Mégse

Magára talált, és az egyest preferálja Kozák Danuta

Túlvan az első hónapon Dél-Afrikában Kozák Danuta, aki edző férjével, Somogyi Bélával és kislányukkal, Zorával együtt két hónapig tartózkodik a melegvízi edzőtáborban.

Hír

“Az első hét nem ment olyan jól, mint általában szokott – kezdte az ötszörös olimpiai bajnok kajakos. – Azt vettem észre, hogy ahogy korosodom, úgy egyre könnyebben visszajönnek a technikai elemek, viszont az utazás és a hőmérsékletkülönbség már sokat kivesz belőlem,

egy hétbe telt, mire magamra találtam.”

A vízparti hírek szerint Kozák Danuta mát ment időre is, és mostanra kiváló formába lendült, ám ő erre a pletykára diplomatikusan reagált: “A kilométereket bele tudtam tenni eddig, jó úton haladok, ott tartok, ahol ilyenkor lenni kell.”

A tavalyi világbajnokságon egyesben, párosban és négyesben is aranyérmet nyert kajakos az idén is az egyest tekinti a legfontosabb számnak. “Mindig az egyest próbálom preferálni, és az egy jó alap utána a csapathajókra. Meg kell várni a válogatókat, és majd akkor kiderül, hogy mi lesz a fő számom.”

Kárász Annával tavaly vébét nyert

Felvetődött, hogy tavalyi párja, Kárász Anna mellett korábbi társával, Szabó Gabriellával is újra kipróbálná magát, de konkrétumokról egyelőre korai beszélni. “Gabival is mindig úgy volt régen, hogy tavasszal öszeültünk, és megnéztük, hogy jól csúszunk-e, ugyanez lesz Annával is.

Én nem vagyok annak a híve, hogy bebetonozott egységek legyenek,

szerintem az tesz jót a kaja-kenu sportágnak, ha minél többször kipróbálunk egy egységet, és korrigáljuka hibákat, ha vannak.”

A hosszú dél-afrikai felkészülésben edző-férje és kislánya is végig mellette van. “Egyik oldalról könnyebbség, mert együtt van a család, de nehézség is, mert anyaként is helyt kell állni, de szerencsére van segítség, ennek nagyon örülök. Egyébként minden nagyszerű idekint, ideálisak a körülmények, a vízfelület talán lehetne jobb vagy nagyobb, viszont Zorának van itt játszótér, barátokat is szerzett, Csipes Tami kislányával ugyan az elején összeveszett a homoklapáton, de már nagyon jól eljátszanak egymással. Ha nincsenek edzések, családi életet élünk, remekül érezzük magunkat.”

Az interjú videón is megtekinthető:

Kincső-Virág 1:1

A két legjobb magyar női kenus kiváló formában kezdte az idényt, kedden délelőtt C-1 200 méteren bizonyítottak. A szolnoki tesztverseny-sorozat első futamát Balla Virág nyerte meg Takács Kincső előtt, a másodikban pedig helyet cserélt a két győri versenyző, délután együtt indulnak NC-2 500 méteren.

Hír

Lyukasnak számít az olimpiai kvalifikáció szempontjából a női kenu egyesek 200 méteres száma, a világbajnokságon tavaly a szegedi Nagy Bianka nem került be a legjobbak közé, így a szövetségi kapitány idén keresi azt a versenyzőt, aki jövő májusban – a szintén szegedi – pótkvalifikációs versenyen megszerezheti a harmadik kvóta. 

Sajnos Balla Virág, és Devecseriné Takács Kincső – miután tavaly párosban ők már szereztek kvótát – nem indulhat a jövő májusi versenyen – pedig kedd délelőtt mindketten megmutatták, hogy 200 egyesben is kiváló formában vannak. 

Az edzésverseny első futamát C-1 200 méteren Balla Virág nyerte 46,86-as idővel, mögötte párja, Devecseriné Takács Kincső lett a második 47.43-al, az UTE versenyzője, Lakatos Zsanett pedig harmadik helyezést ért el 49.03-al.

A második futamban, kisebb hátszélben Takács Kincső győzött, ideje 47.43 lett, a másodiknak Balla Virág érkezett 48.44-el, a harmadikként Nagy Bianka futott be 50.23-al.

“Mindig akkor sikerül jól a felkészülésünk, ha

az ötszáz élvez prioritást,

elsősorban arra építjük az edzésmunkát, 200-on pedig egyszer Virág győz, egyszer én, ezt mindig az adott pálya dönti el” – mondta a második futamot megnyerő Devecseriné Takács Kincső. 

A tesztversenyen délután a férfi K-4 500, valamint a női C-2 500 méteres futamokat rendezik, utóbbibban természetesen a számban világbajnoki ezüstérmes Balla Virág, Takács Kincső páros is érdekelt. 

A nemzetközi mezőny versenyezni szeretne

Közvéleménykutatást készített a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF). A megkérdezett versenyzők közel 50 százaléka úgy gondolja, hogy a koronavírus miatt nem tudna megfelelően felkészülni az idei világbajnokságra, ennek ellenére többségük támogatja az idei versenyek megrendezését, és 64 százalékuk szívesen vár június végéig a 2020-as versenynaptárral kapcsolatos döntésekre.

Hír

Az ICF Sportolói Bizottságának kutatásából az is kiderült, hogy a válaszoló sportolók 14 százaléka egyáltalán nem tudott edzeni a koronavírus-járvány okozta korlátozások miatt. Ennek ellenére közel 90 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy sikerrel tudtak alkalmazkodni a kialakult helyzethez. 

A közvéleménykutatásban 65 ország több, mint 1100 sportolója vett részt, a kajak-kenu összes szakágát képviselve. A megkérdezett versenyzők több, mint 60 százaléka férfi, 41 százalékuk 18-23 éves, 25 százalékuk 23-30 év közötti, míg a maradék 34 százalék a harminc felettieket képviselte. 

A sportolók kicsivel több mint fele úgy gondolja, hogy pályafutásuk finanszírozására hatással lehet a koronavírus.

„Egy dolog biztosnak tűnik: ha lesz verseny,

a sportolók örömmel rajthoz állnak,

de csak akkor, ha a rendezők garantálni tudják az esemény biztonságát, és a mindenki számára egyenlő esélyeket biztosító lebonyolítást” – mondta Tim Lodge, az ICF Sportolói Bizottságának elnöke. 

„Ezt azok a sportolók is úgy gondolják, akik várhatóan idén nem versenyezhetnek majd az őket érintő korlátozások miatt. Tisztán látszik, hogy mindenki azt szeretné, ha a lehető leghamarabb újraindulnának a versenyek, még akkor is, ha egyelőre nem lehet teljes a mezőny.”

„Tisztáznunk kell, hogy kik vehetnek és kik nem vehetnek részt a versenyeken az utazási korlátozások miatt, és ez alapján tudjuk majd csak a versenyek rangját és rendszerét meghatározni” – tette hozzá Tim Lodge.

A sportolói közvéleménykutatás eredményeit az ICF Elnöksége is megkapta, a nemzetközi szervezet az év második felében további közvéleménykutatásokat tervez.

Bryn Price, a brit maratoni válogatott csapatvezetője is kutatást készített, amiből kiderül, hogy 5-7 százalékkal csökkent azoknak a sportolóknak a sebessége, akik 80 napig karanténban voltak.

Price minden korosztályt érintő vizsgálatában több mint 40 sportoló teljesítményét hasonlította össze, és megállapította a sebességcsökkenés okát. A versenyzők teljesítményét az rontotta le, hogy evezni nem tudtak, és csak otthon tréningezhettek.

Price a következő hetekben azt vizsgálja majd, hogy a sportolók mennyi idő alatt tudják visszaszerezni a járványhelyzet előtti gyorsaságukat, és fizikai állapotukat.