap már a bajnokságban szereplő csapatoké, most avatunk összetett bajnokot. A szegedieknek még matematikai esélyük van arra, hogy befogják a Römi egységet, míg a harmadik hely sorsa a Lapátolók és a Dunai Sárkányok között dőlhet el.”

Patyi Melinda kitért arra is, hogy a júliusi szegedi Európa-bajnokság milyen hatással volt a szakágra.

„Az Európa-bajnokság lehetősége sokakat megmozgatott, a tavalyihoz képest kétszázzal több versenyengedélyt adtunk ki, a meglévő csapataink mellé öt új egység jelentkezett a versenysorozatba. Az Európa-bajnokságon csak a klubfutamokban hatszáz magyar induló volt, a hazai rendezésű nemzetközi esemény újabb lendületet adott ennek a szakágnak. Jövőre újításokkal várjuk majd a mezőnyt, a bajnoki futamok is kapnak frissítést vagy a távok vagy a hajóegységek terén, erről a közeljövőben döntünk majd.”