Jót tett egy kis egyedüllét – Birkás mindenkinél előbb utazott Dél-Afrikába

Birkás Balázs egy héttel csapattársai előtt már kiutazott Dél-Afrikába. A világ- és Európa-bajnok kajakos elmondta, hogy miért volt szüksége az egyhetes egyedüllétre, de elárulta az idei céljait, és azt is, hogy melyik sorozatra van rákattanva.

„Nekem mindig nehézkesen megy a tavaszi vízreszállás, télen nagyon elszokom tőle, és szerettem volna egy kis időt szánni erre, hogy mire a többiek jönnek, addigra készen álljak én is a munkára. Szerettem volna elkerülni a téli sérüléseket, a tavaszi első két hét egyébként is mindig kapkodós,

most pedig nem akartam kapkodni”

– indokolta Birkás Balázs, hogy miért utazott ki csapattársaihoz, Hüvös Viktor tanítványaihoz képest egy héttel korábban Dél-Afrikába edzőtáborba.

Birkás január 20-án repült ki itthonról, a többiek január 27-én indultak a melegvízi edzőtáborba, ahol még négy héten keresztül falják a kilométereket, Birkás Balázs pedig már teljesen akklimatizálódva, feltöltődve várja Tótka Sándorékat.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Útra fel! ?? #nemzetiközművek #takarekcsoport #szegedivizisport #starlifehu #starlifesupplements #chesterton #spiraltrac #szeged #szegedivizmu #kayakfirst

Balazs Birkas (@b1st) által megosztott bejegyzés,

„Nagyon jól döntöttem, hogy egy héttel korábban kijöttem, mindent megcsináltam, amit terveztem, és

jót tett egy kicsit az egyedüllét is

– folytatta a világ- és Európa-bajnok kajakos. – Nem véletlen, hogy a sportolók mindig az edzőtáborban hozzák ki a legjobb formájukat, hiszen ilyenkor igyekszünk csak a munkára fókuszálni, otthon ez azért nehezebben megy. Minden nap edzettem idekint, volt, hogy naponta kettőt egy kondival vegyítve. Kellett három edzés ahhoz is, hogy a hajót tökéletesen beállítsam, de legalább már kényelmesen érzem magam benne.”

Birkás Balázs nem először jár Dél-Afrikában edzőtáborban, a korábbi években már szafariztak és túrázgattak a környéken, de mint mondta, ezúttal ez elmarad. „Ezeket a programokat már kipörgettük, a következő hetekben abszolút csak a kőkemény edzésekre koncentrálunk. Most, hogy egyedül voltam kint, ha nem edzettem, akkor pihentem, aludtam vagy sorozatot néztem, a Peaky Blindersre vagyok most rákattanva, nagyon tetszik.”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

A verda előkészítve ?? #nemzetiközművek #takarekcsoport #szegedivizisport #starlifehu #starlifesupplements #chesterton #spiraltrac #szeged #szegedivizmu #kayakfirst #reklam

Balazs Birkas (@b1st) által megosztott bejegyzés,

Hüvös Viktor csoportjához a télen visszatért a szívműtéten átesett Molnár Péter, bár Birkás szerint el sem ment tőlük. „Mindig velünk volt, el sem tűnt mellőlünk.

Állandóan zaklattuk, nem szabadult meg tőlünk, és szerencsére mi sem tőle.

Nagyon jó, hogy közöttünk van, üde színfoltja ő a csoportnak. Persze a rivalizálás megvan közöttünk, hiszen ez egy egyéni sportág, de ezt éretten kell kezelni, tudni kell, hogy hol van az a határ a versengésben, amely még nem megy az emberi kapcsolatok rovására.”

Ami az idei céljait illeti, Birkás Balázsnak ismét az 500 négyes és a 200 egyes a legfontosabb. „Tavaly Kuli Pistivel egy jó 500 párost alkottunk, az nagyon kellemes meglepetés volt, amely jól elindította a szezont, de az idén abszolút a 200 és a 400 egyesre készülök, ezen a két távon szeretnék jól menni, a többi majd kiderül. A recept tehát nem változott tavaly óta.”

Birkás Balázs öt hetet tölt Dél-Afrikában, ezt követően egy hetet otthon készül, mielőtt három hétre Portugáliába vonulna edzőtáborba, majd egy hónapot újra Magyarországon edz. „Most jóval korábban lesz a válogató, mint amikor szokott lenni, ezért is szállunk hamarabb vízre. Az idén gyorsan, már áprilisban kiderülhet, hogy mit fogok csinálni a nyáron” – utalt arra, hogy az első hazai válogató versenyt április 29. és május 2. között rendezik Szegeden.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók