Mégse

Dávid Géza 85 esztendős!

Ma ünnepli 85. születésnapját Dávid Géza, a Lágymányosi Spari alapítója. Van, akinek még Dawson, van, akinek Géza bácsi. Aki ma is leül kártyázni, játszani a gyerekekkel, de ha szükséges, ki is ereszti a hangját. Aki idén tavasszal megfőzte a 602. bográcsgulyását a vízitelepen, de mint mondja, a hatszáz harmadikat már nem vállalja. „Pótfeleségére” támaszkodva átadja a stafétát.

Születésnap
Hír

Egy térdsérülés vetett véget pályafutásának, a „disszidens” Blahó Kálmánnal folytatott levelezésének és az Építőkben, Szabó Tömpével megélt időknek is köszönhető, hogy ma létezik a Lágymányosi Spari kajak-kenu szakosztálya…

Összesűrítve igen, de azért ennél bonyolultabb a történet – mondja a 85 esztendős Dávid Géza, aki annak idején megalapította a Budai Spartacus kajak-kenu szakosztályát. – Én 1950 és 1958 között kenuztam, ebbe a rövid időszakba sok minden belefért. Például 1955-ben mindkét válogatót megnyertem, mégsem engem vittek el a VIT-re, mondván katonaként örüljek annak is, hogy a tatai edzőtáborban tölthetek hat hetet. Aztán 1955 őszén Blahó Kálmán összevont edzőtábort tartott a válogatottnak a Magyar Televízió Szabadság téri épületének előcsarnokában. Akkor még nem a televízió székháza volt, talán valami szovjet-barátság házaként működött, nem emlékszem pontosan, de a lényeg, hogy jó tágas volt a válogatott számára, linóleummal borított, s a tornatermi edzéseknek tökéletesen megfelelt. A pára miatt nyirkos, csúszós padlón azonban kifordult a térdem. Hat hétre gipszbe kellett rakni, s amikor levették, sajnos teljesen lemerevedett, nem hajlott. A gyúrónk próbálta egy kicsit törni, hogy rá tudjak térdelni a kenuban, de nem volt szerencsém. Akadt olyan edzés, hogy már a Sirálytól a Nagyszállóig úgy elzsibbadt a lábam, hogy egyszerűen kiestem a hajóból, s egy-egy szigetkerülésnél kétszer-háromszor is ki kellett szállnom. Sajnos elúszott az olimpia, s hamarosan én is elszakadtam a sportágtól. A feleségem állapotos lett, egy kis albérleti szobában laktunk, s szükségünk volt a pénzre a továbblépéshez. Igaz, ez az elszakadás nem tartott sokáig, 1957-ben a Honvéd elődjeként működő MHS-hez hívtak edzőnek, hogy ott csináljak kenus csapatot. 1958-ban a hét ifi számból ötöt már mi nyertünk meg, világ- és Európa-bajnokok nőttek ki abból a csapatból, példának okáért Hajba Antal is.

De nem sokáig maradhatott az MHS-ben.

Nem, mert a Blahó mindig elfelejtette a címemet. Disszidensként Olaszországban kötött ki, én pedig leveleztem vele, csak sajnos nem a Lenin körúti lakásomba, hanem a Sirályba küldte a leveleit. Egyszer egy jóakaróm felbontotta, s hamarosan raporton találtam magam. „Az MHS edzője disszidenssel nem levelezhet Dávid elvtárs” hangzott el a beszélgetésen, s hiába mondtam, hogy a volt edzőmmel tartom a kapcsolatot, tíz percnyi diskurzus után már nem én voltam az MHS kenus edzője. Ezt követően egy darabig Szabó Satyának segítettem. Amíg ő a válogatott mellett dolgozott, én a csepeli csoportjának tartottam edzéseket, majd 1959-ben kikötöttem az Építőkben. Tömpe hívott, hogy csináljam én az ifi csapatot. Hát, Tömpe nem volt könnyű ember, ahogyan én sem vagyok az, rettenetes szakmai vitáink voltak, de nagyon tiszteltük egymást. Amikor 1961-ben jött a felkérés, hogy a Spariban vízi szakosztályt lehetne csinálni, sokáig törtem a fejem, miként döntsek. Egy alkalommal, amikor a Casinóba beültünk a szokásos edzés utáni sörünkre, nekiszegeztem a kérdést. „Te rohadt szemét! Amikor végre kialakul egy csapat, akkor akarsz itt hagyni?!” – fakadt ki Tömpe, akivel ezután nagy hallgatás közepette mentünk ki a hídra. Én felszálltam a hatosra, ő a biciklijére, mert mindig azzal közlekedett, majd búcsúzóul azt mondta: „Végül is, ha elmész, akkor te leszel a kakas azon a szemétdombon, nekem pedig nem kell senkihez sem alkalmazkodnom.” Tömpével nagyon jó kapcsolatot alakítottunk ki, megmaradtunk barátoknak. Amikor nyugdíjba ment, s megromlott a háttere, sok időt töltött el nálunk, nem csak a csónakházban, de az otthonomban is.

Kakas a „szemétdombon”, pontosabban a budafoki Kutya-villában. Hogyan kezdődött a Spari története?

Budafokon a Tanácsházával, ma már Polgármesteri Hivatallal szemben volt a Budai Spari telepe. Ez egy feltöltött terület volt, szép sportlétesítmény, csodálatos foci pályával, ahol öltözési lehetőséget kaptunk. A hajóinkat a Kutya-villa nevű étteremben tárolhattuk, volt egy tizes kenunk, két darab OSH portyakajakunk és egy cseh préselt kenu. Innen indult a szakosztály. Aztán az 1965-ös árvíz elmosott mindent, majdnem Szöllősi Imrét is, aki a felújításkor ledobott a válláról egy cementes-zsákot, ami nagy robajjal beszakította mellette a padlót. Tizenöt mázsa cement kötött ki a pincében, de szerencsére Szöllősi nem, mert abba a zuhanásba bele is halhatott volna. A nehézségek ellenére beindult a vízi élet Budafokon. 1967-ben Haraszti Gábor ifjúsági Európa-bajnokságot nyert, majd két évvel később Moszkvában Cserha István és Hingl László már felnőtt Európa-bajnoki címet ünnepelhetett. Jöttek szépen az eredmények, amíg a SZEOL létre nem hozta Algyőn a saját klubját, s el nem vitte a versenyzőinket. De működtünk, léteztünk egészen 1985-ig a Kutya-villában. Ekkor a kerékpárút építése miatt lebontották a villát, s mi átköltöztünk Dél-Budára. Innen ötszáz méterre a Lágymányosi Öbölben, a Csőszer telepére, ahol volt csónakházunk, 42 öltözőkabinunk, csak hajótárolónk nem. De azt összefogással, önerőből megcsináltuk. A klub életében sokszor megmutatkozott az összefogás ereje: túléltük a kilencvenes éveket, amikor meg akarták szüntetni a szakosztály, volt, hogy nem volt telefonunk és áramunk, majd 1997-ben leégett a hajótárolónk is. Sokan nyújtottak akkor segítő kezet. Ma pedig itt ez a szép létesítmény, ahová jó lejönni nap, mint nap. Igaz, azt nehéz elfogadni, ahogyan változik a világ.

Mire gondol?

Arra, hogy régebben látástól vakulásig itt voltak a gyerekek a telepen. Fociztak, játszottak – villanyfény mellett, villanyfény nélkül is. Úgy kellett hazazavarni őket, mert zárórakor is még kergették a labdát. Ma már nem lehet leszedni őket az okostelefonokról, ezt nyomják edzés előtt és után is, amikor jönnek értük a szülők, hogy összeszedjék őket. Az a régi világ nekem nagyon hiányzik. Volt egy Kolónk, aki tíz évesen került hozzánk, s már gyerekként is maga volt az élő lelkiismeret. Olyan maximalizmussal fordult önmaga felé, olyan mércéket állított fel, amelyeket ő maga sem tudott mindig átugrani. Aztán itt volt Kovács Kati, nálunk kezdett ő is, ahogyan a két nővére is idejárt, és itt ért el nagy sikereket a maratonista Pitz Andrea is. Voltak kiemelkedő egyéniségei a szakosztályunknak, s a sportágnak most is lehetnének valódi egyéniségei. De ehhez az kell, hogy fejben tudják, ők igazi példák, akiket lehet húsz, de az is lehet kétszáz gyerek követ majd. Ám ennek a példaértéknek meg is kell felelni.

Önnek szakosztályvezetőként jut ideje valódi időt tölteni a gyerekekkel?

Nézze, egy szakosztály vezetése sosem volt könnyű feladat. Az edzők az edzésmunkáért felelnek, én azért, hogy a háttér, a működés biztosított legyen, a versenysport területén minden rendelkezésre álljon, s közben a szabadidősport terén is tudjunk olyan lépéseket tenni, amely bevételt termel a klub számára. Szerencsére a környező irodaházakból sok negyven év alatti fedezte fel ezt a sportágat magának, szabadidős sportolóként csatlakoztak hozzánk, és ez plusz bevételt jelent. De hogy a kérdésére visszatérjek: igen valódi időt töltök a srácokkal, akikkel még most is leülök kártyázni, sakkozni, akiknek sütit is sütök, de le is ordítom a fejüket, ha éppen arra van szükség.

Nekik nyilván Géza bácsi, de közülük talán kevesen tudják, hogy az ön beceneve Dawson. Honnan ered ez a név?

Akkoriban mindenkinek volt beceneve: Gyigyukém, Rutya, Fagin. Novák Gábor Icson volt, hogy miért, azt ne kérdezze. Engem az öreg Vajda nevezett el, nem a Vili, hanem a Józsi. Éppen egy ponyvaregényt olvasott a Sirály teraszán, amikor felkiáltott: Te leszel Dawson! Mint kiderült, annál a résznél lovagoltak be a gengszterek Dawson Citybe. Egyébként Hajba Tóni rajzolt egy kenu hetest, amit meg is csináltattunk a hajóépítőkkel, ezt is Dawsonnak neveztük el.

Árulja el, 85 esztendősen honnan fakad önből ez az erő és lendület?

Ugyan, nem vagyok már a régi. De látja, ott támaszkodik az egyik széken a „pótfeleségem”. Az egy jó kis bot, azzal sok mindent ki lehet bírni.

*

Isten éltesse, Géza bácsi!

Egy sportág erejét adja, ha vannak viszonyítási pontok, vannak olyan egyéniségek, akik őrzik, hordozzák, azokat az értékeket, amelytől különbek, többek vagyunk másoknál. A kajak-kenu sport egyik ilyen meghatározó egyénisége Géza bácsi, akit hosszú évtizede minden egyes napban, minden egyes pillantban az vezérel, hogy hogyan is tudjuk a mi szeretett sportágunkat jobbá tenni, hogyan tudunk olyan feltételeket teremteni, ahol a tehetségek kiteljesedhetnek. Isten éltesse Őt sokáig, ezúton is kívánok neki jó erőt és egészséget!

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke

*

Jó szívvel gondolok rá!

Bár sokszor morgott velünk, de értünk haragudott, s tudom, hogy a legjobbat akarta nekünk. A mai napig jó szívvel gondolok, Géza bácsira. Boldog születésnapot kívánok!

Kovács Katalin, háromszoros olimpiai bajnok

Kozák és Kopasz a rövidebb távon is verhetetlen

Kozák Danuta és Kopasz Bálint lemásolta a nyitónapot, Nagy Bianka pedig olimpiai számban húzott meglepetést a szolnoki második válogatón szerdán.

Hír

Ahogy az első nap során, úgy szerdán is hozta a papírformát Kozák Danuta és Kopasz Bálint. Az ötszörös olimpiai bajnoknő az első válogató után a másodikat is megnyerte K1 200 méteren, megelőzve Lucz Dórát és Csipes Tamarát.

„Az 500 méter azért jobban fájt, itt pillanatok alatt történik minden, 200-on csak a célbaérkezés után jön a fájdalom, de

a győzelem enyhíti ezt a fájdalmat.

Az Európa Játékokon lesz 200 egyes is, de egyelőre nem tudom az időrendet, így azt sem tudom, hogy mely számokban indulok majd Minszkben. Most csak arra figyelek, hogy csütörtökön behúzzuk az 500 párost is” – mondta az 500 egyesben is mindkét válogatót megnyerő Kozák Danuta.

Az 1000 után 500 egyesben is nagyon magabiztosan győzött a férfiaknál Kopasz Bálint, aki ezzel mindkét válogatón mindkét számban nyerni tudott.

„Az Európa Játékokon nincs 500 egyes, de azért is volt fontos, hogy ma nyertem, mert a világbajnokságon 500 és 1000 egyest szeretnék menni – mondta a szerdán Dombvári Bencét és Noé Bálintot megelőző kajakos.

A kettő közül az 1000 méter lesz a fő számom,

de remélem, hogy jut még erő az 500-ra is, a duisburgi Világkupán most bizonyítottam a rövidebb távon is. A szezon elején kacérkodtam a csapathajóval, de mostanra azt teljesen elengedtem. Ugyanakkor nem vagyok csalódott, mindig az egyes számok a legértékesebbek, ennél többet nem is kívánhattam volna, hogy az 500 és az 1000 egyes is az enyém legyen.”

Kopasz Bálint a jövő heti Európa Játékokon 1000 és 5000 egyesben áll rajthoz, utóbbi számban most először indul majd nemzetközi versenyen.

A legrövidebb távon, 200-on Birkás Balázs is duplázott, hiszen Csizmadia Kolos és Tótka Sándor előtt megnyerte a második válogatót is. „Ez most nagyon fájt – kezdte Birkás. – Az a legnehezebb a 200-ban, hogy ha kicsit elszámolod magad, akkor nem tudod teljesen kihajtani magad. Szerencsére nem számoltam el magam. Edzésen általában ki szoktam kapni a többiektől, de versenyen mindig próbálom összekapni magam, ilyenkor önkívületi állapotban vagyok. Az Európa Játékokon, ha minden igaz, a 200 egyest és az 500 négyest viszem.”

A vébén várhatóan Csizmadia Kolos megy majd 200 egyest, hiszen Birkás Balázs a négyesben ülhet, márpedig egy ember csak egy kvótát szerezhet Szegeden.

A szintén rendkívül fontos, női C1 200-as olimpiai számban tovább bonyolódott a helyzet, hiszen az első válogatón győztes Lakatos Zsanettet viszonylag simán verte kihívója, az első válogatón hajszállal második Nagy Bianka.

„Örültem a szembeszélnek, mert én szembeszeles versenyző vagyok. Régóta itt készülünk, szóval ismertem a pályát, és reménykedtem benne, hogy tudok majd javulni az első válogatóhoz képest, de

azt nem gondoltam, hogy ennyivel gyorsabb leszek”

– mondta Nagy Bianka.

Ebben a számban később várható döntés a csapatba kerülésről, hiszen Lakatos Zsanett csütörtökön még 5000 méteren is rajthoz áll, így szétlövést nem tudnak rendezni kettőjük között a második válogatón.

A napot a három páros verseny zárta 200 méteren. A női kajakosoknál – akárcsak az első válogatón – ismét egy hajszál döntött, és újra a Lucza Anna, Kiss Blanka egység javára a Hagymási Réka, Medveczky Erika kettőssel szemben.

A férfiaknál az első válogatót a Balaska Márk, Birkás Balázs duó nyerte, amely azonban most nem indult el, Balaska Márk Dudás Miklóssal állt rajthoz, de 0,4 másodperccel kikapott az Apagyi Levente, Csizmadia Kolos egységtől. Itt egyelőre kérdéses, hogy melyik duó indul az Európa Játékokon és a világbajnokságon.

A női kenu párosoknál nem született meglepetés: a Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső kettős mindkét válogatót nagyon magabiztosan nyerte meg.

A parakajakosok és parakenusok válogatójáról ide kattintva olvashat.

A második válogató csütörtökön zárul.

Fotógaléria Facebook-oldalunkon:

Megszenvedtek a vb-indulásért a válogató zárónapján

„Gigászi csaták Szolnokon” – írtuk beharangozókban a második válogató előtt, a zárónap 1000 méteres versenyei pedig rá is szolgáltak erre. Három olimpiai számban hatalmas harc volt, a kenusoknál egyesben Kiss Tamás legyőzte Bodonyi Andrást, párosban pedig a Kiss Balázs, Dóri Bence duó nyerte a szétlövést. A kajak párosok versenyében is szétlövés döntött: Kammerer Zoltán új párjával, Gál Péterrel kijutott a világbajnokságra, ezen a 41 éves kajakos is meglepődött.

Hír

A délutáni 1000-es program a felnőtt A döntőket tekintve a női kajak párosok versenyével rajtolt, és ahogy az első válogatón, úgy ezúttal is a Medveczky Erika, Hagymási Réka kettős nyert.

„Jó pályát mentünk. Egyszer ültünk össze a válogató előtt Rékával, ehhez képest 200-on csak egy tizedmásodperccel kaptunk ki egy 200-as párostól, most pedig magabiztosan nyertünk, szóval abszolút elégedett vagyok” – mondta a futam után Medveczky Erika.

Női kajak egyesben az első válogatóhoz hasonlóan ismét Csipes Tamara nyert, nem sokkal megelőzve Pupp Noémit, így a vébén várhatóan 500 négyesben és 1000 egyesben is indulhat majd. „Noncsival együtt edzünk, szóval ez egy kicsit olyan volt, mint egy edzés. Ott is meg szokott kergetni,

neki az a dolga, hogy engem kergessen, nekem pedig az, hogy elmeneküljek előle.

A vébén a szövetségi kapitány elenged a négyes mellett ebben a számban is, ha nem így lenne, akkor el sem indultam volna” – mondta Csipes Tamara, aki az Európa Játékokon ebből a két számból csak négyesben állhat rajthoz, mivel Minszkben nem rendeznek a nőknél K1 1000 métert.

A sima győzelmek után jöttek az igazi izgalmak: három olimpiai szám, ebből kettő szétlövésben dőlt el. Előbb a kenu egyes 1000 méter következett, amely az első válogatóhoz hasonlóan ismét Kiss Tamás és Bodonyi András csatáját hozta, és újra Kiss Tamás hajszálnyi győzelmével.

„Nagy rajtot vettem, 250-től már az élen voltam, örültem a szembeszélnek. Balázs a közepén felcsúszott rám, de egy hosszú finist indítottam, és ez kitartott a végéig. Az első válogatón nagyon rossz napom volt, csoda, hogy nyerni tudtam,

most jobb formában vagyok,

ez egy jobb pálya volt. ég messze van a világbajnokság, addig tudok még fejlődni” – mondta Kiss Tamás.

A férfi kajak párosok 1000 méteres versenyében szétlövés döntött, és a Kammerer Zoltán, Gál Péter kettős legyőzte az első válogató nyertesét, a Koleszár Mátyás, Németh Viktor Máté egységet.

„Az elején sikerült az élre állni, onnantól tartottuk ezt a távolságot – kezdte Gál Péter. – Próbáltuk ugyanazokat az indításokat megcsinálni, mint két nappal ezelőtt. Szerdán kicsúsztunk egyet evezni, de leginkább fejben lehet egy ilyen szétlövésre felkészülni. Nagyon jól sikerült a párválasztásom,

egy igazi legendával ülhetek egy hajóban,

már arra is nagyon büszke vagyok, hogy összeülhettem vele.”

A szóban forgó, háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán felemás érzésekkel fogadta a szétlövés megnyerését. „Nagyon meglepődtem, hiszen nekem csak az volt a célom, hogy egy jót versenyezzek ebben a számban. Az idén nagyon jó formában vagyok, és K4 1000 méteren szerettem volna kijutni a világbajnokságra, de

ez a páros győzelem minden tervemet felboríthatja.

Persze örülök, hogy nyertünk, de úgy gondolom, hogy a kvótát már inkább a fiatalabb kajakosoknak kellene megszerezni. Ugyanakkor még nem adtam fel a vágyamat, hogy úgy búcsúzzak, hogy egy hazai rendezésű világbajnokságon dobogóra állhassak kedvenc számomban, K4 1000 méteren” – mondta a 41 éves Kammerer arra, aki kétszer is ebben a számban nyert olimpiai aranyérmet.

Általában azoknál van a pszichés előny a szétlövésekben, akik a második válogatót nyerik, a kajak párosnál ez be is bizonyosodott, a kenu párosok versenyében azonban ez megfordult. Az első válogatón győztes Kiss Balázs, Dóri Bence egység ugyanis nagyon kevéssel, de megverte a Mike Róbert, Sáfrán Mátyás kettőst.

„Ebből is lehet előnyt kovácsolni – kezdte Dóri Bence. – Mi nem úgy álltunk hozzá, hogy össze lettünk volna szakadva a vereségtől,

nem keseregtünk, hanem az ő pályáikat tanulmányoztuk.

Tudni kell Mike Robiról, hogy iszonyatosan erős az utolsó 200 métere, erre nekünk sikerült jól felkészülnünk, nem követtük el ugyanazt a hibát, mint a második válogatón.”

„Nem kaptunk ki nagyon, ezért úgy álltunk hozzá, hogy most meg tudjuk verni őket – vette át a szót Kiss Balázs. – Tudtuk, hogy ez bennünk van, és sikerült is kitennünk a pályára.

Még fel kell dolgoznunk, hogy olimpiai számban lehetünk ott egy hazai rendezésű vébén.

Hatalmas lehetőség ez nekünk, egyikünknek sem volt még része ilyen nemzetközi versenyben. Egyet tudok ígérni, hogy ott is a maximumot hozzuk ki magunkból.”

Az 5000 méteres versenyekben ugyanazok nyerték a második válogat, mint az elsők: kajakban a nőknél Bodonyi Dóra, a férfiaknál Noé Bálint, míg női kenuban Lakatos Zsanett.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány pénteken hirdeti ki a hivatalos keretet a jövő heti Európa Játékokra. A világbajnoki keret csak az Európa Játékok után válik véglegessé.