Izgalmas párosok az előolimpián

Magyar idő szerint kedd hajnalban kipróbálta a vadonatúj tokiói versenypályát a magyar csapat, a jövő évi olimpia hivatalos tesztversenye gyorsasági kajak-kenuban csütörtökön rajtol. A futamokat olimpiai egyes és páros számokban rendezik majd meg. Az eseményen a lényeg a tapasztalatszerzés, az eredmények másodlagosak, így erre a hétre vadonatúj magyar párosok alakultak.

“Tavaly októberben itt még pusztaság volt

– mondta csodálkozva a kajak-kenu versenyeknek helyszínt adó pálya környezetét meglátva Medveczky Erika. – Elképesztő munkát végeztek eddig a szervezők, mindkét oldalra megépültek a hullámtörők is” – tette hozzá a nyolcszoros világbajnok, aki 500 egyesben és párosban is versenyezni fog a héten.

Maga a vadonatúj pálya egy tengeröbölből lett leválasztva, oldalait betonfal szegélyezi, és a hírek szerint gyakran szeles, bár a magyar versenyzők kedden éppen szélcsendben evezhettek rajta.

“Edzettem már Ausztráliában, ott sokkal sósabb a víz, ha az arcomba folyt, akkor csípte a szemem, de itt ezzel nem lesz gond – mondta Birkás Balázs, aki Tótka Sándorral együtt K-1 200 méteren fog versenyezni a következő napokban.

“Azt hittem a betonfal majd jobban visszaveri az apró hullámokat is, és lötyögni fog, de nem így történt, ez pedig kellemes csalódás.

Viszont két percenként gép landol

a szomszédos repülőtér leszállópályáján, ami nagyon hangos, ez mindannyiunkat zavarta valamennyire” – mesélte tapasztalatairól a négyesben friss világbajnok Gazsó Dorka, aki Medveczky Erika párjaként versenyez majd K-2 500 méteren, valamint K-1 200 méteren is rajthoz áll, Lucz Annához hasonlóan.

A férfi K-2 1000 méteres számban is egy vadonatúj páros, a vb-n szereplő 500 négyes két tagja, Nádas Bence és Kuli István indul majd, férfi K-1 1000 méteren pedig a táv friss világbajnoka, Kopasz Bálint csaphat össze ismét a portugál Pimentával.

Férfi kenuban a világbajnoki ezüstérmes Adolf Balázst nevezte be az 1000 egyes versenybe Hüttner Csaba szövetségi kapitány, valamint Kiss Balázst. Kenu párosban pedig a Kiss Balázs, Dóri Bence egység bizonyíthat.

A női kenusoknál viszont semmi meglepetés, C-2 500 méteren a világbajnoki ezüstérmes Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső egység rajtolhat, a C-1 200 méterre pedig a páros mindkét tagja odaáll.

Az elő-, és középfutamokat csütörtökön és szombaton, a döntőket pedig pénteken és vasárnap rendezik Tokióban, ahol az épek mellett a paraversenyzők is rajthoz állnak majd. A magyar színeket Varga Katalin, Suba Róbert és Juhász Tamás képviselheti ebben a szakágban.

A tesztverseny pontos időrendje letölthető innen.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók