Meglepetések és presztízsharcok napja

Rangsoroló, 2. nap

Meglepetések sorát hozta a maty-éri rangsoroló második napja, délelőtt férfi K-2 1000 méteren Doba Alfréd Richárd és Gacsal Ákos párosa nyert, női K-2 500 méteren a tavaly még az ifjúsági mezőnyben szereplő Racskó Fruzsina és Sólyom Dóra kettőse zsebelte be a győzelmet. És volt bizony izgalmas presztízsharc is.

Majdnem összejött a győzelem Kammerer Zoltán és Bárdfalvi Márk párosának szombaton a férfi K-2 1000 méter fináléjában. A „majdnemet” egy fiatal párosnak, az újpesti Doba Alfréd Richárdnak és Gacsal Ákosnak „köszönhetik”, akik a háromszoros olimpiai bajnok hajója előtt minimális különbséggel siklottak be a célba. A meglepetéspáros idén kezdte el a közös munkát, elsősorban a sikeres U23-as válogatók érdekében álltak össze a fiúk, de letették névjegyüket a felnőtt mezőnyben is. Ahogyan a Béke Kornél, Mozgi Milán alkotta duó is, amely élete első felnőtt versenyén a harmadik helyet szerezte meg.

Dobáék ezzel az első hellyel elvileg már a Világkupa csapatban tudhatják magukat. Hogy mit jelent számukra ez a lehetőség?

„Óriási motiváció, mert nem mindennap szerepelhet az ember hazai közönség előtt – mondta Gacsal Ákos, aki elárulta a sikerük titkát is. – Hasonló a stílusunk, azonos taktikában gondolkozunk, egyformák az elképzeléseink, és jól kiegészítjük egymást Frédivel.”

„Nem számítottunk egyáltalán erre az eredményre, hiszen ez az első évünk együtt. Úgy gondoltuk, hogy ha a dobogó közelében zárunk, már elégedettek lehetünk magunkkal” – tette hozzá Doba Alfréd Richárd.

A férfi kajak párosokhoz hasonlóan nagy csatát vívott a női kenusok 200 méteres fináléjában a szegedi Világkupa egyik arca, Devecseriné Takács Kincső is, aki csapattársát, Balla Virágot mindössze egy századdal megelőzve nyerte meg a számot.

„Nem érzékeltem Virágot, csak a „sisegését” hallottam, nem érzékeltem, hogy közel vannak hozzám, igazából azt sem tudtam, hogy én hol állok pontosan – nevetett Devecseriné Takács Kincső, aki elmondta: a felkészülés közepén jár, a gyorsításokat még nem vették elő edzőjével, Szabados Krisztiánnal. – Kétszázas pályákat már mentünk, de mindig úgy, hogy az ötszáz páros után fáradtan teljesítettük. Most is érzem, hogy nem az igaziak az izmaim, de hát szerintem mindenki így van ezzel, ez még nem a csúcsra járatós időzítés. A párosunk Virággal egyébként nagyon jó, egész jó időket megyünk, kaptunk új hajót is, szóval elégedett vagyok mindennel.”

Elégedett lehet az ifjúsági korosztályból idén kilépő Racskó Fruzsina, Sólyom Dóra duója is, amely megnyerte a női K-2 500 méter fináléját. Bár a rajtlistán még szerepelt Szabó Gabriella és Fazekas-Zur Krisztina párosa is, Szabó betegsége miatt nem tudott indulni az egység, de ez semmit sem von le a fiatalok teljesítményéből, hiszen így is erős párosokat utasítottak maguk mögé. A lányok – akik egész héten érettségiztek – ezzel a győzelemmel elvileg Világkupa-indulónak vallhatják magukat. Nem véletlen, hogy majd’ kicsattantak az örömtől a parton.

„Mivel mindketten érettségizünk, így egy kicsit aggódtunk amiatt, hogyan fogjuk összehangolni a versennyel, de boldogok vagyunk, hogy így sikerült” – mondta Sólyom Dóra.

„Mi elsősorban az U21-eseket akartuk megverni, mert az Európa-bajnokságra készültünk, de ez a Világkupa óriási lehetőség, össze kell szedjük magunkat és szeretnénk a lehető legjobb formát hozni” – mondta Racskó Fruzsina.

A férfi C-2 1000 méter fináléjában csupa-csupa új párossal ismerkedhettek a nézők, s igazi presztízscsatát hozott a Vasbányai Henrik, Varga Dávid, valamint a Korisánszky Dávid, Mike Róbert duó összecsapása. A két egység megszökött a mezőnytől, s a finist Vasbányaiék bírták jobban.

„Olyan első pályás volt ez a verseny, még kerestük a mozgást, de amiért jöttünk, azt sikerült teljesíteni. A rajtban két külön húzással indultunk, de harmadikra már megvolt az összhang, s negyven métertől már az élen voltunk. Vannak még technikai hiányosságaink, amin dolgoznunk kell, de összességében jó volt ez a döntő” – mondta Vasbányai Henrik, aki nem tagadta, presztízsharc is volt ez. – Persze, hogy volt benne presztízs, ahogyan a tegnapi egyesben is, és le a kalappal Robi előtt, hogy ilyen jól teljesített.”

„Mivel eddig mindössze egy pályát mentünk, próbáltuk előszedni a hat évvel ezelőtti tapasztalatainkat, s emlékezetből megoldani ezt a döntőt” – tette hozzá Varga Dávid, aki nagy lehetőséget lát ebben az egységben.

A folytatásban női C-2 200 méteren Molnár Rebeka és Bónyai Regina párosa diadalmaskodott, miután Devecseriné Takács Kincső és Balla Virág párosát könnyebb hajó miatt kizárták a versenyből. Női K-2 200 méteren Szabó Ágnes és Hagymási Réka párosa volt a leggyorsabb, míg a férfiak K-2 500 méteres versenyében a 2011-es szegedi világbajnokság aranyérmese, Tóth Dávid és Kulifai Tamás szerezte meg a győzelmet. Pedig a rajtjuk nem volt igazán tökéletes.

„Életem legrosszabb rajtját csináltam, az első két húzás egy az egyben kimaradt – mondta Kulifai Tamás. – Sajnos már a rajtban kaptunk a mezőnytől egy hajót, ám az utazóban ezt ledolgoztuk. Igaz, ez sok erőt kivett belőlünk, a vége szoros lett ettől a hibától, no és attól, hogy fáradtak voltunk az előző futamainktól. De úgy érzem, jó úton haladunk, még dolgoznunk kell formán.”

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók