Mégse

Gálameccs után nyert a Sörcsere

A III. Séra Miklós kajak-kenus jégkorong bajnokságot a Sörcsere KDSE nyerte meg, az ifik között pedig a Vác I. csapata lett a legjobb. Az egykori kiváló kajak-kenusok, és a korábbi válogatott jégkorongozók gálamérkőzésére pedig minden eddiginél többen voltak kíváncsiak.

Hír

“A legfontosabb, hogy jól érezték magukat a csapatok – mondja ifj. Foltán László, a kajak-kenus jégkorong bajnokság főszervezője. – Ott tartunk, hogy a Séra Miklós emlékbajnokság egyre inkább motiválja a kajak-kenus csapatokat, vannak, akik már hónapokkal a versenyünk előtt jégre lépnek, elkezdik a gyakorlást az eseményre, és természetesen zrikálják egymást, hogy majd a Séra-bajnokságon meglátjuk ki a jobb. Nagy dolog, hogy a torna

a téli időszak meghatározó eseménye lett

a kajak-kenu sportágban. ”

A szombati program a kétszer 15 perces gálamérkőzéssel kezdődött. A kajak-kenu sport, valamint a jégkorong korábbi világbajnokainak, illetve kiválóságainak összecsapása után indult a mini-bajnokság, ahol öt az öt ellen, kétszer 5 percben játszottak körmérkőzést a csapatok. A felnőttek között a döntőt a Sörcsere KDSE és a Nyomorultak HC vívta meg, ahol egy hosszabbításban szerzett Vass András góllal a főleg kenusokból álló társaság győzött. Az ifiknél a fináléban két váci csapat léphetett a jégre.

Az eseménynek köszönhetően a kajak-kenus öregfiú baráti társaságok mellett vannak olyan szakosztályok, ahol újraéledt a Séra Miklós mesteredző által bevezetett hagyomány, és már a felkészülés részeként tekintenek a téli jégkorong-edzésekre. A szombati bajnokságra az UTE és a Vác 2-2 csapatot nevezett be, de a szegedi fiatalok is eljöttek hokizni.

“Az utánpótlás-csapatok között idén először két mini kajakot, és két Kajner-lapátot sorsoltunk ki. Az egyik MK-t a Vác, a másikat a Szeged nyerte, lapátból egyet az UTE, egyet pedig szintén a váciak vittek haza. Ezúttal is köszönjük a felajánlást Kajner Györgynek, aki egyébként jégre is lépett, és ezüstérmes lett a Nyomorultak HC csapatával” – tette hozzá Foltán László.

A gálamérkőzésen szereplő játékosok névsora 

Jégkorongozók: Horváth Csaba, Hajdú Levente, Pindák László, Csibi József, Szilassy Zoltán, Svasznek Bence, Tokaji Viktor, Vas Márton, Gröschl Tamás, Ladányi Balázs, Palkovics Krisztián, Szélig Viktor

Kajak-kenusok: Horváth Gabor, Beé István, Bozsik Gábor, Kucsera Gábor, Vass András, Siebel Lajos, Hűvös Viktor, Klenyán Tamás, Illés Roland, Almási Péter, Haller Ákos, Tarr György

A felnőttek között győztes Sörcsere KDSE csapatának tagjai:

Bartos Ferenc, Kósdi Balázs, Vass András, Agócs Bence, Szakállas Erik, Szigeti Péter

Fotó: Balogh Dávid

Más színezete kezd lenni a Párizs-keretnek

Újabb összetartáson vett részt a Párizs-keret, 13 férfi kajakos hétfőtől szombatig Tatán edzőtáborozott. Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány szerint szépen kinőtte magát a fakó csapat.

Hír

Akárcsak legutóbb a sevillai melegvízi edzőtáborban, ismét Nyerges Attila és Matyus Zsolt irányítása alatt készült, csak ezúttal Tatán Noé Zsombor, Bogár Gábor, Noé Bálint, Dombvári Bence, Németh Viktor Máté, Koleszár Mátyás, Béke Kornél, Gál Péter, Redl András, Varga Ádám, Kós Benedek, Erdőssy Csaba és Kammerer Zoltán is.

Komoly alapozó munkát végeztek a héten: három futó-, három úszó- és négy konditermi edzés szerepelt a programban, amelyet szombaton délelőtt a Tatai-tó körüli két körrel, azaz 14 kilométer futással zárnak.

„Kinőtte magát ez a fakó csapat – kezdte Makrai Csaba, aki szinte minden nap ott volt Tatán a kajakosokkal, és akinek felügyelete alá tartozik a Párizs-keret. – Ezeknek a srácoknak a nagy része gyakorlatilag a második vonalnak felelt meg, amikor létrehoztuk a keretet, azóta azonban rengeteget fejlődtek, a szegedi világbajnokságon például az 500 és 1000 párosban, valamint az 1000 négyesben már nyolcan ültek ebből a keretből. A héten itt volt, és személyesen megnézte őket Tatán Schmidt Gábor elnök úr és Hüttner Csaba szövetségi kapitány is, ez is jelzi, hogy komoly figyelmet kapnak ezek a srácok. Egészen más színezete kezd lenni ennek a keretnek,

már messze nem az a fakó csapat,

hanem egy olyan társaság, amelytől a szakmai vezetés is azt várja, hogy igenis legyen esélye a kvótaszerzésre 1000 párosban a pótkvalifikációs versenyen.”

Makrai Csaba kiemelte, hogy ebben nagy szerepe van a két idősebb, rutinosabb versenyzőnek, Kammerer Zoltánnak és Dombvári Bencének. „Kammerer a mentora volt ennek a Párizs-keretnek, ő maga kérte, hogy a fiatalokkal készülhessen, de nem csak példaképként funkcionál, attól sokkal több, kőkeményen edz, és

úgy készül, hogy szeretne ott lenni az olimpián.

Ugyanez igaz Dombvárira is, aki ugyancsak maximálisan odateszi magát, érzik mindketten, hogy az utolsó lehetőségük, hogy még egy olimpián ott lehessenek, és ennek érzik is a súlyát.”

A Párizs-keretből Kammerer Zoltán, Dombvári Bence, Varga Ádám, Noé Zsombor, Gál Péter, Béke Kornél és Redl András februárban három hétre Dél-Afrikába vonul edzőtáborba a válogatottal, március elsején jönnek haza, majd nyolcadikán újabb három hétre már a teljes Párizs-keret Sevillába repül. A szakmai stáb célja, hogy ez utóbbi edzőtáborban már megtalálja azt a párost, amely sikerrel veheti fel a versenyt az olimpiai kvótáért.

Budapestre látogatnak Európa legjobbjai

Az idén végre Budapest is komoly kajak-kenu világversenyt rendezhet 2020. július 20-26. között, hiszen Magyarországon kerül sor az ifjúsági, U23-as és felnőtt maraton Európa-bajnokságra, méghozzá egy teljesen új helyszínen. Erről kérdeztük a verseny egyik főszervezőjét, Weisz Róbertet.

Hír

„A Magyar Kajak-Kenu Szövetség szeretett volna Budapesten rendezni egy nemzetközi versenyt, és mivel gyorsasági kajak-kenu pálya még nincs a fővárosban, így esett a választás a maraton Európa-bajnokságra, amelyre soroksári Duna szakasz kiválóan alkalmas. Nagyon örülünk annak, hogy végre a főváros is otthont adhat egy ilyen jeles eseménynek” – mondta Weisz Róbert szövetségi kapitány, aki egyben az Eb technikai vezetője is.

A Daru-domb és az előtte fekvő terület lesz az Európa-bajnokság központja. A domb és Kolonics sétány közötti lépcsős partvonal akár lelátónak is megfelel, a szervezők úgy terveziuk, hogy a sétány magasságában lesz a rajt, a befutó és a futószakasz is.

„A maratonnál általában a rajt egy klasszikus stégről történik, de az elmúlt időszakban több versenyen a síkvízen is ismert rajtgépből indultak a kajak-kenusok. Mi is vizsgáljuk annak a lehetőségét, hogy ezt tudjuk csinálni. A rajt után folyásiránnyal lefelé indul majd el a mezőny, 1700 méterrel lejjebb lesz a forduló, ez már belelóg a csepeli kajak-kenu pályába. A felső fordulót a Kolonics sétányhoz tesszük, hogy

minél közelebb vigyük a nézőkhöz ezt az izgalmas részt.

Egy kör 3,6 kilométer lesz, ebből 100 méter a futószakasz. A verseny befejező kiskörében egy kilométert kell megtennie a mezőnynek, a végén pedig folyásiránnyal szemben lesz a befutó” – vázolta fel a pályáról való tudnivalókat Weisz Róbert.

A szövetségi kapitány hozzátette, hogy a magyar versenyzőkön már érezni, hogy nagyon készülnek az Eb-re, amelyet második alkalommal rendez meg Magyarország (korábban Győr látta vendégül Európa legjobbjait).

„Valószínűleg az idén meg is fordul a prioritás a vb és az Eb között, mert versenyzőink nagyon szeretnének hazai közönség előtt bizonyítani. Mi ehhez minden segítséget meg is adunk, úgy tervezzük, hogy az Európa-bajnokság előtt

még egy edzőtábort tartunk majd a versenyhelyszínen.

A kontinenstorna előtti két nap, július 20-án és 21-én a masters Európa Kupát rendezzük meg ugyanezen a helyszínen, így addigra már teljesen kész lesz a pálya, akkor is lesz lehetőségük versenyzőinknek megszokniuk a környezetet. Az idén a világbajnokságra, amely egy hónappal később lesz, nem is rendezünk második válogatót, hanem az országos bajnokság alapján kerül kihirdetésre az Európa-bajnoki keret, amelyen csak egy gyengébb Eb-szereplés esetén változtatunk.”

A futamokról drónok segítségével élő közvetítés is lesz az interneten, de a helyszínre kilátogató nézők is láthatják majd a történéseket egy nagy kivetítőn.

Várunk mindenkit szeretettel a maraton Európa-bajnokságra júliusban!