Csabai Edvin: 40!

Negyvenedik születésnapját ünnepli ma Csabai Edvin, tizenhétszeres maratoni világbajnok kenus, a sportág leköszönő szakmai igazgatója.

Születésnap
Hír

„A kudarcok nem törnek meg, hanem motiválnak” – így jellemezte magát az Ahogy tőlünk telt című sportágtörténeti kötetben Csabai Edvin 17-szeres maratoni világbajnok kenus, aki egészen szeptemberig szakágában minden idők legeredményesebb versenyzőjének vallhatta magát. A sors szépsége, hogy éppen egy másik magyar versenyző, korábbi edzőpartnere, a kajakos Csay Renáta múlta őt felül. A győriek kétszeres anyukája idén szerezte meg 18. világbajnoki aranyát.

Hogy miben rejlett Csabai Edvin páratlan pályafutásának kulcsa?

„A maratoni szakágra születtem. Kellett egy kis idő – nyilván nem túl sok –, hogy ezt felismerjem, arra is kellett, hogy ezt belássam és elfogadjam. Az első időkben a maratoni versenyzés egyfajta szükségmegoldás volt számomra, mert amikor felnőtt versenyzővé váltam, feltétlen szükséges volt az „életben maradáshoz”, hogy az ember valamilyen világversenyen szerepeljen. Mégis, csak kezdetben jelentett kényszerpályát, mert elég hamar rájöttem, hogy ebben is meg tudom találni a magam kihívásait, és azok az élmények, eredmények és sikerek, amelyeket megélek, tökéletesen kielégítenek. Nyilvánvaló, hogy szükség van fizikai adottságokra és tehetségre, de ez csak az alap. A hosszú távú versenyek közben bizonyos emberi tulajdonságok sokkal jobban kidomborodnak, s mondhatni, hogy a végkimenetel határozottan fejben dől el. Egy maratoni verseny során az embernek többször meg kell vívnia a csatát saját magával, a fájdalom vagy egy kritikus helyzet is többször beköszön. Az ember első pillanattól kezdve elemzi a kialakult helyzetet és döntéseket hoz. Az lesz sikeres maratoni versenyző, akinek megfelelő az ítélőképessége és a legjobb döntéseket hozza meg. Ehhez természetesen kellő tapasztalatra is szükség van” – fogalmazta meg a maratoni szakág szépségeit Csabai Edvin, aki legtöbb sikerét Györe Attila párjaként érte el, akivel afféle tűzként és vízként tökéletesen kiegészítették egymást a hajóban.

Pályafutását 2010-ben fejezte be, a 2009-es Portugáliában rendezett világbajnokságon pedig a sok-sok aranyérem mellé kapott egy váratlan, sokat adó elismerést is.

„Éppen az egyes versenyemre melegítettem, amikor valaki hátulról megérintett. Megfordultam, és láttam, hogy a spanyol Merchan az, – korunk vitathatatlanul egyik legnagyobb alakja. Hozzáteszem nem kenus, hanem kajakos. Kérdezem miért érintett meg, mire a felelet: – Sebezhetetlen vagy, szükségem van egy kevésre a szerencsédből! Összemosolygunk, majd sok szerencsét kívánok neki. Ő azt mondja, nem kíván nekem, ez nálam úgyis természetes. Az egyes versenyében ötödik lett, egy kilométerrel a cél előtt elrontotta a beszállást. Szerencsére a párost másnap megnyerték, így nem volt lelkiismeret-furdalásom. Este a verseny utáni banketten odajön hozzám, és csak annyit kérdez:

– Hányadik?
–  17.!
Letérdel elém, meghajol, és csak annyit mond:

– Te vagy a király!
Nagyon zavarba ejtő volt a dolog, hiszen majd’ minden versenyző látott minket, hirtelen nem is tudtam mit kéne tennem?!
Most már tudom, hogy ez volt a legnagyobb elismerés, amit valaha kaptam” – idézte fel a pályafutását lezáró „búcsúlevelében” ezt a pillanatot Csabai Edvin, aki előbb edzősködni kezdett, majd 2013-tól a sportág szakmai igazgatója lett.

Versenyzői lélekkel, szemlélettel, szükség esetén határozott, vezetői kézzel.

„Ahogyan versenyzőként a vízen, úgy szakmai igazgatóként is megbízható, egyenes társ volt, akinek mindig adni lehet a szavára. Sportolóként és vezetőként is nagy elhivatottság jellemezte, ami adódik a szakágából is, hiszen a maratonhoz a legnagyobb kitartás és nyugalom kell” – jellemezte őt pályatársa, Hüttner Csaba.

Csabai Edvin most ismét búcsúzik. A negyvenedik születésnapját ma ünneplő bajnok ugyanis elköszönt a szakmai igazgatói poszttól, a jövőben egyik legjobb barátja, a 2008-ban elhunyt Kolonics György emlékére létrehozott alapítvány ügyeit intézi majd.

Ahogy a szövetség kis konyhájában az olimpiai bajnok Dónusz Évával beszélgetve fogalmazott: búcsúzkodni nem szeret.

„Egy dolgot kérek a születésnapomra. Hogy a társakkal, ezzel a csapattal megmaradjon a kapcsolat, az az érzés, amit az elmúlt években itt kaptam” – mondta az ünnepelt.

 

Alaposan összezúzták a sziklák Boros Adriánt és társát

Nem akárhogyan értek véget Boros Adrián dél-afrikai kalandjai. A magyar maratoni kajakos az Umkomaas Marathonon a helyiek versenyzőjével, Carl Foscherrel felborult egy zúgóban, ezután hosszú ideig csapta a víz őket a szikláknak, mire ki tudtak vergődni a partra.

Hír

Több hónapot volt kint Boros Adrián Dél-Afrikában, ahol számos versenyen elindult párjával, Carl Foscherrel. Például másodikak lettek a világ egyik legveszélyesebb kajakviadalán, a Dusi Marathonon, majd az embert próbáló non-stop Dusin is ezüstérmet nyertek, ezután kiszakadt üléssel győztek a Hella Hella to Josephines versenyen, idei utolsó dél-afrikai megmérettetésükön, az Umkomaas Marathonon pedig a negyedik helyen végeztek.

A kétnapos versenyen az első nap 38, míg a másodikon 36 kilométert kellett megtennie a mezőnynek. A rajt nagyon jól sikerült Boroséknak, annak ellenére is, hogy rögtön az elején meglazult egy csavar a kormányuknál, elcsúszott a bovden, így a bal kanyarokat nehezen tudták venni.

Itt még egyben volt a hajó és a Boros, Foscher páros is:

„Valahogy azért megoldottuk a napot – kezdte Boros Adrián. – Próbáltunk nagy iramot diktálni és irányítani, ami sikerült is, egy egység kivételével le tudtunk rázni mindenkit, az első-második helyen voltunk, majd a második nap elején is vezettünk. A kormányt tökéletesen megcsináltuk, jól éreztük a hajót, de az egyik nagy szikla a víz alatt felborított bennünket, az nagyon rossz élmény volt. Ez egy 500 méteren keresztül tartó zúgó, a legnagyobb baj az volt, hogy a közepén borultunk,

a sok szikla pedig nemcsak a hajót és a lapátokat zúzta szét, hanem bennünket is.

Engem vagy három sziklának ütött neki a víz, a kezem nagyon fájt, de társamnak, Carlnak nagyobb baja lett. Ahogy kivergődtünk a partra, ő nem tudott lábra állni, először azt hittük, eltört a lába, öt percig feküdt a fűben. Itt útközben nincs segítség, vagy lemész a folyón, vagy ott maradsz, senki nem fog érted menni. Reméltem, hogy a hajó nem tört össze nagyon, mert akkor le kell volna sétálni a célba, ami egy nagyon hosszú és kellemetlen séta kígyók és bokrok között. Szóval visszatettem valahogy Carlt a darabokban lévő hajóba, és mivel nem a lábfeje sérült, így tudott kormányozni.”

Néhány képkocka az idei versenyről:

A magyar, dél-afrikai páros ilyen körülmények között ment le a folyón, és zárta a negyedik helyen a versenyt. „Mindent összevetve nem rossz ez az eredmény, de meg lehetett volna nyerni a versenyt. Szomorú vagyok kicsit, viszont annak örülök, hogy legalább egyben vagyunk” – mondta a magyar kajakos.

Boros Adrián mostantól itthon, Tolnán készül a következő versenyére, az április 21-én rendezendő Amsterdam Waterland Marathonra.

Az edzők álma Kárász Anna és Vad Ninetta

Simon Miklós irányításával Dél-Afrikában készül Kárász Anna és Vad Ninetta is a következő szezonra. Az Angliából hazatért szakember mesélt a távoli edzőtáborról és a két világbajnok kajakos formájáról.

Hír

Stábunknak a dél-afrikai edzőtáborban Simon Miklós elmondta, hogy a klasszikus vízi alapozás zajlik ezekben a hetekben, hónapokban.

„Nagyon kemény alapozó munkát végzünk, a kilométergyűjtés mellett fokozatosan emeljük az intenzitást. A lányok még egy kicsit előrébb is tartanak, mint ahogy vártam tőlük. Néha engem is meglepnek, annyira jól és gyorsan reagálnak az edzéseken” – nyilatkozta Simon Miklós.

☀️ 😎 💦 • #southafrica #rodeplaatdam #training #water #flatwater #canoesport #canoesprint #workhard #trainhard #so #good #feeling #balance #move #morning #session #thuesday #sunnyday #nelo #kayaks #braca #paddle #nike #forever #iloveit #justdoit

Anna Karasz (@anna__karasz) által megosztott bejegyzés,


A Roodeplaat Dam-i edzőtábor helyszínéről, amelyről Hüttner Csaba szövetségi kapitány hosszabban is beszámolt, Simon elmondta, hogy jobbat nem is találhattak volna.

„Európában most meglehetősen hideg van, de az elmúlt évek tapasztalatai is azt mutatják, hogy március környékén azért még nincs ott jó idő. Itt viszont a versenyzők a technikára tudnak összpontosítani, mivel komfortosan érzik magukat a hajóban azzal, hogy nem kell a hideggel foglalkozniuk. Hogy milyen Ninettával és Annával dolgozni? Nagyon élvezem, mindkét lány rendkívül elszánt és profi, az edzők álma.”

Simon Miklós videónyilatkozata Dél-Afrikából: