Csak Szeged maradt talpon

Szeptemberre halasztotta az eredetileg július 10-12-re kiírt szegedi gyorsasági kajak-kenu világbajnokságot a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF). A szervezet mai közleményéből kiderül, hogy a szegedin kívül az összes idei nemzetközi gyorsasági versenyt törölték, így a júliusra tervezett brandenburgi ifjúsági és U23-as világbajnokságot is.

Törölték az összes májusra tervezett eseményt, a 2020-as para-világbajnokságot, a duisburgi gyorsasági pótkvalifikációs versenyt és egyben világkupát, valamint a racice-i világkupát is.

Szintén törölték az utánpótlás korosztály legjelentősebb nemzetközi versenyét, az ICF ifjúsági és U23-as világbajnokságot, amelyet idén a németországi Brandenburgban rendeztek volna meg, valamint sajnos a norvégiai Baerumba tervezett ICF maraton világbajnokságot, és felzárkóztató tábort is.

Nem rendezik meg az ICF gyorsasági Szuperkupát sem, amelynek Oklahoma (USA) adott volna otthont. A szegedi nem olimpiai számok világbajnokságát, amelynek az eredeti időpontja július közepén lett volna, szeptemberre halasztották, így 2020-ban a magyarországi vb lesz az egyetlen nemzetközi gyorsasági kajak-kenu verseny. 

Az első két ICF szlalom világkupát, melyeknek az olaszországi Ivrea, és a franciaországi Pau lett volna a házigazdája júniusban, illetve a 2020-as taceni ICF ifjúsági és U23-as szlalom világbajnokságot (Szlovénia) egy idei későbbi időpontra halasztották.

A májusra, júniusra és júliusra tervezett, az olimpiát megelőző tokiói szlalom edzőtáborokat törölték.

Az idei római kajakpóló világbajnokságot jövő év áprilisában rendezik meg, míg a 2020-as portugáliai ICF tengeri kajak világbajnokságot a tervezett időben, idén szeptemberben megtartják.

A szervezet főtitkára, Simon Toulson elmondta, hogy az ICF továbbra is elkötelezett az idei nemzetközi események megrendezése iránt, ám a döntéshozatalt számos fontos tényező befolyásolja.

“Biztosítanunk kell a sportolók egészségét a versenyhelyszíneken,

ennek feltétele, hogy a koronavírust az adott régió kontroll alatt tartsa” – mondta Toulson.

 „Azt is szeretnénk biztosítani, hogy a versenyzőknek legalább 6-8 hete legyen a felkészülésre a versenyek előtt, és hogy a nemzeti szövetségeknek is legyen ideje a válogatóversenyek megtartására.”

 „És ami a legfontosabb: minden megrendezésre kerülő esemény elérhető kell, hogy legyen a lehető legtöbb országnak és sportolónak. Vagyis a világjárványt meg kell fékezni mielőtt versenyeket rendezünk. A szervezőkkel a következő hónapokban folyamatosan egyeztetünk, hogy eldöntsük: az adott esemény megrendezhető-e, vagy sem.”

Simon Toulson arról is beszélt, hogy az ICF 15 naponta felülvizsgálja a járványügyi helyzetet, és egy olyan 2021-es versenynaptár kialakításán dolgozik, amelyik figyelembe veszi a tokiói olimpia és paralimpia selejtezőit.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók