Mégse

Most már kívülről tudják a Himnuszunkat Dél-Afrikában

A tegnapi royal flush után most egy pókerrel lepte meg a magyar csapat a dél-afrikai maraton világbajnokság mezőnyét. A világbajnokság második napján aranyérmet szerzett a kenus Dóri Bence, valamint a Bakó Olga, Kőhalmi Emese, a Fejes Dániel, Simon Sebestyén és a Varga Ádám, Vékássy Levente páros is, a négy aranyérem mellett pedig további egy ezüst és egy bronzérem is került versenyzőink nyakába.

Maraton vb
Hír
Nem mondhatnánk, hogy újdonság a világnak, hogy a magyar kajakosok és kenusok dominálnak egy világversenyen. Azt is megszoktuk, hogy sokszor fejezünk be úgy egy eseményt: ez volt minden idők legjobb eredménye. Itt a maratonnál a korosztályos versenyeket lassan nem lehet hová fokozni.
 
Szingapúrban rendezték a 2011-es maraton világbajnokságot, még kilenc ifi és U23-as futammal. Akkor három aranyérmet hoztak a mieink, azóta több, mint a felét. Oklahomában már csak két szám után nem a mi himnuszunk szólt, amikor pedig egy évvel később a győri világbajnokságon először rendeztek a női kenusoknak is versenyt, a 20 korosztályos egységből 19 felállhatott a dobogóra. Akkor hittük talán először: ezt nem lehet tovább fokozni.
 
A csapat elutazott Brandenburgba, és a győri hét aranyat nemcsak megőrizte, azt tovább fényesítette: kilenc számban magyar győzelem született. Ezek után idén Dél-Afrikában, a sportág egyik fellegvárában, kölcsönhajókkal az első kilenc versenyszámban a mieink hátát nézte a mezőny, ilyen sorozatot korábban senki nem produkált. A tizedik arany aztán az argentinoké lett, de ne szaladjunk ennyire előre. 
 
A mai nap a vb egyik legfölényesebb sikerével indult. Ezt a Kőhalmi Emese, Bakó Olga páros szállította, akik rajt-cél győzelmet arattak a az ifi női kajakosok mezőnyében. Tulajdonképpen az egész futamot egyedül evezték végig és növelték folyamatosan az előnyüket.
“Az volt a tervünk, hogy próbálunk ellépni a többiektől, ez már az első fordulónál sikerült. Onnan már egyedül mentünk végig” – nyilatkozta mosolyogva a célban Emese, akin látszott, hogy akár még 1-2 kört simán kibírt volna az egység. A második helyen célba érő Korsós Zsófia és Nagy Viktória hasonlóan magányosan ment végig a mezőny többi tagja előtt, az ő helyezésüket sem veszélyeztették az ellenfelek. A harmadik helyezett a győztes egység mögött több, mint öt perccel később ért célba
 
Az U23-as férfi kenus mezőnyben is a hajrára már csak az volt a kérdés: milyen különbséggel nyer Dóri Bence. “Viszonylag könnyű verseny volt, örülök, hogy ismét világbajnok lettem. Nagyon hosszú volt a szezon, de nagyrészt a gyorsasági versenyekre készültem, így nem tudtam mire számítsak. Szerencsére az az állóképesség, ami az olimpiai távhoz kell itt is kamatozott. A lengyel riválisomat jól ismerem, ő tudtam, hogy nagyon erős.” – mondta Bence, aki a táv utolsó negyedében hagyta faképnél Gluzát illetve a portugál Macielt. Koleszár Zoltánnak az ötödik helyet sikerült megszereznie. 
 
Drámai körülmények között nyerte a magyar csapat nyolcadik aranyérmét Vékássy Levente és Varga Ádám. Viszonylag hamar ellépett párosunk két dél-afrikai egységgel, de az utolsó hosszú szakasz elején egyik ellenfelüknek eltört a kormánylapátja. Becsületükre váljék nem adták fel, de nyilván a folyamatos korrigálás miatt jelentősen lelassultak, a hetedikként végző Horváth Ádám és Bodnár Balázs egység is majdnem ledolgozta velük szembeni három perces hátrányát. A két éllovas aztán a hajráig együtt ment, ott a mieink robbantottak és kis különbséggel megnyerték a nap harmadik aranyát. Jellemző rájuk, a célba érkezés után elsőként a sajnálatukat fejezték ki. “Kár, hogy eltört a kormánylapátja a Davis-Lovemore párosnak, nagy meccsben voltunk velük is, nem jó, ha így ér véget egy csata, nagyon sajnáljuk őket. Úgy terveztük, hogy megszökünk a mezőnytől, sokat biztattuk egymást, természetesen nagyon boldogok vagyunk” – hallhattuk Leventétől először élőben angolul a Canoe Planet youtube csatornáján. 
 
Varga Ádám elsőként a mezőnyből már a második aranyérmét szerezte: “Tegnap azért fáradtam el jobban, mert egyedül mentem, a mai viszont azért lehetett nehezebb futam, mert a dél-afrikai párosok gyorsabban futottak mint mi. Szerencsére éreztük, hogy a vízen gyorsabbak vagyunk, és ezt a végén be is tudtuk bizonyítani.” 
 
Az ifi kenusok páros versenyében Simon Sebestyén és Fejes Dániel két percnyi különbséggel nyert, így továbbra is a rajthoz hívó szignállal megegyező mennyiségben szólt a magyar himnusz Dél-Afrikában. A női ifi kenuhoz hasonlóan viszont itt is olyan kicsi volt a mezőny, hogy ez a futam sem számít hivatalos versenyszámnak.
A nap végére maradt az U23-a mezőny kajak egyes versenye, huszonnégy nevezővel. Ezt a futamot minden esetre, aki nem látta és szereti a maraton versenyeket, feltétlenül nézze meg, röviden azért összefoglaljuk mi történt.
A rajt utáni első fordulóból Györgyjakab Máté jött ki a legjobban, míg Máthé Krisztiánnak be kellett húzni a kéziféket, így visszacsúszott a középmezőnybe. Az újpestiek kajakosa jól megrángatta a mezőnyt, a társaság fele rögtön ki is szállt az aranyéremért folytatott harcból, de azért maradtak még elegen. Még az első futószakasz előtt egy ártatlannak tűnő szituációban beleborult az egyik hazai versenyző, Máthé pedig nem bírta a tempót, így az első kiszállásra már csak hatan érkeztek. A dél-afrikai Notten itt úgy futott, mintha már a finisben lenne, ennek következtében ez a mezőny is szétesett – bár azért a fiúk lőtávolban voltak egymáshoz, öt perc múlva már összeálltal.
A csoport együtt utazott több körön át, mígnem egy óra elteltével senki nem akarta diktálni a tempót. Ezt vette észre a Máthé Krisztián vezette üldözőboly, akik eltüntették a 40 mp-es hátrányukat, így hirtelen kilencen lettek ismét egymás mellett. Ez az állapot viszont a leggyorsabb futónak, Nottennek nem tetszett, és újra olyan ki- és beszállással lepte meg a mezőnyt, hogy a következő fordulóhoz a második helyezett már 17 mp-es hátránnyal érkezett. Egy körrel később az argentin Balboa sikeresen felzárkózott, míg a többiek hátránya a duplájára nőtt, így biztossá vált: itt a bronzéremért kell harcba szállni. A két éllovas hatalmas taktikai csatát vívott, Balboa nem volt hajlandó előre menni, így volt, amikor másodpercekig nem is evezett egyikük sem. Az utolsó futásnál csak annyi dőlt el, hogy Krisztián elhúzott riválisaitól a harmadik helyen, 300 méterre a cél előtt pedig Franco Balboa faképnél hagyta a helyiek kedvencét, így Argentína szerzett elsőként aranyérmet Magyarország után.
 Összességében a 18 egységünkből 14 a dobogón végzett, 9 arany és 5 ezüstérem mellett a kiválóan versenyző Máthé Krisztián révén bronzérmet is szerzett a magyar korosztályos válogatott. A sokáig az élmezőnyben haladó Györgyjakab Máté tizenharmadikként ért célba.
“Bíztam abban, hogy vissza lehet érni az élbolyra, és ahogyan a győri világbajnokságon is sikerült, most is meg tudom csinálni. Jól összedolgoztunk a dán fiúval, és jól elkaptam ezzel a meneteléssel a fonalat. A végére, amikor hárman maradtunk egyik riválisom se akart előre menni, éreztem, hogy erősebb vagyok, így minden kanyarban enyém lett a jobb pozíció, a végén pedig leszakítottam őket. Nagyon örülök ennek a bronzéremnek, izgalmas versenyen sikerült megszereznem” – nyilatkozta Máthé Krisztián
“Maximális teljesítményt nyújtott mindenki, csak gratulálni tudok a versenyzőknek és az edzőknek. Nyilván számítottunk rá, hogy sok érmünk lesz, de hogy itt Dél-Afrikában ennyire uraljuk a mezőnyt, azt senki nem gondolta. Kövér Marcinak volt egy kisebb sérülése, de ma már edzett, úgyhogy holnap a felnőttek versenyében is várhatjuk a jó folytatást, hiszen minden számban érem- illetve aranyérem esélyesként tartanak bennünket számon” – értékelt illetve már előre is tekintett Weisz Róbert szövetségi kapitány.
Holnap tehát bemutatkozik a felnőtt mezőny, reggel a női kenusok, délben a női kajakosok és férfi kenusok, míg kora délután a férfi kajakosok egyéni számaiban avatnak bajnokot.

Férfi K-1 200 méteren jött a meglepetés

Az egyesek között 200 méteren Kozák Danuta és Balla Virág, 1000 méteren Kopasz Bálint, párosban 200 méteren a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám egység, 500-on pedig a Mozgi Milán, Somorácz Tamás duó az első után a második világbajnoki válogatót is megnyerte szombaton, Szolnokon. Ugyanakkor meglepetés született férfi K-1 200 méteren, ahol Csizmadia Kolos legyőzte Birkás Balázst.

Hír

A férfi K-1 1000 méter fináléjában a nagy esélyes, 21 éves algyői Kopasz Bálint ellenfele csak az óra volt, hasonlóan az első fordulóhoz, most is hatalmas fölénnyel nyerte meg a futamot, így készülhet az augusztusi világbajnokságra.

Mögötte a második helyért zajlott a küzdelem, ezt a Honvéd kajakosa, Ceiner Benjámin nyerte, aki majdnem négy másodperccel Kopasz után ért célba. A kétéves doppingeltiltása után visszatérő Dombvári Bence ötödik lett a döntőben.

“Nagyon örülök, hogy nem kellett senkivel csatáznom.

Keményen készültem erre a versenyre. Jó rajt után erős utazóval haladtam, és ez elég volt” – nyilatkozott Kopasz, aki azt is elárulta, hogy egyelőre nem sikerült párostársat találnia, mert ugyan Dombvári Bencével összeültek, két közös edzésük is volt, de végül úgy döntöttek, hogy nem dolgoznak együtt.

Férfi C-1 1000 méteren a “címvédő” Kiss Tamás most is az első válogatón mögötte második Bodonyi Andrással vívott nagy csatát, szinte végig fej-fej mellett haladtak. A hajrához érve aztán úgy tűnt, a csepeliek olimpiai bronzérmese most is “behúzza” a győzelmet, de a szegedi rivális sokkal jobban rúgta be a hajóját, ezzel Bodonyi András megnyerte élete első felnőtt válogatóját.

“Nagyon küzdős pálya volt, a balos szél főleg a jobbosoknak egyáltalán nem kedvez. Ilyenkor nem tud az ember olyan szépen kenuzni, nem tudja magát kievezni.

Tamással egész évben hatalmasakat csatáztunk, kétszer ő nyert, kétszer én, most jön a döntő ütközet”

– utalt a szétlövésre Bodonyi András.

Centiméterek, egészen pontosan 17 ezredmásodperc döntött K-1 200 méteren is, ahol az első versenyen győztes Birkás Balázs nyakában végig ott lihegett az akkor második Csizmadia Kolos, aki most remek ritmusban rúgta be a hajót, így sikerült megvernie szegedi ellenfelét. Ebben a számban is szétlövés dönthet.

“Nagyon ideges voltam a verseny előtt. Az edzőm Pál Zoltán mondogatta, hogy nincs vesztenivalóm, úgyhogy vágtassak egy nagyot és lesz, ami lesz. Ezt is tettem. Nem nézelődtem, csak mentem egy nagyot. A berúgás az elég érdekesen sikerült, korábban még sosem borultam be a célba érve. Meg is ijedtem egy kicsit, mert elég rosszul éreztem magam a végén, de szerencsére nem lett baj, ki tudtam kászálódni a vízből” – mesélte a partra érve Csizmadia Kolos.

C-2 200 méteren Hajdu Jonatán és Fekete Ádám esélyeshez méltóan második győzelmét aratta, és a kajakpárosok 500 méteres fináléjában is papírforma eredmény született, miután újra a friss Európa-bajnok Mozgi Milán és Somorácz Tamás szerezte meg az első helyet.

A négy női döntő közül az elsőben, K-1 1000 méteren a hazai közönség előtt versenyző, szolnoki Bodonyi Dóra diadalmaskodott nagyon magabiztosan. Mögötte az a Takács Tamara végzett a második helyen, aki az első válogatón is másodikként ért célba a most ebben a számban rajthoz sem álló Medveczky Erika mögött, majd az Eb-n is ő indulhatott, és ott is ezüstérmes lett. Női párosban, szintén 1000 méteren Medveczky és Csipes Tamara duója ért elsőként a célba, az első válogatót megnyerő Szabó Gabriella, Bodonyi kettős ezúttal harmadikként zárt.

Női K-2 200 méteren az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta beragadt ugyan a rajtnál, de utána elképesztő tempót diktált, végüls le is hajrázta ellenfeleit, ezzel – hasonlóan az 500 méter egyeshez – ebben a számban is második sikerét aratta a válogatón. Danuta a belgrádi Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett ebben a versenyszámban.

“Nekem a 200 méter mindig nagy kihívás, mert nem kifejezetten vagyok sprinter alkat, valamiért mégis kedvelem a számot. Nagy koncentrációt igényel az, hogy jól kapjam el a rajtot, nekem magamhoz képest erőn felül kell ehhez teljesítenem, viszont

nagyon szeretem az ilyen kihívásokat”

– mondta a döntő után az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta.

Az új ötkarikás számban, női kenu egyes 200 méteren is duplázót láthatott a közönség, a friss Eb-bronzérmes győri Balla Virágnak ugyancsak egy elrontott rajt után sikerült nyernie. A 24 éves versenyző a pénteki, 500 méteren aratott diadala után második győzelmét ünnepelhette a Holt-Tiszán C-1-ben, mögötte Lakatos Zsanett futott be a második helyen, párja, a szintén győri színekben versenyző Devecseriné Takács Kincső pedig harmadik lett.

“Azt vártam, hogy Kincső fog nyerni, mert jól felkészült és tényleg hihetelen nagy energiákat mozgósított azért, hogy a második válogatón sikeres legyen. Nem volt túl reális a pálya, hiszen a szél nekem kedvezett. Ha mondjuk szembeszél, vagy teli hátszél lett volna, akkor sokkal nagyobb lett volna a csata a győzelemért” – ismerte el rendkívül sportszerűen Balla Virág.

A szolnoki felnőtt világbajnoki válogató vasárnapi versenynapján 11.30 órakor kezdődnek a döntők. A finálékat a Magyar Kajak-Kenu Szövetség hivatalos Facebook oldalán élőben közvetítjük majd.

Szétlövést ért a Kárász, Kozák páros űrideje

A hétvégi, második világbajnoki válogató egyik fénypontjának számító versenyében, női K-2 500 méteren a frissen összeült Kárász Anna, Kozák Danuta páros hatalmas fölénnyel nyert Szolnokon, így ebben a számban szétlövés dönt. Összefoglaló a vasárnapi történésekről.

Hír

A hétvége egyik legizgalmasabb versenyét és párosát a Kárász Anna, Kozák Danuta egység szolgáltatta, amely az első válogató győztesének, Medveczky Erikának és Csipes Tamarának méltó kihívója lett. Olyannyira méltó, hogy nagyon nagy fölénnyel, egészen fantasztikus, 1 perc 36,541 mp-es űridővel győzött Szolnokon.

„Nem gondoltam, hogy ilyen jó időt megyünk – kezdte Kozák Danuta. – Túl sokat nem edzettünk együtt, az indításokat lehetne még csiszolni, a lábmunkánk nem állt még össze. Van egy nagyon jó új-zélandi páros, de

a mienk fel tudná venni vele a versenyt a vébén.

Az egyes és a páros között nagyon rövid az idő, de még a vb-sorsolástól is sok függ, egyelőre nem tudom, hogy milyen számokban indulok Portugáliában.”

Az, hogy melyik páros indulhat majd a vébén, hétfőn 14 órakor derül ki, amikor szétlövést rendeznek közöttük Szolnokon.

Férfi kajak egyes 500-on az első válogató győztese, Kopasz Bálint nem indult el, és ki is jelentette, hogy az idén már nem versenyez ebben a számban, így pedig Nádas Bence két csapattársát, Tótka Sándort és Kuli Istvánt is megverve győzött, és harcolta ki várhatóan a vb-indulást.

„Éreztem, hogy jó formában vagyok, és nagyon élveztem a versenyzést. Jó volt, hogy a középfutamban nem kellett kihajtanom magam. Remélem, hogy én képviselhetem majd a magyar színeket a vébén, ahol csak ebben az egy számban indulnék, így mentálisan és fizikálisan is csak erre kellene koncentrálnom” – mondta Nádas Bence.

Egy másik olimpiai számban, női kenu 500 párosban szinte csak U23-as egységek voltak a mezőnyben a toronymagas esélyes Balla Virág, Takács Kincső kettősön kívül, így nem csoda, hogy az Európa-bajnok magyar egység a második válogatót is simán behúzta.

„Szerencsénk van, mert klubunkban férfi kenusokkal tudunk készülni, akik egyesben körülbelül olyan gyorsak, mint a párosunk, így megfelelően fel tudunk készülni a világbajnokságra. Az egyes új kihívás lesz a vébén, de a párost jobban várom, szeretnénk dobogósok lenni Portugáliában” – mondta Balla Virág, aki 200 párosban is nyert Takács Kincsővel a második válogatón.

A férfi kenusok 500 egyesében Kiss Balázzsal nagy csatát vívva a második válogatót is megnyerte Fekete Ádám, így elvileg ő indulhatna a vébén. A párosok 500-as versenyében azonban Hajdu Jonatánnal is győzött Szolnokon, és várhatóan 200-on és 500-on is ők képviselik a magyar színeket, egyesben pedig lemond az indulás jogáról Fekete Ádám (vélhetően Kiss Balázs javára).

„Az egyesre nem tudtam úgy ráhangolódni, mint az első válogatón, csak az volt a pozitívum, hogy megnyertem. Sokat beszélgettünk arról, hogy az egyest vagy a párost válasszam a vébén, mert ütköznek egymással a vb-programban, de inkább a párosra koncentrálunk. Mindkét távon fel szeretnék állni a dobogóra Portugáliában” – mondta Fekete Ádám. A második válogatót C-1 200-on Korisánszky Dávid nyerte, az elsőn Hajdu Jonatán győzött, aki azonban az említett két páros szám miatt várhatóan egyesben nem indul a vb-n, így ott elmarad a szétlövés.

A Hagymási Réka, Szabó Ágnes kajak páros megpróbálhatja megvédeni tavaly megszerzett világbajnoki címét, ugyanis a második válogatót is megnyerte 200 méteren, pedig olyan ellenfelei voltak, mint a Medveczky Erika, Csipes Tamara és a Douchev-Janics Natasa, Lucz Dóra kettős.

Balaska Márk és Birkás Balázs ugyancsak vb-címvédőként utazhat Portugáliába, ugyanis a második válogatón sem akadt legyőzőjük K-2 200-on. „Az elején még egy kicsit csiszolunk, és akkor teljes lesz a pálya. Nem tudom, hogy ez elég lesz-e a címvédésre, de ígérem, hogy ezen leszünk” – mondta Balaska Márk.

Társa, Birkás Balázs nem sokkal később Csizmadia Kolos ellen ismét rajthoz állt 200 egyesben, hiszen az első válogatót ő, a másodikat pedig Csizmadia nyerte, a szétlövésben azonban Birkás magabiztosan győzött, így ő képviseli hazánkat ebben a számban is a világbajnokságon.

A nap végén, az 5000 méteres döntőkben egy versenyszámot leszámítva mindenhol más eredmény született, mint az első válogatón, kenu egyesben Szegeden Kiss Tamás, Szolnokon Koleszár Zoltán nyert, kajak egyesben a férfiaknál előbb Varga Ádám, majd Noé Bálint győzött, míg a nőknél Takács Tamara korábbi sikere után vasárnap Bodonyi Dóra örülhetett. Itt később születik döntés arról, hogy ki kerül be a magyar válogatott keretébe, amelyet az érintett versenyzőkkel, edzőkkel és a szakmai bizottsággal egyeztetve várhatóan bő egy hét múlva hirdet ki Hüttner Csaba szövetségi kapitány. Addig nem vehető hivatalosnak egyetlen versenyző világbajnoki indulása sem. Női kenuban nem történt meglepetés, Lakatos Zsanett az első válogatót követően a második válogatót is megnyerte, ezzel biztossá vált, hogy 5000 méteren ő képviseli a magyar színeket a világbajnokságon.

A világbajnokságot Portugáliában rendezik meg augusztus 22. és 26. között.