Kerti partival ünnepelt a Körös Kajak

Körös Kajak 20!

A Körös Kajak Sportegyesület 1998 márciusában alakult meg 12 alapító taggal, melyet a bíróság 1998 június 16-án jegyzett be, éppen 20 évvel ezelőtt.

Gyakorlatilag ekkor még semmije sem volt az egyesületnek, csak a Scherk-család lelkesedése, akik ezt az egyesületet megálmodták. Ők az önkormányzat anyagi hozzájárulásával megvásároltak egy régi, rossz állapotú házat, majd eszközöket kértek más egyesületektől és megkezdődött a munka közel 30 gyermekkel, akik akkor még semmit sem tudtak a kajakozásról, de nagy lelkesedéssel jártak a Scherk László, vagyis Laci bácsi és felesége, Éva néni által tartott edzésekre.

Versenyzőik már az első évben edzőtáboroztak, kisebb versenyeken vettek részt nagyon szép eredményekkel, majd novemberben kajakos-bállal zárták az első évet, melynek a tombolabevételéből megvásárolhatták az első amerikai K-1-es hajót. Következő nyáron került megrendezésre az első Viharsarok Kupa a Körös Kajak szervezésében, amiből idén augusztusban az egyesület már a huszadikat rendezi.

Alig pár év telt el, és kinőtte az egyesület a kis házat és megvásárolták a mostani telephelyet, melyen kizárólag szülői összefogásból elkezdődött a csónaktároló építése. A létesítményt 2003 novemberében adták át, melynek sarkaiban függönnyel elválasztva voltak az öltözők. Majd az évek során tovább épülgetett,  ugyancsak felajánlásokból a konditerem és az öltözők, ezeket jelenlegi formájukban 2013-ra sikerült átadni a 20 millió forintos infrastrukturális fejlesztési támogatásnak köszönhetően.

2005-2013-ig Kovács Gábor szakedző kezei közül sorra kerültek ki a válogatott kerettagok és magyar bajnokok. Itt nevelkedett Tótka Sándor olimpikon, ifjúsági olimpiai bajnok, világbajnok kajakos.

„Büszkék vagyunk, hogy a kezdetek óta itt levő kajakosunkból, Csőke Zsoltból edző lett, aki 2013 óta tartja az edzéseket és egyre szebb eredményeket ér el versenyzőivel. Nagy Dominik maraton magyar bajnok és kölyök válogatott kerettag lett a tavalyi évben – mondta köszöntő beszédében Tímárné Tandi Gyöngyi, az egyesület elnöke. – Eleinte nagyon kevés pályázati lehetőség volt, de mindent megragadtunk, hogy a szülőkre minél kevesebb teher háruljon.  Nagyon sok ember dolgozott és dolgozik ma is ingyen azért, hogy gyerekeinknek minél jobb legyen, mindezt pedig azért tesszük, mert szeretjük a gyerekeket, a környezetet, a sportágat és egy jó közösségben szeretnék jól érezni magukat. Köszönjük mindenkinek az áldozatkész munkát!.

Nemcsak a versenysportban értünk el eredményeket, hanem a szabadidősport területén is. A Hármas-Körös híd lábánál levő romos épületet a várostól megkaptuk, 7 millió Ft-os Leader pályázatból felújítottunk, majd rá két évre tovább bővítettük. A 36 millió Ft-os DAOP támogatásból elkészült a sólyapálya, és sárkányhajókat, eszközöket vásároltunk. Köszönjük mindazoknak, akik ebben a nagy volumenű pályázatban a segítségünkre voltak.

Büszkék vagyunk arra, hogy szabadidős, sárkányhajós szolgáltatásunk egyre népszerűbb, és keresetté vált a város lakossága és az idelátogató turisták körében is.

Öt éve szervezzük nyári táborunkat, ahol az általános iskolás kisgyermekek hasznosan tölthetik szabadidejüket, így évente 80-100 gyermek ismerkedik meg nálunk a vízisport szépségeivel.

A húsz év alatt több száz gyermek tanult meg nálunk kajakozni, közülük sokan még felnőtt korukban is visszajárnak,  mastersként versenyeznek,  vagy éppen besegítenek az edzésekbe, a nyári táborba.

Mára az anyagi és technikai hátterünk is egyre stabilabb,

hajóparkunk kielégítő, melyet köszönhetünk a támogatóinknak, többek között Gyomaendrőd önkormányzatának, a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek, a lelkes szülőknek, edzőinknek, valamint a kitartó munkát végző versenyzőinknek.”

Az eseményen jelen volt Toldi Balázs, Gyomaendrőd polgármestere, Kovács Tamás, az MKKSZ sportszakmai referense, Kálmán Tibor, a Magyar Kajak-Kenu szövetség Alsó-Tisza és Körösök régió képviselője, az alapító tagok közül sokan, Kondor István és Gellai Imre az egyesület volt elnökei, volt és jelenlegi versenyzők és szüleik, valamint támogatók.

A jó hangulatú délutánon a gyerekek együtt sárkányhajóztak, kenuztak a szüleikkel, miközben folyamatosan készültek a finom grill ételek. Egy szülő jóvoltából a tűzoltó autóból folyó sör és üdítő oltotta a jelenlévők  szomjúságát.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók