Mindhárom számban versenyben

Jó esélye van a magyar válogatott férfi kajak szakágának arra, hogy a meglevő hat olimpiai kvóta mellé további indulói helye(ke)t szerezzen az európai pótkvalfikációs versenyen. A holnapi döntőbe beverekedte magát Dombvári Bence K-1 1000 méteren, Horváth Bence K-1 200 méteren és előfutamából egyenes ágon került a döntőbe a Dombvári, Hufnágel Tibor összeállítású kajak páros is a hosszabbik távon. Közben a parakajakosok egy újabb riói indulói helyet gyűjtöttek a szerdai versenynapon.

A hideg duisburgi idő ellenére megizzadt Dombvári Bence szerdán, mire mindkét versenyszámban, K-1 és K-2 1000 méteren Hufnágel Tibor párjaként beverekedte magát a holnapi döntőbe. A reggeli egyes előfutamból ugyan közvetlenül juthatott volna be a fináléba, de ott csak harmadik lett, így „pótvizsgáznia” kellett a középfutamban, ahol viszont nem volt nála gyorsabb. Párosban ugyanakkor az előfutamból a legjobb idővel közvetlenül a döntőbe kvalifikálta magát a Honvéd duója.

„A hideg idő miatt nem sikerült bemelegednem a reggeli előfutamot megelőzően, így háromszor is vízre kellett ma szállnom – mondta Dombári Bence. – A párosban, az utolsó 150 méterre már alig volt erőm, szerencsére a kisgyerek (Hufnágel Tibor) berángatta a hajót a célba, ez most nagyon jól jött nekem. Hátszél van, ilyenkor rövidebb valamivel a táv, viszont nehezebb a levegővétel a hajóban. Mindkét számban meglehet a kvótaszerző hely, de párosban jobbak az esélyeink.”

Jól debütált K-1 200 méteren a nemzetközi mezőnyben Horváth Bence is. A győri versenyző cseppet sem tűnt megilletődöttnek, már az előfutamban megverte a szám olimpiai címvédőjét, a brit McKeevert és a spanyol Craviotto mögött befutva, erős idővel jutott a középfutamba. Onnan pedig simán, első helyezettként kvalilfikálta magát a csütörtökön 13 óra 48 perckor rajtoló döntőbe.

„Igaz, hogy megvertem az olimpia bajnokot az előfutamban, de azért a döntőben még simán kikaphatok tőle – mondta a legjobbak közé idén tavasszal valósággal berobbanó Horváth Bence. – A középfutamban sokkal jobban mentem, ez volt az első jó pályám itt Duisburgban, bizakodó vagyok a folytatást illetően. A döntőben semmilyen teher nem fogja nyomni a vállam, ha úgy versenyzek majd, ahogy edzéseken szoktam menni, akkor meglehet a kvóta.”

Bár eddig még a parakajakosoknak sem rendeztek döntő futamokat Duisburgban, ennek ellenére úgy tűnik, hogy a magyar válogatott ma ismét szerzett egy paralimpiai kvótát. KL-2-es kategóriában Rozbora András bekerült a holnapi világbajnoki döntőbe, ahol vele együtt összesen 4 olyan versenyző szerepel majd, aki tavaly nem szerzett riói indulói helye. Miután ezen a regattán összesen négy kvóta talál gazdára, így a Honvéd sportolója, Pruzsina István tanítványa ott lehet a paralimpián.

„Rozbora András mai sikere után csütörtökön esélye lehet Suba Róbertnek is KL-1-ben a kvótaszerzésre – mondta a versenynap végén Weisz Róbert, a parakenu válogatott szövetségi vezetőedzője. – Ha neki is összejön ez a bravúr, akkor minden előzetes várakozásunkat felülmúlva, összesen négy versenyzővel vehetünk részt a szeptemberi paralimpián.”

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók