Mégse

Indul a #maradjotthon kajak-kenus kihívás

Játékot indít a Facebookon világklasszis versenyzők bevonásával a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ). Négy héten át minden hétfőn új feladatot kap majd a három legkisebb korosztály, a gyakorlatok elvégzéséről a résztvevőknek rövid videót kell feltölteni a kihívás zárt közösségi felületére. A gyerekek között értékes nyereményeket sorsolunk majd ki.

Hír

A kihívásban résztvevőknek nincs más dolguk, mint a hétfőként kiadott játékos feladatokat péntek délig elvégezni, és feltöltetni a #maradjotthon kajak-kenus kihívás eseményeinél minimum 15, maximum 30 másodperc hosszúságban.

“A jelenlegi helyzet

új szakmai kihívások elé állítja az egész sportágat

– mondja Boros Gergely, az MKKSZ szakmai igazgatója. – Fontos, hogy fenntartsuk a gyerekek érdeklődését addig is, amíg nem szállhatnak vízre, ezért találtuk ki a játékos kihívást. Szeretnénk, ha minél többen csatlakoznának a zárt csoportunkhoz, amelybe várjuk az U8-U9, az U10-U12, valamint az U13-U14-es gyerekek, illetve szüleik jelentkezését.”

A játék első három feladatát a nyolcszoros világbajnok Medveczky Erika, az olimpiai ezüstérmes Pauman Dániel, és a háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán mutatja be, a kihívások mától péntek délig teljesíthető. 

“Hasznosnak és viccesnek tartom a kihívást, ezért az eheti feladatot örömmel mutattam be – mondta Medveczky Erika. – Az egyik barátnőm utánpótlás-edzőként dolgozik, és hallom tőle, hogy mennyire

nehéz most motiválni a gyerekeket,

remélem ezzel a kezdeményezéssel is meg tudjuk őket valamennyire mozgatni.”

Akik négy héten át az összes kihívást teljesítették, május 4-én, 17 órakor a sorsoláson egyedi pólót nyerhetnek. Azok között az egyesületek között, amelyeknek legalább egy versenyzője részt vett a játékban, pedig egy MK-1-es, és egy MC-1-es hajót sorsolunk ki, valamint egy éves használatra öt darab eszkimókajakot. 

Megműtötték Gál Pétert

A szolnoki kajakost négy héttel ezelőtt ütötte el egy figyelmetlen autós a zebrán, a bal vállán megsérült izületi tokokat műtéttel kellett helyrehozni. A beavatkozást kedden végezték a Sportkórházban, a válogatott kajakos már otthon van, legkorábban szeptemberben szállhat vissza a hajóba.

Hír

“Készült egy MR-vizsgálat, ami megállapította, hogy a jobb vállam nem szenvedett komoly sérülést, a balt viszont meg kellett műteni – mondta Gál Péter. – A Sportkórházban a járvány után

én voltam az első beteg a műtőben,

három holland csavart kaptam a vállamba, ezek fixálják a megsérült ízületi tokokat. Az orvosom, Dr. Pavlik Attila, és keretorvosunk Dr. Toman József szerint jól sikerült a beavatkozás, vannak még fájdalmaim, remélem azok hamar elmúlnak.”

A baleset május 9-én történt, a versenyzőt futóedzés közben, egy kétsávos út zebráján ütötték el. Nem emlékszik pontosan a baleset körülményeire, de szerencsésnek tartja magát.

“A külső sávban érkező autós elengedett, a belső sávban közlekedő hölgy azonban nem vett észre, és elütött. Nem tudom pontosan, hogy mekkora tempóval jött, talán nem hajtott túl gyorsan, de így is komoly ütést kaptam. A vétkes sofőr azóta többször érdeklődött az állapotom felől, nem haragszom rá, mindenki követhet el hibákat. Összességében

járhattam volna sokkal rosszabbul is.”

A szolnoki versenyző a jobb vállát már óvatosan elkezdhette mozgatni, a balt viszont még négy hétig rögzítőkötés védi, utána indulhat a rehabilitációja. Ha minden jól halad, akkor Gál Péter szeptemberben újra vízre szállhat, így nem kellett feladnia tokiói álmait. 

“Kiváló állapotban voltam, amikor a baleset történt, pont előtte mentünk először pályát, és erősebbnek éreztem magam, mint tavaly tavasszal. Így most pontosan tudom, hogy milyen munkát kell majd végeznem szeptembertől, hogy jövőre jó formában térhessek vissza. Mindent megteszek azért, hogy ott lehessek az olimpián” – tette hozzá a válogatott versenyző.

Kincső-Virág 1:1

A két legjobb magyar női kenus kiváló formában kezdte az idényt, kedden délelőtt C-1 200 méteren bizonyítottak. A szolnoki tesztverseny-sorozat első futamát Balla Virág nyerte meg Takács Kincső előtt, a másodikban pedig helyet cserélt a két győri versenyző, délután együtt indulnak NC-2 500 méteren.

Hír

Lyukasnak számít az olimpiai kvalifikáció szempontjából a női kenu egyesek 200 méteres száma, a világbajnokságon tavaly a szegedi Nagy Bianka nem került be a legjobbak közé, így a szövetségi kapitány idén keresi azt a versenyzőt, aki jövő májusban – a szintén szegedi – pótkvalifikációs versenyen megszerezheti a harmadik kvóta. 

Sajnos Balla Virág, és Devecseriné Takács Kincső – miután tavaly párosban ők már szereztek kvótát – nem indulhat a jövő májusi versenyen – pedig kedd délelőtt mindketten megmutatták, hogy 200 egyesben is kiváló formában vannak. 

Az edzésverseny első futamát C-1 200 méteren Balla Virág nyerte 46,86-as idővel, mögötte párja, Devecseriné Takács Kincső lett a második 47.43-al, az UTE versenyzője, Lakatos Zsanett pedig harmadik helyezést ért el 49.03-al.

A második futamban, kisebb hátszélben Takács Kincső győzött, ideje 47.43 lett, a másodiknak Balla Virág érkezett 48.44-el, a harmadikként Nagy Bianka futott be 50.23-al.

“Mindig akkor sikerül jól a felkészülésünk, ha

az ötszáz élvez prioritást,

elsősorban arra építjük az edzésmunkát, 200-on pedig egyszer Virág győz, egyszer én, ezt mindig az adott pálya dönti el” – mondta a második futamot megnyerő Devecseriné Takács Kincső. 

A tesztversenyen délután a férfi K-4 500, valamint a női C-2 500 méteres futamokat rendezik, utóbbibban természetesen a számban világbajnoki ezüstérmes Balla Virág, Takács Kincső páros is érdekelt.