Fókuszban a bemelegítés

kajak-kenu tv

Új sorozatot indít a Kajak-Kenu TV, amelynek középpontjában a bemelegítés-nyújtás áll. Az első részben a bemelegítést megelőző úgynevezett pre-warm up gyakorlatokról, szűkebb értelemben a hengerezésről lesz szó.

Ezeket a gyakorlatokat szivacs vagy más néven habhenger, SMR-henger segítségével végezhetjük. A habhenger a self-myofascial release (SMR) technikák egyik eszköze. A videóban egy teljes testet átdolgozó gyakorlatsort, úgynevezett

teljes test protokollt mutatunk be. 

A hengerezés javítja a szöveti oxigénellátottságot, növeli a mozgáspályát, csökkenti a fájdalmat és segíti az izmok regenerálódását.

A hengerezés edzés előtt mindössze 5-10 percig tart, könnyed és gyors mozdulatokkal (pl. 10 gurítás oda-vissza) minden testhelyzetben. A gyakorlatsor csökkenti az izmok sűrűséget, és fokozza a vérellátásukat.

Edzés után is érdemes a hengert használni. Ilyenkor már lassabb és mélyebb mozdulatokra van szükség, melyek segítik az izmok regenerációját. Az érzékeny pontok hengerezése akár 90-120 másodpercig is eltarthat, mert a gyakorlattal enyhíthető a fájdalom.  

A kajak-kenu sportban a felkészülés rendkívül összetett. A versenyzők sokféle kiegészítő sportágat használnak (futás, erősítés, evezés, úszás, sífutás) ezért a pre warm up gyakorlatokat érdemes az edzéshez igazítani. 

A kisfilmben szereplő feladatsort Németi Norbert sportfizioterapeuta, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) rehabilitációs trénere állította össze.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók