Jó lenne ráültetni a magyar fiatalokat a tengeri hullámokra

Hegedüs Róbert, a korábbi sokszoros síkvizi világbajnok kajakos hazatérve a franciaországi surfski-világbajnokságról mesélt a tapasztalatokról, és kifejtette: reméli, hogy rövidesen Magyarországon is teret hódít majd ez a csodálatos szakág.

Negyedik alkalommal rendezte meg a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) az ocean racing szakág surfski-világbajnokságát, ezúttal Franciaországban. Az open kategóriában Nyári Bendegúz a 66. helyen végzett, a mintegy 170 fős masters mezőnyben Hegedüs Róbert zárt a legelőkelőbb helyen (47.), de Nagy Zsuzsa és Tóth Attila is teljesítette a 22 kilométeres távot az óceánon. Itt azonban még messze nem az eredményesség volt magyar szempontból a legfontosabb.

„Az hogy Európába hozták át a vébét, mindenképp jelzi, hogy próbálják itt is népszerűsíteni a tengerentúlon egyébként már hatalmas népszerűségnek örvendő sportot – kezdte Hegedüs Róbert. – Ott volt Jose Perurena, az ICF elnöke is, aki nagyon megörült annak, hogy a magyarok is elindultak a világbajnokságon.

Érdeklődött, hogy tenger és óceán hiányában hol edzünk,

mondtam, hogy a Balatonon és néha elmegyünk Horvátországba. Sajnos korlátozottak a lehetőségeink, mert azért ez egy más műfaj A fizikai alapok megvannak a magyaroknál is, de ahogy a világ élvonalába tartozó versenyzők kezelik a hullámokat, ahogy olvassák a vizet, főleg, ha zordak a körülmények, az lélegzetelállító.”

A korábbi síkvízi világbajnok nagyon örül annak, hogy a gyorsasági és a maraton szakágban is a világ élmezőnyébe tartozunk, de nagyon szeretné, ha ebben a csodálatos sportban, a surfskiben is odaérnénk egyszer a legjobbak közé.

„Persze tudom, hogy nagyon nehéz itthon szimulálni az oceáni körülményeket, sőt, lehetetlen, hiszen amikor például a Balatonon nagyobb szél van, akkor viharjelzést adnak ki, így nem lehet a vízre kimenni, pedig azok lennének a megfelelő körülmények. Szerencsére a Magyar Kajak-Kenu Szövetség részéről van egy komoly nyitottság, több versenyt is rendeztünk az idén, például a Balatonátevezést vagy a Harbour Summit-et, amelyeken lehetett tengeri kajakkal menni. Azért is fantasztikus ez a hajó, mert

szinte bármilyen vízfelületre alkalmas,

és aki eddig kipróbálta, mindenkinek tetszett. Nagyon szeretném, ha a fiatalok elkapnák ezt a fonalat, ráéreznének erre a sportra, és minél többen űznék itthon is” – nyilatkozta Hegedüs Róbert.

Zárásként néhány fotó a múlt heti surfski-világbajnokságról:

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók