Mégse

Csak Szeged maradt talpon

Szeptemberre halasztotta az eredetileg július 10-12-re kiírt szegedi gyorsasági kajak-kenu világbajnokságot a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF). A szervezet mai közleményéből kiderül, hogy a szegedin kívül az összes idei nemzetközi gyorsasági versenyt törölték, így a júliusra tervezett brandenburgi ifjúsági és U23-as világbajnokságot is.

Hír

Törölték az összes májusra tervezett eseményt, a 2020-as para-világbajnokságot, a duisburgi gyorsasági pótkvalifikációs versenyt és egyben világkupát, valamint a racice-i világkupát is.

Szintén törölték az utánpótlás korosztály legjelentősebb nemzetközi versenyét, az ICF ifjúsági és U23-as világbajnokságot, amelyet idén a németországi Brandenburgban rendeztek volna meg, valamint sajnos a norvégiai Baerumba tervezett ICF maraton világbajnokságot, és felzárkóztató tábort is.

Nem rendezik meg az ICF gyorsasági Szuperkupát sem, amelynek Oklahoma (USA) adott volna otthont. A szegedi nem olimpiai számok világbajnokságát, amelynek az eredeti időpontja július közepén lett volna, szeptemberre halasztották, így 2020-ban a magyarországi vb lesz az egyetlen nemzetközi gyorsasági kajak-kenu verseny. 

Az első két ICF szlalom világkupát, melyeknek az olaszországi Ivrea, és a franciaországi Pau lett volna a házigazdája júniusban, illetve a 2020-as taceni ICF ifjúsági és U23-as szlalom világbajnokságot (Szlovénia) egy idei későbbi időpontra halasztották.

A májusra, júniusra és júliusra tervezett, az olimpiát megelőző tokiói szlalom edzőtáborokat törölték.

Az idei római kajakpóló világbajnokságot jövő év áprilisában rendezik meg, míg a 2020-as portugáliai ICF tengeri kajak világbajnokságot a tervezett időben, idén szeptemberben megtartják.

A szervezet főtitkára, Simon Toulson elmondta, hogy az ICF továbbra is elkötelezett az idei nemzetközi események megrendezése iránt, ám a döntéshozatalt számos fontos tényező befolyásolja.

“Biztosítanunk kell a sportolók egészségét a versenyhelyszíneken,

ennek feltétele, hogy a koronavírust az adott régió kontroll alatt tartsa” – mondta Toulson.

 „Azt is szeretnénk biztosítani, hogy a versenyzőknek legalább 6-8 hete legyen a felkészülésre a versenyek előtt, és hogy a nemzeti szövetségeknek is legyen ideje a válogatóversenyek megtartására.”

 „És ami a legfontosabb: minden megrendezésre kerülő esemény elérhető kell, hogy legyen a lehető legtöbb országnak és sportolónak. Vagyis a világjárványt meg kell fékezni mielőtt versenyeket rendezünk. A szervezőkkel a következő hónapokban folyamatosan egyeztetünk, hogy eldöntsük: az adott esemény megrendezhető-e, vagy sem.”

Simon Toulson arról is beszélt, hogy az ICF 15 naponta felülvizsgálja a járványügyi helyzetet, és egy olyan 2021-es versenynaptár kialakításán dolgozik, amelyik figyelembe veszi a tokiói olimpia és paralimpia selejtezőit.

Helycserék után is papírforma

Csak egy embert cserélt le a négyesben Hüvös Viktor edző, ennek ellenére a hajóban senki nem ott ül, ahol tavaly. A Kuli István, Nádas Bence, Molnár Péter, Tótka Sándor összeállítású egység az új felállásban is gyors volt, és mindkét futamot megnyerte a szolnoki edzésversenyen, K-4 500 méteren. Balla Virág, és Devecseriné Takács Kincső pedig simán győzött NC-2 500 méteren, kétszer is.

Hír

Férfi kajak négyesben tavaly kvótát szerzett Magyarország, miután a Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs, Kuli István-egység ötödik lett a szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. Hüvös Viktor csapatához azóta visszatért Molnár Péter, aki idén tavasszal Birkás Balázst váltotta, de a hajóban nem ez volt az egyetlen változás.

Kuli István leghátulról legelőre ült, Nádas Bence került a második lyukba, Molnár Péter evez harmadiknak, Tótka Sándor pedig a második helyről az utolsóba ült át. A húzás bejött, az egység ma mindkét futamot megnyerte 500 méteren. 

“Kívülről úgy tűnhet, hogy össze-vissza variáljuk a beülési sorrendet, de ez nem így van, a változtatásokat biomecianikai mérések, és más fontos szakmai szempontok befolyásolják” – mondta a hajó legrutinosabb tagja, Molnár Péter, aki tavalyi műtétje után tért vissza a négyesbe.

“Jó érzés, hogy hosszú kihagyás után újra versenyszituációba kerülhettem, sok energiámat elvitte, hogy mentálisan összerakjam magam, amiben rengeteget segítettek a társaim is. Két győzelemmel térhettem vissza, ami fantasztikus érzés, annak ellenére, hogy

az első pályánk végére én kiszálltam a buliból,

mert az utolsó 100-150 méter érzése egy év szünet után még idegen volt nekem. A második futamban már tudtam, hogy mire számíthatok” – tette hozzá Molnár Péter. 

Az első 500 méteren kiválóan rajtolt a főleg sprinterekből álló Birkás Balázs, Balaska Márk, Dombvári Bence, Csizmadia Kolos összeállítású négyes, Kuliék csak 100 méter után érték őket utol, a táv második felében viszont alaposan elhúztak a kihívóktól, és simán nyertek 1,21.73-as idővel. Az U23-as világbajnokságon tavaly bronzérmet szerző Béke Kornél, Németh Viktor, Varga Ádám, Koleszár Mátyás összeállítású négyes harmadik lett. 

A második futamban egy ideig úgy nézett ki, hogy meglepetés születhet, vezettek Balaskáék (Márk egyébként helyet is cserélt Birkás Balázzsal), a rutinosabb négyes csak az utolsó 100 méteren került az élre, és győzött 1,25.16-os idővel. 

Női kenu párosban 500 méteren Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső a várakozásoknak megfelelően simán nyert (1,58.97 és 2,05.61-os idővel). A tavalyi vb-n ezüstérmes egység mindkét futamban több hajóval verte a Bragato Giada, Kisbán Zsófia-duót.

“Idén még nem láttam komplett bójasort,

izgalmas volt újra versenyezni, de az izmaim kicsit elfáradtak a negyedik pálya végére – mondta Balla Virág, aki kedden C-1 200 méteren is rajthoz állt. – Párosban próbáltunk megszökni minél hamarabb a másik egységtől, és a végén indítani még egyet, sikerült jó időket eveznünk.”

Délelőtt a komplett magyar felnőtt női kenus mezőny is versenyzett C-1 200 méteren. Az első futamban Balla Virág nyert saját párja, Devecseriné Takács Kincső előtt, a második futamban pedig helyet cseréltek a győri kenusok. 

A felnőtt válogatott edzésverseny-sorozata jövő héten a férfi kenusok számaival folytatódik C-1 1000 méteren, Szolnokon. 

Kincső-Virág 1:1

A két legjobb magyar női kenus kiváló formában kezdte az idényt, kedden délelőtt C-1 200 méteren bizonyítottak. A szolnoki tesztverseny-sorozat első futamát Balla Virág nyerte meg Takács Kincső előtt, a másodikban pedig helyet cserélt a két győri versenyző, délután együtt indulnak NC-2 500 méteren.

Hír

Lyukasnak számít az olimpiai kvalifikáció szempontjából a női kenu egyesek 200 méteres száma, a világbajnokságon tavaly a szegedi Nagy Bianka nem került be a legjobbak közé, így a szövetségi kapitány idén keresi azt a versenyzőt, aki jövő májusban – a szintén szegedi – pótkvalifikációs versenyen megszerezheti a harmadik kvóta. 

Sajnos Balla Virág, és Devecseriné Takács Kincső – miután tavaly párosban ők már szereztek kvótát – nem indulhat a jövő májusi versenyen – pedig kedd délelőtt mindketten megmutatták, hogy 200 egyesben is kiváló formában vannak. 

Az edzésverseny első futamát C-1 200 méteren Balla Virág nyerte 46,86-as idővel, mögötte párja, Devecseriné Takács Kincső lett a második 47.43-al, az UTE versenyzője, Lakatos Zsanett pedig harmadik helyezést ért el 49.03-al.

A második futamban, kisebb hátszélben Takács Kincső győzött, ideje 47.43 lett, a másodiknak Balla Virág érkezett 48.44-el, a harmadikként Nagy Bianka futott be 50.23-al.

“Mindig akkor sikerül jól a felkészülésünk, ha

az ötszáz élvez prioritást,

elsősorban arra építjük az edzésmunkát, 200-on pedig egyszer Virág győz, egyszer én, ezt mindig az adott pálya dönti el” – mondta a második futamot megnyerő Devecseriné Takács Kincső. 

A tesztversenyen délután a férfi K-4 500, valamint a női C-2 500 méteres futamokat rendezik, utóbbibban természetesen a számban világbajnoki ezüstérmes Balla Virág, Takács Kincső páros is érdekelt.