Mégse

Lakatos és Sólyom aranya nyitotta a győri vb-t

Két arany-, három ezüst- és egy bronzérmet hozott a péntek délelőtti program a győri maraton világbajnokságon a magyar csapatnak. A programban most debütáló női kenuban Lakatos Zsanett óriási fölénnyel nyert Takács Kincső előtt, míg az ifjúsági kajakos mezőnyben rajtoló Sólyom Dóra a hajrában győzte le honfitársát, Pető Réka Dominikát.

Hír

A csütörtök esti magyar csapatértekezleten, amelyen az összes edző és versenyző megkapta az információkat és az eligazítást a pénteki rajthoz, szót kért Csabai Edvin szakmai igazgató is. A sportág legeredményesebb versenyzője, a 17-szeres világbajnok kenus egy-két ösztönző szó mellett ezt mondta a versenyzőknek.

„Remélem, azzal mindenki tisztában van, hogy feladott verseny nincs. És nem csak a kiállás számít feladott versenynek.”

Így, ilyen legenda szavaival nekiindulni egy világbajnokságnak pedig több mint ösztönző. A szakmai igazgató szavai át is hatották a délelőtti program első blokkját, amelyben az először vízre szálló női ifjúsági kajakosok mellett, a maratoni programban debütáló felnőtt és ifjúsági kenusok mérettethették meg magukat.

A kajakos lányok reggeli rajtja több mint imponáló volt, Sólyom Dóra és Pető Réka Dominika pillanatok alatt maga mögött tudta a mezőnyt, mindössze a dánok Európa-bajnoka, Cathrine Rask tudta a mieinkkel tartani a lépést. A táv felénél azonban őt is sikerült „ledobni” magukról a magyar lányoknak, akik fej-fej melletti küzdelmet folytattak: Pető a futószakaszokon kovácsolt magának némi előnyt, Sólyom pedig a vízen ledolgozta azt. A hajrát is Makrai Csaba tanítványa, Sólyom bírta jobban, aki egy hajóval győzte le a hatalmas szurkolótábort maga mögött tudó győri Pető Rékát. És hogy mi volt a lányok taktikája?

„Igazából nem volt taktika, a maraton olykor annyira változatos tud lenni, hogy nem lehet előre tervezni. Nagyon örülök, mert második maratoni világbajnoki aranyérmemet nyertem, és fantasztikus volt a tavalyi szegedi utánpótlás világbajnokság után ismét hazai közönség előtt szerepelni” – mondta Sólyom Dóra.

„Jól ment a futás, sokat gyakoroltam ezt a világbajnokság előtt, mert az Európa-bajnokságon ezen csúsztam el, no és azon, hogy az első másfél kört bután végigvezettem. Most igyekeztem tartalékolni, ugyanakkor maximálisan megélni ezt a versenyt. Az elmúlt napokban nagyon izgultam, alig aludtam, de most rendkívül boldog vagyok, mert tényleg a legtöbbet hoztam ki magamból” – tette hozzá Pető Réka.

Az ifjúsági kenusok mezőnyében az ukrán Ljudmilla Babak szerezte meg a győzelmet, mögötte azonban kettős magyar siker született: az első világbajnokságán szereplő Bónyai Regina ezüst-, Bragato Giada bronzérmes lett Győrben.

„Számítottam arra, hogy az ukrán lány jó lesz, de hogy ennyire, azt nem gondoltam volna. Próbáltam rá lépésről-lépésre felzárkózni, de ez nem jött össze. Mindent kiadtam magamból, így elégedett vagyok ezzel az ezüstéremmel, pláne úgy, hogy ez életem első maratoni világbajnoksága” – mondta Bónyai Regina.

Női kenuban várható volt, hogy a győriek két kiválósága, Lakatos Zsanett és Takács Kincső csatázik majd az elsőségért, ám míg a szakemberek nagy finist jósoltak, Lakatos gyorsan pontot tett a verseny végére.

„Nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar eldől közöttünk a csata. Az első körben Kincső és én is kaptam egy tizenöt másodperces büntetést, mert a célvonalon haladtunk át, nem a bóját kikerülve. Ez a büntetés eléggé megijesztett, és nem tudtam milyen erős a tempónk, így próbáltam jobban megnyomni. A második futószakasz előtt nekem jobban jött ki a lépés, el tudtam lépni Kincsőtől, és onnantól kezdve már csak a saját tempómra figyeltem. Azt nem mondom, hogy nem fáradtam el, az utolsó beszállások már kifejezetten fájtak.” – mondta Lakatos Zsanett.

„Kihoztam magamból, amit tudok, ma ennyire tellett – tette hozzá Takács Kincső, aki 2 hét múlva férjhez megy egy exkenushoz, Devecseri Ádámhoz. – Nyilván én is szerettem volna, ha a végén döntünk az aranyról, de Zsani iramai most kifejezetten fájtak nekem, így elégedett vagyok ezzel az ezüstéremmel is.”

 

Teljes galéria megtekintése

Átugrani a magasra tett lécet

Az év ifjúsági női kajakosa Rendessy Eszter, férfi kajakosa pedig Kós Benedek lett 2018-ban. Tavaly ilyenkor egyikőjük sem számított arra, hogy ilyen kiváló szezont futnak majd. Rövid évértekelőre és előretekintésre kértük a két tizenéves tehetséget.

évzárás
Hír

Rendess Eszter ifjúsági olimpiai bajnok lett egyéniben, valamint serdülő létére ifjúsági világbajnoki címet is szerzett K1-500 méteren. A világbajnokságon való indulás jogát úgy érte el, hogy a tavalyi egyéni világbajnokot kellett legyőznie a hazai válogató versenyen.

Kós Benedekkel már kétszeres egyéni ifjúsági világbajnokként beszélgettünk, hiszen K1-500 és 1000 méteren, a klasszikus versenyszámokban lett győztes az ifi vb-n – ezt utoljára Kammerer Zoltán tudta megcsinálni.

Hogy telt a karácsony?
Rendessy Eszter: Kevés edzéssel. Utoljára 24-én edzettünk, a két ünnep között pedig nem volt vezetett edzésünk. Mozogni persze kellett, de egyénileg futottunk. Legközelebb január 2-án találkozunk.

Kós Benedek: Mi is 24-én edzettünk utoljára, reggel kondiztunk egyet, de a két ünnep között mi már edzettünk. Sőt, még 31-én reggel is lesz egy kondink, de az elsejét megkaptuk pihenőnapnak. Másodikán aztán ismét belecsapunk a munkába.

Kós Benedek karácsonykor két napot pihenhetett

Milyen érzés volt, amikor a szövetség gálavacsoráján bejelentették, hogy az év ifjúsági versenyzője lettél?
RE: Nem hittem el, álmomban sem gondoltam volna, hogy olyan versenyzők mellett állhatok majd, mint akik nyerték a különböző kategóriákat. Az ifjúsági olimpiai bajnoki címem ellenére sem számítottam rá.

KB: Én sem számítottam rá, hogy nyerni fogok, de titkon azért reménykedtem benne. Külön örültem annak, hogy edzőm, Nyerges Attila lett a legjobb ifjúsági edző. Ott van a díj a többi kupám között, pont középen.

Rendessy Eszter (balról a második) nem gondolta, hogy ilyen illusztris társasásba kerül

Ha tavaly ilyenkor felajánlották volna, hogy olyan idényed lesz, mint amilyen végül lett 2018-ban, akkor előre aláírtad volna?
RE: Hát, ha valaki nekem tavaly ilyenkor ezt mondja,

biztos, hogy körbenevetem,

és közlöm vele, hogy az lehetetlen. Hogy minek köszönhető mégis ez a jó év? Nem tudok nagy titkot elárulni, a megfelelő szakemberek és a rengeteg edzés lehet a válasz.

KB: Örültem volna, ha valaki ezt előre megmondja, de nem hittem volna el neki. Szerencsére a világbajnokság hétvégéjén minden összejött. A felkészülésem is nagyon jól sikerült, annak is köszönhető, hogy kicsit változtattunk rajta. Én észre se nagyon vettem, edzőm, Attila mondta, hogy úszásban, futásban és kondiban apróságokat változtatott, többet is spinningeltünk.

Melyik volt a legemlékezetesebb pillanat 2018-ban?
RE: Amikor kijutottam a világbajnokságra.

KB: Amikor 1000 méteren világbajnok lettem, ugyanis akkor nyertem először vébét. Az 500 méteren aratott győzelemre pedig azért emlékszem vissza szívesen, mert vert helyzetből tudtam felállni, nagyot küzdve nyerni.

Kós Benedek két aranyérme az ifi vébén:

Mik a céljaid 2019-re? Át lehet ugrani azt a lécet, amit az idén ilyen magasra tettél?
RE: Biztos, hogy át lehet, de azt még nem tudom, hogyan. Ehhez azonban mindenben fejlődnöm kell, és az eddigieknél is keményebben kell edzenem.

KB: Az biztos, hogy az idén is változtatunk egy kicsit a felkészülésen, de még nem beszéltük meg Attilával, hogy milyen célokkal vágunk neki az évnek. Mindenesetre nagyon várom már a szezont, kíváncsi vagyok, hogy milyen érzés lesz az U23-as korosztállyal versenyezni. Elsősorban fizikailag kell sokat fejlődnöm, de mentálisan is. Hiába, hogy idősebbek és erősebbek az ellenfeleim, de el kell hinnem, hogy oda lehet érni ebben a korosztályban is a legjobbak közé.

Rendessy Eszteré a Kolonics-díj – támogatást kapnak a fiatalok

Rendessy Eszter kapta a Kolonics György-díjat, amelyet minden évben a legjobb utánpótláskorú versenyzőnek ítélnek oda a Magyar Kajak-Kenu Szövetség döntése értelmében. Az ifjúsági olimpiai bajnoki címet nyert kajakos a díjat a Kolonics György Alapítvány évértékelő rendezvényén vehette át, amelyen megnevezték a Jövő Reménységei ösztöndíj nyerteseit, díjazták az alapítvány első elnökét, Angyal Zoltánt, és szó esett az alapítvány sikeres 2018-as évéről is.

Hír

A tavaly Buenos Airesben ifjúsági olimpiai bajnoki címet szerzett Rendessy Eszter (felső képünkön) az év ifjúsági női kajakosa díj után az év utánpótlás versenyzője címet is bezsebelte. A 16 éves versenyző Schmidt Gábortól, az MKKSZ elnökétől vehette át a Kolonics-díjat, amellyel egy egymillió forintos támogatás is jár a szövetség részéről. Az összeget sporteszközre, táplálékkiegészítőre vagy akár edzőtáborozásra is fordíthatja Rendessy Eszter.

Schmidt Gábor beszédében elmondta, hogy Kolonics György személyisége, a szerénysége, az alázata, az, hogy nemes küzdelemben, a célnak mindent alárendelve versenyzett, tökéletes lenyomata a kajak-kenu sportág alapértékeinek.

Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke

A Kolonics György Alapítvány kuratóriuma döntött “A Jövő Reménységei” elnevezésű programja keretében támogatott versenyzők névsoráról is. A pályázati felhívásra 26 sportoló nyújtotta be jelentkezését. A kuratórium a döntés során – az eredményességen túlmenően – a tanulmányi eredményeket, illetve a szociális helyzetet is figyelembe vette. Ezen szempontok figyelembe vételével a következők fiatal tehetségek kerültek kiválasztásra a nyolc szakágban:

Női kajak:
Kőhalmi Emese (Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület)
Máró Anna (Tiszaújvárosi Kajak-Kenu és Sárkányhajó Egyesület)

Női kenu:
Csorba Zsófia (NKM Szeged Vízisport Egyesület)
Gönczöl Laura (PACS-PACS SE)

Férfi kajak:
Erdélyi Tamás (Graboplast Győri Vízisport Egyesület)
Nagy Raul (Tolnai Kajak-Kenu Egyesület)

Férfi kenu
Besenyei Ádám (Merkapt Mekler ITSE)
Csanki Márk (NKM Szeged Vízisport Egyesület)

A jövő reménységei

Az ösztöndíj célja, hogy az alapítvány olyan fiatalokat támogasson, akiknek a programban való részvétel valódi segítséget és ösztönzést jelent a továbblépéshez, a további sporteredmények eléréséhez, így a kiválasztás egyik fő szempontja a szociális háttér. A teljes ösztöndíjkeret 1 920 000 Ft, amelynek forrása magán- és céges adományokból tevődik össze. A támogatás hat hónapon keresztül havi 40 000 forintot jelent a nyerteseknek, amelyet a sporthoz kapcsolódó költségeik fedezésére használhatnak fel. Az ösztöndíj folyósítása februárban kezdődik. A díjakat Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és Sárfalvi Péter sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár adta át.

A rendezvényen odaítélték a Kolonics György Alapítványért díjat is, ezt Angyal Zoltánt kapta meg, aki hét évig volt a kuratórium elnöke. A díjat Baráth Etele és Molnár Zoltán adta át, előbbi a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, utóbbi a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára volt, amikor létrejött a Kolonics György Alapítvány. Baráth Etele beszédében kitért arra, hogy a Magyar Kajak-Kenu Szövetség sportegészségügyi központja azért is jött létre, hogy megelőzze az olyan tragédiákat, amely Kolonics Györggyel is történt, továbbá a sportolókat arra ösztönözze, hogy ugyanúgy tiszta eszközökkel versenyezzenek, ahogy Koló tette.

Baráth Etele, Angyal Zoltán és Molnár Zoltán

Csabai Edvin, a Kolonics György Alapítvány elnöke az eseményen elmondta, hogy kiváló évet zárt az alapítvány. „Azokat a programokat, amelyeket korábban elkezdtünk, 2018-ban is megcsináltunk.

Az év ráadásul különös volt, hiszen tavaly volt tíz éve, hogy meghalt Koló.

A minden évben megrendezett fáklyás emlékevezés ezért most még hangsúlyosabb és meghatóbb volt, ahova rengetegen jöttek el. Emellett lezajlottak az Erzsébet táborok, több tízezer embert sárkányhajóztattunk meg 11 héten keresztül, az éjszakai sárkányhajós evezésről és a több mint 4000 indulóval megrendezett Kolonics György Emlékfutásról nem is beszélve.”

A korábbi 17-szeres maraton kenu világbajnok kiemelte a Karrierkövető programot, amely két lábon áll. „Az egyik lába, hogy olyan fiatalokat mentorálunk, akik a sportágban képzelik el a jövőjüket – akár edzőként akár sportvezetőként. Jelenleg nyolc gyerek tagja ennek a programnak, ők tavaly például a szegedi Világkupán betekintést nyerhettek a szervezők munkájába, de beülhettek a világbajnokságra készülő versenyzők edzésein is a motorcsónakba az edzők mellé.”

Csabai Edvin, az alapítvány elnöke

A program másik lába három részből áll: a kettős karrierkövetésről, az alkolhol- és drogfogyasztásról, valamint a motiváció és küzdőszellem fontosságáról. „Ezeket a rendkívül izgalmas, inspirációs beszélgetéseket Csáky László, Hadfi Dániel és Dávid Ferenc szokta levezényelni. Nagyon fontosnak találjuk, hogy ezek a tizenéves gyerekek

össze tudják egyeztetni a sportot a tanulással,

vagy a csoportnyomás ellenére nemet tudjanak mondani a drogra és az alkoholra. Igyekszünk 2019-ben is a meglévő programjainkon tovább finomítani, és még sikeresebben végigvinni őket” – zárta Csabai Edvin.