Mégse

KÖZLEMÉNY

Ahogy arról a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) 2019. március 22-én honlapján beszámolt, egy magyar versenyzővel szemben doppingeljárás indult. A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) a mai napon tájékoztatást adott ki arról, hogy az első fokú eljárás a sportoló 4 éves eltiltásával lezárult.

Hír

Az első fokú eljárás döntése ellen a versenyző még fellebezhet. A magyar jogszabályok értelmében a folyamatban levő ügyről az MKKSZ további nyilatkozatot nem tehet.

Néhány aranyéremmel kevesebb

Ketten együtt valósággal letarolták a nemzetközi versenyeket, mindketten nyertek világbajnoki aranyérmet egyesben, párosban, négyesben, valamint a maratoni szakágban is. Rendessy Eszter 2018 őszén ifjúsági olimpiai bajnok lett, Kőhalmi Emese pedig tavaly mindhárom 500 méteres számban uralkodott az év legfontosabb utánpótlás versenyén. Ők ketten egymás legnagyobb riválisai itthon, párosban és négyesben pedig elválaszthatatlanok, ám utolsó éves ifiként idén nem gyarapíthatják tovább érmeik számát a világbajnokságon, mert a verseny a koronavírus-járvány miatt elmarad.

Hír

Az első szombati 5000 méteres felmérőt Rendessy Eszter nyerte Kőhalmi Emese előtt, a második egyéni indításos futamban pedig helyet cserélt a két versenyző. Lényeg, hogy mindketten jelezték, hogy idén is kiváló formában vannak.

“Mindig jó összemérni magunkat egymással,

de ezek az idők még nem számítanak igazán, majd a a tétversenyeken dől el minden” – kommentálta az eredményeket Kőhalmi Emese.

Nem esett túl jól a két 5000 méter, de túl vagyok rajta, és ennek örülök – mondta a felmérő végén Rendessy Eszter. – Idén egyébként még nem volt gyorsításunk, szinte csak hosszúkat evezünk, több időm lesz a felkészülésre, és így gyorsabb lehetek.”

“Tényleg lehet ez kedvező – veszi vissza a szót Emese. – Több időnk van most a technikát csiszolni, van néhány plusz hónapunk a felkészülésre.”

Az ORV-vel kapcsolatban, ahol idén az utolsó éves ifik is elindulhatnak, Rendessy Eszter azt mondta, hogy szívesen rajthoz áll majd Szegeden, a szeptemberi versenyen. Erre a lányoknak nemcsak K-1-ben, hanem párosban is lehetőségük lehet, hiszen idén tovább csiszolgatják a tavalyi világbajnok egységet.

“Emesével helyet cseréltünk a párosban, most én ülök elől, és

így is jónak tűnik”

folytatta az UTE versenyzője. Kőhalmi Emese pedig a párossal kapcsolatban arról beszélt, hogy nagyon szeretnének idén is együtt indulni nemzetközi versenyen, ő ugyanakkor nagyon bánja, hogy elmarad az ideje utánpótlás világbajnokság.

“Ez az utolsó ifi évünk

– sajnálkozott a május 31-én 18. születésnapját ünneplő KSI-s sportoló. – jó lett volna kijutni az ifjúsági vébére, reménykedtem benne, hogy idén is sikerül” – tette hozzá Kőhalmi Emese.

A lányok jövő héten szombaton 2000 méteren versenyeznek egymással hasonló időmérésen, július közepén pedig már a klasszikus gyorsasági számokkal folytatódik a korosztály edzésverseny-sorozata.

Kész tervek Tokióig

Az Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnökségének felkérésére Hüttner Csaba, és Weisz Róbert szövetségi kapitányok már júniusra beterjesztik a tokiói olimpiáig, illetve paralimpiáig tartó felkészülési programokat és válogatási elveket. A szervezet mai online ülésén elfogadta a tavalyi évre vonatkozó szakmai és pénzügyi beszámolókat, az MKKSZ mérlegét, közhasznú jelentését, és a 2020-ra vonatkozó pénzügyi terveket is.

Hír

“Az ülés elején tájékoztattam az Elnökséget arról, hogy az elmúlt héten több mint 100 egyesülettel folytattunk online egyeztetést – mondta Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke. – A megbeszélések alapján megállapítható, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések feloldása után a sportág újraindult. A tagszervezetek arról számoltak be, hogy a vízitelepekre 100 százalékban visszatértek a gyerekek, ráadásul megnőtt az érdeklődés a kajak-kenu iránt, mert

a sportágat járványügyi szempontból a szülők biztonságosnak látják.”

Schmidt Gábor hozzátette: az Elnökség örömmel látta azt is, hogy a sportág ebben a rendkívül nehéz helyzetben is bizonyította rátermettségét és együttműködő képességét.

“Az élversenyzők, a klubvezetők, a szülők, a támogatók, szóval a teljes közösség együttműködött abban, hogy ezt az időszakot vesztségek nélkül vészelhessük át.”

Az Elnökség arról is döntést hozott, hogy 2020 júniusában, miután a nemzetközi szövetségek véglegesítik az idei versenynaptárakat, tárgyalja majd Hüttner Csaba felnőtt gyorsasági-, és Weisz Róbert para szövetségi kapitányok felkészülési programjait és válogatási elveit. Így már több mint egy évvel az olimpia előtt egyértelmű menetrend szerint készülhetnek a versenyzők és edzők Tokióra.

Júliusban pedig a következő közgyűlés időpontját fogja kitűzi az Elnökség. A szervezet megerősítette korábbi döntését, hogy az MKKSZ őszi közgyűlésén, amelynek várható időpontja szeptember első hétvégéje, megtartja a négy évente esedékes tisztújítását is.