Mégse

Csütörtökön indul az utánpótlás Eb

Megérkezett a több mint 80 főből álló magyar csapat az idei ifjúsági és U23-as Európa-bajnokság helyszínére a romániai Bascovba. Magyarországot az olimpiai versenyszámokban elsősorban fiatal versenyzők, illetve B-egységek fogják képviselni.

Hír

A bakui Európa Játékok miatt az idei kajak-kenu kontinensviadalok szokatlan időpontokra kerültek. A felnőtt Eb-t május legelején rendezték, az ifjúsági és U23 Európa-bajnokságot pedig most hétvégén bonyolítják majd le.

A magyarok két részletben, tegnap illetve a mai nap folyamán érkeztek meg az Arges-folyó partján fekvő havasalföldi Bascovba, ahol 2017-ben már utánpótlás világbajnokságot fognak rendezni.

Hüttner Csaba szövetségi vezetőedző szerint a rendezőknek addig még javítani kellene ezt-azt. A magyar csapat szállásán a szobákban kizárólag franciaágyak vannak, ráadásul azok is csak 140 centiméter szélesek, így a következő napok nem a kényelemről szólnak a mieink számára. Ennél is kellemetlenebb, hogy a „shuttle-buszok” sem menetrend szerint közlekednek, az ebédért és a vacsoráért pedig közel 1 órát kellett várni.

„Sportolóink szó nélkül tűrik a körülményeket, pozitív a hangulat, mindenki egészséges és jó formában várja a holnap kezdődő versenyt – mondja az esti étkezést megelőző sorban állás közben Hüttner Csaba utánpótlás vezetőedző. A pálya egyébként rendben van és eddig az időjárásra sem lehetett panaszunk. A mezőnyről azt tudom elmondani, hogy sok jó versenyző van itt, főleg a kenusok között, abban a szakágban a legnagyobb nevek állnak majd rajthoz. Mi az olimpiai versenyszámokba az U23-ban csak U21-es versenyzőket neveztünk, az ifiknél pedig azokat, akik nem indultak ezekben a számokban a világbajnokságon. A cél ezúttal is az, hogy minél több versenyzőnek biztosítsunk lehetőséget a nemzetközi tapasztalatszerzésre.”

Ennek ellenére a hétvége során korosztályos világbajnok versenyző is rajthoz áll magyar színekben. A kenus mezőnyben többek közt ott lesz Khaut Kristóf, a kajakosoknál pedig Béke Kornél és Racskó Fruzsina is.

Az EB honlapja: http://www.eurojuniors-romania2015.com

Zseniálisan debütáltak a magyarok 200-on

A kajakosoknál egyesben Lucz Dóra és Csizmadia Kolos is fantasztikusan ment 200 méteren, akárcsak a Korisánszky Dávid, Mike Róbert kenu kettős a szegedi világbajnokság szerda délutáni programjában. Csütörtökön már bemutatkoznak sztárjaink is.

Hír

A Korisánszky Dávid, Mike Róbert kettős a középfutamból bejutott a döntőbe C2 200 méteren, amely azért is kiváló eredmény, mert Mike felnőtt nemzetközi versenyen soha nem állt még rajthoz a legrövidebb távon.

Korisánszky Dávid: „Nagyon kellemes meglepetés Robi teljesítménye. Edzésen előfordult, hogy direkt olyan csapásszámot adtam, amiről

azt gondoltam, hogy nem tudja lekövetni, de azt is sikerült neki.”

Mike Róbert: „Két hetünk volt rá, hogy felkészüljünk. Nekem még mindig testidegen ez a 200 méter, de próbálok alkalmazkodni Koris tempójához. Nyilván a döntő keményebb lesz, de próbáljuk kiszolgálni a közönséget.”

Ők ketten az 500 négyesben is helyet kaptak, így két távon is bizonyíthatnak a világbajnokságon.

Egyesben 200 méteren kenuban és kajakban sem lehetett egyből a döntőbe jutni. Női kajakban Lucz Dóra a kétszeres olimpiai és hatszoros világbajnok Lisa Carringtonnal került egy futamba, és az új-zélandi klasszis mögött a második helyen végezve jutott tovább.

A férfiak ugyanezen számában Csizmadia Kolos szintén egy világklasszissal került össze, hiszen a franciák riói olimpiai ezüstérmese, az idei Európa Játékok győztese, Maxime Beaumont evezett mellette. A magyar versenyző sokáig vezetett, Beaumont a végén előzte meg Csizmadiát, aki ezzel ugyanúgy a középdöntőben folytatja. Hajdu Jonatán a kenusoknál szintén a középdöntőbe jutott.

A nap végén három paradöntőt rendeztek, ebből egyben voltunk érdekeltek: női VL3-ban Molnárné Tóth Julianna az ötödik, Varga Katalin pedig a hetedik helyen végzett.

Juhász Tamás a VL2-es kategóriában futamgyőzelemmel egyből döntőbe jutott, ugyanitt Suba Róbert a középdöntőbe kvalifikálta magát. Juhász komoly finisben tudta megnyerni futamát. Ugyan még csak egy maroknyi szurkoló látogatott ki a Maty-érre, de ők is remek hangulatot teremtettek, paraversenyzőnk teljesítményére is jó hatással voltak: „A közönségből vettem a végén az energiát, a hazai pályából. A meleget már megszoktuk, de a kenuban nagyon sokat fejlődtek az ellenfelek. Új emberek vannak, új lapátok, új hajók, megduzzadt a mezőny így, hogy olimpiai szám lett a VL2,

nehéz velük lépést tartani.

A kvóta a cél a döntőben, de bármi lehet.”

KL2-ben Varga Katalin és KL1-ben Pulai Erika is a középdöntőben folytatja, kiesett viszont KL3-ban Fehér Annamária és Molnár Nikoletta.

A szerda délelőtti eseményekről itt írtunk.

Csütörtökön alaposan belecsapunk a lecsóba: a paradöntőkben érmekért és kvótákért szállnak vízre a magyarok, az épek versenyében pedig láthatjuk többek között Kopasz Bálintot (K1 1000), Csipes Tamarát (K1 1000), a Kárász Anna, Kozák Danuta (K2 500) és a Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső (C2 500) párost, valamint a női és a férfi 500-as kajak négyest is.

A maximumtól is több kell a kajakkirálynői címhez Szegeden

Egyike volt a nagy versenyeknek a 2018-as világbajnokságon, a 2019-es vébén azonban „a verseny” lesz – így harangozza be a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) a női K1 500-as olimpiai számot, amelyben Kozák Danuta és Lisa Carrington nagy csatáját várják.

Hír

Kozák és Carrington – a két legnagyobb név a jelenlegi női kajakban. Mindketten többszörös olimpiai bajnokok, Szegeden pedig összecsapnak egymással K1 500 méteren, amely a nőknél gyakorlatilag ugyanaz a „király szám”, mint a férfiaknál a K1 1000 méter.

A 2012-es londoni olimpia óta dominálja ezt a távot Kozák Danuta, míg a 200 méter Carrington territóriuma volt. Kozák ugyan néha kacérkodott a rövidebb távval, de nem igazán akart áttérni, míg az új-zélandi versenyző egyértelművé tette, hogy szeretné elkobozni a koronát a magyar kajakostól 500 méteren. A riói olimpia óta a tavalyi világbajnokság volt az első komolyabb nemzetközi versenye a szülésből visszatért Kozáknak, aki mindjárt meg is nyerte az 500 egyest, emlékeztetve mindenkit arra, hogy ki a szám királynője.

Az idén azonban kiderült, hogy ő sem verhetetlen. Igaz, hogy betegség hátráltatta, de az Európa Játékokon kikapott a hazai pályán versenyző Volha Khudzenkától, aki Carringtont is legyőzte már a 2017-es világbajnokságon – Kozák távollétében. A fehérorosz kajakos tavaly Kozák és Carrington mögött harmadik lett a vébén, ő lehet még az, aki beleszól az aranyérem sorsába Szegeden.

Ha jó napot fog ki, a mindössze 23 éves Emma Jörgensen is odaérhet a dobogóra, ahogy tette a riói olimpián is, ahol Kozák mögött ezüstérmes lett, míg az idén az Európa Játékokon bronzérmet szerzett, a 200 métert pedig megnyerte.