Mégse

Koleszárék itthon is megállíthatatlanok

Pénteken többek között az 1000 méteres döntőkkel folytatódott a serdülő, ifjúsági és U23-as országos bajnokság.

Hír

A múlt heti, romániai korosztályos világbajnokságon az élen végzett a magyar csapat, amelynek gerince ezen a héten az ob-n is rajthoz áll. Az U23-asok között 1000 méteren K2-ben a múlt héten még a teljes világot oktatta Koleszár Mátyás és Németh Viktor Máté, most pedig a hazai mezőnyben végzett az élen. A rövidebb távon, 200 méteren is ők nyertek csütörtökön Sukorón, pénteken pedig Koleszár és Németh kiegészülve Grőger Mátyással és Zöld Zoltánnal négyesben is begyűjtött egy-egy bajnoki címet.

Biben Karina és Bakó Olga a csütörtökön négyesben szerzett aranyérme után pénteken előbb párosban (U23 K2), majd Szendy Lillával és Rugási Csillával egy másik csapathajóban (U23 K4) is bajnok lett.

A további magyar bajnokok péntekről az egyes korosztályokban:
U15-16: Nemes Réka (U15 K1), Máró Anna (U16 K1), Böszörményi Bendegúz (U15 C1), Papp László (U16 C1), Panyik Zsombor (U15 K1), Kövesdi Patrik (U16 K1), Fodor Napsugár, Sági Alíz (U15 K2), Borbély Dorina, Jenei Enikő (U16 K2), Uhrin Dávid, Kalanovics Marcell (U15 C2), Papp László, Csanko Márk (U16 C2), Mitring Olivér, Kolozsvári Brúnó (U15 K2), Kövesdi Patrik, Nagy Raul (U16 K2), Faggyas Zsombor, Szabó Levente, Papp Gergely, Ábel András (U15-16 K4), Lugosi Gergely, Nemes-Nagy Benedek, Tihanyi Levente, Fényes Gergő (U15-16 C4 vegyes), Murvai Lúcia, Horváth Maja, Gaál Liliána, Ocskay Lora (U15-16 K4).

Ifjúsági: Molnár Csenge (C1), Meczkó Viktória, Mannheim Melitta (C2), Kiss Ádám (K1), Kollár Kristóf (C1), Boldis Csenge (K1), Majoros Mátyás, Nyerges Áron (K2), Pálla Balázs, Vass Zoltán (C2), Rendessy Eszter, Ujfalvi Laura (K2), Sulok Bence, Angyal Balázs, Fodor Máté, Kovalcsik Ádám (K4), Tarsoly Bence, Kopányi Noel, Varga Márton, Fodo Nicholas (C4 vegyes), Ács Anna, Csépe Panna, Maróti Adrienn, Sinkó Panna (K4).

U23: Kisbán Zsófia (C1), Béke Kornél (K1), Zombori Dominik (C1), Pupp Noémi (K1), Slihoczki Ádám, Kocsis Ádám (C2), Zombori Dominik, Kocsis Ádám, Fejes Dániel, Simon Sebestyén (C4).

Kincső-Virág 1:1

A két legjobb magyar női kenus kiváló formában kezdte az idényt, kedden délelőtt C-1 200 méteren bizonyítottak. A szolnoki tesztverseny-sorozat első futamát Balla Virág nyerte meg Takács Kincső előtt, a másodikban pedig helyet cserélt a két győri versenyző, délután együtt indulnak NC-2 500 méteren.

Hír

Lyukasnak számít az olimpiai kvalifikáció szempontjából a női kenu egyesek 200 méteres száma, a világbajnokságon tavaly a szegedi Nagy Bianka nem került be a legjobbak közé, így a szövetségi kapitány idén keresi azt a versenyzőt, aki jövő májusban – a szintén szegedi – pótkvalifikációs versenyen megszerezheti a harmadik kvóta. 

Sajnos Balla Virág, és Devecseriné Takács Kincső – miután tavaly párosban ők már szereztek kvótát – nem indulhat a jövő májusi versenyen – pedig kedd délelőtt mindketten megmutatták, hogy 200 egyesben is kiváló formában vannak. 

Az edzésverseny első futamát C-1 200 méteren Balla Virág nyerte 46,86-as idővel, mögötte párja, Devecseriné Takács Kincső lett a második 47.43-al, az UTE versenyzője, Lakatos Zsanett pedig harmadik helyezést ért el 49.03-al.

A második futamban, kisebb hátszélben Takács Kincső győzött, ideje 47.43 lett, a másodiknak Balla Virág érkezett 48.44-el, a harmadikként Nagy Bianka futott be 50.23-al.

“Mindig akkor sikerül jól a felkészülésünk, ha

az ötszáz élvez prioritást,

elsősorban arra építjük az edzésmunkát, 200-on pedig egyszer Virág győz, egyszer én, ezt mindig az adott pálya dönti el” – mondta a második futamot megnyerő Devecseriné Takács Kincső. 

A tesztversenyen délután a férfi K-4 500, valamint a női C-2 500 méteres futamokat rendezik, utóbbibban természetesen a számban világbajnoki ezüstérmes Balla Virág, Takács Kincső páros is érdekelt. 

A nemzetközi mezőny versenyezni szeretne

Közvéleménykutatást készített a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF). A megkérdezett versenyzők közel 50 százaléka úgy gondolja, hogy a koronavírus miatt nem tudna megfelelően felkészülni az idei világbajnokságra, ennek ellenére többségük támogatja az idei versenyek megrendezését, és 64 százalékuk szívesen vár június végéig a 2020-as versenynaptárral kapcsolatos döntésekre.

Hír

Az ICF Sportolói Bizottságának kutatásából az is kiderült, hogy a válaszoló sportolók 14 százaléka egyáltalán nem tudott edzeni a koronavírus-járvány okozta korlátozások miatt. Ennek ellenére közel 90 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy sikerrel tudtak alkalmazkodni a kialakult helyzethez. 

A közvéleménykutatásban 65 ország több, mint 1100 sportolója vett részt, a kajak-kenu összes szakágát képviselve. A megkérdezett versenyzők több, mint 60 százaléka férfi, 41 százalékuk 18-23 éves, 25 százalékuk 23-30 év közötti, míg a maradék 34 százalék a harminc felettieket képviselte. 

A sportolók kicsivel több mint fele úgy gondolja, hogy pályafutásuk finanszírozására hatással lehet a koronavírus.

„Egy dolog biztosnak tűnik: ha lesz verseny,

a sportolók örömmel rajthoz állnak,

de csak akkor, ha a rendezők garantálni tudják az esemény biztonságát, és a mindenki számára egyenlő esélyeket biztosító lebonyolítást” – mondta Tim Lodge, az ICF Sportolói Bizottságának elnöke. 

„Ezt azok a sportolók is úgy gondolják, akik várhatóan idén nem versenyezhetnek majd az őket érintő korlátozások miatt. Tisztán látszik, hogy mindenki azt szeretné, ha a lehető leghamarabb újraindulnának a versenyek, még akkor is, ha egyelőre nem lehet teljes a mezőny.”

„Tisztáznunk kell, hogy kik vehetnek és kik nem vehetnek részt a versenyeken az utazási korlátozások miatt, és ez alapján tudjuk majd csak a versenyek rangját és rendszerét meghatározni” – tette hozzá Tim Lodge.

A sportolói közvéleménykutatás eredményeit az ICF Elnöksége is megkapta, a nemzetközi szervezet az év második felében további közvéleménykutatásokat tervez.

Bryn Price, a brit maratoni válogatott csapatvezetője is kutatást készített, amiből kiderül, hogy 5-7 százalékkal csökkent azoknak a sportolóknak a sebessége, akik 80 napig karanténban voltak.

Price minden korosztályt érintő vizsgálatában több mint 40 sportoló teljesítményét hasonlította össze, és megállapította a sebességcsökkenés okát. A versenyzők teljesítményét az rontotta le, hogy evezni nem tudtak, és csak otthon tréningezhettek.

Price a következő hetekben azt vizsgálja majd, hogy a sportolók mennyi idő alatt tudják visszaszerezni a járványhelyzet előtti gyorsaságukat, és fizikai állapotukat.