Már arany is született

Van arany!

Egy arany-, hét ezüst- és három bronzérem lett a magyarok pénteki éremtermése a moszkvai sárkányhajó világbajnokságon. Az időjárás és a pályabeosztás nem kedvezett 500 méteren, a délutáni 2000 méterek azonban már meghozták a remélt magyar győzelmet is.

A hangulat lazább, mint egy gyorsasági világbajnokságon, a tempó és a küzdelem a sárkányok között is kőkemény – ez volt a gyorsasági válogatottban is szereplő kenusaink véleménye a moszkvai viadal első döntős napja után. Nem véletlenül. Hiszen nem csak a magyar, de az orosz, az ukrán és a német hajókban is feltűntek nemzetközi színtéren elismert kenusok, a Fülöp-szigetekről érkezett egységekben pedig katonás rend uralkodott, ők is nyerték meg 500 méteren a szenior 20-as hajók versenyét, amelyben ugyan a mieink csak ötödikek lettek, de hihetetlen szoros csatában, hiszen egy másodpercen belül érkezett be mind az öt egység.

Az éremgyártást egyébként a master vegyes csapat kezdte meg 500 méteren, amely ezüstérmet vehetett át, a napot pedig a szenior női 20-as csapat zárta a dobogón, amely 2000 méteren lett harmadik. A legnagyobb sikert a master férfiak aratták 2000 méteren, akik az első helyet szerezték meg. Csapataink pénteken egy arany-, hét ezüst- és három bronzérmet nyertek, voltak olyan számok, amelyeken csak hajszálon múlt a magyar győzelem. Ilyen volt például a férfi szenior 10-es egység második helye 500 méteren, hiszen a célba érkezéskor még úgy tűnt, hogy a mieink nyertek.

– Bár az időjárás és a pályák sorsolása nem nekünk kedvezett, azért elégedettek lehetünk a csapat mai teljesítményével. Ahogyan 2006-ban Szegeden a szélső pálya kedvezett, ötszáz méteren itt is voltak eltérések. A hangulat egyébként remek, az eredményhirdetésre összegyűltek a csapatok a tribünön, és jó kis ünneplést csapnak. Vicces jelenet volt, amikor a Sárkányanyák eredményhirdetésénél a kormányosuk, az olimpiai bajnok kenus, Vaskuti István, aki éremátadó és a verseny elnöke is egyben, öltönyben mögéjük állt a dobogón – mondta Patyi Melinda, a szabadidős szakág szakmai koordinátora.

– Nagyon jól érezzük magunkat itt a versenyen, esténként a vacsoránál és a pályán jó hallgatni az öreg kenusok történeteit, amiken jókat nevetünk – mesélt a felnőtt vb-bronzérmes Korisánszky Dávid a világbajnokság hangulatáról. – A mezőnyről csak annyit hogy az ukránok és az oroszok is a kenu-válogatottukkal vannak itt, akiket személyesen is ismerünk. Előzetesen azt hittem, hogy könnyű dolgunk lesz, lazán tudom majd venni, de közben elkapott a versenyláz és ugyanolyan komoly bemelegítést művelünk, ugyanúgy koncentrálunk, mint a gyorsasági nemzetközi versenyeken. Ki szeretném emelni Györe Attila teljesítményét, aki volt hogy 30-40 percenként kent le egy-egy futamot, hiszen velünk és a 40 pluszos hajókban is szerepelt és kétszer annyi futamot ment, mint bárki más a csapatban.

És akkor nézzük számokban a vb első döntős napját:

1. helyezett

20-as master férfiak 2000 méter

 

2. helyezett

10-es master mix 500 méter

10-es master férfi 500 méter

10-es szenior férfi 500 méter

20-as master férfi 500 méter

10-es master mix 2000 méter

10-es szenior mix 2000 méter

20-as master női 2000 méter

 

3. helyezett

20-as master mix 500 méter

20-as szenior férfi 2000 méter

20-as szenior női 2000 méter

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók