Mégse

Lakatos és Sólyom aranya nyitotta a győri vb-t

Két arany-, három ezüst- és egy bronzérmet hozott a péntek délelőtti program a győri maraton világbajnokságon a magyar csapatnak. A programban most debütáló női kenuban Lakatos Zsanett óriási fölénnyel nyert Takács Kincső előtt, míg az ifjúsági kajakos mezőnyben rajtoló Sólyom Dóra a hajrában győzte le honfitársát, Pető Réka Dominikát.

Hír

A csütörtök esti magyar csapatértekezleten, amelyen az összes edző és versenyző megkapta az információkat és az eligazítást a pénteki rajthoz, szót kért Csabai Edvin szakmai igazgató is. A sportág legeredményesebb versenyzője, a 17-szeres világbajnok kenus egy-két ösztönző szó mellett ezt mondta a versenyzőknek.

„Remélem, azzal mindenki tisztában van, hogy feladott verseny nincs. És nem csak a kiállás számít feladott versenynek.”

Így, ilyen legenda szavaival nekiindulni egy világbajnokságnak pedig több mint ösztönző. A szakmai igazgató szavai át is hatották a délelőtti program első blokkját, amelyben az először vízre szálló női ifjúsági kajakosok mellett, a maratoni programban debütáló felnőtt és ifjúsági kenusok mérettethették meg magukat.

A kajakos lányok reggeli rajtja több mint imponáló volt, Sólyom Dóra és Pető Réka Dominika pillanatok alatt maga mögött tudta a mezőnyt, mindössze a dánok Európa-bajnoka, Cathrine Rask tudta a mieinkkel tartani a lépést. A táv felénél azonban őt is sikerült „ledobni” magukról a magyar lányoknak, akik fej-fej melletti küzdelmet folytattak: Pető a futószakaszokon kovácsolt magának némi előnyt, Sólyom pedig a vízen ledolgozta azt. A hajrát is Makrai Csaba tanítványa, Sólyom bírta jobban, aki egy hajóval győzte le a hatalmas szurkolótábort maga mögött tudó győri Pető Rékát. És hogy mi volt a lányok taktikája?

„Igazából nem volt taktika, a maraton olykor annyira változatos tud lenni, hogy nem lehet előre tervezni. Nagyon örülök, mert második maratoni világbajnoki aranyérmemet nyertem, és fantasztikus volt a tavalyi szegedi utánpótlás világbajnokság után ismét hazai közönség előtt szerepelni” – mondta Sólyom Dóra.

„Jól ment a futás, sokat gyakoroltam ezt a világbajnokság előtt, mert az Európa-bajnokságon ezen csúsztam el, no és azon, hogy az első másfél kört bután végigvezettem. Most igyekeztem tartalékolni, ugyanakkor maximálisan megélni ezt a versenyt. Az elmúlt napokban nagyon izgultam, alig aludtam, de most rendkívül boldog vagyok, mert tényleg a legtöbbet hoztam ki magamból” – tette hozzá Pető Réka.

Az ifjúsági kenusok mezőnyében az ukrán Ljudmilla Babak szerezte meg a győzelmet, mögötte azonban kettős magyar siker született: az első világbajnokságán szereplő Bónyai Regina ezüst-, Bragato Giada bronzérmes lett Győrben.

„Számítottam arra, hogy az ukrán lány jó lesz, de hogy ennyire, azt nem gondoltam volna. Próbáltam rá lépésről-lépésre felzárkózni, de ez nem jött össze. Mindent kiadtam magamból, így elégedett vagyok ezzel az ezüstéremmel, pláne úgy, hogy ez életem első maratoni világbajnoksága” – mondta Bónyai Regina.

Női kenuban várható volt, hogy a győriek két kiválósága, Lakatos Zsanett és Takács Kincső csatázik majd az elsőségért, ám míg a szakemberek nagy finist jósoltak, Lakatos gyorsan pontot tett a verseny végére.

„Nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar eldől közöttünk a csata. Az első körben Kincső és én is kaptam egy tizenöt másodperces büntetést, mert a célvonalon haladtunk át, nem a bóját kikerülve. Ez a büntetés eléggé megijesztett, és nem tudtam milyen erős a tempónk, így próbáltam jobban megnyomni. A második futószakasz előtt nekem jobban jött ki a lépés, el tudtam lépni Kincsőtől, és onnantól kezdve már csak a saját tempómra figyeltem. Azt nem mondom, hogy nem fáradtam el, az utolsó beszállások már kifejezetten fájtak.” – mondta Lakatos Zsanett.

„Kihoztam magamból, amit tudok, ma ennyire tellett – tette hozzá Takács Kincső, aki 2 hét múlva férjhez megy egy exkenushoz, Devecseri Ádámhoz. – Nyilván én is szerettem volna, ha a végén döntünk az aranyról, de Zsani iramai most kifejezetten fájtak nekem, így elégedett vagyok ezzel az ezüstéremmel is.”

 

Teljes galéria megtekintése

Lakatos Zsanett visszatérne a világelitbe

Lakatos Zsanett is Dél-Afrikában készül a szezonra, amely kulcsfontosságú lehet számára is, hiszen szeretne olimpiai kvótát szerezni, és ismét a világ legjobbjai közé tartozni.

Hír

A női kenu jövőre Tokióban debütál az olimpián, 200 egyesben és 500 párosban rendeznek futamot, azaz három kvótát szerezhetünk a szegedi világbajnokságon. Párosban erre a Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső egységnek van a legnagyobb esélye, mellettük szeretne egyesben odaérni Lakatos Zsanett.

„Minden adott itt, Dél-Afrikában a munkához, teljesen meg vagyok elégedve. Szerencsére már otthon tudtunk evezni két hetet, így nem a nulláról indultunk, és nem kellett annyi hosszú, monoton evezést beiktatni. Ami a céljaimat illeti, nem tudok félrebeszélni,

kvótát kell szereznem egyesben, és visszakerülni az élvonalba”

– mondta a még mindig csak 24 éves kenus, aki 2014-ben 500 párosban világbajnok volt, 2013-ban pedig 200 egyesben bronzérmet nyert a vébén.

„Úgy vettük észre edzőmmel, Martinkó Gáborral, hogy a technikám visszajött. Folyamatosan elemezzük a mozgásomat, és Gabi bá is azt mondta, hogy nem gondolta, hogy ilyen hamar visszajön majd. A telet a fiúkkal csináltam végig, sikerült visszanyernem a versenysúlyomat, ami azt jelenti, hogy jó pár kilótól megszabadultam, de

nem elment az erőm, hanem inkább nőtt.

Eddig maximálisan elégedett vagyok, meglátjuk, hogy ez a felkészülés mire lesz elég” – zárta Lakatos Zsanett.

Öt kvóta a cél paraversenyzőinknek a szegedi vébén

A magyar para kajak-kenu válogatott számára is elkezdődtek az edzőtáborozások. Számukra is a szegedi világbajnokság lesz az év fő eseménye, amelyen Weisz Róbert szövetségi kapitány szerint akár érmeket is nyerhetünk.

Hír

Havonta egy hosszú hétvégén jönnek össze legjobb paraversenyzőink egy-egy közös munkára, februárban tartották az első, négynapos edzőtábort Dunavarsányban. „Ezeknek az elsődleges célja, hogy együtt legyenek a versenyzők, hogy összerázódjon a csapat. Ilyenkor új ingert kapnak a közös edzésmunka által” – kezdte Weisz Róbert szövetségi kapitány, aki kiemelte, hogy a Magyar Paralimpiai Bizottság új elnöke, Szabó László és a szakmai igazgató, Ligárt Balázs is meglátogatta a csapatot Dunavarsányban.

„Szeretném megköszönni a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek és a Magyar Paralimpiai Bizottságnak, hogy közösen biztosítják a felkészülés és a versenyeztetés feltételeit. Ennek is köszönhetjük, hogy március 18-án, hétfőn elutazhatnak a legjobbak Csamangó Attila vezetésével az olaszországi Sabaudiába edzőtáborba. Erre azért van szükség, mert jövő májusban lesz egy pótkvalifikációs világbajnokság, amely előtt el kell majd mennünk egy melegvízi edzőtáborba, ezért most kipróbáljuk Sabaudiát” – mondta Weisz Róbert.

Varga Katalin negyedik lett a tavalyi vébén, ez az idén olimpiai kvótát érne

Varga Katalin és Suba Róbert biztosan kiutazik Olaszországba, Juhász Tamás kisebb sérülést szenvedett, az ő részvétele még kérdéses. Ezt követően még egy összetartást tervez a paraválogatott, majd májusban a rangsorolóval elindul számukra is a versenyszezon, május végén pedig Poznanban már az Európa-bajnokságon kell helytállniuk. Azon a hétvégén világkupát rendeznek az ép gyorsasági versenyzőknek, előtte, kedden és szerdán tartják a paraversenyeket.

A para szakágban is a szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokság a szezon fő versenye, itt és a jövő évi pótkvalifikációs vébén lehet csak megszerezni az olimpiai kvótákat. A parásoknál, ha valaki kajakban szerez egy kvótát, akkor kenuban is elindulhat majd Tokióban – ehhez az első hat között kell végezni a szegedi vébén.

Suba Róbert számára reális lehet az éremszerzés a szegedi vébén is

„Ha az elmúlt év eredményeit nézzük, akkor öt kvótára reális esélyünk lehet, Suba Robi és Juhász Tomi két-két kvótát szerezhet, Varga Kati pedig azért csak egyet, mert az ő kategóriájában csupán kajakban rendeznek futamot az olimpián, kenuban nem. A realitások azt mutatják, hogy egy-két érmet nyerhetünk a szegedi vébén, míg Rozbora Andrásnak és Kiss Eriknek jövőre, a pótkvalifikációs világbajnokságon talán lehet esélye még olimpiai kvótát szerezni” – zárta Weisz Róbert, a magyar paraválogatott szövetségi kapitánya.