Elbúcsúztunk Ottó bácsitól

A Farkasréti temetőben hétfő délután köszöntek el a magyar, és a nemzetközi kajak-kenu sportág-, valamint az olimpiai mozgalom képviselői Bonn Ottótól. Minden idők egyik legsikeresebb magyar sportdiplomatája közel öt évtizeden keresztül dolgozott a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetségnél (ICF), a szervezet tiszteletbeli főtitkára-, a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek (MKKSZ) pedig tiszteletbeli elnöke volt.

A gyászszertartáson beszédet mondott José Perurena Lopez, a ICF elnöke, Vékássy Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára, valamint Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke is. 

A nemzetközi szövetség elnöke arról beszélt, hogy Bonn Ottó szenvedélyesen szerette a kajak-kenu sportot, és miután öt nyelven beszélt így a sportág megkerülhetetlen nagykövete volt minden társadalmi és üzleti helyzetben. 

“A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség soha nem felejti el Bonn Ottó sportágunkért tett erőfeszítéseit. Idén, amikor Tokióban a világ legjobb gyorsasági, szlalom és paraversenyzőit ünnepeljük majd, arra is időt kell szánnunk, hogy köszönetet mondjuk annak az embernek, aki

fontos szerepet játszott abban, hogy sportágunk ma az lehet, ami”

– mondta José Perurena, aki hozzátette, hogy Bonn Ottó a barátja, a bizalmasa, és a tanára volt egyben, valamint megköszönte az elhunytnak, hogy most a nemzetközi szövetség elnöke lehet. 

Vékássy Bálint beszédében megemlítette, hogy Bonn Ottó a hazai olimpiai mozgalomnak évtizedeken át aktív tagja volt, miután a 60-as évektől elnökségi tagként, az 1999 utáni MOB-ban a Nemzetközi Bizottság tagjaként, majd tiszteletbeli tagként vett részt a munkában. Arról is beszélt, hogy az elhunyt sportvezetői pályafutásának elismeréseként  1995-ben megkapta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság legrangosabb díját, a NOB-érdemérmet. 

“A díjak és elismerések mellett szenvedélye a sport iránt idős korára sem kopott, és szinte minden esztendőben nemcsak a szegedi világkupára, de a Német Kajak-Kenu Szövetség vendégeként a duisburgira is elutazott. A VIP-lelátóról kis

távcsövével minden futamot követett, közben a versenyműsorba jegyzetelt.

Az idei események már mások lesznek, ki tudja, mióta, Ottó bácsi először nem lesz ott velünk. Hiányozni fogsz” – zárta beszédét a MOB főtitkára.

Schmidt Gábor búcsúbeszéde 

Kedves Búcsúzók!

“Bonn Ottó olyan ember volt, akit tisztelni, becsülni, szeretni és követni egyaránt lehetett. A tisztesség fogalma hozzá kötődik” – mondta Baráth Etele, sportágunk közgyűlésének elnöke Bonn Ottóról, akivel ő maga évtizedekig dolgozott együtt. És azt hiszem ez a gondolat szinte mindent elárul Ottó bácsiról, aki az elmúlt évtizedekben rengeteget tett azért, hogy sportágunk, a kajak-kenu olyan legyen, amilyenek ma ismerjük: egy nemzetközi szempontból is sikeres olimpiai sportág, amelyet a világ több mint 100 országában űznek magas szinten, és amelynek

két szakága népszerű szereplője a nyári olimpiák programjának.

Hatalmas megtiszteltetés a magyar kajak-kenu sportág számára, hogy az MKKSZ tiszteltbeli elnökének a temetésén a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség a legmagasabb szinten képviselteti magát. Jose Perurena elnök úr a világ minden kajak-kenu sporttal foglalkozó embere nevében mondott gyászbeszédet a mai búcsúztatáson. Köszönöm Elnök Úr!

Ez nem véletlen, hiszen Bonn Ottó valóban minden idők egyik legnagyobb hatású magyar sportdiplomatája volt. 

Azért kell erről beszélnünk és most is megemlékeznünk, mert Ottó bácsi sokkal szerényebb volt annál, hogy ezt hangoztassa. 1954-től volt tagja a nemzetközi szövetség legfelsőbb döntéseket hozó testületének. 1960-tól az ICF második, majd 1970-től 20 éven át első alelnöke volt, végül 12 éven át vezette a hivatali szervezetet főtitkárként. 

Alelnöksége alatt lett végleges a gyorsasági szakág olimpiai programja. Sokat dolgozott és tett azért, a nemzetközi szövetség versenysport bizottságát vezető Péhl Józseffel együtt, hogy a két klasszikus táv, az 500 és az 1000 méter megszilárduljon az ötkarikás kajak-kenu regatták programjában. 

Az Ő idejében érte el a nemzetközi szövetség hogy a magyar szempontból egyik legsikeresebb számot, a női négyest megrendezzék az olimpián. Az ő alelnöksége alatt váltak rendszeressé és évente megrendezetté a gyorsasági világbajnokságok, indultak el 1985-től az ifjúsági világbajnokságok, valamint sokat tett a mai világkupa-rendszer létrejöttéért is. És ez még csak a gyorsasági szakág. A szlalom Bonn Ottó főtitkársága idején mutatkozott be az olimpián, majd lett 2000-ben, Sydneyben állandó résztvevője a programnak.

Bonn Ottó öröksége nyomán a magyar kajak-kenuban olyan sportvezetők vállaltak szerepet, mint Dr. Baráth Etele, aki több mint két évtizeden át vezette sikeresen a sportágunkat, vagy az olimpiai bajnok Vaskuti István, aki pedig sok éven keresztül dolgozott a nemzetközi szövetség sprintbizottságának vezetőjeként, majd a szervezet első alelnökeként. 

Drága Ottó bácsi! Még bőven 90. születésnapod után is benne voltál a sportág mindennapjaiban. Eljöttél az Elnökségi ülésekre, sokszor beültél hozzám utána egy jó kávéra, és nem oly régen megmutattad az új Ipad-edet is, amit rutinosan kezeltél.  Mindenkinek tartogattál egy jó tanácsot, néhány fontos ötletet, és egy tanulságos történetet. Fontosnak tartottad, hogy ott legyél minden hazai rendezésű világbajnokságon, így nem hagytad ki a tavaly augusztusi szegedi vb-t sem, ahol mindenki a legnagyobb tisztelettel üdvözölt, ahogy tették ezt 2018-ban a nemzetközi küldöttek is a budapesti kongresszuson, ahol állva tapsoltak Téged, mikor Perurena elnök úr átadta neked az ICF-életműdíját. 

Óriási hálával tartozunk a sok évtizedes áldozatos munkádért, hiányozni fogsz, de emléked megőrizzük! 

Bonn Ottó 2020. február 8-án, 93 évesen hunyt el. 

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók