Mégse

Dombvári párosban is utcahosszal nyert

Bár kissé foghíjas mezőnyben, de egész hétvégén nagyon magabiztosan versenyzett Dombvári Bence. A K-1 1000 méteren három éve világbajnoki bronzérmet szerző versenyző a szombati egyes után a párost is simán nyerte 1000 méteren. Rajta kívül kiválóan szerepeltek a vasárnap vízre szálló olimpiai bajnokok is, Douchev-Janics Natasa K-1 200 méteren, Vajda Attila pedig C-1 1000 méteren győzött esélyeshez méltóan a szolnoki tájékoztatón.

Hír

Több mint hat tizeddel verte meg a K-1 200 méteren győztes Douchev-Janics Natasa a második helyen befutó Csipes Tamarát. Azt a Csipes Tamarát, aki a tegnapi 500 egyes győzelem után ezen a távon is megmutatta, hogy jó formában kezdi a szezont.

„Nem szoktam kétszáz méteren szerepelni, de most gyakorlásképpen mentem egyet – mondta Csipes Tamara. – A gyorsaságommal sosem volt gond, inkább az elindulás az, ami nehézséget jelent számomra, azt kell visszahozni, mert az még nem az igazi.”

A győztes pedig régi önmagát keresi évek óta. És a mostani formáját elnézve ez a legjobbkor, az olimpiai szezonban lehet meg neki újra.

“Örülök, hogy nyertem, a végén már éreztem, hogy az élen vagyok és így ki is tudtam engedni – nyilatkozta a háromszoros olimpiai bajnok, Douchev-Janics Natasa. – Félpályánál jött a billegés, de nem a hajóban, hanem bennem. Ezt edzéseken is többször megéltem, de most valahogy sikerült áttörnöm és rájöttem, hogy nem a kezemben, hanem a fejemben voltak gondok.”

A harmadik helyet Douchev-Janics Natasa tavalyi párja, Homonnai Luca szerezte meg. A fiatal versenyző nagyon bekötött a végére, ebben az is közrejátszhatott, hogy a hideg, esős, szeles időben egy szál atlétatrikóban állt rajthoz.

A délutáni programban vízre szálló másik olimpiai bajnok, Vajda Attila is könnyedén nyert C-1 1000 méteren. A szegedi kiválóság az első tájékoztatón nem hagyott kétséget afelől, hogy idén is neki áll a zászló a számban, amelyben több mint 10 éve egyeduralkodó itthon. Mögötte Kiss Tamás és Vasbányai Henrik futott be dobogós helyen.

„Nagyon hideg van, ez egyáltalán nem tett jót az izmoknak – nyilatkozta Vajda Attila. – Mentálisan viszont jót tett az, hogy nyertem, így összességében megérte eljönni. Örülök annak, hogy Kiss Tamás ennyire jó állapotban van és Vasbányai Henriket is jó volt látni egyesben versenyezni.”

„Nem vagyok elégedett, a rajt után azt hittem, hogy visszalövik a futamot és megálltam, így kaptam egy hajót a többiektől. Annak viszont örülök, hogy a táv többi részét a nagy szél ellenére egész jól meg tudtam oldani, de azért a válogatóig lesz mit csiszolnom.” – mondta Ludasi Róbert tanítványa, az olimpiai bronzérmes Kiss Tamás.

Az eltiltása letelte óta Dombvári Bencét nem lehet megállítani. A BHSE versenyzője tavaly kiválóan szerepelt a magyar bajnokságon és az idei tájékoztatón is magabiztosan versenyzett, szombaton az egyest nyerte meg, a parton álldogálók szerint szinte „orrlégzéssel”, vasárnap pedig még ennél is simábban győzött Hufnágel Tiborral K-2 1000 méteren. Pedig Hufnágel betegséggel küzd, éppen túl van egy tüdőgyulladáson, szombaton még a döntőbe sem tudta beverekedni magát egyesben.

„40 fokos lázam volt és egy teljes hetet kihagytam, szombaton mégis azt éreztem, hogy készen állok a versenyzésre és egy jó egyes teljesítményre, de ez nem jött össze. A páros viszont olyan amilyen, csak beülünk és megy. Bence kiváló formában van, ez látszott rajta egyesben is és én is fogok még javulni a válogatóig.” – mondta Hufnágel Tibor.

A győztes egység mögött majdnem majdnem öt másodperces lemaradásban futott be a második helyen a Somorácz Tamás, Gacsal Ákos duó, a bronzérmet pedig Gere Bálint és Mészáros Márton szerezte meg.

Női K-2 500 méteren a sztárversenyzők távollétében az UTE egysége, Szilvásy Nóra és Katrinecz Rita nyert a tájékoztatón. Férfi K-1 200 méteren, a szintén foghíjas mezőnyben pedig Horváth Bence győzött, aki az idei szezonját Dudás Miklós párjaként képzelte el.

„Kár, hogy Molnár Péterrel és Tótka Sándorral most nem mérhettem össze magam – mondta a győri sprinter. – Nagyon sajnálom, hogy nincsen Dudás Miki, mert jól ment vele a páros. Most visszaülök Szomolányi Máté mellé, akivel évekig mentem együtt, de egyelőre elsősorban az egyesre koncentrálok.”

Hajdu Jonatán számára tavaly óta egyértelmű, hogy a C-1 200 méter az a szám, amire a felnőtt mezőnyben koncentrálnia kell. A fiatal dunaújvárosi Milánóban kvótát tudott szerezni és idén is jól kezdte a szezont, könnyedén nyert Foltán László és a szintén dunaújvárosi Kiss Balázs előtt. A válogatón már nehezebb dolga lesz a győriekkel kiegészülő mezőnyben.

Jelentős gazdasági növekedés az MKKSZ-ben

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség gazdasági hátterébe engedett kisebb betekintést Kárai Péter. Az MKKSZ gazdasági és vagyongazdálkodási alelnöke az InfoRádió Víztükör című adásában beszélt arról, hogy a jelentős állami támogatásnak is köszönhetően miként növekedett a szövetség gazdálkodási tevékenysége.

Hír

Kárai Péter társadalmi pozícióban jellemzően a költségvetés arányait, a nagyobb kiadásokat felügyeli a Magyar Kajak-Kenu Szövetségben, ő terjeszti elő a költségvetést, ő számol be róla a közgyűlésnek.

„Egyfajta felügyeleti külső szem vagyok, egy véleményformáló, tanácsadó szerepet töltök be ebben a gazdasági tevékenységben, amelyet alapvetően a szövetség gazdasági apparátusa és operatívan a gazdasági igazgató végez, a napi döntésekben pedig Schmidt Gábor elnök is benne van” – mondta Kárai Péter, aki egy nagyobb középvállalatéhoz hasonlította a Magyar Kajak-Kenu Szövetség jelentős mértékben megnövekedett költségvetését.

„2010-ben 500 millió forint volt a költségvetés,

ez közel 18 szorosára nőtt,

hiszen a 2018-as évi költségvetés kiadási főösszege meghaladta a 8,7 milliárd forintot, beleértve a közvetett támogatásokat is. Nem szabad elfelejteni, hogy a szövetség alaptevékenysége a versenysport, ezért az eredményesség, az olimpiai eredményesség mindig a középpontban kell, hogy legyen.

A versenysport teljes költségvetésünk nagyságrendileg 3 milliárd forint.

Az utóbbi évek eredményessége bizonyítja, hogy itt is rendben vagyunk.”

Kárai hozzátette, hogy a versenysport mellett számos más területen komoly fejlődés látszik a magyar kajak-kenu sportban. „Az infrastrukturális beruházások, a szabadidős programok, a létesítményfejlesztések és önálló projektként a sportágspecifikus mérési és teljesítménydiagnosztikai központ is azt mutatja, hogy jelentősen megnövekedett a gazdálkodási tevékenységünk.”

Kárai Péter, aki tagja az Európai Kajak-Kenu Szövetség elnökségének is, elmondta, hogy kiemelt támogatást nyújtanak a tagszervezeteknek is. „Az állami forrásoknak köszönhetően 2018-ban 116 tagszervezetünk kapott valamiféle támogatást, összesen 939 millió forint értékben. Ebben nyilván benne vannak a sportolói és edzői fizetések, de ide tartozik a kisbusztender is, amelynek keretében eszközöket juttatunk el a tagszervezeteknek. Az edzői támogatások is nőttek, 2018-ban 176 edzőnk kapott valamiféle támogatást, ez a teljes csomag 457 millió forint volt.

Egy edző akár három-négy évtizedig is szolgálhatja a sportágunkat, ezért ők kiemelten fontosak számunkra.”

Beszélt a doppingolással szembeni zéró toleranciáról is, arról, hogy 2017-ben komoly doppingellenes programot indított a magyar szövetség, amely évente saját forrásból 25 millió forintot szán a különböző ellenőrzésekre, ez azt jelenti, hogy ebben az olimpiai ciklusban 100 milliót költ a doppingellenes harcra – ez teljesen egyedülálló a magyar sportági szakszövetségek között. Kárai hozzátette, hogy a legális teljesítményfokozás szempontjából is rendkívül fontos volt a kormányzati támogatással létrehozott teljesítménydiagnosztikai központ, amelynek köszönhetően már más sportágakkal is elkezdődött az együttműködés: például a vívókkal, a triatlonosokkal vagy az atlétákkal.

 

A kajak-kenu olimpiai helyzetéről is szó esett, Kárai kiemelte, hogy a sportág jelenlegi olimpiai helyzete viszonylag stabil. A kajak-kenu magas, 330-as kvótaszámmal bír a 10.500 fős sportolói mezőnyben, ráadásul a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség számára kulcskérdés, hogy az ötkarikás programban maradjon a sportág, hiszen az ICF bevételének 93 százaléka a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól származik.

A teljes beszélgetés ide kattintva meghallgatható.

Ellepték Dél-Afrikát a magyar kajak-kenusok

A magyar kajak-kenu válogatottnál szóba jöhető versenyzők túlnyomó többsége több hétre Dél-Afrikába vonult melegvízi edzőtáborba, ahol kifogástalan körülmények között készülhetnek fel a szegedi, olimpiai kvalifikációs világbajnokság miatt rendkívül fontos idényre.

Hír

Hüvös Viktor csoportja érkezett ki legkorábban Pretoriába: Tótka Sándor, Nádas Bence, Birkás Balázs, Kuli István, Dudás Miklós és Szendy Márk február 24-től március 25-ig edzőtáborozik ott. A többiek március harmadikán utaztak ki Dél-Afrikába, 25-ig van kint Medveczky Erika, Csipes Tamara, Hagymási Réka, Pupp Noémi, Nagy Flóra, Gamsjager Lisa-Maria, Lakatos Zsanett és Mike Róbert, 29-én utazik haza Ceiner Benjámin, Noé Bálint, Hufnágel Tibor, Balaska Márk, Dombvári Bence, Ilyés Róbert, Koleszár Mátyás, Németh Viktor, Szabó Ágnes, Racskó Fruzsina, Gazsó Dorka, Bakó Olga, Biben Karina, Kőhalmi Emese, Szendy Lilla és Sólyom Dóra.

Április 5-ig lesz az edzőtáborban Fekete Ádám, Korisánszky Dávid, Mike Róbert, Bodonyi András, Kiss Tamás és Dóri Bence, valamint április 14-ig készül kint Kárász Anna, Takács Tamara és Kopasz Bálint.

Lapozható galéria:

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 

Hello Afrika 😎😍 jó végre vízen…. ❤️ • #southafrica #sixweeks #trainingcamp #lovethisplace #truebeauty #nature #goodforsoul #iloveit

Anna Karasz (@anna__karasz) által megosztott bejegyzés,

Általában mindenkinek napi két vízi edzése van, gyakran kiegészítve egy kondival. Tótka Sándort kértük arra, hogy számoljon be az eddigi tapasztalatokról. A világ- és Európa-bajnok kajakos már harmadik alkalommal edzőtáborozik a helyszínen.

„Fantasztikus időnk van, végig 30 fok körül mozog a hőmérséklet.

Párszor esett az eső, de egyetlen edzésünk sem maradt el. Néha fúj a szél, de nem baj, ha nincs mindig tükörvíz, mert legalább ilyen körülmények között is készülünk” – mondta Tótka Sándor, aki szerint a szállásuk tökéletes, és az elmúlt évhez képest az ételek mennyisége és minősége is jelentősen javult.

„Az első héten, amikor csak a mi csapatunk volt itt, akkor egészen szuperek voltak az ételek. Felismerték ugyanis a helyiek, hogy korábban nem tudtak megfelelő mennyiségű és minőségű ételt készíteni, ezért az idén elkezdték máshonnan rendelni. Mióta kijött a többi magyar versenyző is, azóta kicsit egyhangúbb lett a választék, szószokkal próbáljuk feldobni, de még így is sokkal jobb, mint tavaly volt.”

A sok edzés mellett a kikapcsolódásra is jut idő a versenyzőknek. „Mi tavaly például oroszlánokkal sétáltunk, és meg is simogathattuk őket, az életem egyik legnagyobb élménye volt. Most főleg PlayStationözöm, sorozatot nézek és olvasok a szabadidőmben, ezek azért is töltenek fel, mert otthon az olvasáson kívül másra nincs időm. De elmentünk a hétvégén a csapattal moziba is, megnéztük a Marvel kapitányt. Érdekes itt a mozi, mert kapsz egy natúr popcornt, és te ízesítheted meg, sóval, vajjal vagy édesen is eheted. Otthon gyakran vadászni kell az olyan helyeket, ahol nem szinkronosan adják a filmeket, itt pedig végre eredeti nyelven nézhettük. Kellenek az ilyen kikapcsolódások az edzések között.”