Kozák Danuta triplázott Moszkvában

TRIPLA

Aranyérmes lett K-1 500 méteren Kozák Danuta, majd 50 perccel később Szabó Gabriellával párosban is felállhatott a dobogó legfelső fokára. Klasszis versenyzéssel szerzett bronzérmet K-1 500 méteren Nádas Bence, míg olimpiai távú férfi négyesünk csak a hetedik helyet szerezte meg a fináléban a moszkvai Európa-bajnokság vasárnap délelőtti programjában.

Az angol „ready” és „set” vezényszavak után lecsapódik a startgép, az előírás szerint így néz ki egy rajt a gyorsasági kajak-kenuban. A női K-1 500 méter fináléja ma nem így kezdődött, hanem vezényszavak nélkül, a lecsapódással….

A rajtbírók bakija sajnos a legjobban éppen a magyar versenyzőt, Kozák Danutát lepte meg, aki egy szempillantás alatt másfél, két hajó hátrányban találta magát. A táv olimpiai címvédője ebből a vert helyzetből lépkedett előre centiről centire, hihetetlenül nagyot küzdött és végül közel egy hajóval nyert aranyérmet a német Franziska Weber és a dán Emma Jörgensen előtt.

Az UTE kiválósága közvetlenül az eredményhirdetés után már rohant is vízre szállni Szabó Gabriellával, hiszen várt még rá a K-2 500 méter fináléja. Bár a rajtot ebben a számban sem a legtökéletesebben kapták el a mieink, mégis szinte pillanatok alatt az élre álltak, s noha a szerb Moldovan testvérek és a német páros próbálta tartani a magyarok tempóját, egy indítás elegendő volt ahhoz, hogy lerázzák magukról a teljes mezőnyt. Kozák Danuta tehát harmadik, Szabó Gabriella a második aranyérmét ünnepelhette ezen az Európa-bajnokságon.

„Érdekes küldetés volt, hiszen Dana egyese és a páros között ötven perc különbség volt, úgy kellett odaállnom, hogy teljesen készen álljak, mire visszaérkezik az eredményhirdetésből. De abszolút nem izgultam, nála fegyelmezettebb embert nem nagyon ismerek a földön” – mondta Szabó Gabriella.

„Ezúttal is száz százalékban odatettem magam, mert ilyenkor nem csak magáért, hanem a társáért is versenyzik az ember, s azzal, hogy teljesen kihajtom magam, megadom a tiszteletet a másik számára – mondta a triplázó Kozák Danuta, aki az olimpiai esélyekről nem szívesen beszélt. – Főpróbának, edzésnek nem volt rossz ez az Európa-bajnokság, de az olimpián bármi lehet. Bár nyertünk, fontos, hogy az ember ne szálljon el, mert Rióban érhetnek meglepetések. A kemény munkával és a maximum pályákkal kell most foglalkozni.”

A férfiak kajakosok mezőnyében Nádas Bence két érmet zsebelt be. A szombaton K-4 500 méteren megnyert arany után úgy tűnt, egy ezüsttel gazdagodik és sikerül „zsákba tennie” a dán világklasszis, Rene Holten Poulsen skalpját. Hüvös Viktor tanítványa végig kőkeményen tapadt az élen őrületes tempót diktáló német Tom Liebscherre, érett a második hely, ám a hajrában érezhetően bekötött, a célvonal előtt is hamar rúgta be a hajóját, így Poulsen az utolsó métereken megfogta őt. De Bencétől így is csodás eredmény ez a bronzérem.

„Próbáltam a saját versenyemre, taktikámra fókuszálni, s úgy éreztem, végig partiban vagyok Liebscherrel. Aztán az utolsó száz méteren elöntött a sav, igyekeztem berúgni a hajómat, de Poulsennek jobban sikerült. Két érmet szereztem ezen az Európa-bajnokságon, így abszolút elégedett vagyok, örülök, hogy a négyes arany után ilyen kaliberű versenyzők között ismét a dobogóra állhattam” – mondta Nádas Bence.

A délelőtti program során több érem nem jutott a magyar csapatnak. A Hufnágel Tibor, Dombvári Bence, Ceiner Benjámin, Kugler Attila összetételű négyes hetedik lett, (ennek az lehet a következménye, hogy Storcz Botond vezetőedző újragondolja az olimpiára készülő hajó összetételét) ahogyan K-2 500 méteren egy rossz rajtot követően a Tóth Dávid, Kulifai Tamás páros is. C-2 1000 méteren hatodik lett Korisánszky Dávid és Mike Róbert duója, míg C-1 500 méteren Ludasi Róbert tanítványa, Kiss Tamás az előkelő negyedik helyen zárt.

A 200 méteres döntők magyar idő szerint 13.05-kor kezdődnek, a legrövidebb táv futamait a Duna csatorna élőben közvetíti. A sprintszámok után a műsorban megismétlik a vasárnap délelőtti döntőket is.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók