Mégse

Kezdődik a csata a szegedi vb-indulásért

Csütörtökön reggel rajtol és egészen vasárnap késő délutánig tart a felnőtt és ifjúsági versenyzők első idei gyorsasági válogatója egyes és páros egységekben. A „nagyok” között a győztesek nagy lépést tesznek azért, hogy ott lehessenek augusztus végén Szegeden, az NKM olimpiai kvalifikációs gyorsasági világbajnokságon. Több versenyszámban vannak nagy visszatérők, de itt-ott hiányzók is.

Hír

52 egyesület 813 indulója mérkőzik meg egymással a válogatón, a világbajnokságnak otthont adó Maty-éri pálya felújítása miatt ezúttal Szolnokon, a Holt-Tiszán. A legnagyobb érdeklődés természetesen ezúttal is a felnőttek olimpiai versenyszámait, valamint a négyes válogatási elvek miatt a férfi K-1 400 méteres és K-2 500 méteres döntőt kíséri.

Már a válogató első napján lezajlik két sorsdöntő egyes versenyszám. A hölgyeknél K-1 500 méteren a szám olimpiai- és világbajnoki címvédője, Kozák Danuta várja a kihívókat. Már csütörtökön délutánra kiderül, hogy az ötszörös olimpiai bajnokot meg tudja-e szorítani bárki. Danuta legnagyobb riválisa idén újra Csipes Tamara lehet, de érdemes lesz figyelni Medveczky Erika, Kárász Anna, Bodonyi Dóra, Hagymási Réka, valamint a 19 éves Gazsó Dorka teljesítményére, és a visszatérő Szabó Gabriella is okozhat meglepetéseket. Utóbbi annyira mindent egy lapra tett fel, hogy az első válogatón csak 500 egyesben áll rajthoz, még a számára kedves K-2 500 méteren sem indul el.

Bár nem olimpia szám, de hatalmas a tétje a K-1 400 méteres férfi versenyszámnak. A négyesek számára csak a második válogatón rendeznek futamokat, de a csapathajókba kizárólag olyan versenyzőket vesz majd számításba Hüttner Csaba szövetségi kapitány, akik az első válogatón vagy 400 egyesben, vagy 500 párosban, vagy K-1 200 méteren kerülnek a legjobbak közé. Érdekesség, hogy 400 méteren rajthoz áll Dombvári Bence is, aki néhány héttel ezelőtt még azt nyilatkozta, hogy K-1 1000 méterre készül. Ehhez képest abban a számban nem, viszont a 400 egyes mellett K-1 500 méteren, valamint K-2 500 méteren Hufnágel Tiborral is elindul az első válogatón.

Férfi kajakban 1000 egyesben – ahogy évek óta mindig – ezúttal is Kopasz Bálint az egyértelmű favorit, K-2 1000 méteren pedig a két héttel ezelőtti rangsoroló eredménye alapján esélyes lehet a Koleszár Mátyás, Németh Viktor páros, de nem lenne meglepetés a Tóth, Kulifai, a Hufnágel, Czeiner, vagy éppen a Noé Bálint, Ilyés Róbert duó győzelme sem.

Női K-2 500 méteren ennél egyszerűbbnek tűnik a kép, a vb címvédő Kárász Anna, Kozák Danuta egység legnagyobb kihívója egyértelműen a Csipes, Medveczky duó. Kozák Danuta természetesen 200 egyesben is arathat, de abban a számban jól szerepelhet Hagymási Réka, Lucz Dóra, Lucz Anna és Csipes Tamara is.

A felnőtt férfi kenusoknál a kapitány döntése alapján idén csak a két olimpiai versenyszámban, C-1 és C-2 1000 méteren rendeznek válogatót. Egyesben a rangsorolón győztes Kiss Tamás ismét összecsaphat Kiss Balázzsal és Dóri Bence Balázzsal. Utóbbi két versenyző jó formája párosban is egyértelmű, de a férfi kenusoknál a központosított felkészülés és a rengeteg páros-próba miatt talán a legnehezebb megjósolni a végeredményt.

Egyértelműnek tűnik a helyzet viszont női kenuban. Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső borzasztóan elvert mindenkit két hete, és C-2 500 méteren most is erre lehet számítani. Érdekesség, hogy a páros két tagja nem indul el egymás ellen az első válogatón 200 egyesben. Ebben a számban Balla Virágot az egyre jobb formába lendülő Lakatos Zsanett szoríthatja meg.

A hétvégi válogatóversenyt eredményeit követni lehet majd itt a honlapon és az MKKSZ új eredményközlő felületén is. Az olimpiai versenyszámok döntőit pedig – megfelelő időjárás esetén – a sportág Facebook oldalán élőben fogjuk közvetíteni Szolnokról.

Kész tervek Tokióig

Az Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnökségének felkérésére Hüttner Csaba, és Weisz Róbert szövetségi kapitányok már júniusra beterjesztik a tokiói olimpiáig, illetve paralimpiáig tartó felkészülési programokat és válogatási elveket. A szervezet mai online ülésén elfogadta a tavalyi évre vonatkozó szakmai és pénzügyi beszámolókat, az MKKSZ mérlegét, közhasznú jelentését, és a 2020-ra vonatkozó pénzügyi terveket is.

Hír

“Az ülés elején tájékoztattam az Elnökséget arról, hogy az elmúlt héten több mint 100 egyesülettel folytattunk online egyeztetést – mondta Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke. – A megbeszélések alapján megállapítható, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések feloldása után a sportág újraindult. A tagszervezetek arról számoltak be, hogy a vízitelepekre 100 százalékban visszatértek a gyerekek, ráadásul megnőtt az érdeklődés a kajak-kenu iránt, mert

a sportágat járványügyi szempontból a szülők biztonságosnak látják.” 

Schmidt Gábor hozzátette: az Elnökség örömmel látta azt is, hogy a sportág ebben a rendkívül nehéz helyzetben is bizonyította rátermettségét és együttműködő képességét.

“Az élversenyzők, a klubvezetők, a szülők, a támogatók, szóval a teljes közösség együttműködött abban, hogy ezt az időszakot vesztségek nélkül vészelhessük át.”

Az Elnökség arról is döntést hozott, hogy 2020 júniusában, miután a nemzetközi szövetségek véglegesítik az idei versenynaptárakat, tárgyalja majd Hüttner Csaba felnőtt gyorsasági-, és Weisz Róbert para szövetségi kapitányok felkészülési programjait és válogatási elveit. Így már több mint egy évvel az olimpia előtt egyértelmű menetrend szerint készülhetnek a versenyzők és edzők Tokióra. 

Júliusban pedig a következő közgyűlés időpontját fogja kitűzi az Elnökség. A szervezet megerősítette korábbi döntését, hogy az MKKSZ őszi közgyűlésén, amelynek várható időpontja szeptember első hétvégéje, megtartja a négy évente esedékes tisztújítását is. 

Kincső-Virág 1:1

A két legjobb magyar női kenus kiváló formában kezdte az idényt, kedden délelőtt C-1 200 méteren bizonyítottak. A szolnoki tesztverseny-sorozat első futamát Balla Virág nyerte meg Takács Kincső előtt, a másodikban pedig helyet cserélt a két győri versenyző, délután együtt indulnak NC-2 500 méteren.

Hír

Lyukasnak számít az olimpiai kvalifikáció szempontjából a női kenu egyesek 200 méteres száma, a világbajnokságon tavaly a szegedi Nagy Bianka nem került be a legjobbak közé, így a szövetségi kapitány idén keresi azt a versenyzőt, aki jövő májusban – a szintén szegedi – pótkvalifikációs versenyen megszerezheti a harmadik kvóta. 

Sajnos Balla Virág, és Devecseriné Takács Kincső – miután tavaly párosban ők már szereztek kvótát – nem indulhat a jövő májusi versenyen – pedig kedd délelőtt mindketten megmutatták, hogy 200 egyesben is kiváló formában vannak. 

Az edzésverseny első futamát C-1 200 méteren Balla Virág nyerte 46,86-as idővel, mögötte párja, Devecseriné Takács Kincső lett a második 47.43-al, az UTE versenyzője, Lakatos Zsanett pedig harmadik helyezést ért el 49.03-al.

A második futamban, kisebb hátszélben Takács Kincső győzött, ideje 47.43 lett, a másodiknak Balla Virág érkezett 48.44-el, a harmadikként Nagy Bianka futott be 50.23-al.

“Mindig akkor sikerül jól a felkészülésünk, ha

az ötszáz élvez prioritást,

elsősorban arra építjük az edzésmunkát, 200-on pedig egyszer Virág győz, egyszer én, ezt mindig az adott pálya dönti el” – mondta a második futamot megnyerő Devecseriné Takács Kincső. 

A tesztversenyen délután a férfi K-4 500, valamint a női C-2 500 méteres futamokat rendezik, utóbbibban természetesen a számban világbajnoki ezüstérmes Balla Virág, Takács Kincső páros is érdekelt.