Mégse

Kezdődik a csata a szegedi vb-indulásért

Csütörtökön reggel rajtol és egészen vasárnap késő délutánig tart a felnőtt és ifjúsági versenyzők első idei gyorsasági válogatója egyes és páros egységekben. A „nagyok” között a győztesek nagy lépést tesznek azért, hogy ott lehessenek augusztus végén Szegeden, az NKM olimpiai kvalifikációs gyorsasági világbajnokságon. Több versenyszámban vannak nagy visszatérők, de itt-ott hiányzók is.

Hír

52 egyesület 813 indulója mérkőzik meg egymással a válogatón, a világbajnokságnak otthont adó Maty-éri pálya felújítása miatt ezúttal Szolnokon, a Holt-Tiszán. A legnagyobb érdeklődés természetesen ezúttal is a felnőttek olimpiai versenyszámait, valamint a négyes válogatási elvek miatt a férfi K-1 400 méteres és K-2 500 méteres döntőt kíséri.

Már a válogató első napján lezajlik két sorsdöntő egyes versenyszám. A hölgyeknél K-1 500 méteren a szám olimpiai- és világbajnoki címvédője, Kozák Danuta várja a kihívókat. Már csütörtökön délutánra kiderül, hogy az ötszörös olimpiai bajnokot meg tudja-e szorítani bárki. Danuta legnagyobb riválisa idén újra Csipes Tamara lehet, de érdemes lesz figyelni Medveczky Erika, Kárász Anna, Bodonyi Dóra, Hagymási Réka, valamint a 19 éves Gazsó Dorka teljesítményére, és a visszatérő Szabó Gabriella is okozhat meglepetéseket. Utóbbi annyira mindent egy lapra tett fel, hogy az első válogatón csak 500 egyesben áll rajthoz, még a számára kedves K-2 500 méteren sem indul el.

Bár nem olimpia szám, de hatalmas a tétje a K-1 400 méteres férfi versenyszámnak. A négyesek számára csak a második válogatón rendeznek futamokat, de a csapathajókba kizárólag olyan versenyzőket vesz majd számításba Hüttner Csaba szövetségi kapitány, akik az első válogatón vagy 400 egyesben, vagy 500 párosban, vagy K-1 200 méteren kerülnek a legjobbak közé. Érdekesség, hogy 400 méteren rajthoz áll Dombvári Bence is, aki néhány héttel ezelőtt még azt nyilatkozta, hogy K-1 1000 méterre készül. Ehhez képest abban a számban nem, viszont a 400 egyes mellett K-1 500 méteren, valamint K-2 500 méteren Hufnágel Tiborral is elindul az első válogatón.

Férfi kajakban 1000 egyesben – ahogy évek óta mindig – ezúttal is Kopasz Bálint az egyértelmű favorit, K-2 1000 méteren pedig a két héttel ezelőtti rangsoroló eredménye alapján esélyes lehet a Koleszár Mátyás, Németh Viktor páros, de nem lenne meglepetés a Tóth, Kulifai, a Hufnágel, Czeiner, vagy éppen a Noé Bálint, Ilyés Róbert duó győzelme sem.

Női K-2 500 méteren ennél egyszerűbbnek tűnik a kép, a vb címvédő Kárász Anna, Kozák Danuta egység legnagyobb kihívója egyértelműen a Csipes, Medveczky duó. Kozák Danuta természetesen 200 egyesben is arathat, de abban a számban jól szerepelhet Hagymási Réka, Lucz Dóra, Lucz Anna és Csipes Tamara is.

A felnőtt férfi kenusoknál a kapitány döntése alapján idén csak a két olimpiai versenyszámban, C-1 és C-2 1000 méteren rendeznek válogatót. Egyesben a rangsorolón győztes Kiss Tamás ismét összecsaphat Kiss Balázzsal és Dóri Bence Balázzsal. Utóbbi két versenyző jó formája párosban is egyértelmű, de a férfi kenusoknál a központosított felkészülés és a rengeteg páros-próba miatt talán a legnehezebb megjósolni a végeredményt.

Egyértelműnek tűnik a helyzet viszont női kenuban. Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső borzasztóan elvert mindenkit két hete, és C-2 500 méteren most is erre lehet számítani. Érdekesség, hogy a páros két tagja nem indul el egymás ellen az első válogatón 200 egyesben. Ebben a számban Balla Virágot az egyre jobb formába lendülő Lakatos Zsanett szoríthatja meg.

A hétvégi válogatóversenyt eredményeit követni lehet majd itt a honlapon és az MKKSZ új eredményközlő felületén is. Az olimpiai versenyszámok döntőit pedig – megfelelő időjárás esetén – a sportág Facebook oldalán élőben fogjuk közvetíteni Szolnokról.

Szegeden lehet a trónfosztás a király számban

Nem mondhatjuk, hogy 2019 eddig Fernando Pimenta éve lenne. A K1 1000 méteren világbajnoki címvédő portugál versenyzőt az idén többször is legyőzték, például Kopasz Bálint is. Mi várható a férfiak király számában a szegedi vébén?

Hír

Talán mindenkinek megvan a kép, amikor egy jetskin állva ünnepli győzelmét Fernando Pimenta a hazai közönség előtt tavaly a portugáliai világbajnokságon a férfiak király száma, a K1 1000 méter döntője után. Pimenta előtte zsinórban háromszor lett Európa-bajnok, a világ tetejére tavaly állhatott fel először, ám tavaly ilyenkor nem fért ahhoz kétség, hogy ennek a számnak ő a legjobb versenyzője. Az idén azonban újabb fordulatot vett a történet, erről is ír világbajnoki beharangozójában a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF).

A 2019-es év jóval nehezebb Pimenta számára. Egyrészt a duisburgi Világkupán időtlen idők óta először lecsúszott a dobogóról, a negyedik helyen végzett, majd az Európa Játékokon sem tudott nyerni, ugyanis legyőzte őt mind 1000, mind 5000 méteren egy bizonyos Kopasz Bálint.

„A világbajnoki címért hatalmas harc lesz közte és a hazai közönség előtt versenyző Kopasz Bálint között. A magyar kajakos 2017-ben az ötödik lett a vébén, tavaly a harmadik, az idén már megnyerte az Európa Játékokat, a fejlődése teljesen egyértelműen látszik. Méltó kihívója lesz Pimentának” – írja az ICF.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány is bízik Kopaszban. „Azt gondolom, hogy a magyar férfi kajakosok az egyéni teljesítmények alapján jelen pillanatban a világ élvonalába tartoznak, ezt megmutatta például Kopasz Bálint is az idén az Európa Játékokon és a Világkupán is. Bálintnak ráadásul ez dupla hazai pálya lesz, hiszen Szegeden töltötte élete nagy részét, szóval sokat várunk tőle.”

„Előnnyel fogok itt indulni a vébén – erősítette meg a szövetségi kapitány szavait Kopasz Bálint.

Anyukám főztjeit fogom enni, amit dietetikus tervez meg,

és hazai versenyen egyébként is mindig jobban tudtam teljesíteni. Nagyon sokat fog számítani a szurkolók biztatása.”

Az ICF beharangozó cikkében megjegyzi, hogy beleszólhat a versengésbe a cseh Josef Dostal, aki a riói olimpián ezüstérmes volt, a legutóbbi két vébén egyaránt bronzérmet nyert ebben a számban, és világeseményen egyébként sem szokása lemaradni a dobogóról.

Az esélyesek között tartják még számon a veterán dán Rene Poulsent, a szlovák Peter Gellét, a spanyol Roi Rodriguezt és a francia Etienne Hubert-t, de nem lepődnénk meg, ha Kopasz, Pimenta és Dostal végezne az első háromban. Ezzel a sorrenddel mondjuk ki is egyeznénk.

Lucz Dóra: Csak magamra koncentrálok

Lucz Dóra nem szeretne jósolni, de azt ígéri, hogy megpróbálja kihozni magából a maximumot a szegedi kajak-kenu világbajnokságon.

Hír

Nem volt egyszerű dolga az idén Lucz Dórának, hiszen csúcsformaközeli állapotba kellett hoznia magát az első válogatóra, majd a másodikra is. Ezután kiderült, hogy K1 200 méteren szétlövés dönt majd a világbajnoki indulásról közte és Csipes Tamara között. A szétlövés három héttel később tudták csak megrendezni, ott a szám korábbi Európa-bajnoka 0,29 másodperccel előzte meg az olimpiai és világbajnok ellenfelét, szűk két héttel később pedig már a világbajnokságon kell bizonyítania.

„Valóban nem volt egyszerű így a formábahozás – kezdte a 24 éves Lucz Dóra. – A második válogató és a szétlövés között például újra kellett egyet alapozni, de nagyon örülök annak, hogy sikerült megvernem Tamit. Kicsit furcsa, hogy egy héttel a világbajnokság előtt derült ki, hogy indulok Szegeden, de

a szétlövés miatt úgyis edzésben voltam,

szóval tudtam alkalmazkodni. Nem szeretek arról beszélni, hogy milyen formában vagyok, betegség és sérülés szerencsére nem hátráltatott, de a formám úgyis csak a versenyen derül majd ki.”

Arra a kérdésre, hogy abból lehet-e táplálkozni, hogy egy olimpiai és világbajnokot győzött le a vb-indulásért, Lucz Dóra így felelt: „Persze, hogy lehet, de én ilyenkor már csak magamra koncentrálok, és arra, hogy mindent kihozzak magamból. A célkitűzést illetően helyezésekről nem szeretnék beszéni. Ha kihozom magamból a legtöbbet, akkor elégedett leszek. Meglátjuk, hogy ez mire lesz elég.”

A 2017-es szegedi Világkupán már versenyzett hasonló hangulatban, mint amilyen az idei vébén várható, így az nem fogja agyonnyomni. „Ahogy hallottam, most még komolyabb lesz a hangulat. Rám ez motiválóan hat, még akkor is, ha a futam előtt már csak magamra koncentrálok” – mondta Lucz Dóra, aki ebben a számban volt már U23-as világbajnok, majd felnőtt Európa-bajnok, reméljük, Szegeden ismét sikerül egy lépcsőfokot feljebb lépnie.

Ellenfelei lesznek bőven, elég, ha csak az új-zélandi Lisa Carringtont említjük, aki a legutóbbi két olimpián és világbajnokságon is megnyerte a K1 200-at, de ott lesz Szegeden az Európa Játékok idei győztese, a tavalyi vb ezüstérmese, a dán Emma Jörgensen vagy a lengyelek riói ezüstérmese, Marta Walczykiewicz is.