Mégse

#EDDZOTTHON a bajnokokkal

Otthon elvégezhető sportágspecifikus gyakorlatokat mutatnak be utánpótláskorú versenyzők számára azok a videók, amelyeket olimpiai-, és világbajnokok részvételével forgatott a Kajak-Kenu TV stábja. A feladatsorokat a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) szakmai csapata állította össze, a felvételeken online edzést tart többek között a háromszoros olimpiai bajnok Szabó Gabriella és Kammerer Zoltán, a vb-győztes Mike Róbert, a fiatalabb korosztályból pedig Balla Virág és Nádas Bence is.

Hír

A járványügyi veszélyhelyzet miatt egy hónapja tartanak zárva a vízitelepek az egész országban, az elmúlt hetekben evezni leginkább csak azok a felnőtt válogatott versenyzők tudtak, akik edzőtáborokba zárkóztak még március közepén. Az egyesületek utánpótlásedzői gyártják az edzésterveket, amelyek otthon elvégezhető feladatokat tartalmaznak, az ő munkájukat igyekszik megkönnyíteni az a videó-sorozat, amelynek első részét az MKKSZ rövidesen bemutatja a saját internetes felületein. 

“Több hasonló kezdeményezés indult az elmúlt hetekben a sportágon belül, amelyek jól kiegészíthetik egymást – mondja Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke. – A héten nagy sikerrel rajtolt az a kajak-kenus kihívás a Facebookon, amelynek lényege, hogy a gyerekeknek vicces feladatokat kell végrehajtaniuk négy héten keresztül, majd a saját gyakorlataikról készült videót feltölteni a közösségi oldalra.

Az #eddzotthon epizódok is készülnek,

ezek a teljes edzéseket bemutató 30-40 perces filmek az MKKSZ YouTube-csatornáján lesznek láthatóak. A mindenféle segédeszköz nélkül elvégezhető feladatokat kiváló felnőtt versenyzőink mutatják be. Valamint a következő hetekben elindítunk egy olyan sorozatot is, amiben gyógytorna-gyakorlatokat dolgozunk fel.”

Az #eddzotthon gyakorlatokat Boros Gergely szakmai igazgatóval konzultálva Foltán László, az MKKSZ szabadidősport szakágvezetője, világbajnoki ezüstérmes kenus állította össze, aki korábban évekig dolgozott személyi edzőként. 

“Arra törekedtünk, hogy a feladatok elvégzése ne legyen túl megterhelő a 10-14 éveseknek, ugyanakkor a videó segítsen megtartani az edzettségüket, és valamennyire sportág specifikus gyakorlatokból álljon – mondta Foltán László. – Számtalan hasonló anyagot találni az interneten, viszont eddig

még nem készült olyan komplett online edzés,

ami kifejezetten kajak-kenusoknak szól. Remélem, hogy a célközönség, vagyis a gyerek versenyzőink, jól fogadják majd. ”

Az első #eddzotthon epizódban mind a négy gyorsasági szakág képviselteti magát, a feladatokat Medveczky Erika, Lakatos Zsanett, Nádas Bence, és Fekete Ádám mutatja be, de a többi videóban feltűnik majd Szabó Gabriella, Balla Virág, Kammerer Zoltán és Mike Róbert is. 

“Tudom, hogy most fáj a szíve a gyerekeknek, hogy nem szállhatnak vízre ebben a gyönyörű időben, de ha szorgalmasan csinálják a szárazföldi gyakorlatokat, az előnyükre válhat a vízen, amikor kiszabadulnak a négy fal közül. Hosszútávon még jól is jöhet, hogy ezekkel az otthon elvégezhető saját testsúlyos feladatokkal

lehetőségük van a mélyizomzat-fejlesztésre”

– mondta az UTE háromszoros olimpiai bajnok versenyzője, Szabó Gabriella.

Megműtötték Gál Pétert

A szolnoki kajakost négy héttel ezelőtt ütötte el egy figyelmetlen autós a zebrán, a bal vállán megsérült izületi tokokat műtéttel kellett helyrehozni. A beavatkozást kedden végezték a Sportkórházban, a válogatott kajakos már otthon van, legkorábban szeptemberben szállhat vissza a hajóba.

Hír

“Készült egy MR-vizsgálat, ami megállapította, hogy a jobb vállam nem szenvedett komoly sérülést, a balt viszont meg kellett műteni – mondta Gál Péter. – A Sportkórházban a járvány után

én voltam az első beteg a műtőben,

három holland csavart kaptam a vállamba, ezek fixálják a megsérült ízületi tokokat. Az orvosom, Dr. Pavlik Attila, és keretorvosunk Dr. Toman József szerint jól sikerült a beavatkozás, vannak még fájdalmaim, remélem azok hamar elmúlnak.”

A baleset május 9-én történt, a versenyzőt futóedzés közben, egy kétsávos út zebráján ütötték el. Nem emlékszik pontosan a baleset körülményeire, de szerencsésnek tartja magát.

“A külső sávban érkező autós elengedett, a belső sávban közlekedő hölgy azonban nem vett észre, és elütött. Nem tudom pontosan, hogy mekkora tempóval jött, talán nem hajtott túl gyorsan, de így is komoly ütést kaptam. A vétkes sofőr azóta többször érdeklődött az állapotom felől, nem haragszom rá, mindenki követhet el hibákat. Összességében

járhattam volna sokkal rosszabbul is.”

A szolnoki versenyző a jobb vállát már óvatosan elkezdhette mozgatni, a balt viszont még négy hétig rögzítőkötés védi, utána indulhat a rehabilitációja. Ha minden jól halad, akkor Gál Péter szeptemberben újra vízre szállhat, így nem kellett feladnia tokiói álmait. 

“Kiváló állapotban voltam, amikor a baleset történt, pont előtte mentünk először pályát, és erősebbnek éreztem magam, mint tavaly tavasszal. Így most pontosan tudom, hogy milyen munkát kell majd végeznem szeptembertől, hogy jövőre jó formában térhessek vissza. Mindent megteszek azért, hogy ott lehessek az olimpián” – tette hozzá a válogatott versenyző.

Szekszárd szintet lépne

Éppen tíz éve, hogy a maratoni világ-, és Európa-bajnok Jámbor Attila feleségével, a szintén korábbi kajakos Inger Nikolettával létrehozta a Szekszárdi Kajak-Kenu Sportegyesületet. A klub azóta szép sikereket ért el, számos korosztályos maratoni világversenyen szereztek dobogós helyezést, a céljuk most az, hogy a következő években a gyorsasági szakágban, olimpiai számokban is előrébb lépjenek.

Hír

“Most fut ki az első csoportunk, akikkel tíz éve elkezdtünk a munkát – mondja a sportegyesület elnöke, Jámbor Attila. – Büszkén mondhatom, hogy közülük hárman-négyen jelenleg is komolyan kajakoznak az U23-as korosztályban, a legsikeresebb Nagy Viki, aki ifiben nyert maraton Eb-t, és világbajnoki aranyat is, tavaly pedig U23-as női K-1-ben negyedik lett a vb-n. Az első csapat után egyébként volt néhány év hézagunk, nem tudtunk akkor a legkisebbekre koncentrálni, hiszen új volt az egyesület is, így nálunk most az ifik kicsit hiányoznak a rendszerből, de nagyon erős kölyök és serdülő korosztályunk van.”

A tolnai megyeszékhelyen komoly hagyománya elsősorban a labdajátékoknak van, Szekszárdról korábban Tolnára kellett átjárnia azoknak, akik kajakozni akartak. Tíz év alatt azonban rengeteg elismerést zsebelt be a kis családi egyesület, amelyet már számon tartanak a városban.

“Idén biztos kiváltunk legalább 70 versenyengedélyt, a szabadidősökkel, és a legkisebbekkel együtt körülbelül 100 fős a létszám. Hogy itt tarthassunk, ahhoz kellett ez a tíz év, most már a kiemelt sportok közé tartozunk Szekszárdon. Akkor léphetünk szintet, ha megépül az új csónakházunk a Sión, a mostani telepünktől párszáz méterre. A pénz megvan hozzá, jelenleg a tervezés zajlik. Ha elkészül, akkor már nemcsak nyáron fogunk tudni a csónakháznál edzeni, így nem kell majd a városi termeket használni a téli alapozás alatt. Ráadásul az új központból vízitúrákat is szervezhetünk, ami plusz bevételi forrás lesz az egyesület számára. Arról nem beszélve, hogy a szabadidősport az eddiginél is több fiatal kedvét hozhatja meg a kajakozáshoz, kenuzáshoz, tehát számíthatunk létszámemelkedésre” – tette hozzá Jámbor Attila.

Az egykori világbajnok kajakos nemcsak a klub elnöke, hanem a vezetőedzője is. Tanítványai eddig inkább a maratoni számokban szerepeltek jól, de Jámbor Attila trénerként a gyorsasági szakágban is szeretne befutni.

“Egyértelműen cél, hogy a gyorsasági szakágban, olimpiai számokban is előrébb lépjünk. Van egy olyan mondás, hogy a kajakosoknál a legjobb továbbképzés a parton van, igyekszem is jó viszonyt ápolni nálam rutinosabb edzőkkel. Ők mindig bíztatnak, hogy nem csináljuk rosszul, jól állunk, a klubunk rendben van, és hogy legyek türelmes, jön majd a jó eredmény az olimpiai számokban is. Saját edzői gárdával, saját versenyzőket akarunk nevelni, és olyan hátteret biztosítani, hogy a legjobbakat is meg lehessen tartani itt Szekszárdon.”