Mégse

Dombvári párosban is utcahosszal nyert

Bár kissé foghíjas mezőnyben, de egész hétvégén nagyon magabiztosan versenyzett Dombvári Bence. A K-1 1000 méteren három éve világbajnoki bronzérmet szerző versenyző a szombati egyes után a párost is simán nyerte 1000 méteren. Rajta kívül kiválóan szerepeltek a vasárnap vízre szálló olimpiai bajnokok is, Douchev-Janics Natasa K-1 200 méteren, Vajda Attila pedig C-1 1000 méteren győzött esélyeshez méltóan a szolnoki tájékoztatón.

Hír

Több mint hat tizeddel verte meg a K-1 200 méteren győztes Douchev-Janics Natasa a második helyen befutó Csipes Tamarát. Azt a Csipes Tamarát, aki a tegnapi 500 egyes győzelem után ezen a távon is megmutatta, hogy jó formában kezdi a szezont.

„Nem szoktam kétszáz méteren szerepelni, de most gyakorlásképpen mentem egyet – mondta Csipes Tamara. – A gyorsaságommal sosem volt gond, inkább az elindulás az, ami nehézséget jelent számomra, azt kell visszahozni, mert az még nem az igazi.”

A győztes pedig régi önmagát keresi évek óta. És a mostani formáját elnézve ez a legjobbkor, az olimpiai szezonban lehet meg neki újra.

“Örülök, hogy nyertem, a végén már éreztem, hogy az élen vagyok és így ki is tudtam engedni – nyilatkozta a háromszoros olimpiai bajnok, Douchev-Janics Natasa. – Félpályánál jött a billegés, de nem a hajóban, hanem bennem. Ezt edzéseken is többször megéltem, de most valahogy sikerült áttörnöm és rájöttem, hogy nem a kezemben, hanem a fejemben voltak gondok.”

A harmadik helyet Douchev-Janics Natasa tavalyi párja, Homonnai Luca szerezte meg. A fiatal versenyző nagyon bekötött a végére, ebben az is közrejátszhatott, hogy a hideg, esős, szeles időben egy szál atlétatrikóban állt rajthoz.

A délutáni programban vízre szálló másik olimpiai bajnok, Vajda Attila is könnyedén nyert C-1 1000 méteren. A szegedi kiválóság az első tájékoztatón nem hagyott kétséget afelől, hogy idén is neki áll a zászló a számban, amelyben több mint 10 éve egyeduralkodó itthon. Mögötte Kiss Tamás és Vasbányai Henrik futott be dobogós helyen.

„Nagyon hideg van, ez egyáltalán nem tett jót az izmoknak – nyilatkozta Vajda Attila. – Mentálisan viszont jót tett az, hogy nyertem, így összességében megérte eljönni. Örülök annak, hogy Kiss Tamás ennyire jó állapotban van és Vasbányai Henriket is jó volt látni egyesben versenyezni.”

„Nem vagyok elégedett, a rajt után azt hittem, hogy visszalövik a futamot és megálltam, így kaptam egy hajót a többiektől. Annak viszont örülök, hogy a táv többi részét a nagy szél ellenére egész jól meg tudtam oldani, de azért a válogatóig lesz mit csiszolnom.” – mondta Ludasi Róbert tanítványa, az olimpiai bronzérmes Kiss Tamás.

Az eltiltása letelte óta Dombvári Bencét nem lehet megállítani. A BHSE versenyzője tavaly kiválóan szerepelt a magyar bajnokságon és az idei tájékoztatón is magabiztosan versenyzett, szombaton az egyest nyerte meg, a parton álldogálók szerint szinte „orrlégzéssel”, vasárnap pedig még ennél is simábban győzött Hufnágel Tiborral K-2 1000 méteren. Pedig Hufnágel betegséggel küzd, éppen túl van egy tüdőgyulladáson, szombaton még a döntőbe sem tudta beverekedni magát egyesben.

„40 fokos lázam volt és egy teljes hetet kihagytam, szombaton mégis azt éreztem, hogy készen állok a versenyzésre és egy jó egyes teljesítményre, de ez nem jött össze. A páros viszont olyan amilyen, csak beülünk és megy. Bence kiváló formában van, ez látszott rajta egyesben is és én is fogok még javulni a válogatóig.” – mondta Hufnágel Tibor.

A győztes egység mögött majdnem majdnem öt másodperces lemaradásban futott be a második helyen a Somorácz Tamás, Gacsal Ákos duó, a bronzérmet pedig Gere Bálint és Mészáros Márton szerezte meg.

Női K-2 500 méteren a sztárversenyzők távollétében az UTE egysége, Szilvásy Nóra és Katrinecz Rita nyert a tájékoztatón. Férfi K-1 200 méteren, a szintén foghíjas mezőnyben pedig Horváth Bence győzött, aki az idei szezonját Dudás Miklós párjaként képzelte el.

„Kár, hogy Molnár Péterrel és Tótka Sándorral most nem mérhettem össze magam – mondta a győri sprinter. – Nagyon sajnálom, hogy nincsen Dudás Miki, mert jól ment vele a páros. Most visszaülök Szomolányi Máté mellé, akivel évekig mentem együtt, de egyelőre elsősorban az egyesre koncentrálok.”

Hajdu Jonatán számára tavaly óta egyértelmű, hogy a C-1 200 méter az a szám, amire a felnőtt mezőnyben koncentrálnia kell. A fiatal dunaújvárosi Milánóban kvótát tudott szerezni és idén is jól kezdte a szezont, könnyedén nyert Foltán László és a szintén dunaújvárosi Kiss Balázs előtt. A válogatón már nehezebb dolga lesz a győriekkel kiegészülő mezőnyben.

Változnak a válogatási elvek a szegedi vb-re

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöksége elfogadta a jövő évi felkészülési programot, amelyben van néhány változás az elmúlt évhez képest – például a férfi kajak négyes válogatási elvében is, de a női páros és négyes vb-hajóban sem lehet átfedés a maximális olimpiai kvótaszerzés érdekében.

Hír

A 2019-es évben négy nagy világversenyen bizonyíthatnak majd felnőtt versenyzőink: a gyorsasági világbajnokságon, az Európa Játékokon, valamint a két világkupán. A világbajnokság után az olimpiai csapat részt vesz még Tokióban az előolimpián is. A hazai rendezésű szegedi kvalifikációs világbajnokságon egyértelmű cél a maximális kvótaszerzésre való törekvés minden szakágban. Akiknek nem sikerült kvótát szerezniü Szegeden, azok számára a kontinentális pótkvalifikációs versenyen (május 21-22., Poznan) és a második világkupán (május 29. – június 1., Duisburg) van még lehetőség pótlólagos kvótaszerzésre.

A tokiói olimpia kajak-kenu versenyeire egy nemzet maximum 18 kvótát szerezhet (női kajak: 6, férfi kajak: 6, női kenu: 3, férfi kenu: 3). A magyar versenyzők számára pótkvalifikációra csak az egyes és páros versenyszámokban van lehetőség. A legmagasabb kvótaszámot adó kajak négyes versenyszámokban kizárólag a világbajnokságon lehet kvótát szerezni.

„A férfi kajak négyes összetételét ugyanúgy, mint eddig, kardinálisan meg fogja határozni a 200 és 400 egyesben, valamint az 500 párosban elért eredmény – kezdte Hüttner Csaba szövetségi kapitány. – Az egyéni teljesítmény kontrollja és a csapathajós alkalmasság miatt K-1 400 méteren és K-2 500 méteren kötelező az indulás annak, aki részt akar venni az 500 méteres négyes válogatásában. Az első válogató eredményei alapján, az edzőkkel való egyeztetés után összeállítok egy egységet, amely

a második válogatón kihívható.

A K-4 500 méteres válogatóra csak olyan versenyző állhat oda, aki a K-1 400 méteres versenyszámban a döntőben szerepelt, illetve K-2 500 méteren 1-6., K-1 200 méteren 1-4. helyezést ért el.”

A 200 méteres versenyszámokban lehetséges a duplázás a világbajnokságon, kimagasló teljesítmény esetén, erre a szövetségi kapitány tehet javaslatot az időrend függvényében.

Hüttner Csaba a női kajakosok válogatási elvéről elmondta, hogy a négyes és páros 500 méteres versenytávján induló egység összeállításában nem lehet átfedés, tehát hat különböző versenyzőnek kell a két hajóba ülnie, hogy megszerezzük a hat olimpiai kvótát Szegeden. Az egységek összetételéről a szövetségi kapitány dönt a K-1 500 és K-2 500 méteres eredmények, és a csapathajós alkalmasság alapján. A K-4 500 méteres versenyszámra készülő versenyzőknek mindkét válogatón kötelező az indulás K-1 500 méteren.

A férfi kenusoknál kizárólag a két olimpiai számban (C-1 1000, C-2 1000) lesz válogató, így az ott elért eredmények alapján lehet bekerülni a vb-keretbe, nem olimpiai számokban nem rendeznek válogatót.

Az utánpótlásban is változott a felkészülési program, a legfőbb eltérés az elmúlt évhez képest, hogy egy helyett két válogatót rendeznek

„Az első, május 10-ei verseny formabontó lesz, mert olyan számokban, például 2000 méteren is kell majd versenyezniük a fiataloknak, amelyekben eddig nem kellett, viszont a felkészülés menetébe beleillenek – mondta Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány.

Célunk, hogy elkerüljük a korai formába hozást,

így nyugodtabban tudnak készülni a versenyzők és az edzők a válogatókra. Ezért hoztuk meg azt a döntést is, hogy az első válogatón még nem rendezünk 200 méteres futamokat, csak a második válogatón, hogy ne kelljen már május végén a rövid távokon csúcsformában rajthoz állni.”

Az idén is két külön csapat indul a világ- és az Európa-bajnokságon. Az ifjúsági és U23-as gyorsasági Eb-n második vonalat szerepeltetünk, így még több fiatal versenyző kaphat lehetőséget a részvételre, míg a vébén a legerősebb csapatunkkal állunk rajthoz. A vb-csapat tagjainak a gyorsasági főversenyek után lesz idejük felkészülni az augusztusi maraton vb-válogatóra, így legjobb csapatunkkal indulhatunk a maraton vb-n is.

Szegedi segítség a Győrnek

Az NKM Szeged VE sietett először a legnagyobb rivális Graboplast Győri VSE segítségére. Így a kisalföldi klub fiatal hajójavító kollégája, Hajnal Jenő egész héten a szegedi hajóépítő mester, Ádám György mellett "inaskodhatott". A kezdeményezésből akár szövetségi program is lehet a későbbiekben.

Hír

A hajóépítés és javítás kérdése évek óta gond a legtöbb egyesületnél, mert a régi nagy hajóépítő-mesterek után a legtöbb vízitelepen kiürültek a műhelyek. Erre a helyzetre keresett egy nyári versenyen közösen megoldást Borsos Tamás, a KSI SE hajóépítője és Weisz Róbert, a para-válogatott szövetségi kapitánya.

“A nyári Fadd-Domboriban rendezett regionális versenyen találkoztam Tamással, aki éppen hajójavító-turnét tartott a Paks környéki egyesületeknél és mindenhol próbált segíteni szakértelmével – mesélte Weisz Róbert. – Így jött az ötlet, hogy szükség lenne egy olyan szövetségi programra, amellyel megszólítjuk azokat a fiatal kollégákat, akiket érdekel ez a szakma. Arra gondoltunk, hogy a rutintalanabb, illetve esetleg képzetlen kollégákat gyakorlott szakemberek mellé osztanánk be néhány napra vagy hétre azért, hogy ellessék a szakma trükkjeit.”

Győrben egy fiatal, de szakképzetlen korábbi kenus versenyző állt neki a munkának, miután az elmúlt években teljesen kiürült a klub hajójavító műhelye. A szegedi klub pedig felajánlotta, hogy segít a győri Hajnal Jenőnek, aki egy héten keresztül Ádám György mellett tanulhatott. A szegediek hajóépítő-mestere közel 40 éve javítja a helyi evezőshajókat, valamint kajakokat és kenukat és készséggel adta át tudását a fiatal kollégának, amiért külön köszönet illeti.

“Biztos vagyok benne, hogy Jenő

sok új fogást tanult

Ádám Györgytől, ezeket mostantól a győri műhelyben tudja hasznosítani. Köszönet a szegedieknek, miután a klub egyből támogatta az ötletet, és még ingyen szállást is biztosított a győri fiatalembernek. Bízom benne, hogy ez a kezdeményezés folytatódik és egyre több tehetséges fiatal hajóépítő vesz részt hasonló programokban”  – tette hozzá Weisz Róbert.