Mégse

Felbomlott a világbajnok páros

Hétvégén rendezik a Graboplast Maraton Magyar Bajnokságot Győrben. A verseny egyben válogató a szakág nyári Európa-bajnokságára, valamint a szeptemberi világbajnokságra is az ifjúsági, az U23-as és a felnőtt korosztályban. A párosban felnőtt vb-címvédő Boros Adrián és Solti László ezúttal más partnerrel áll rajthoz.

Hír

Péntektől vasárnapig a tavaly szeptemberi, nagy sikerű maraton világbajnokság helyszínén, a győri Aranyparton rendezik meg az országos bajnokságot a szakág számára. A legkisebbektől a mastersekig több mint 1700 sportoló áll majd rajthoz versenyen, ami egyértelmű szakági rekord. A „nagyoknál” a bajnokság egyben válogató a spanyolországi Európa—bajnokságra és első válogatónak számít az őszi brandenburgi világbajnokságra is.

„A tavalyi felnőtt világbajnokságon sikeresen szereplő egységek zöme rajthoz áll a hétvégi versenyen egyesben és párosban is – mondta Weisz Róbert, maratoni vezetőedző. – Ott lesz a vb-címvédő Kövér Márton, a Kövér, Dóczé duó a kenusoknál, női kajakban Csay Renáta egyesben és Bara Alexandrával párosban is. Az egyetlen meglepetés, hogy a szintén világbajnoki aranyérmes Boros Adrián, Solti László duó erre a válogatóra felbomlott, a srácok most másik párral próbálkoznak, mert Solti László biztos nem tud ott lenni az Európa-bajnokágon. Az UKSC kajakosa a gyorsasági szakágban fog a nyáron versenyezni, viszont ősszel, ha sikerül kijutniuk, akkor ismét összeül majd Boros Adriánnal Brandenburgban.”

A hétvégi országos bajnokságon helyszínén egy másik versenysorozat is kezdetét veszi. Szombaton indul az 5próba Rióba idei programsorozat kiemelt eseményeinek a sora, amelyek egész nyáron, a riói olimpiáig kínálnak sportolási lehetőséget az érdeklődőknek öt tusában: kerékpározás, futás, úszás, gyaloglás és evezés számokban.

A programsorozat célja, hogy bárki átélhesse a tusákon keresztül az olimpiai játékok eszméjét, ahol az a legfontosabb érték, hogy igyekezettel, akaraterővel és kitartással a legjobbat hozza ki magából a sportoló. Az egyes tusák teljesítésével pontok gyűjthetők, amelyekért – 100 pontonként – egy sorsjegy jár, amellyel akár riói olimpiai utazás, de sok további értékes ajándék is nyerhető.

Az MKKSZ által megrendezésre kerülő Graboplast Maraton Magyar Bajnokság teljesítői automatikusan megkapják az evezés próba hosszú távjának teljesítésért járó 50 pontot és a helyszínen ingyenesen regisztrálhatnak az eseménysorozat további tusáira, így csak a választott további próbák 1000 Ft-os nevezési díját kell megfizetniük.

A bajnokság résztvevői az 5próba Rióba regisztrációs csomagját (5próba Rióba tornazsák, póló, szilikon karkötő) csak abban az esetben vehetik át, ha legalább egy további próbára beneveznek.

Ezúton hívjuk fel a Maraton Magyar Bajnokság résztvevőit elkísérő családtagok, ismerősök figyelmét, hogy éljenek a két rendezvény közös lebonyolításának előnyeivel és vegyenek részt az 5próba Rióba valamely próbáján vagy teljesítsenek akár több számban.

Futás: 5,4 km vagy 21,2 km

Gyaloglás: 6,5 km vagy 13 km

Úszás: 300 m vagy 1500 m

Kerékpár: 18 km vagy 36 km

Evezés: 5 km vagy 10 km

Sárkányhajó: 5 km

További információk és nevezés a www.otprobarioba.hu honlapon, a győri rendezvény Facebook eseménye pedig ezen a linken érhető el és követhető.

 

Változnak a válogatási elvek a szegedi vb-re

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöksége elfogadta a jövő évi felkészülési programot, amelyben van néhány változás az elmúlt évhez képest – például a férfi kajak négyes válogatási elvében is, de a női páros és négyes vb-hajóban sem lehet átfedés a maximális olimpiai kvótaszerzés érdekében.

Hír

A 2019-es évben négy nagy világversenyen bizonyíthatnak majd felnőtt versenyzőink: a gyorsasági világbajnokságon, az Európa Játékokon, valamint a két világkupán. A világbajnokság után az olimpiai csapat részt vesz még Tokióban az előolimpián is. A hazai rendezésű szegedi kvalifikációs világbajnokságon egyértelmű cél a maximális kvótaszerzésre való törekvés minden szakágban. Akiknek nem sikerült kvótát szerezniü Szegeden, azok számára a kontinentális pótkvalifikációs versenyen (május 21-22., Poznan) és a második világkupán (május 29. – június 1., Duisburg) van még lehetőség pótlólagos kvótaszerzésre.

A tokiói olimpia kajak-kenu versenyeire egy nemzet maximum 18 kvótát szerezhet (női kajak: 6, férfi kajak: 6, női kenu: 3, férfi kenu: 3). A magyar versenyzők számára pótkvalifikációra csak az egyes és páros versenyszámokban van lehetőség. A legmagasabb kvótaszámot adó kajak négyes versenyszámokban kizárólag a világbajnokságon lehet kvótát szerezni.

„A férfi kajak négyes összetételét ugyanúgy, mint eddig, kardinálisan meg fogja határozni a 200 és 400 egyesben, valamint az 500 párosban elért eredmény – kezdte Hüttner Csaba szövetségi kapitány. – Az egyéni teljesítmény kontrollja és a csapathajós alkalmasság miatt K-1 400 méteren és K-2 500 méteren kötelező az indulás annak, aki részt akar venni az 500 méteres négyes válogatásában. Az első válogató eredményei alapján, az edzőkkel való egyeztetés után összeállítok egy egységet, amely

a második válogatón kihívható.

A K-4 500 méteres válogatóra csak olyan versenyző állhat oda, aki a K-1 400 méteres versenyszámban a döntőben szerepelt, illetve K-2 500 méteren 1-6., K-1 200 méteren 1-4. helyezést ért el.”

A 200 méteres versenyszámokban lehetséges a duplázás a világbajnokságon, kimagasló teljesítmény esetén, erre a szövetségi kapitány tehet javaslatot az időrend függvényében.

Hüttner Csaba a női kajakosok válogatási elvéről elmondta, hogy a négyes és páros 500 méteres versenytávján induló egység összeállításában nem lehet átfedés, tehát hat különböző versenyzőnek kell a két hajóba ülnie, hogy megszerezzük a hat olimpiai kvótát Szegeden. Az egységek összetételéről a szövetségi kapitány dönt a K-1 500 és K-2 500 méteres eredmények, és a csapathajós alkalmasság alapján. A K-4 500 méteres versenyszámra készülő versenyzőknek mindkét válogatón kötelező az indulás K-1 500 méteren.

A férfi kenusoknál kizárólag a két olimpiai számban (C-1 1000, C-2 1000) lesz válogató, így az ott elért eredmények alapján lehet bekerülni a vb-keretbe, nem olimpiai számokban nem rendeznek válogatót.

Az utánpótlásban is változott a felkészülési program, a legfőbb eltérés az elmúlt évhez képest, hogy egy helyett két válogatót rendeznek

„Az első, május 10-ei verseny formabontó lesz, mert olyan számokban, például 2000 méteren is kell majd versenyezniük a fiataloknak, amelyekben eddig nem kellett, viszont a felkészülés menetébe beleillenek – mondta Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány.

Célunk, hogy elkerüljük a korai formába hozást,

így nyugodtabban tudnak készülni a versenyzők és az edzők a válogatókra. Ezért hoztuk meg azt a döntést is, hogy az első válogatón még nem rendezünk 200 méteres futamokat, csak a második válogatón, hogy ne kelljen már május végén a rövid távokon csúcsformában rajthoz állni.”

Az idén is két külön csapat indul a világ- és az Európa-bajnokságon. Az ifjúsági és U23-as gyorsasági Eb-n második vonalat szerepeltetünk, így még több fiatal versenyző kaphat lehetőséget a részvételre, míg a vébén a legerősebb csapatunkkal állunk rajthoz. A vb-csapat tagjainak a gyorsasági főversenyek után lesz idejük felkészülni az augusztusi maraton vb-válogatóra, így legjobb csapatunkkal indulhatunk a maraton vb-n is.

Kiváló körülmények között készülnek Tótkáék

Lassan túl van az első komoly héten a Hüvös Viktor vezette férfi kajakos csoport, amely Dél-Afrikában edzőtáborozik.

Hír

Hat versenyző (Tótka Sándor, Birkás Balázs, Kuli István, Dudás Miklós, Nádas Bence, Molnár Péter) utazott ki november 10-én, szombaton az afrikai országba, hogy december 3-ig melegvízi edzőtáborban végezze el a téli alapozás egy részét.

Napi három edzés (két vízi és egy kiegészítő edzés, általában kondi) szerepel a programban. “Tökéletes körülmények között edzhetünk – kezdte az Újpest világbajnok kajakosa, Tótka Sándor. – A szállást már ismerjük, hiszen legutóbb tavasszal is itt voltunk edzőtáborozni, a szállás mellett a kaja és a pálya is nagyon szuper. Mindig nagyon jó érzés a hidegből a melegbe elutazni,

itt most 30-35 fok van, szóval tényleg minden adott a munkához.

Ha valami negatívumot kellene mégis említeni, akkor azt mondanám, hogy hétvégén nagyon sok a motorcsónak, nehéz előlük elbújni, hogy ne zavarjanak.”

A rengeteg edzés mellett nem igazán jut idejük és erejük más programot csinálni. “Az utolsó hétvégén átmegyünk Fokvárosba, az lesz a három hét kemény munka jutalma” – zárta Tótka Sándor.