Kitolná a búcsút

Pályafutása 15. világbajnoki győzelmét aratta idén Csay Renáta Oklahomában. A győriek versenyzője minden idők legeredményesebb női maratoni kajakosa, sokak számára ikon, igazi példakép a nemzetközi mezőnyben. A kiváló kajakossal a jövőről, elismertségről, a sportág szeretetéről beszélgettünk.

Hogy csinálja? Hogyan képes arra, hogy ennyi éven át a csúcson legyen?

A válasz egyszerű: szeretem, amit csinálok – mondja Csay Renáta. – Megtaláltam a helyem ebben a sportágban, az életemet úgy tudtam berendezni, hogy képes vagyok edzeni, felkészülni a világversenyekre, és már előre rettegek a jövő évtől, hiszen korábban azt mondtam: 2015-ben a győri világbajnokság után befejezem.

És kitolná a búcsú pillanatát?

Ki. Mert jó érzéssel tölt el az, amit csinálok, nem vagyok fáradt, nincsenek fájdalmaim, sérüléseim és ami a legfontosabb sikeres vagyok. Szóval egy kicsit pánikba estem, mert én még nem akarom abbahagyni. Viszont 2015 után szeretném úgy folytatni, hogy közben már építem az edzői pályafutásomat is, az edzőmmel, Sztanity Lászlóval szeretnénk elindítani egy kis csoportot itt Győrben.

Duplán jó kezekbe kerülnének azok a gyerekek.

Bízom benne. Az edzőmmel valamit letettünk az asztalra az elmúlt évek során.

Amikor megérkezik egy világversenyre, hogyan fogadják a többiek?

A régi riválisok kezdenek kikopni, egyre több a fiatal versenyző, de ők is mindig örömmel köszöntenek, gyakran odajönnek hozzám kérdezni ezt vagy azt a versennyel kapcsolatban.

Példakép a számukra?

Nem tudom, remélem, hogy az vagyok.

Mennyire érzi azt, hogy idehaza megbecsülik az eredményeit?

Amikor Ludasi Róberttel készültem, akinek annak idején volt vagy tíz világbajnok a csoportjában, úgy éreztem, csak egy vagyok a sok közül. Győrben azért más minden. Az emberek ismernek, a fiam iskolájában, a lányom óvodájában örömmel fogadnak, a zöldséges, a közértes gratulál egy-egy világbajnoki győzelem után, és persze az egyesületem is mindenben mellettem áll. Fontos az a nyugalom, amit itt biztosítanak a számomra.

Jövőre még nagyobb figyelmet kaphat, hiszen Győr rendezi a maratoni világbajnokságot…

Nagyon fontos év lesz ez számomra, és természetesen a fő cél a hazai világbajnokság lesz. De az ötezer méterről és a gyorsasági világbajnoki cím megszerzéséről sem teszek le. Ez a táv amúgy is jó hatással van a felkészülésemre…

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók