Gazdálkodási rendszerváltás előtt

Dr. Baráth Etele közgyűlési elnök vezetésével az elmúlt hónapokban intenzíven dolgozott a Magyar Kajak-kenu Szövetség (MKKSZ) Stratégiai Bizottsága azon, hogy javaslatokat dolgozzon ki a pénteki közgyűlésre, ahol a küldöttek a sportág gazdasági fenntarthatóságát is tárgyalhatják majd. A cél, hogy a szakosztályok úgy használják fel a jelenleg kapott kiemelt sportági támogatásokat, hogy hosszú távon csökkenjen függőségük a Szövetség központi elosztási rendszerétől.

„A jelenleg folyósított kiemelt állami forrásokat az egyesületeknek jó gazda módjára kel felhasználnia, termőre fordítania. Az ehhez szükséges szemléletváltozáshoz igyekszünk a pénteki közgyűlésen hozzájárulni – mondja Dr. Baráth Etele, a Stratégiai Bizottság vezetője. – Bár a választások eredménye egyfajta garanciát jelent arra, hogy a kormányzati támogatásokat továbbra is élvezhetjük, de talán éppen ezért most van itt az ideje a komoly gazdálkodási rendszerváltásnak.”

Idén, a tavaszi közgyűlésen a tavalyi költségvetés és a hivatalos pénzügyi beszámolók elfogadásán túl egy komoly stratégiai kérdést is tárgyalni fognak a sportág küldöttjei. A Stratégiai Bizottság tagjai a sportági hosszú távú fenntarthatóság kérdéskörében fogalmaznak meg tanácsokat, elsősorban a tagszervezetek számára.

„Fel kell készülnünk egy olyan időszakra is, amikor a központi szervezetek már nem osztják olyan bőkezűen a támogatásokat, mint manapság. Erről évek óta beszélünk, de

most van arra pénzünk, hogy elkezdjünk befektetni a jövőnkbe is.

Bizottságunk azon is dolgozott az elmúlt hónapokban, hogy a kisebb és nagyobb egyesületek részvételével felkutassa azokat a helyi erőforrásokat, amelyek nehezebb időkben képesek lehetnek kipótolni a csökkenő központi támogatásokat. Ez hozzájárulhat a sportági regionális működés, önállóság fejlődéséhez is” – folytatta Dr. Baráth Etele.

A bizottság elnöke utalt arra is, hogy a kajak-kenu sport infrastruktúrája rengeteget javult az elmúlt években. Így Baráth Etele szerint most már nem az építkezés az elsődleges, hanem a kibővített és felújított létesítmények és az új eszközök állagának megőrzését kell hosszú távon finanszírozhatóvá tenni.

„Nemcsak a szépen gyarapodó infrastruktúrát kell fenntarthatóvá tenni, hanem magát a rendszert, benne értve például a megemelkedett edzői fizetéseket is.

Olyan fejlesztésekre kell most fókuszálni, amelyek évtizedekre önellátóbbá, anyagilag függetlenebbé teszik a sportágat. Ennek csak egyik eleme, hogy az egyesületeknél piacképes szolgáltatásokat nyújtunk azoknak, akik a szabadidejüket a vízen szeretnék eltölteni. Fel kell készülnünk arra is, hogy adott esetben egy mainál rosszabb demográfiai helyzetben se csökkenjen a létszámunk. Ehhez hozzájárulhat a megfelelő sportorvosi-, diagnosztikai háttér kialakítása, amely segíti a tehetségmenedzselési programjainkat és hosszú távon egészség-centrikussá teszi a kajak-kenut, ami így egyfajta életmód mintával szolgálhat. A regionalizmust is erősíteni kell, ami a helyi kapcsolatrendszer hatékonyabbá tételével szintén hozzájárulhat a fenntarthatósághoz” – tette hozzá Baráth Etele, aki azt is kiemelte, ezt a munkát úgy kell elvégezni, hogy a sportág közben megtartsa az eredményességét, mert a legtöbb támogatásnak továbbra is az olimpiai érmekben mérhető siker a záloga.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók