Mégse

Elbúcsúztunk Ottó bácsitól

A Farkasréti temetőben hétfő délután köszöntek el a magyar, és a nemzetközi kajak-kenu sportág-, valamint az olimpiai mozgalom képviselői Bonn Ottótól. Minden idők egyik legsikeresebb magyar sportdiplomatája közel öt évtizeden keresztül dolgozott a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetségnél (ICF), a szervezet tiszteletbeli főtitkára-, a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek (MKKSZ) pedig tiszteletbeli elnöke volt.

Hír

A gyászszertartáson beszédet mondott José Perurena Lopez, a ICF elnöke, Vékássy Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára, valamint Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke is. 

A nemzetközi szövetség elnöke arról beszélt, hogy Bonn Ottó szenvedélyesen szerette a kajak-kenu sportot, és miután öt nyelven beszélt így a sportág megkerülhetetlen nagykövete volt minden társadalmi és üzleti helyzetben. 

“A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség soha nem felejti el Bonn Ottó sportágunkért tett erőfeszítéseit. Idén, amikor Tokióban a világ legjobb gyorsasági, szlalom és paraversenyzőit ünnepeljük majd, arra is időt kell szánnunk, hogy köszönetet mondjuk annak az embernek, aki

fontos szerepet játszott abban, hogy sportágunk ma az lehet, ami”

– mondta José Perurena, aki hozzátette, hogy Bonn Ottó a barátja, a bizalmasa, és a tanára volt egyben, valamint megköszönte az elhunytnak, hogy most a nemzetközi szövetség elnöke lehet. 

Vékássy Bálint beszédében megemlítette, hogy Bonn Ottó a hazai olimpiai mozgalomnak évtizedeken át aktív tagja volt, miután a 60-as évektől elnökségi tagként, az 1999 utáni MOB-ban a Nemzetközi Bizottság tagjaként, majd tiszteletbeli tagként vett részt a munkában. Arról is beszélt, hogy az elhunyt sportvezetői pályafutásának elismeréseként  1995-ben megkapta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság legrangosabb díját, a NOB-érdemérmet. 

“A díjak és elismerések mellett szenvedélye a sport iránt idős korára sem kopott, és szinte minden esztendőben nemcsak a szegedi világkupára, de a Német Kajak-Kenu Szövetség vendégeként a duisburgira is elutazott. A VIP-lelátóról kis

távcsövével minden futamot követett, közben a versenyműsorba jegyzetelt.

Az idei események már mások lesznek, ki tudja, mióta, Ottó bácsi először nem lesz ott velünk. Hiányozni fogsz” – zárta beszédét a MOB főtitkára.

Schmidt Gábor búcsúbeszéde 

Kedves Búcsúzók!

“Bonn Ottó olyan ember volt, akit tisztelni, becsülni, szeretni és követni egyaránt lehetett. A tisztesség fogalma hozzá kötődik” – mondta Baráth Etele, sportágunk közgyűlésének elnöke Bonn Ottóról, akivel ő maga évtizedekig dolgozott együtt. És azt hiszem ez a gondolat szinte mindent elárul Ottó bácsiról, aki az elmúlt évtizedekben rengeteget tett azért, hogy sportágunk, a kajak-kenu olyan legyen, amilyenek ma ismerjük: egy nemzetközi szempontból is sikeres olimpiai sportág, amelyet a világ több mint 100 országában űznek magas szinten, és amelynek

két szakága népszerű szereplője a nyári olimpiák programjának.

Hatalmas megtiszteltetés a magyar kajak-kenu sportág számára, hogy az MKKSZ tiszteltbeli elnökének a temetésén a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség a legmagasabb szinten képviselteti magát. Jose Perurena elnök úr a világ minden kajak-kenu sporttal foglalkozó embere nevében mondott gyászbeszédet a mai búcsúztatáson. Köszönöm Elnök Úr!

Ez nem véletlen, hiszen Bonn Ottó valóban minden idők egyik legnagyobb hatású magyar sportdiplomatája volt. 

Azért kell erről beszélnünk és most is megemlékeznünk, mert Ottó bácsi sokkal szerényebb volt annál, hogy ezt hangoztassa. 1954-től volt tagja a nemzetközi szövetség legfelsőbb döntéseket hozó testületének. 1960-tól az ICF második, majd 1970-től 20 éven át első alelnöke volt, végül 12 éven át vezette a hivatali szervezetet főtitkárként. 

Alelnöksége alatt lett végleges a gyorsasági szakág olimpiai programja. Sokat dolgozott és tett azért, a nemzetközi szövetség versenysport bizottságát vezető Péhl Józseffel együtt, hogy a két klasszikus táv, az 500 és az 1000 méter megszilárduljon az ötkarikás kajak-kenu regatták programjában. 

Az Ő idejében érte el a nemzetközi szövetség hogy a magyar szempontból egyik legsikeresebb számot, a női négyest megrendezzék az olimpián. Az ő alelnöksége alatt váltak rendszeressé és évente megrendezetté a gyorsasági világbajnokságok, indultak el 1985-től az ifjúsági világbajnokságok, valamint sokat tett a mai világkupa-rendszer létrejöttéért is. És ez még csak a gyorsasági szakág. A szlalom Bonn Ottó főtitkársága idején mutatkozott be az olimpián, majd lett 2000-ben, Sydneyben állandó résztvevője a programnak.

Bonn Ottó öröksége nyomán a magyar kajak-kenuban olyan sportvezetők vállaltak szerepet, mint Dr. Baráth Etele, aki több mint két évtizeden át vezette sikeresen a sportágunkat, vagy az olimpiai bajnok Vaskuti István, aki pedig sok éven keresztül dolgozott a nemzetközi szövetség sprintbizottságának vezetőjeként, majd a szervezet első alelnökeként. 

Drága Ottó bácsi! Még bőven 90. születésnapod után is benne voltál a sportág mindennapjaiban. Eljöttél az Elnökségi ülésekre, sokszor beültél hozzám utána egy jó kávéra, és nem oly régen megmutattad az új Ipad-edet is, amit rutinosan kezeltél.  Mindenkinek tartogattál egy jó tanácsot, néhány fontos ötletet, és egy tanulságos történetet. Fontosnak tartottad, hogy ott legyél minden hazai rendezésű világbajnokságon, így nem hagytad ki a tavaly augusztusi szegedi vb-t sem, ahol mindenki a legnagyobb tisztelettel üdvözölt, ahogy tették ezt 2018-ban a nemzetközi küldöttek is a budapesti kongresszuson, ahol állva tapsoltak Téged, mikor Perurena elnök úr átadta neked az ICF-életműdíját. 

Óriási hálával tartozunk a sok évtizedes áldozatos munkádért, hiányozni fogsz, de emléked megőrizzük! 

Bonn Ottó 2020. február 8-án, 93 évesen hunyt el. 

Szekszárd szintet lépne

Éppen tíz éve, hogy a maratoni világ-, és Európa-bajnok Jámbor Attila feleségével, a szintén korábbi kajakos Inger Nikolettával létrehozta a Szekszárdi Kajak-Kenu Sportegyesületet. A klub azóta szép sikereket ért el, számos korosztályos maratoni világversenyen szereztek dobogós helyezést, a céljuk most az, hogy a következő években a gyorsasági szakágban, olimpiai számokban is előrébb lépjenek.

Hír

“Most fut ki az első csoportunk, akikkel tíz éve elkezdtünk a munkát – mondja a sportegyesület elnöke, Jámbor Attila. – Büszkén mondhatom, hogy közülük hárman-négyen jelenleg is komolyan kajakoznak az U23-as korosztályban, a legsikeresebb Nagy Viki, aki ifiben nyert maraton Eb-t, és világbajnoki aranyat is, tavaly pedig U23-as női K-1-ben negyedik lett a vb-n. Az első csapat után egyébként volt néhány év hézagunk, nem tudtunk akkor a legkisebbekre koncentrálni, hiszen új volt az egyesület is, így nálunk most az ifik kicsit hiányoznak a rendszerből, de nagyon erős kölyök és serdülő korosztályunk van.”

A tolnai megyeszékhelyen komoly hagyománya elsősorban a labdajátékoknak van, Szekszárdról korábban Tolnára kellett átjárnia azoknak, akik kajakozni akartak. Tíz év alatt azonban rengeteg elismerést zsebelt be a kis családi egyesület, amelyet már számon tartanak a városban.

“Idén biztos kiváltunk legalább 70 versenyengedélyt, a szabadidősökkel, és a legkisebbekkel együtt körülbelül 100 fős a létszám. Hogy itt tarthassunk, ahhoz kellett ez a tíz év, most már a kiemelt sportok közé tartozunk Szekszárdon. Akkor léphetünk szintet, ha megépül az új csónakházunk a Sión, a mostani telepünktől párszáz méterre. A pénz megvan hozzá, jelenleg a tervezés zajlik. Ha elkészül, akkor már nemcsak nyáron fogunk tudni a csónakháznál edzeni, így nem kell majd a városi termeket használni a téli alapozás alatt. Ráadásul az új központból vízitúrákat is szervezhetünk, ami plusz bevételi forrás lesz az egyesület számára. Arról nem beszélve, hogy a szabadidősport az eddiginél is több fiatal kedvét hozhatja meg a kajakozáshoz, kenuzáshoz, tehát számíthatunk létszámemelkedésre” – tette hozzá Jámbor Attila.

Az egykori világbajnok kajakos nemcsak a klub elnöke, hanem a vezetőedzője is. Tanítványai eddig inkább a maratoni számokban szerepeltek jól, de Jámbor Attila trénerként a gyorsasági szakágban is szeretne befutni.

“Egyértelműen cél, hogy a gyorsasági szakágban, olimpiai számokban is előrébb lépjünk. Van egy olyan mondás, hogy a kajakosoknál a legjobb továbbképzés a parton van, igyekszem is jó viszonyt ápolni nálam rutinosabb edzőkkel. Ők mindig bíztatnak, hogy nem csináljuk rosszul, jól állunk, a klubunk rendben van, és hogy legyek türelmes, jön majd a jó eredmény az olimpiai számokban is. Saját edzői gárdával, saját versenyzőket akarunk nevelni, és olyan hátteret biztosítani, hogy a legjobbakat is meg lehessen tartani itt Szekszárdon.”

Helycserék után is papírforma

Csak egy embert cserélt le a négyesben Hüvös Viktor edző, ennek ellenére a hajóban senki nem ott ül, ahol tavaly. A Kuli István, Nádas Bence, Molnár Péter, Tótka Sándor összeállítású egység az új felállásban is gyors volt, és mindkét futamot megnyerte a szolnoki edzésversenyen, K-4 500 méteren. Balla Virág, és Devecseriné Takács Kincső pedig simán győzött NC-2 500 méteren, kétszer is.

Hír

Férfi kajak négyesben tavaly kvótát szerzett Magyarország, miután a Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs, Kuli István-egység ötödik lett a szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. Hüvös Viktor csapatához azóta visszatért Molnár Péter, aki idén tavasszal Birkás Balázst váltotta, de a hajóban nem ez volt az egyetlen változás.

Kuli István leghátulról legelőre ült, Nádas Bence került a második lyukba, Molnár Péter evez harmadiknak, Tótka Sándor pedig a második helyről az utolsóba ült át. A húzás bejött, az egység ma mindkét futamot megnyerte 500 méteren. 

“Kívülről úgy tűnhet, hogy össze-vissza variáljuk a beülési sorrendet, de ez nem így van, a változtatásokat biomecianikai mérések, és más fontos szakmai szempontok befolyásolják” – mondta a hajó legrutinosabb tagja, Molnár Péter, aki tavalyi műtétje után tért vissza a négyesbe.

“Jó érzés, hogy hosszú kihagyás után újra versenyszituációba kerülhettem, sok energiámat elvitte, hogy mentálisan összerakjam magam, amiben rengeteget segítettek a társaim is. Két győzelemmel térhettem vissza, ami fantasztikus érzés, annak ellenére, hogy

az első pályánk végére én kiszálltam a buliból,

mert az utolsó 100-150 méter érzése egy év szünet után még idegen volt nekem. A második futamban már tudtam, hogy mire számíthatok” – tette hozzá Molnár Péter. 

Az első 500 méteren kiválóan rajtolt a főleg sprinterekből álló Birkás Balázs, Balaska Márk, Dombvári Bence, Csizmadia Kolos összeállítású négyes, Kuliék csak 100 méter után érték őket utol, a táv második felében viszont alaposan elhúztak a kihívóktól, és simán nyertek 1,21.73-as idővel. Az U23-as világbajnokságon tavaly bronzérmet szerző Béke Kornél, Németh Viktor, Varga Ádám, Koleszár Mátyás összeállítású négyes harmadik lett. 

A második futamban egy ideig úgy nézett ki, hogy meglepetés születhet, vezettek Balaskáék (Márk egyébként helyet is cserélt Birkás Balázzsal), a rutinosabb négyes csak az utolsó 100 méteren került az élre, és győzött 1,25.16-os idővel. 

Női kenu párosban 500 méteren Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső a várakozásoknak megfelelően simán nyert (1,58.97 és 2,05.61-os idővel). A tavalyi vb-n ezüstérmes egység mindkét futamban több hajóval verte a Bragato Giada, Kisbán Zsófia-duót.

“Idén még nem láttam komplett bójasort,

izgalmas volt újra versenyezni, de az izmaim kicsit elfáradtak a negyedik pálya végére – mondta Balla Virág, aki kedden C-1 200 méteren is rajthoz állt. – Párosban próbáltunk megszökni minél hamarabb a másik egységtől, és a végén indítani még egyet, sikerült jó időket eveznünk.”

Délelőtt a komplett magyar felnőtt női kenus mezőny is versenyzett C-1 200 méteren. Az első futamban Balla Virág nyert saját párja, Devecseriné Takács Kincső előtt, a második futamban pedig helyet cseréltek a győri kenusok. 

A felnőtt válogatott edzésverseny-sorozata jövő héten a férfi kenusok számaival folytatódik C-1 1000 méteren, Szolnokon.