Különleges idénynyitó Győrben

A hagyományoknak megfelelően Győrben kezdődött el az idei sárkányhajó Roadshow, amelyen 18 egység vette birtokba a Mosoni-Dunát. Közel százan indultak el azon a 4000 méteres hendikepes versenyen is, amelyet belga minta alapján bonyolítottak le a szervezők.

Roadshow
Hír

Sem az időjárásra, sem a szervezésre nem lehetett panasz Győrben, csodálatos napsütésben profi körülmények között tudtak rajthoz állni az idei első Roadshow-n a sárkányhajósok. Tizennyolc egység versengett a vízen, ahol egy gyorsasági idénynyitót is megrendeztek a szervezők: az utánpótláskorúak 2000 méteren mérték össze tudásukat, és most először egy hendikepes rendszerű 4000 méteres versenyen is vízre szállhattak kicsik és nagyok egyaránt.

A belgiumi példa alapján megrendezett 4 kilométeren többek között ott volt minden idők legjobb maratoni versenyzője, Csay Renáta, aki a győriek utánpótlásedzőjével, Németh Balázzsal vegyes párosban teljesítette a távot.

„Nagyon fontos számunkra a Roadshow, hiszen a versenysport mellett kiemelt hangsúlyt fektetünk a szabadidős sportolóinkra is. A sárkányhajónak összetartó, csapatépítő ereje van, ez az a szakág, amelynek köszönhetően szép környezetben meg tudjuk mozgatni azokat is, akik nem akarnak versenyszerűen sportolni” – mondta Kadler Gusztáv, a győriek vezetője, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség regionális működésért felelős alelnöke.

És ha már szabadidő… Az egyesület bőkezű támogatást is kapott ezen a napon, az Audi Hungária Zrt. két sárkányhajót adott a győrieknek, a csónakház mellett pedig úgynevezett workout street pályát létesítettek, kültéri fitneszeszközökön is lehetőség nyílik a kiegészítő edzések elvégzésére.

„Nagy segítség ez számunkra, mert a sárkányhajóknak köszönhetően tovább tudjuk bővíteni utánpótlás bázisunkat. Többek között a győri iskolák tanulóit el tudjuk hozni a telepre, hogy testnevelési óra keretén belül sárkányhajózzanak” – folytatta Kadler Gusztáv.

És hogy kik lettek a főszereplői a mai Roadshow-nak?

A „Friss sárkányok” versenyében az Audi szerezte meg az első helyet, az általános iskolák versenyében az abdai Zrínyi Ilona Általános Iskola nyert, míg a középiskolás versengésében a Móra Ferenc Gimnázium volt a legjobb.

„A jó hangulathoz, a zökkenőmentes lebonyolításhoz az is hozzájárult, hogy profi háttérmunka zajlott a versenyt megelőző napokban. Szeretnék köszönetet mondani ezért fiatal edzőinknek, Ladányi Szabolcsnak és Mócsy Péternek, akik részt vettek a pálya építésében, a helyszín kialakításában” – tette hozzá az alelnök.

Dobogón a magyarok a Dusin

Boros Adriánék és Czéllai Zsófiáék a második, Kiszli Vandáék pedig a harmadik helyen végeztek a Dél-Afrikában rendezett Dusi Marathonon.

Hír

A világ egyik legveszélyesebb kajakversenyének harmadik, utolsó napján 36 kilométert kellett kajakozva és futva megtennie a mezőnynek. Boros Adrián és dél-afrikai társa, Carl Foscher másodikként vágott neki a szombatnak, de nem tudta ledolgozni a hátrányát a világ legjobb maratoni kajakosainak tartott Hank McGregor, Andy Birkett egységgel szemben.

Vegyes párosban Czéllai Zsófia a helyi Brandon van der Walt oldalán két nap után szintén a második helyen állt, és sikerült is megtartania ezt a pozíciót.

Női párosban Kiszli Vanda az ugyancsak dél-afrikai Jenna Warddal szintén a dobogón végzett, ők harmadikként zártak.

Rövidesen a helyszínről jelentkezünk exkluzív anyagokkal, addig is az utolsó nap teljes felvétele:

A fagy sem fogott ki a versenyzőkkel a Héraklész felmérőn

A hétvégén lezajlott a Héraklész fizikai erőfelmérő utolsó állomása, Győr és Paks után Tiszaújvárosban is a tavalyinál többen jelentek meg a helyszínen.

Hír

A három felmérőn összesen több mint 1800-an vettek részt, Győrben körülbelül 800, Pakson 600, a hétvégén Tiszaújvárosban pedig több mint 400 sportoló mérte fel, hogy milyen állapotban van a téli alapozási időszak végén akár a tavalyi önmagához, akár a többi versenyzőhöz képest.

„A hétvégén nagyon ködös, hideg, párás volt a reggel, a fagyott futópályára tervezett Cooper-teszt helyett betonon tudtak futni a sportcsarnok körül a versenyzők, de ezt leszámítva minden tökéletesen sikerült. A korábbi éveknél nagyobb létszám volt minden helyszínen, és a paraszakág képviselői is megjelentek a hétvégén” – nyilatkozta a paraválogatott szövetségi kapitánya, Weisz Róbert.

Doma Gergő szakmai igazgató elmondta, hogy a Héraklész fizikai felmérő a Magyar Kajak-Kenu Szövetség egy kiemelt fontosságú eseménye, amely hagyományt hosszú távon kívánják továbbvinni.

„Mindamellett bizonyos gyakorlatokban tervezünk némi finomítást. Nagyobb hangsúlyt fektetünk a sportágspecifikus képességek és készségek mérésére, az ízületi mozgékonyság megőrzésére és a törzsizmok megerősítésére. Ezzel kapcsolatban egy munkaanyag-tervezet már az asztalomon van, amelyeket különböző edzői egyeztetői fórumokon szeretnék végleges formába önteni. Köszönöm az edzőkollégák áldozatos munkáját, és hogy évről évre nagyobb számban és kiváló felkészültséggel érkeznek a Héraklész fizikai felmérőre” – mondta Doma Gergő.

Fotók Facebook-oldalunkon: