Feltámadt a kajak-kenu Nagykállóban

A Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöksége januári ülésén felvette a szövetség tagjai közé a nagykállói ORDANA Kajak-kenu és Természetjáró Klubot, így 20 év szünet után feltámadt a sportág a szabolcsi városban.

Három esztendeje Veres Istvánban merült fel a gondolat, hogy újra kellene éleszteni a kajak-kenu sportot Nagykállóban. Török László akkori jegyzőnek és Juhász Zoltán polgármesternek tetszett a jelenlegi vezetőedző ötlete. Tavaly nagyot lépett előre az ügy, miután Csabai Edvin, az MKKSZ szakmai igazgatója személyesen nézte meg a harangodi tavat, ahol a körülmények kiválóak, a két kilométeres észak-déli fekvésű vízfelület ideális egy edző- és versenypályának, a parton pedig komfortos épületek és szociális létesítmények vannak.

Az ORDANA Kajak-kenu és Természetjáró Klubnak egyetlen szakosztálya van, a szakmai munka zömét Veres István irányítja, ám vannak segítői is. Kajakban egy nagy név a klub legfőbb támogatója, mégpedig az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Kökény Roland. A válogatott legrutinosabb versenyzője gyerekként nyíregyházi színekben, a császárszállási tavon kezdte sportolói pályafutását, mégpedig édesapja, Kökény Zoltán, valamint Veres István irányításával.

A szakosztálynál a sportolni vágyó fiatalokból nincs hiány, hiszen több mint hatvanan jelentkeztek az első toborzóra, jelenleg közel negyvenen aktívak, azaz részt vesznek a téli felkészülésben. A főszerep most természetesen a futásé és a tornatermi edzéseké, szombatonként azonban jön a várva várt nap, ilyenkor a nagykállói fedett uszodában hajóba ülhetnek a lelkes tanítványok. Aztán ahogy megérkezik a jó idő: irány a harangodi tó!

„Számomra sem volt ismeretlen a harangodi tó, hiszen volt már itt kajak-kenu élet, ami éppen húsz esztendeje szűnt meg – mondja Veres István. A körülmények kiválóak, ráadásul a víztározó medrébe pár évtizede letett, bójasorok rögzítésére alkalmas betontuskók még használhatóak, ami nagy könnyebbség egy leendő versenypálya kialakításánál. A harangodi Téka-tábor épületei a rendelkezésünkre állnak, a dombokon futni lehet, egy hajótároló kiépítése viszont elengedhetetlen feltétele volna a sportág színvonalas működtetésének. Nagyon sok segítséget kapunk a nagykállói önkormányzattól, a tó használatához pedig a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságtól és a Szabolcs halászati Kft. igazgatójától. Persze azért gondunk is van még, például a hajók és eszközök beszerzése. Ezen úgy próbálunk könnyíteni, hogy saját hajó építésébe kezdtünk, így sokkal olcsóbban kijön egy-egy hajó, illetve a lapátok.”

A szakemberek és a gyerekek lelkesek, elszántak, Kökény Roland személyében pedig egy igazán jegyzett szakmai segítőjük is van.

„Elsősorban az motivált bennünket az újrakezdésben, hogy a megyebeli gyerekek számára ismét elérhető legyen a kajak-kenu sportág. Még csak a kezdeteknél járunk, ám látva a srácok és lányok elszántságát, hamarosan sikereink is lehetnek”– tette hozzá Veres István.

forrás: szon.hu

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók