Európa-bajnokságot rendezhet Szeged

80 érmet, közte 38 Európa-bajnoki címet szereztek a magyar sárkányhajósok a hétvégén lezajlott Nemzetközi és Klub Sárkányhajó Eb-n. A mieink hosszú idő után ismét tudtak nyerni a király kategóriában, vagyis 20-as senior mixben is.

A klubfutamok során 21 arany-, 16 ezüst- és 7 bronzérem jutott a magyaroknak, de a nemzetek versenyében is hasonló eredmények születtek, összesen 15 arany-, 14 ezüst és 8 bronzérmet szerzett a 250 fős magyar csapat.

„Rengeteg szép magyar győzelem született a masters számokban és a klub futamokon is, de a legnagyobb fegyvertény tényleg az, hogy újra tudott a magyar csapat senior, vagyis felnőtt versenyszámokat is nyerni a nemzetek versenyében – mondta az Európa-bajnokságról Patyi Melinda csapatvezető. – Nagyon sokat köszönhetünk Györe Attilának, aki a maraton Európa-bajnokságon is szerepelhetett volna, de inkább a sárkányhajó kontinensviadal mellett döntött és fantasztikusan sztrókolta a senior egységeket.”

A verseny az olaszországi Auronzoban, a Dolomitok-hegyei között zajlott, csodálatos környezetben, a szervezés azonban a csapatvezető szerint nem volt tökéletes. A jó szereplés mellett Patyi Melinda arról is beszélt, hogy a hétvégén kiderült, a második sárkányhajó Európa-bajnokságot 2017-ben Szeged rendezheti meg.

„Biztos vagyok benne, hogy Szegeden nagyon színvonalas verseny lesz két év múlva. Reméljük, hogy 2017-ben nem a maratoni Európa-bajnoksággal zajlik majd egy időben a viadal, mert akkor a versenyzőknek nem kell a két esemény között választani.”

A Römi KKSK legjobbjai ezúttal nem a klubcsapatok versenyében vettek részt, hanem a válogatón elért eredmények alapján a nemzeti futamokban álltak rajthoz. A klub vezetője szerint nagy fegyvertény, hogy csapata több senior számban is nyerni tudott.

„Nagyon elégedett vagyok az egész társasággal – mondta Reményi Péter. – A mi csapatunkban a férfi versenyzők már 40 évesek elmúltak, ők azok, akik sikerrel tudták felvenni a versenyt a 20-25 éves ukrán, illetve orosz kihívókkal a felnőttek között. Rengeteg számban kellett helyt állnunk, sokszor követni is nehéz volt, hogy ki mikor megy vízre, de ennek ellenére a hétvége jó hangulatban telt, majdnem minden versenyzőnknek jutott Európa-bajnoki cím.”

A masters női számokban az Óbudai Sárkányok szerepeltek kiválóan. Vaskuti István tanítványai az összes 10-es női „mesterek” döntőt megnyerték, valamint győzni tudtak 20-as hajóban is 200 méteren.

„Jól fel voltak készülve a lányok és nagyon eredményesen szerepeltek, pedig kemény volt, mert 4 nap alatt 12 számban is rajthoz álltak – mondja Vaskuti István, aki nemcsak a hölgyek edzéseit vezeti egész évben, hanem a hajójukat is kormányozza a futamokon. – Egyébként a verseny igazán festői környezetben zajlott, a szervezők eleinte küzdöttek kisebb nehézségekkel, de szerencsére a helyszínen volt Iker László, kiváló magyar versenybíró, aki segített rendbe tenni a dolgokat.”

Teljes galéria megtekintése

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók