Mégse

Medveczky Erika: Nyolc évembe telt, hogy ezt megtanultam

Medveczky Erika már kezdett lemondani a kajakozásról, amikor Kozák Danuta és Csipes Tamara távollétében, a kissé kiüresedett mezőny adott egy löketet neki. Azóta oszlopos tagja lett a válogatottnak és a négyes hajónak is, amellyel világbajnok lett 2017-ben és 2018-ban is, és ugyanez a célja az idei, szegedi vébén is. Az Út Tokióba stábjának adott hosszabb interjút a 31 éves kajakos.

Hír

„Azt kellett megtanulnom, hogy az én életemben én vagyok a legfontosabb, és hiába vagyok lojális másokhoz, az számomra nem mindig kifizetődő – kezdte az örökös bajnoknak is megválasztott Medveczky Erika az interjút. – Egy élsportolónak egy pályafutása van, és ha mennek az évek, és te közben olyan helyen vagy, ahol nem érzed jól magad, nem jönnek az eredmények, akkor ebből a helyzetből ki kell szállni. Nekem nyolc évembe telt, hogy ezt megtanultam” – nyilatkozta a most 31 éves sportoló, aki 24 évesen döntött úgy, hogy az egyesre helyezi a hangsúlyt.

Korábban az önbizalommal is voltak problémái, ám mostanra, köszönhetően a Csipes-féle csapatnak is, ez megváltozott. „Akkor már egy picit lejjebb adtam az igényeket,

nem hittem akkor magamban.

Úgy gondoltam, veszíteni nem veszíthetek, akkor ennyi jutott nekem a kajakozásból. Akkor Dana és Tami is elment szülni, az pedig, hogy egy kicsit kiüresedett a mezőny, adott egy kis löketet nekem.”

A hatszoros világ- és ötszörös Európa-bajnok kajakos a 2017-es világbajnokságon szerezte meg pályafutása első aranyérmét olimpiai számban, 500 négyesben. „Az egyes az alapja mindennek, azt nem lehet elmismásolni. Ha valaki magabiztosan szeretne beülni egy párosba vagy egy négyesbe, akkor

az egyes munkát le kell tenni az asztalra.

Szerintem az nagyon fontos, hogy mindenki bízzon magában és a másikban, hogy azon a helyen, ahol ül, azt a feladatot tökéletesen el tudja látni. Szeretnék olyan lenni, hogy a társak azt mondják, hogy szeretnék, ha Erika ülne előtte vagy mögötte, mert ő egy olyan megbízható versenyző, akire lehet számítani.”

Arra a kérdésre, hogy az olimpia mit jelent számára, Medveczky Erika így felelt: „Egy gyerekkori álom, amely most kezd valóságot ölteni. Addig azonban rengeteg dolog van még, itt lesz a szegedi világbajnokság, kvótát kell szerezni, én pedig inkább a rövidtávú célokat szeretem.

Az engem agyonnyom, hogy egy év múlva lesz majd egy verseny Tokióban.

Most meg kell találnunk a négyesben a legmegfelelőbb beülési sorrendet ahhoz, hogy nyerni tudjunk Szegeden.”

A teljes interjú itt megnézhető:

Megműtötték Gál Pétert

A szolnoki kajakost négy héttel ezelőtt ütötte el egy figyelmetlen autós a zebrán, a bal vállán megsérült izületi tokokat műtéttel kellett helyrehozni. A beavatkozást kedden végezték a Sportkórházban, a válogatott kajakos már otthon van, legkorábban szeptemberben szállhat vissza a hajóba.

Hír

“Készült egy MR-vizsgálat, ami megállapította, hogy a jobb vállam nem szenvedett komoly sérülést, a balt viszont meg kellett műteni – mondta Gál Péter. – A Sportkórházban a járvány után

én voltam az első beteg a műtőben,

három holland csavart kaptam a vállamba, ezek fixálják a megsérült ízületi tokokat. Az orvosom, Dr. Pavlik Attila, és keretorvosunk Dr. Toman József szerint jól sikerült a beavatkozás, vannak még fájdalmaim, remélem azok hamar elmúlnak.”

A baleset május 9-én történt, a versenyzőt futóedzés közben, egy kétsávos út zebráján ütötték el. Nem emlékszik pontosan a baleset körülményeire, de szerencsésnek tartja magát.

“A külső sávban érkező autós elengedett, a belső sávban közlekedő hölgy azonban nem vett észre, és elütött. Nem tudom pontosan, hogy mekkora tempóval jött, talán nem hajtott túl gyorsan, de így is komoly ütést kaptam. A vétkes sofőr azóta többször érdeklődött az állapotom felől, nem haragszom rá, mindenki követhet el hibákat. Összességében

járhattam volna sokkal rosszabbul is.”

A szolnoki versenyző a jobb vállát már óvatosan elkezdhette mozgatni, a balt viszont még négy hétig rögzítőkötés védi, utána indulhat a rehabilitációja. Ha minden jól halad, akkor Gál Péter szeptemberben újra vízre szállhat, így nem kellett feladnia tokiói álmait. 

“Kiváló állapotban voltam, amikor a baleset történt, pont előtte mentünk először pályát, és erősebbnek éreztem magam, mint tavaly tavasszal. Így most pontosan tudom, hogy milyen munkát kell majd végeznem szeptembertől, hogy jövőre jó formában térhessek vissza. Mindent megteszek azért, hogy ott lehessek az olimpián” – tette hozzá a válogatott versenyző.

Helycserék után is papírforma

Csak egy embert cserélt le a négyesben Hüvös Viktor edző, ennek ellenére a hajóban senki nem ott ül, ahol tavaly. A Kuli István, Nádas Bence, Molnár Péter, Tótka Sándor összeállítású egység az új felállásban is gyors volt, és mindkét futamot megnyerte a szolnoki edzésversenyen, K-4 500 méteren. Balla Virág, és Devecseriné Takács Kincső pedig simán győzött NC-2 500 méteren, kétszer is.

Hír

Férfi kajak négyesben tavaly kvótát szerzett Magyarország, miután a Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs, Kuli István-egység ötödik lett a szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. Hüvös Viktor csapatához azóta visszatért Molnár Péter, aki idén tavasszal Birkás Balázst váltotta, de a hajóban nem ez volt az egyetlen változás.

Kuli István leghátulról legelőre ült, Nádas Bence került a második lyukba, Molnár Péter evez harmadiknak, Tótka Sándor pedig a második helyről az utolsóba ült át. A húzás bejött, az egység ma mindkét futamot megnyerte 500 méteren. 

“Kívülről úgy tűnhet, hogy össze-vissza variáljuk a beülési sorrendet, de ez nem így van, a változtatásokat biomecianikai mérések, és más fontos szakmai szempontok befolyásolják” – mondta a hajó legrutinosabb tagja, Molnár Péter, aki tavalyi műtétje után tért vissza a négyesbe.

“Jó érzés, hogy hosszú kihagyás után újra versenyszituációba kerülhettem, sok energiámat elvitte, hogy mentálisan összerakjam magam, amiben rengeteget segítettek a társaim is. Két győzelemmel térhettem vissza, ami fantasztikus érzés, annak ellenére, hogy

az első pályánk végére én kiszálltam a buliból,

mert az utolsó 100-150 méter érzése egy év szünet után még idegen volt nekem. A második futamban már tudtam, hogy mire számíthatok” – tette hozzá Molnár Péter. 

Az első 500 méteren kiválóan rajtolt a főleg sprinterekből álló Birkás Balázs, Balaska Márk, Dombvári Bence, Csizmadia Kolos összeállítású négyes, Kuliék csak 100 méter után érték őket utol, a táv második felében viszont alaposan elhúztak a kihívóktól, és simán nyertek 1,21.73-as idővel. Az U23-as világbajnokságon tavaly bronzérmet szerző Béke Kornél, Németh Viktor, Varga Ádám, Koleszár Mátyás összeállítású négyes harmadik lett. 

A második futamban egy ideig úgy nézett ki, hogy meglepetés születhet, vezettek Balaskáék (Márk egyébként helyet is cserélt Birkás Balázzsal), a rutinosabb négyes csak az utolsó 100 méteren került az élre, és győzött 1,25.16-os idővel. 

Női kenu párosban 500 méteren Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső a várakozásoknak megfelelően simán nyert (1,58.97 és 2,05.61-os idővel). A tavalyi vb-n ezüstérmes egység mindkét futamban több hajóval verte a Bragato Giada, Kisbán Zsófia-duót.

“Idén még nem láttam komplett bójasort,

izgalmas volt újra versenyezni, de az izmaim kicsit elfáradtak a negyedik pálya végére – mondta Balla Virág, aki kedden C-1 200 méteren is rajthoz állt. – Párosban próbáltunk megszökni minél hamarabb a másik egységtől, és a végén indítani még egyet, sikerült jó időket eveznünk.”

Délelőtt a komplett magyar felnőtt női kenus mezőny is versenyzett C-1 200 méteren. Az első futamban Balla Virág nyert saját párja, Devecseriné Takács Kincső előtt, a második futamban pedig helyet cseréltek a győri kenusok. 

A felnőtt válogatott edzésverseny-sorozata jövő héten a férfi kenusok számaival folytatódik C-1 1000 méteren, Szolnokon.