Kezdésként négy magyar érem az Eb-n

Egy arany-, két ezüst- és egy bronzéremmel kezdte az éremtermelést a magyar kajak-kenu válogatott az Európa-bajnokságon. Női kajak négyesünk olimpiai távon, 500 méteren győzött, Kopasz Bálint pedig szintén olimpiai számban lett második Belgrádban.

Ahogy az várható volt, a Kárász Anna, Kozák Danuta, Medveczky Erika, Bodonyi Dóra női kajak négyes az olimpiai számban, 500 méteren aranyérmet nyert, és erre annak ellenére is számítani lehetett, hogy a héten ültek össze először ebben az összeállításban. A rajtot nem kapta el jól a magyar hajó, sőt, még féltávnál sem vezetett, a hajrában azonban ritmust váltott, állva hagyta a mezőnyt, és több mint egy másodperccel, nagy fölénnyel győzött. Kozák Danuta szülésből, Kárász Anna pedig egy sérülésből visszatérve tudott nagy világversenyen aranyérmet nyerni.

Medveczky Erika: „Nagyon örülök, az idő kisimult, mi is összeálltunk azután, hogy ma reggel még kimentünk egy kicsit összeszokni. Bizakodóak voltunk a döntő előtt, de nekem meglepetés, hogy ilyen simán nyertünk. Jó élmény volt, nagyon összeszedettek és nyugodtak voltunk.”

Kárász Anna: „Kicsit izgultam a verseny előtt, és akkor is, amikor a fehéroroszok előbb indították el a hajrát, mint mi, de bíztam nagyon a csajokban, és sikerült nekünk is jól megindulnunk. Együtt voltunk, jól mozogtunk, boldog vagyok.”

Kozák Danuta: „Ezt nem lehet megszokni. Az előfutam nem tetszett annyira, a reggeli evezés kellett, hogy jobban összeszokjunk. A rajton még lehetne javítani, de így is elégedett vagyok.”

Bodonyi Dóra:

„Felavatódtam, olimpiai számban ugyanis most először nyertem érmet világversenyen.

Nyilván van még mit csiszolni a négyesen, de ez egy nagyon jó előjel, hogy ennyivel nyerni tudtunk.”

Kopasz Bálint 1000 kajak egyesben a legjobb idővel került a döntőbe, mellette a portugálok klasszisa, Fernando Pimenta rajtolt, és szokásához hűen elhúzott a mezőnytől. Kopasz 500 méternél kezdett el nagyobb tempót diktálni, méterről méterre, majd centiről centire jött fel Pimentára, kettőjük csatáját hozta a finálé, és ha még van pár méter, akkor a fiatal algyői versenyző talán be is fogta volna a portugált, de így végül másodikként zárt, és megszerezte a magyar csapat első érmét az Eb-n.

„Gyenge hátszél, gyors pálya volt, irgalmatlanul elfáradtam. Jó formában jöttem ide, elégedett vagyok, nem sokkal maradtam le Pimentától, aminek örülök, mert ez a cél, hogy egyre közelebb legyek hozzá” – nyilatkozta Kopasz.

A nők ugyanezen száma hasonló versenyt hozott, a táv második felében már csak Takács Tamara és a német Krankemann harcolt, az utolsó 250 méteren felváltva vezetett a két kajakos, a célbaérés azonban a németnek sikerült jobban, és 0,1 másodperccel (!) megelőzte az ezüstérmes Takács Tamarát.

„A lábam nagyon bekötött, alig bírtam kiszállni a hajóból, ilyet még nem éreztem. Örülök, hogy ilyen kemény pályát tudtam jönni, mindent kiadtam magamból. Ez a német lány kiemelkedett a mezőnyből, a többiekből nem érzékeltem semmit. A berúgás neki jött ki jobban, de elégedett vagyok” – mondta Takács, akinek a remek 1000-es eredmény ellenére egyelőre az 500 méter marad a fő száma.

A Pupp Noémi, Csipes Tamara 1000-es kajak páros az utolsó 250 méteren robbantva a harmadik helyen zárt, megszerezve első bronzérmünket. „Látszik a gyakorlás hiánya, de Noncsi 19 éves, élete első felnőtt világversenye ez. Tudom, hogy milyen stresszes helyzet ez, mert nekem is 19 évesen volt az első világversenyen Szabó Gabival szintén 1000 párosban. Lesz ez még jobb is” – nyilatkozta Csipes Tamara.

„Egyik szemem sír, a másik nevet, éreztem, hogy ez nem volt a mi pályánk, ennek ellenére bejöttünk a harmadik helyre, ennek örülök” – reagált Pupp Noémi.

A Kammerer, Varga, Erdőssy, Ceiner férfi kajak négyes 1000 méteren ötödikként zárt.

A kenusok nem tudtak érmet nyerni szombaton, Kiss Tamás 1000 méteren egy jó második 500-at produkálva nagy csatában volt a dobogóért, de végül lecsúszott róla, és negyedikként zárt. Az élen a két kiemelkedő klasszis, Fuksa és Brendel küzdött egymással, végül centikkel, de a cseh kenus nyert.

„A célban láttam, hogy közel volt a harmadik helyezett, egy pillanatra elszomorodtam, de ez gyorsan elmúlt. Bele kellett rázódnom ebbe a mezőnybe, de sikerült, és ennek nagyon örülök. Éreztem magamban az erőt, a harciasságot, hogy van itt keresnivalóm, elégedett vagyok a negyedik hellyel. Ha ezen az úton megyek tovább, akkor a vébén még jobb lehetek” – mondta Kiss Tamás.

A többi kenus számban Lakatos Zsanett 500 egyesben szintén a negyedik, a Korisánszky, Mike férfi páros 1000 méteren a hatodik, a Viola, Kiss, Bodonyi, Némedi férfi négyesünk pedig 500 méteren a hetedik helyen végzett.

Szombaton délután elő- és középfutamok lesznek a belgrádi Eb-n, amely kvalifikál a minszki Európa Játékokra is.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók