Csabai Edvin: 40!

Negyvenedik születésnapját ünnepli ma Csabai Edvin, tizenhétszeres maratoni világbajnok kenus, a sportág leköszönő szakmai igazgatója.

Születésnap
Hír

„A kudarcok nem törnek meg, hanem motiválnak” – így jellemezte magát az Ahogy tőlünk telt című sportágtörténeti kötetben Csabai Edvin 17-szeres maratoni világbajnok kenus, aki egészen szeptemberig szakágában minden idők legeredményesebb versenyzőjének vallhatta magát. A sors szépsége, hogy éppen egy másik magyar versenyző, korábbi edzőpartnere, a kajakos Csay Renáta múlta őt felül. A győriek kétszeres anyukája idén szerezte meg 18. világbajnoki aranyát.

Hogy miben rejlett Csabai Edvin páratlan pályafutásának kulcsa?

„A maratoni szakágra születtem. Kellett egy kis idő – nyilván nem túl sok –, hogy ezt felismerjem, arra is kellett, hogy ezt belássam és elfogadjam. Az első időkben a maratoni versenyzés egyfajta szükségmegoldás volt számomra, mert amikor felnőtt versenyzővé váltam, feltétlen szükséges volt az „életben maradáshoz”, hogy az ember valamilyen világversenyen szerepeljen. Mégis, csak kezdetben jelentett kényszerpályát, mert elég hamar rájöttem, hogy ebben is meg tudom találni a magam kihívásait, és azok az élmények, eredmények és sikerek, amelyeket megélek, tökéletesen kielégítenek. Nyilvánvaló, hogy szükség van fizikai adottságokra és tehetségre, de ez csak az alap. A hosszú távú versenyek közben bizonyos emberi tulajdonságok sokkal jobban kidomborodnak, s mondhatni, hogy a végkimenetel határozottan fejben dől el. Egy maratoni verseny során az embernek többször meg kell vívnia a csatát saját magával, a fájdalom vagy egy kritikus helyzet is többször beköszön. Az ember első pillanattól kezdve elemzi a kialakult helyzetet és döntéseket hoz. Az lesz sikeres maratoni versenyző, akinek megfelelő az ítélőképessége és a legjobb döntéseket hozza meg. Ehhez természetesen kellő tapasztalatra is szükség van” – fogalmazta meg a maratoni szakág szépségeit Csabai Edvin, aki legtöbb sikerét Györe Attila párjaként érte el, akivel afféle tűzként és vízként tökéletesen kiegészítették egymást a hajóban.

Pályafutását 2010-ben fejezte be, a 2009-es Portugáliában rendezett világbajnokságon pedig a sok-sok aranyérem mellé kapott egy váratlan, sokat adó elismerést is.

„Éppen az egyes versenyemre melegítettem, amikor valaki hátulról megérintett. Megfordultam, és láttam, hogy a spanyol Merchan az, – korunk vitathatatlanul egyik legnagyobb alakja. Hozzáteszem nem kenus, hanem kajakos. Kérdezem miért érintett meg, mire a felelet: – Sebezhetetlen vagy, szükségem van egy kevésre a szerencsédből! Összemosolygunk, majd sok szerencsét kívánok neki. Ő azt mondja, nem kíván nekem, ez nálam úgyis természetes. Az egyes versenyében ötödik lett, egy kilométerrel a cél előtt elrontotta a beszállást. Szerencsére a párost másnap megnyerték, így nem volt lelkiismeret-furdalásom. Este a verseny utáni banketten odajön hozzám, és csak annyit kérdez:

– Hányadik?
–  17.!
Letérdel elém, meghajol, és csak annyit mond:

– Te vagy a király!
Nagyon zavarba ejtő volt a dolog, hiszen majd’ minden versenyző látott minket, hirtelen nem is tudtam mit kéne tennem?!
Most már tudom, hogy ez volt a legnagyobb elismerés, amit valaha kaptam” – idézte fel a pályafutását lezáró „búcsúlevelében” ezt a pillanatot Csabai Edvin, aki előbb edzősködni kezdett, majd 2013-tól a sportág szakmai igazgatója lett.

Versenyzői lélekkel, szemlélettel, szükség esetén határozott, vezetői kézzel.

„Ahogyan versenyzőként a vízen, úgy szakmai igazgatóként is megbízható, egyenes társ volt, akinek mindig adni lehet a szavára. Sportolóként és vezetőként is nagy elhivatottság jellemezte, ami adódik a szakágából is, hiszen a maratonhoz a legnagyobb kitartás és nyugalom kell” – jellemezte őt pályatársa, Hüttner Csaba.

Csabai Edvin most ismét búcsúzik. A negyvenedik születésnapját ma ünneplő bajnok ugyanis elköszönt a szakmai igazgatói poszttól, a jövőben egyik legjobb barátja, a 2008-ban elhunyt Kolonics György emlékére létrehozott alapítvány ügyeit intézi majd.

Ahogy a szövetség kis konyhájában az olimpiai bajnok Dónusz Évával beszélgetve fogalmazott: búcsúzkodni nem szeret.

„Egy dolgot kérek a születésnapomra. Hogy a társakkal, ezzel a csapattal megmaradjon a kapcsolat, az az érzés, amit az elmúlt években itt kaptam” – mondta az ünnepelt.

 

Kipróbálná magát a gyorsasági szakágban

Sikeres évet zárt Kiszli Vanda 2017-ben, ősszel mégis váltott, Budapestre költözött és új csapattal állt neki a felkészülésnek. A paksiak kiválósága a jövőben a maratoni táv mellett a gyorsasági szakágban is szeretné megmérettetni magát, többek közt rajthoz állna 2018-ban az itthoni rendezésű Egyetemi Világbajnokságon is.

Hír

A Dél-Afrikában K-2-ben felnőtt világbajnoki címet szerző Kiszli Vanda, Mihalik Sára páros kapta meg az Év maratoni női kajakosának járó díjat a kajak-kenu sportág év végi gálavacsoráján. Kiszli Vanda az idei világbajnokságon egyesben is jól szerepelt, ezüstérmes lett. Jövőre már K-1-ben is egyértelműen a vb-arany a célja.

“Örültem a második helynek is, de nem elégedhetek meg ezzel, az első hely megszerzésére törekszem. Persze mindenki nyerni akar, ahogy én is, az motivál, hogy egyesben és párosban is aranyérmes lehessek” – mondta Kiszli Vanda.

Egyesben itthon továbbra Csay Renáta lehet a legnagyobb ellenfele. Vanda nagyon jó kapcsolatban van a szakág tizennyolcszoros világbajnokával,  azt viszont, nem tartja elképzelhetőnek, hogy párosban együtt versenyezzenek.

“A versenyeken ellenfelek vagyunk, ott mindenki magáért küzd, egyébként pedig barátok. Nem szeretnék párt váltani, hiszen sok idő, amíg megszokja az ember a másikat. Úgy érzem, hogy Sára személyében megtaláltam azt, akivel elérhetjük a célunkat, úgy, ahogy az szeptemberben is sikerült.”

A világbajnokságot követően volt egy kis pihenője, de ősszel már elkezdte a felkészülést a következő szezonra. Budapestre költözött, így Mihalik Sárával minden nap együtt tudnak edzeni.

“Folytatjuk a munkát és készülünk a következő évre. Jelenleg benti edzéseink vannak, de úgy néz ki, hogy februárban el tudunk menni melegvízi edzőtáborba. Szeretném magam kipróbálni a gyorsasági szakágban is, jövőre itthon lesz az Egyetemi Világbajnokság, jó lenne, ha ezer párosban mi állhatnánk ott rajthoz Sárával.”

Újra beleszeretett a kenuzásba

Kevesen gondolták volna néhány évvel ezelőtt, hogy az immár Merkapt-Mekler SE néven futó dunavarsányi kajak-kenu egyesület négy év alatt olyan fejlődésen megy keresztül, hogy napjaink legjobb kenusa, Vasbányai Henrik is ott készül majd. A klub 2014-ben indult hat fővel, az egykori világbajnoki bronzérmes kenus, Németh Szabolcs vezetésével. Mostanra pedig már 93 lelkes, sportolni vágyó fiatal jár le a Kis-Duna mentén fekvő városba evezni.

Hír

Köztük Fejes Dániel, aki már a kezdetektől Szabolccsal készült, idén szeptemberben Dél-Afrikában pedig maratoni világbajnok lett Simon Sebestyénnel az oldalán. A gyors fejlődésnek hamar híre ment és szeptember végén több neves versenyző is úgy döntött, hogy az egyesületben szeretné folytatni pályafutását. Az elmúlt évek legsikeresebb kenusa, Vasbányai Henrik, valamint az utánpótlás reménységei: Moldován Milán, Koleszár Zoltán és Simon Sebestyén is csatlakozott Németh Szabolcs csapatához.

De vajon mi lehet a gyors fejlődés titka?

Szabolcs már aktív sportolói korában beleszeretett a dunavarsányi Kis-Duna szakasz szépségébe és némi tervezgetés után úgy döntött, hogy egyesületet hoz létre a jövő bajnokai számára. A Mekler László Ifjúsági és Turisztika Sportegyesület meglévő magjának és sporteszközeinek köszönhetően el is indult a munka. Az ebben rejlő lehetőséget a Magyar Kajak-Kenu Szövetség hamar felismerte és teljes mellszélességgel támogatta az új klubot. Az eredményeket és a koncepciót látva később egy tőkeerős támogató csatlakozott az egyesülethez a Merkapt személyében.

Mindezek mellett Mekler László lánya, Andrea, aki egyben az egyesület elnöke és a helyi általános iskola igazgatóhelyettese, egy egészen újfajta megközelítéssel népszerűsítette a sportágat.

„A Dunavarsányi Árpád Fejedelem Általános Iskolában úgynevezett „kajak-kenus osztályokat” hoztunk létre. Minden évfolyamban három osztály van. Ezeket a testnevelés órákon összevontuk és az év elején választhattak a gyerekek, hogy milyen sportágra szeretnének szakosodni. Így alakult ki a „kajak-kenus osztály”, amely az általános testnevelés órákon kívül heti egyszer, szervezett körülmények között a Kis-Dunán evez, illetve a téli alapozó időszakban ergométeres gépeken készülnek. A program nagyon sikeres, magam sem gondoltam volna, hogy ennyi gyerek szeretne megismerkedni a sportággal” – mondta Mekler Andrea.

Nagyon sok gyermek szerette meg az evezést, a vízi életformát és a tanórákon kívül az edzéseket is lelkesen látogatták. Így került Fejes Dániel is a vízpart közelébe, aki a jövő évben a gyorsasági szakágban is jó eredményeket szeretne elérni.

A vezetőedző mellett két fiatal tréner, a világbajnok kajakos Folláth Vivien és az Európa-bajnoki bronzérmes kenus, Androkity Marcell is segíti az edzésmunkát, a kezdő kajakosok edzője pedig Trencsánszkiné Varjú Violetta. Rajtuk kívül Szabolcs nevelőedzője, Bánszky Imre is jelen van, aki a tökéletes kenus technika átadása véget heti háromszor Dunavarsányba látogat. Látva az iskola, a szülők és a gyermekek lelkesedését kijelenthető, hogy az egyesület utánpótlása biztosítva van.

De mi lehet az a motivációs erő, ami miatt napjaink egyik legtehetségesebb felnőtt kenus, Vasbányai Henrik a dunavarsányi nevelőegyesületet választotta?

„Az elmúlt években nem úgy jöttek az eredmények, ahogy szerettem volna és úgy éreztem változtatnom kell. Beszűkültem, befásultam, új impulzusokra volt szükségem. Ebben a csapatban én vagyok a rangidős. Nekem kell példát mutatnom mind az edzésmunkában, mind a hozzáállásban. Ez nagy felelősség. Éppen ezért nekem is újra bele kellett szeretnem a kenuzásba, amire itt lehetőségem volt. Szabival régen is jó párost alkottunk. Új módszereket visz a felkészülésbe és az edzésmunkán kívül, az életben is mindent megbeszélhetek vele. Úgy érzem, hogy most ebben a közegben tudok igazán kiteljesedni” – jegyezte meg Vasbányai Henrik.

Moldován Milán szintén szeptemberben váltott klubbot és úgy érzi, hogy motiváltabb, mint valaha.

„Jókor jött ez a változás.  Nekem sokat segített, hogy megbeszéljük, az edzések után min kellene változtatni, illetve újfajta edzésmunkát végzünk. A technikában már most is sokat fejlődtem. Jövőre pedig mindenféleképpen szeretném megszorongatni a felnőtt mezőnyt.”

Németh Szabolcs szerint az elmúlt időszakban olyan sportfejlesztések valósultak meg, amelyekből a kajak-kenu sportág is részesült. Ennek megfelelően jövőre a Dunavarsányi Edzőtábor területén egy olyan önálló csónakház épül, amelyben az egyesület végre méltó otthont kap.

„Nem a lassú fejlődés híve vagyok, egy ilyen egyesületnél „nagyot kell tudni álmodni”. Számomra mindig a nagy eredmények elérése volt a cél. Igen, fejlődtünk, de még annál is többet, mint ahogy azt mi magunk gondoltuk. Nagy hangsúlyt fektetünk a versenyzők és az edzői stáb közötti kommunikáció fejlesztésére, megbeszéljük a napi folyamatokat, kielemezzük az elvégzett munkát és értékeljük a jobbító szándékú észrevételeket. Ez lehet a kulcsa a további töretlen fejlődésnek!”