Csabai Edvin: 40!

Negyvenedik születésnapját ünnepli ma Csabai Edvin, tizenhétszeres maratoni világbajnok kenus, a sportág leköszönő szakmai igazgatója.

Születésnap
Hír

„A kudarcok nem törnek meg, hanem motiválnak” – így jellemezte magát az Ahogy tőlünk telt című sportágtörténeti kötetben Csabai Edvin 17-szeres maratoni világbajnok kenus, aki egészen szeptemberig szakágában minden idők legeredményesebb versenyzőjének vallhatta magát. A sors szépsége, hogy éppen egy másik magyar versenyző, korábbi edzőpartnere, a kajakos Csay Renáta múlta őt felül. A győriek kétszeres anyukája idén szerezte meg 18. világbajnoki aranyát.

Hogy miben rejlett Csabai Edvin páratlan pályafutásának kulcsa?

„A maratoni szakágra születtem. Kellett egy kis idő – nyilván nem túl sok –, hogy ezt felismerjem, arra is kellett, hogy ezt belássam és elfogadjam. Az első időkben a maratoni versenyzés egyfajta szükségmegoldás volt számomra, mert amikor felnőtt versenyzővé váltam, feltétlen szükséges volt az „életben maradáshoz”, hogy az ember valamilyen világversenyen szerepeljen. Mégis, csak kezdetben jelentett kényszerpályát, mert elég hamar rájöttem, hogy ebben is meg tudom találni a magam kihívásait, és azok az élmények, eredmények és sikerek, amelyeket megélek, tökéletesen kielégítenek. Nyilvánvaló, hogy szükség van fizikai adottságokra és tehetségre, de ez csak az alap. A hosszú távú versenyek közben bizonyos emberi tulajdonságok sokkal jobban kidomborodnak, s mondhatni, hogy a végkimenetel határozottan fejben dől el. Egy maratoni verseny során az embernek többször meg kell vívnia a csatát saját magával, a fájdalom vagy egy kritikus helyzet is többször beköszön. Az ember első pillanattól kezdve elemzi a kialakult helyzetet és döntéseket hoz. Az lesz sikeres maratoni versenyző, akinek megfelelő az ítélőképessége és a legjobb döntéseket hozza meg. Ehhez természetesen kellő tapasztalatra is szükség van” – fogalmazta meg a maratoni szakág szépségeit Csabai Edvin, aki legtöbb sikerét Györe Attila párjaként érte el, akivel afféle tűzként és vízként tökéletesen kiegészítették egymást a hajóban.

Pályafutását 2010-ben fejezte be, a 2009-es Portugáliában rendezett világbajnokságon pedig a sok-sok aranyérem mellé kapott egy váratlan, sokat adó elismerést is.

„Éppen az egyes versenyemre melegítettem, amikor valaki hátulról megérintett. Megfordultam, és láttam, hogy a spanyol Merchan az, – korunk vitathatatlanul egyik legnagyobb alakja. Hozzáteszem nem kenus, hanem kajakos. Kérdezem miért érintett meg, mire a felelet: – Sebezhetetlen vagy, szükségem van egy kevésre a szerencsédből! Összemosolygunk, majd sok szerencsét kívánok neki. Ő azt mondja, nem kíván nekem, ez nálam úgyis természetes. Az egyes versenyében ötödik lett, egy kilométerrel a cél előtt elrontotta a beszállást. Szerencsére a párost másnap megnyerték, így nem volt lelkiismeret-furdalásom. Este a verseny utáni banketten odajön hozzám, és csak annyit kérdez:

– Hányadik?
–  17.!
Letérdel elém, meghajol, és csak annyit mond:

– Te vagy a király!
Nagyon zavarba ejtő volt a dolog, hiszen majd’ minden versenyző látott minket, hirtelen nem is tudtam mit kéne tennem?!
Most már tudom, hogy ez volt a legnagyobb elismerés, amit valaha kaptam” – idézte fel a pályafutását lezáró „búcsúlevelében” ezt a pillanatot Csabai Edvin, aki előbb edzősködni kezdett, majd 2013-tól a sportág szakmai igazgatója lett.

Versenyzői lélekkel, szemlélettel, szükség esetén határozott, vezetői kézzel.

„Ahogyan versenyzőként a vízen, úgy szakmai igazgatóként is megbízható, egyenes társ volt, akinek mindig adni lehet a szavára. Sportolóként és vezetőként is nagy elhivatottság jellemezte, ami adódik a szakágából is, hiszen a maratonhoz a legnagyobb kitartás és nyugalom kell” – jellemezte őt pályatársa, Hüttner Csaba.

Csabai Edvin most ismét búcsúzik. A negyvenedik születésnapját ma ünneplő bajnok ugyanis elköszönt a szakmai igazgatói poszttól, a jövőben egyik legjobb barátja, a 2008-ban elhunyt Kolonics György emlékére létrehozott alapítvány ügyeit intézi majd.

Ahogy a szövetség kis konyhájában az olimpiai bajnok Dónusz Évával beszélgetve fogalmazott: búcsúzkodni nem szeret.

„Egy dolgot kérek a születésnapomra. Hogy a társakkal, ezzel a csapattal megmaradjon a kapcsolat, az az érzés, amit az elmúlt években itt kaptam” – mondta az ünnepelt.

 

Felülmúlták a várakozásokat a férfi négyesek és a válogatott is

Az első versenyén szereplő mindkét férfi kajak négyes érmet szerzett a Szegeden rendezett Világkupán az új olimpiai számban, 500 méteren. A tervezett 15 helyett 24 éremmel zárta a magyar válogatott az év első nemzetközi gyorsasági viadalát, ezzel éremtábla élén végzett.

Hír

A kajaknégyesek versenye volt a vasárnap, és talán az egész Világkupa legnagyobb érdeklődéssel várt eseménye – legalábbis magyar szempontból mindenképp. Az új olimpiai számban, férfi 500 méteren a most először összeültetett mindkét magyar egység bejutott a döntőbe, és nem csak, hogy bejutott, de a dobogóra is felállhatott. A Balaska Márk, Birkás Balázs, Dudás Miklós, Kuli István négyes a spanyolok mögött a második helyen végzett, míg a Tótka Sándor, Molnár Péter, Mozgi Milán, Somorácz Tamás alkotta hajó hajszállal mögöttük bronzérmes lett.

„Ezért lehet meglepetés a házi versenyben a győzelmünk, mert az elő- és középfutamokban nem mutattuk meg, hogy mire vagyunk képesek.

Akkor 80 százalékon mentünk, a döntőben pedig odatettük a 120-at”

– mondta Dudás Miklós.

A másik négyesből Tótka Sándor azt nyilatkozta, hogy nagyon örül a bronzéremnek, és elárulta azt is, hogy a duisburgi Világkupán változtatnak a két négyesen, az egyik a Tótka, Molnár, Dudás, Kuli, a másik pedig a Balaska, Birkás, Mozgi, Somorácz hajó lesz. Ezután jelöli ki Hüttner Csaba szövetségi kapitány, hogy milyen összeállítású kvartett indul majd az Európa-bajnokságon.

Női kajak négyesben a felkészülésben jóval előttünk járó új-zélandi és ausztrál hajó mögött a Lucz Dóra, Medveczky Erika, Takács Tamara, Vad Ninetta egység bronzérmet nyert, míg a rendkívül fiatal Katrinecz Rita, Szabó Ágnes, Racskó Fruzsina, Gamsjager Lisa-Maria kvartett ötödikként zárt.

„Nem vártam sehova magunkat, mert alapvető hibákkal küzdöttünk a korábbi futamokban, és csak az lebegett a szemem előtt, hogy ne boruljunk be. Mindannyian munkából jöttünk, szóval nem szabad elégedetlennek lennünk egy bronzérem után” – mondta Medveczky Erika.

„Voltak hibák, de összeálltunk annyira, hogy egy bronzéremre elég legyen. Örülök, hogy tudtunk a végére egy akkorát hoppolni, hogy behúzzuk magunkat a harmadik helyre” – nyilatkozta Vad Ninetta.

A magyar csapat második aranyérmét a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám kenu páros szerezte, amely a legrövidebb távon, 200 méteren is hatalmas előnnyel nyert. A Némedi, Konrád, Lelovics Dávid duó ugyanitt ötödik lett.

„Mindketten imádjuk a hátszelet, szóval ez jól jött nekünk – kezdte Fekete. – Viszont rosszabb idő volt, mint tegnap, mert hullámzott a víz, és oldalról is jöttek a hullámok, kormányos szemmel ez nem ízlett annyira. Mindenképp nyerni akartunk, mivel ez egy gyengébb mezőny volt, szóval elégedettek vagyunk. Nagyon jó itt, a magyar közönség előtt versenyezni, végig hallottuk őket a versenyen, olyan volt, mintha többen ültünk volna a hajóban.”

A sprintszámokban nem ez volt az egyetlen magyar érem vasárnap, hiszen női kajak párosban két egységünk is felállhatott a dobogóra, Hagymási Réka és Szabó Ágnes a második, Kiss Blanka és Lucz Anna pedig harmadik lett. Itt is verhetetlennek tűnt a Lisa Carrington, Aimee Fisher új-zélandi páros.

„A rajtot jobban elkaphattuk volna, de utána felvettünk egy jó utazási sebességet. Az új-zélandiakról tudtuk, hogy jók lesznek a kétszeres olimpia bajnok Lisa Carrington vezetésével. A válogatón majd eldől nálunk is, hogy mely számokra fogunk koncentrálni” – mondta Hagymási Réka.

Női kenu egyes 500 méteren is két magyar állhatott a dobogóra, a kínai Xu Shixiao nagy fölénnyel győzött Lakatos Zsanett és Nagy Bianka előtt.

Férfi kajak egyes 500 méteren a tavalyi vb-induló Kopasz Bálintot is megelőzve Noé Zsombor bronzérmet nyert, Kopasz negyedik lett. „Nagyon meglepett ez az ezüstérem, mert nem vagyok még csúcsformában. Álomskalp, hogy Bálintot megvertem, de ő már fáradtan érkezett erre a versenyre, míg nekem ez volt az egyetlen számom, nagy dolog, hogy így is ekkorát tudott menni” – nyilatkozta sportszerűen Noé Zsombor.

A 200 méteres egyes számokban nem tudtunk dobogóra állni, női kajakban az Európa-bajnok Lucz Dóra nyolcadik, férfi kajakban Apagyi Levente hetedik, női kenuban Balla Virág ötödik, Takács Kincső hetedik, míg férfi kenuban Hajdu Jonatán negyedik, Korisánszky Dávid pedig hetedik lett.

A délutáni, 5000 méteres zárószámokban egy újítást láthatott a szépszámú közönség, hiszen a nemzetközi szövetség megváltoztatta a lebonyolítást, és a maraton mintájára a versenyzőknek futniuk is kellett a hajóval. A női kenusoknál jól alkalmazkodtak a magyarok, Lakatos Zsanett arany-, Bragato Giada pedig bronzérmet nyert.

A női kajakosoknál Kiszli Vanda lemásolta Lakatos teljesítményét, és megszerezte a magyar válogatott negyedik aranyérmét, majd a maratoni világbajnok kajakos, Boros Adrián zárta a Világkupát egy ezüstéremmel.

A verseny előtt 15 éremmel lett volna elégedett Hüttner Csaba szövetségi kapitány, ehhez képest 24-et (4 arany, 8 ezüst és 12 bronz) szerzett a magyar csapat, így az éremtábla élén végzett. Az olimpiai számokat tekintve három ezüstéremmel (Kopasz Bálint, Bodonyi Dóra, férfi kajaknégyes) és három bronzéremmel (férfi kajak négyes, női kajak négyes, Takács, Balla női kenu páros) zártuk a Világkupát.

Időbüntetés és hajótörés a maratoni ob-n

Komoly izgalmak döntöttek a női párosok versenyében a szegedi maratoni kajak-kenu országos bajnokságon, amely egyben válogató a júliusi, horvátországi Európa-bajnokságra is.

Hír

A sokszoros világbajnok Csay Renáta, Bara Alexandra kettős a 26 kilométeres távon sokáig együtt haladt az élen a világbajnoki címvédő Mihalik Sára, Kiszli Vanda és a Czéllai-Vörös Zsófia, Kovács Petra párossal, ám Csayék 800 méterrel a vége előtt félperces időbüntetést kaptak, miután az itatózacskójukat a vízbe dobták, ezért pedig büntetést jár. A Mihalik, Kiszli páros így 26 másodperces előnnyel megnyerte a versenyt.

Ennek ellenére a másodikként célba ért Csay, Bara egység is indulhat az Eb-n, mivel minden versenyszámban az első kettő vehet részt a kontinenstornán. A Czéllai-Vörös, Kovács páros hajója eltört, ők lemaradtak, de a dobogóra így is sikerült felállniuk.

“Rajt után egyből Reniék vízére kerültünk – kezdte Kiszli Vanda. – A második futásnál leszakadtak Zsófiék is tőlünk, majd váltott vízen haladtunk Reniékkel. Az utolsó futásnál szóltak a versenybírók, hogy Reniék büntetést kaptak, amin én nagyon meglepődtem, és bánom is, hogy így dőlt el a verseny. Egy kemény finisre számítottam a két hajó között, de sajnos ebbe a küzdelembe beleszóltak a versenybírók.”

A férfiaknál a 30 kilométeres távot a 2015-ös világbajnok, de azóta is az összes vébén érmet szerző Boros Adrián, Solti László kettős tette meg a leggyorsabban, több mint egy perccel megelőzve a szintén Eb-induló Mészáros Márton, Aranyosi Gábor párost.

A férfi kenusoknál a világbajnoki címvédő Kövér Márton, Dóczé Ádám egység nem tudott elindulni, mivel Kövér térdsérüléssel küzd, távollétükben a Nagy Gergely, Laczó Dániel kettős nyert a Párkányi Marcell, Szatmári Solt páros előtt a 26 kilométeres versenyben.

A női kenusok maratoni ob-futamait jövő pénteken rendezik meg Győrben.