Kozák és Kopasz erődemonstrációja

Kozák Danuta és Kopasz Bálint is remek evezéssel mutatkozott be a Portugáliában zajló kajak-kenu világbajnokságon, de a Kárász, Kozák páros is nagyon jól ment, és egyből a döntőbe jutott.

Kozák Danuta első világbajnoki vízreszállása tekintélyparancsoló volt, hiszen futamát végig vezetve, egy hajóhosszal megnyerve jutott tovább 500 egyesben – itt a sok induló miatt nem lehetett egyből a döntőbe kerülni. Ötszörös olimpiai bajnokunk a világbajnoki címvédő fehérorosz Khudzenka mögött a második legjobb időt evezte.

Bő egy órával később Kárász Annával ugyanezen a távon párosban is rajthoz állt, itt a futamok első három helyezettjei automatikusan a döntőbe jutottak, ez nem is okozott gondot egységünknek, amely kényelmes versenyzéssel a nagy rivális Lisa Carrington, Caitlin Ryan duó mögött a második helyen ért célba. Nem biztos azonban, hogy ezzel rosszul jártak Danáék, hiszen a döntőben így a hármas pályára kerültek, míg az új-zélandiak az ötösre, az esetleges jobbos szél miatt pedig a minél alacsonyabb pályaszám előnyt jelenthet a fináléban.

A Kárász, Kozák páros jó pályára került a döntőben

Nádas Bence K1 500-on végig tartotta az iramot a vb-címvédő cseh Dostállal, de itt sem lehetett egyből a döntőbe kerülni, így mindegy volt, hogy „csak” második lett, a középdöntőben folytathatja. A férfiak királyszámában, K1 1000 méteren is csak a középdöntőbe lehetett jutni, Kopasz Bálint erődemonstrációt tartott, és a portugál Pimentánál, a cseh Dostálnál, a dán Poulsennél, a belga Petersnél, a spanyol Rodrigueznél és a német Rendschmidtnél is jobb időt evezve ment tovább.

„Egy 90 százalékos teljesítmény volt. Kemény a víz, szokni kell a környezetet. Evezek még ma is egy levezetőt, holnap is nyolc kilométer, és

remélem, hogy szombaton kirobbanó formában leszek.

Pimenta mellett nagy ellenfél lehet Dostál, aki magaslaton edzett, így vélhetően sok vörösvértestje képződhetett, jól fog neki menni az 1000 méter” – mondta Kopasz Bálint.

Férfi kenu egyes 500 méteren Kiss Tamás rendkívül nehéz futamba került, ahol a brazil Dos Santos mögött, de a háromszoros olimpiai bajnok német Brendelt megverve másodikként ért célba, így még egy futamot kell mennie a fináléért. Szintén középdöntős a Noé Bálint, Ilyés Róbert kajak és a Korisánszky Dávid, Mike Róbert kenu páros 1000 méteren, valamint Lakatos Zsanett C1 500 méteren.

A délutáni programban szoríthatunk az egyaránt címvédő 200-as kajak párosunknak, a Hagymási Réka, Szabó Ágnes és a Birkás Balázs, Balaska Márk egységnek, de Bodonyi Dórát, Bodonyi Andrást, Balla Virágot és a férfi kenu négyesünket is láthatjuk, valamint a paraversenyen KL1 200 méteren Suba Róbert és Juhász Tamás már a döntőben áll rajthoz.

Facebook-oldalunkon és az Instagramon is folyamatosan jelentkezünk a helyszínről.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók