Mégse

Mert télen is kell a versenyhelyzet

Immáron 6. alkalommal rendezte meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség a hagyományos évnyitó Kajak ergométeres és Medencés Sárkányhajó Kupáját az Aquaworldben. A nézők ezúttal is hangulatos versenyt és kiélezett ütközeteket láthattak.

ergométer
Hír

Ha február, akkor Aquaworld. Ha Aquaworld, akkor biztos, hogy remek hangulat, pezsgés, kiélezett csaták. Hatodik alkalommal rendezte meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség Kajak ergométeres és Medencés Sárkányhajó Kupáját az Aquaworld Budapestben, ahol ismét rengetegen voltak kíváncsiak a vizes csatározásokra.

A férfi kajakergo 200 méteres versenyében Fodróczi Vilmos nagy harcot vívott Havasi Gergővel az első helyért, de az 1000 méteres finálé is szoros összecsapást hozott a BHSE-s Ceiner Benjámin és a Vasas versenyzője, Solti László között. A riói olimpiát is megjárt Ceiner Benjámin mosolyogva nyugtázta a trónfosztást, hogy legyőzte a tavalyi győztes, 2015-ben maratoni világbajnok Solti Lászlót.

„Tavaly Abu Dhabiban voltam edzőtáborban, így nem tudtam részt venni ezen a versenyen, de most mindenképpen indulni akartam, mert kell a változatosság. Kizökkenti az embert a felkészülésből, versenyhelyzetet ad, ráadásul mindezt nagyon jó a hangulatban. És még nyerni is tudtam, szóval abszolút elégedett vagyok – mondta Ceiner Benjámin.

A női K-1 500 méteres viadalt Horváth Noémi nyerte meg, aki magabiztosan utasította maga mögé Somodi Viktóriát és Bánki Lillát.

„Bár ergóztam a télen, engem is meglepett a győzelem – mondta Horváth Noémi, aki nemrégiben csatlakozott a Kolonics György Alapítvány munkájához. – Ez az utolsó U23-as évem, amelynek úgy futottam neki, hogy mindent egy lapra teszek fel. Közben munkát kaptam a Kolonics Alapítványtól, és mivel a tanulmányaim is a kajak-kenuval kapcsolatosak, a szívem csücske ez a sportág, így éltem ezzel a lehetőséggel. Most igyekszem az időmet jól beosztani, mert maratoniban szeretnék kijutni az idei világversenyekre.

Az ifjúságiak versenyében mindkét kategóriában tiszaújvárosi győzelem született, a fiúk 1000 méteres versenyében Erős Patrik, a lányok 500 méteres viadalában Gábor Netta diadalmaskodott.

A sárkányhajósoknál a szegediek megvédték címüket miután a fináléban sikerült legyőzniük a Hírös Kecskemét csapatát, a bronzcsatában pedig a Merkapt SE nyert a Rubin Lapátolók előtt.

A nap végén rendezték meg az Olimpikonok futamát, amelyben az Aquaworld egysége igazi sztárokkal vehette fel a versenyt, hiszen lapátot ragadott a háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán és Storcz Botond, a riói játékok aranyérmese, Csipes Tamara, a világbajnok Kárász Anna és a kenus Mike Róbert, valamint az újonnan kinevezetett szövetségi kapitány, a korábbi világbajnok kenus, Hüttner Csaba is. A versenyben sokáig tartotta magát az Aqua egysége, ám végül az Olimpikonok csapata lett a győztes.

Eredmények

Kajak ergométer

Férfiak. Felnőttek. 200 m: 1. Fodróczi Vilmos (Pécs), 2. Havasi Gergő (Fémalk Bomba-AVSE), 3. Solti László (Vasas). 1000 m: 1. Ceiner Benjámin (BHSE), 2. Solti László (Vasas), 3. Fodróczi Vilmos (Pécs). Ifjúságiak. 1000 m: 1. Erős Patrik (TKKSE), 2. Kós Benedek (Szarvas), 3. Karnok Marcell (Szeged)

Nők. Felnőttek. 500 m: 1. Horváth Noémi (BHSE), 2. Somodi Viktória (TKKSE), 3. Bánki Lilla (KSI). Ifjúságiak. 500 m: 1. Gábor Netta (TKKSE), 2. Bakó Olga (KSI), 3. Kovács Petra Sára (Tata)

Sárkányhajó: 1. Szeged, 2. Hírös Kecskemét, 3. Merkapt

Kopasz Bálint megállíthatatlan

A 22 éves versenyző a világbajnoksághoz hasonlóan Tokióban, az előolimpián is oktatta a mezőnyt, nem tudták megzavarni a körülmények, simán nyert K-1 1000 méteren. Rajta kívül pénteken érmet szerzett a Medveczky Erika, Gazsó Dorka összeállítású alkalmi kajakpáros, valamint Suba Róbert is a KL1-es kategóriában.

Hír

“Újra meg akartam mutatni az ellenfeleknek, hogy

engem nem könnyű megverni”

– mondta a 1000 egyes döntő után Kopasz Bálint, akivel csak a szegedi vb-n bronzérmet szerző Fernando Pimenta tudta tartani a lépést, de ő is csak 900 méterig. A hajrában a magyar versenyző húzott “három nagyobbat”, és ezúttal is simán nyert a portugál előtt, a harmadik pedig a német Jacob Schopf lett.

