Mégse

Koleszárék itthon is megállíthatatlanok

Pénteken többek között az 1000 méteres döntőkkel folytatódott a serdülő, ifjúsági és U23-as országos bajnokság.

Hír

A múlt heti, romániai korosztályos világbajnokságon az élen végzett a magyar csapat, amelynek gerince ezen a héten az ob-n is rajthoz áll. Az U23-asok között 1000 méteren K2-ben a múlt héten még a teljes világot oktatta Koleszár Mátyás és Németh Viktor Máté, most pedig a hazai mezőnyben végzett az élen. A rövidebb távon, 200 méteren is ők nyertek csütörtökön Sukorón, pénteken pedig Koleszár és Németh kiegészülve Grőger Mátyással és Zöld Zoltánnal négyesben is begyűjtött egy-egy bajnoki címet.

Biben Karina és Bakó Olga a csütörtökön négyesben szerzett aranyérme után pénteken előbb párosban (U23 K2), majd Szendy Lillával és Rugási Csillával egy másik csapathajóban (U23 K4) is bajnok lett.

A további magyar bajnokok péntekről az egyes korosztályokban:
U15-16: Nemes Réka (U15 K1), Máró Anna (U16 K1), Böszörményi Bendegúz (U15 C1), Papp László (U16 C1), Panyik Zsombor (U15 K1), Kövesdi Patrik (U16 K1), Fodor Napsugár, Sági Alíz (U15 K2), Borbély Dorina, Jenei Enikő (U16 K2), Uhrin Dávid, Kalanovics Marcell (U15 C2), Papp László, Csanko Márk (U16 C2), Mitring Olivér, Kolozsvári Brúnó (U15 K2), Kövesdi Patrik, Nagy Raul (U16 K2), Faggyas Zsombor, Szabó Levente, Papp Gergely, Ábel András (U15-16 K4), Lugosi Gergely, Nemes-Nagy Benedek, Tihanyi Levente, Fényes Gergő (U15-16 C4 vegyes), Murvai Lúcia, Horváth Maja, Gaál Liliána, Ocskay Lora (U15-16 K4).

Ifjúsági: Molnár Csenge (C1), Meczkó Viktória, Mannheim Melitta (C2), Kiss Ádám (K1), Kollár Kristóf (C1), Boldis Csenge (K1), Majoros Mátyás, Nyerges Áron (K2), Pálla Balázs, Vass Zoltán (C2), Rendessy Eszter, Ujfalvi Laura (K2), Sulok Bence, Angyal Balázs, Fodor Máté, Kovalcsik Ádám (K4), Tarsoly Bence, Kopányi Noel, Varga Márton, Fodo Nicholas (C4 vegyes), Ács Anna, Csépe Panna, Maróti Adrienn, Sinkó Panna (K4).

U23: Kisbán Zsófia (C1), Béke Kornél (K1), Zombori Dominik (C1), Pupp Noémi (K1), Slihoczki Ádám, Kocsis Ádám (C2), Zombori Dominik, Kocsis Ádám, Fejes Dániel, Simon Sebestyén (C4).

A vízivándor-program is fejlődik 2020-ban

Új útvonalakkal és új vándortáborral bővül idén a Vándortábor program, 24 útvonal várja azt a mintegy 13 ezer felső tagozatos és középiskolás gyereket, akik idén nyáron gyalog, kerékpárral vagy vízen fedezik fel Magyarország tájait, kulturális örökségét - jelentette be Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Hír

A kormánybiztos elmondta: az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda idén már negyedszer szervez vándortáborokat, partnerségben az Országos Erdészeti Egyesülettel (OEE), a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetséggel, a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel, valamint idén a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciájának Irodájával. Az egyhetes nyári táborokra január 27-től lehetm jelentkezni – mondta.

Révész Máriusz hozzátette: a táborok

28 ezer forintos részvételi díja minden költséget tartalmaz,

a szállás, az étkezés mellett belépőket, a bringások esetében a kerékpárokat, sisakokat, a láthatósági mellényt, a vízi vándoroknak pedig a hajót és a mentőmellényt.

Tavaly 421 turnusban több mint 11 ezer diák és pedagógus táborozhatott egy hétig az ország 19 erdei, kerékpáros és vízi útvonalának bejárásával. Ebben az évben több mint 13 ezer résztvevőre számítanak még.

Zámbó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára elmondta: a programban 9 állami erdőgazdaság vesz részt, 9 útvonalon ismerhetik meg a Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Mecsek, a Pilis, a Vasi-hegyhát, a Zemplén, és idén először a Zselic és a Vértes természeti értékeit. Kiemelte: az erdei vándortáborok célja, hogy megszerettessék a természetjárást a gyerekekkel, és kiemelten kezelik a környezettudatos szemléletformálást is. A táborok ökológiai lábnyoma minimális, a szervezők újrahasznosítható és tartós csomagolóanyagok használatára törekednek, és felhívják a figyelmet a tudatos energia- és vízhasználatra.

Storcz Botond, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakágvezetője arról tájékoztatott, hogy a vízitáborokban idén is 7 útvonalon lehet evezni, a Szigetköz népszerűsége miatt megduplázták az ottani táborokat, általánosságban 90-120 kilométeres túrák várják a gyerekeket a Dunakanyarban, az Alsó-Dunán, Tokaj környékén, a Felső-Tiszán, a Tisza-tavon, és a Körösök vidékén. Tavaly 226 táborban mintegy ötezer tanár és diák vett részt.

“Az útvonalak évről-évre folyamatosan fejlődnek,

változnak a befejezett turisztikai beruházásoknak köszönhetően – mondta el az eseményen a háromszoros olimpiai bajnok kajakos. – Általánosságban elmondtható, hogy a túrázók egyre komolyabb infrastruktúrát vehetnek igénybe, többféle szolgáltatás közül választhatnak, illetve új megállóhelyeket építünk be a programba, így idén már a tokaji központú túra Sátoraljaújhelyre is Felsőbereckire is elviszi majd a vándortáborozókat.”

Kiss István Didák, a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciájának Irodája vezetője elmondta, hogy idén először indul Zarándok tábor az iroda közreműködésével. A gyerekek Tihanytól Pannonhalmáig mintegy 100 kilométeres túra során tapasztalhatják meg a zarándoklás élményét.

Budapestre látogatnak Európa legjobbjai

Az idén végre Budapest is komoly kajak-kenu világversenyt rendezhet 2020. július 20-26. között, hiszen Magyarországon kerül sor az ifjúsági, U23-as és felnőtt maraton Európa-bajnokságra, méghozzá egy teljesen új helyszínen. Erről kérdeztük a verseny egyik főszervezőjét, Weisz Róbertet.

Hír

„A Magyar Kajak-Kenu Szövetség szeretett volna Budapesten rendezni egy nemzetközi versenyt, és mivel gyorsasági kajak-kenu pálya még nincs a fővárosban, így esett a választás a maraton Európa-bajnokságra, amelyre soroksári Duna szakasz kiválóan alkalmas. Nagyon örülünk annak, hogy végre a főváros is otthont adhat egy ilyen jeles eseménynek” – mondta Weisz Róbert szövetségi kapitány, aki egyben az Eb technikai vezetője is.

A Daru-domb és az előtte fekvő terület lesz az Európa-bajnokság központja. A domb és Kolonics sétány közötti lépcsős partvonal akár lelátónak is megfelel, a szervezők úgy terveziuk, hogy a sétány magasságában lesz a rajt, a befutó és a futószakasz is.

„A maratonnál általában a rajt egy klasszikus stégről történik, de az elmúlt időszakban több versenyen a síkvízen is ismert rajtgépből indultak a kajak-kenusok. Mi is vizsgáljuk annak a lehetőségét, hogy ezt tudjuk csinálni. A rajt után folyásiránnyal lefelé indul majd el a mezőny, 1700 méterrel lejjebb lesz a forduló, ez már belelóg a csepeli kajak-kenu pályába. A felső fordulót a Kolonics sétányhoz tesszük, hogy

minél közelebb vigyük a nézőkhöz ezt az izgalmas részt.

Egy kör 3,6 kilométer lesz, ebből 100 méter a futószakasz. A verseny befejező kiskörében egy kilométert kell megtennie a mezőnynek, a végén pedig folyásiránnyal szemben lesz a befutó” – vázolta fel a pályáról való tudnivalókat Weisz Róbert.

A szövetségi kapitány hozzátette, hogy a magyar versenyzőkön már érezni, hogy nagyon készülnek az Eb-re, amelyet második alkalommal rendez meg Magyarország (korábban Győr látta vendégül Európa legjobbjait).

„Valószínűleg az idén meg is fordul a prioritás a vb és az Eb között, mert versenyzőink nagyon szeretnének hazai közönség előtt bizonyítani. Mi ehhez minden segítséget meg is adunk, úgy tervezzük, hogy az Európa-bajnokság előtt

még egy edzőtábort tartunk majd a versenyhelyszínen.

A kontinenstorna előtti két nap, július 20-án és 21-én a masters Európa Kupát rendezzük meg ugyanezen a helyszínen, így addigra már teljesen kész lesz a pálya, akkor is lesz lehetőségük versenyzőinknek megszokniuk a környezetet. Az idén a világbajnokságra, amely egy hónappal később lesz, nem is rendezünk második válogatót, hanem az országos bajnokság alapján kerül kihirdetésre az Európa-bajnoki keret, amelyen csak egy gyengébb Eb-szereplés esetén változtatunk.”

A futamokról drónok segítségével élő közvetítés is lesz az interneten, de a helyszínre kilátogató nézők is láthatják majd a történéseket egy nagy kivetítőn.

Várunk mindenkit szeretettel a maraton Európa-bajnokságra júliusban!