“A körülményeken azért még lesz mit javítaniuk a szervezőknek itt Tokióban. Hullámos a pálya, főleg a felevező sávon, ahol hatalmas a motorcsónak-forgalom is, megfeszített izmokkal kell bemelegíteni, hogy ne boruljunk be, ez pedig sérülésveszélyes. Sok a hal, medúzákat is láttam a vízben, és itt a pályán nem jutottunk jó minőségi ételhez. A szálloda ugyanakkor csúcsszuper, szerencsére jövőre is ott fog lakni a csapat. Három napja érkeztem Japánba, nem volt gondom az akklimatizációval, de ha jövőre sikerül csapatba kerülnöm, akkor érdemes lesz hamarabb kiutaznom – értékelte a helyi körülményeket Kopasz Bálint.

A világbajnokság után két hét alatt mindössze háromszor szállt  hajóba Medveczky Erika, aki ráadásul kedden evezett először párost Gazsó Dorkával. A lányokon látszott, hogy futamról-futamra jobban csúszik alattuk a hajó, a döntőben közel voltak a világbajnok fehérorosz pároshoz, de végül egy apró baki miatt lecsúsztak a harmadik helyre, a lengyel duó mögé.

“A végén csak arra tudtunk koncentrálni, hogy

nehogy beboruljuk a cél előtt

– mondta a nyolcszoros világbajnok Medveczky Erika. – Nem vagyunk összeszokott páros, és jelenleg edzettek sem, rettenetesen elfáradtunk a táv végére, ráadásul nagyobb méretű hajóban is eveztünk, így a cél előtt elkezdtünk billegni. Reggel még csak reménykedtem abban, hogy be tudunk jutni a döntőbe, így most nagyon örülünk ennek a bronzéremnek.”

A pénteki versenynap utolsó érmét Suba Róbert szerezte, aki harmadik lett a KL1-es kategóriában. A számot – a friss világbajnok Kiss Péter távollétében – a korábbi vb-győztes brazil Cardoso Da Silva nyerte. A másik magyar, Juhász Tamás megbillent a döntőben, így nem jutott közel az éremszerzéshez.

C-2 1000 méteren a Kiss Balázs, Dóri Bence duónak sem sikerült a dobogóra lépnie, pár tizeddel elmaradva a bronzéremtől az ötödik helyen végeztek. A hölgyeknél K-1 200 méteren az alig 20 éves Lucz Anna hetedik lett a rendkívül erős mezőnyben.

Női C-1 200 méteren is derekasan helyt álltak a mieink, annak ellenére, hogy Devecseriné Takács Kincső és Balla Virág csak a B-döntőbe tudott bekerülni. Előbbi olyan idővel nyerte meg a futamot, hogy az A-döntőben azzal dobogóra állhatott volna, mögötte pedig párja, Balla Virág másodikként futott be.

Guszti bá’ itthagyott minket

Életének 65. évében elhunyt Kadler Gusztáv, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség alelnöke, a Graboplast Győr Kajak-Kenu szakosztályának elnöke, Győr díszpolgára, a Magyar Olimpiai Bizottság tagja.

Hír

A lényeg, hogy a csapatodat mindig tartsd egyben – felelted gondolkodás nélkül; amikor a legfontosabb elvekről kérdeztünk. Évekkel később pedig, amikor magas rangú állami kitüntetésben részesültél, azt hangsúlyoztad: tisztában vagy vele, hogy egy ilyen elismerés csak jelképesen a tiéd; valójában annak a közegnek az érdeme, amelyben tevékenykedsz. Mi pedig tudtuk, hogy nem az álszerénység mondatja veled mindezt.

Mi nem egy vállalat vagyunk, hanem baráti társaság”- tetted hozzá az egyértelműség kedvéért. Lételemed volt a közösség, nem csak magánemberként, hanem sportvezetőként is. Aki ismert téged ebben a minőségben, annak arról sem lehetett kétsége, hogy Te erre a hivatásra születtél. Életre szólóan. Annak idején tíz évnyi munkát terveztél ugyan a győri szakosztálynál, mégpedig azzal az elszántsággal, hogy ennyi idő alatt megvalósítod a klub felemelkedését szolgáló célkitűzéseidet. Az elképzeléseidet valóra is váltottad. Egyet kivéve: hogy egy évtized után nem folytatod tovább. Ez a tény viszont valószínűleg Téged lepett meg legkevésbé. Hiszen már akkor pontosan tudtad, hogy „ezt egy életen át kell játszani”, újabb és újabb tervekkel, célkitűzésekkel, még magasabb szinten, még nagyobb felelősséggel. Évtizedeket töltöttél a sportág szolgálatában mint  általános, majd regionális működésért felelős alelnök. A mellkasodban persze mindvégig  sportolószív dobogott. Olyan, amelyiket a teljesítmény, a győzelem utáni vágy vezérel. Amelyikkel egyetlen érdemrend, egyetlen tisztikereszt sem feledteti az olimpiai szerepléstől való „megfosztottság” bánatát. És amelyik sosem adja fel…. Most sem ez történt, tudjuk jól. A legkiválóbbak kitartásával küzdötted végig a finist.

Az én helyzetemben most nem egyszerű kategória távolabbi tervekről beszélni” – mondtad egy évvel ezelőtt. De ez korántsem jelentette azt, hogy ne lett volna a tarsolyodban néhány újabb álom. Többek közt például egy nemzetközi szintű győri versenypályáról. Tudod, mi úgy tekintünk ezekre az álmokra, mint a nekünk hagyott örökségedre. Amelyből a példádhoz és az emlékedhez méltóan újabb eredményeket lehet majd teremteni. Közös erővel. Úgy, ahogy Te vallottad.

Hiányozni fogsz a csapatból…

Ugye, drukkolsz majd nekünk odaátról?…