Mégse

Célegyenesben férfi kenusaink

Vécsi Viktor szövetségi vezetőedző szerint jó úton indult el a magyar férfi kenu a központosított edzőtáborokkal, de csak a következő napokban, hetekben dől el az, hogy milyen párosokkal vághatunk neki a nemzetközi versenyeknek.

Hír

„Abszolút elégedett vagyok, mindent el tudtunk és el tudunk végezni, amit elterveztem. Ideálisak itt, Szolnokon is a feltételek ahhoz, hogy majd az Európa Játékokon megfelelően szerepeljünk” – kezdte Vécsi Viktor, aki tavaly november eleje óta készül a legjobb férfi kenusokkal, és céljuk, hogy megszerezzék Tokióra mind a három kvótát az augusztusi, szegedi világbajnokságon.

„Elkezdtük a páros próbákat a múlt hét elején, egyből, ahogy hazajöttünk a melegvízi edzőtáborból, és lejöttünk Szolnokra. Még nem próbáltuk ki az összes felállást, így egyelőre korai lenne bármi konkrétumot mondani. Ezekben a napokban, hetekben fog kialakulni az a két pár, amellyel a nemzetközi versenyeken is elindulunk majd.”

Párosban nagyobb az esély egy kiugróbb nemzetközi eredmény elérésére, de Vécsi Viktor nem látja, hogy a versenyzők csakis a csapathajókra koncentrálnának. „Tudják ők is, hogy olyan párosokat keresünk, amelyek nagyok jók, és tisztában vannak azzal, hogy nem feltétlenül úgy alakulnak ki ezek az egységek, hogy két jó kenus összetérdel, hanem a mozgásstílusoknak is passzolniuk kell. Nem egyszerű ez a feladat.”

Vécsi Viktor arra a kérdésre, hogy kik vannak a legjobb formában, így válaszolt:

„Kiss Tamás és Bodonyi András, valamint hallatlanul sokat fejlődött az újpesti Dóri Bence is,

de mindenki hozzáállásával nagyon elégedett vagyok. Mike Robi egy komoly kvalitású, világbajnok versenyző, de őt várja otthon a család, és mi ezt figyelembe vettük, nem kell három hétig hétfőtől péntekig velünk edzőtáboroznia. Nagyon fontos, hogy odafigyeljünk arra, hogy a versenyzők családja se szenvedje meg azt az elhatározást, hogy az idén három olimpiai kvótát szeretnénk szerezni férfi kenuban a szegedi világbajnokságon.”

Munkában Dél-Afrikában:

A szövetségi vezetőedző szerint az út jó, amelyen elindultak a központosított edzőtáborral, de azzal is tisztában van, hogy a folyamatos, háromhetes edzőtábor mentálisan fel tudja őrölni a versenyzőket, ezért elképzelhető, hogy a jövőben majd eszközölnek kisebb változtatásokat. Egyelőre azonban marad ez a fajta felkészülés, amelyhez a szövetség egy sportpszichológust is biztosít a keret számára.

A jövő héten, május 11-én és 12-én a rangsorolóval elrajtol a versenyszezon, természetesen a férfi kenusokkal is a mezőnyben. „A legjobb edzés a verseny, a versenyszituációkat csak ott tudjuk gyakorolni. De egyébként is itt készülünk Szolnokon, ahol a rangsoroló is lesz, így butaság lenne, ha nem állnánk rajthoz” – mondta Vécsi Viktor, aki sietett leszögezni, hogy az első két válogató után kialakított párok még nem dőlhetnek hátra, hiszen két hónap van a második válogató és a világbajnokság között, így egy formahanyatlás vagy esetleges sérülés esetén változhat a vb-keret összetétele.

(forrás: InfoRádió, Vűztükör magazin)

Szekszárd szintet lépne

Éppen tíz éve, hogy a maratoni világ-, és Európa-bajnok Jámbor Attila feleségével, a szintén korábbi kajakos Inger Nikolettával létrehozta a Szekszárdi Kajak-Kenu Sportegyesületet. A klub azóta szép sikereket ért el, számos korosztályos maratoni világversenyen szereztek dobogós helyezést, a céljuk most az, hogy a következő években a gyorsasági szakágban, olimpiai számokban is előrébb lépjenek.

Hír

“Most fut ki az első csoportunk, akikkel tíz éve elkezdtünk a munkát – mondja a sportegyesület elnöke, Jámbor Attila. – Büszkén mondhatom, hogy közülük hárman-négyen jelenleg is komolyan kajakoznak az U23-as korosztályban, a legsikeresebb Nagy Viki, aki ifiben nyert maraton Eb-t, és világbajnoki aranyat is, tavaly pedig U23-as női K-1-ben negyedik lett a vb-n. Az első csapat után egyébként volt néhány év hézagunk, nem tudtunk akkor a legkisebbekre koncentrálni, hiszen új volt az egyesület is, így nálunk most az ifik kicsit hiányoznak a rendszerből, de nagyon erős kölyök és serdülő korosztályunk van.”

A tolnai megyeszékhelyen komoly hagyománya elsősorban a labdajátékoknak van, Szekszárdról korábban Tolnára kellett átjárnia azoknak, akik kajakozni akartak. Tíz év alatt azonban rengeteg elismerést zsebelt be a kis családi egyesület, amelyet már számon tartanak a városban.

“Idén biztos kiváltunk legalább 70 versenyengedélyt, a szabadidősökkel, és a legkisebbekkel együtt körülbelül 100 fős a létszám. Hogy itt tarthassunk, ahhoz kellett ez a tíz év, most már a kiemelt sportok közé tartozunk Szekszárdon. Akkor léphetünk szintet, ha megépül az új csónakházunk a Sión, a mostani telepünktől párszáz méterre. A pénz megvan hozzá, jelenleg a tervezés zajlik. Ha elkészül, akkor már nemcsak nyáron fogunk tudni a csónakháznál edzeni, így nem kell majd a városi termeket használni a téli alapozás alatt. Ráadásul az új központból vízitúrákat is szervezhetünk, ami plusz bevételi forrás lesz az egyesület számára. Arról nem beszélve, hogy a szabadidősport az eddiginél is több fiatal kedvét hozhatja meg a kajakozáshoz, kenuzáshoz, tehát számíthatunk létszámemelkedésre” – tette hozzá Jámbor Attila.

Az egykori világbajnok kajakos nemcsak a klub elnöke, hanem a vezetőedzője is. Tanítványai eddig inkább a maratoni számokban szerepeltek jól, de Jámbor Attila trénerként a gyorsasági szakágban is szeretne befutni.

“Egyértelműen cél, hogy a gyorsasági szakágban, olimpiai számokban is előrébb lépjünk. Van egy olyan mondás, hogy a kajakosoknál a legjobb továbbképzés a parton van, igyekszem is jó viszonyt ápolni nálam rutinosabb edzőkkel. Ők mindig bíztatnak, hogy nem csináljuk rosszul, jól állunk, a klubunk rendben van, és hogy legyek türelmes, jön majd a jó eredmény az olimpiai számokban is. Saját edzői gárdával, saját versenyzőket akarunk nevelni, és olyan hátteret biztosítani, hogy a legjobbakat is meg lehessen tartani itt Szekszárdon.”

A nemzetközi mezőny versenyezni szeretne

Közvéleménykutatást készített a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF). A megkérdezett versenyzők közel 50 százaléka úgy gondolja, hogy a koronavírus miatt nem tudna megfelelően felkészülni az idei világbajnokságra, ennek ellenére többségük támogatja az idei versenyek megrendezését, és 64 százalékuk szívesen vár június végéig a 2020-as versenynaptárral kapcsolatos döntésekre.

Hír

Az ICF Sportolói Bizottságának kutatásából az is kiderült, hogy a válaszoló sportolók 14 százaléka egyáltalán nem tudott edzeni a koronavírus-járvány okozta korlátozások miatt. Ennek ellenére közel 90 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy sikerrel tudtak alkalmazkodni a kialakult helyzethez. 

A közvéleménykutatásban 65 ország több, mint 1100 sportolója vett részt, a kajak-kenu összes szakágát képviselve. A megkérdezett versenyzők több, mint 60 százaléka férfi, 41 százalékuk 18-23 éves, 25 százalékuk 23-30 év közötti, míg a maradék 34 százalék a harminc felettieket képviselte. 

A sportolók kicsivel több mint fele úgy gondolja, hogy pályafutásuk finanszírozására hatással lehet a koronavírus.

„Egy dolog biztosnak tűnik: ha lesz verseny,

a sportolók örömmel rajthoz állnak,

de csak akkor, ha a rendezők garantálni tudják az esemény biztonságát, és a mindenki számára egyenlő esélyeket biztosító lebonyolítást” – mondta Tim Lodge, az ICF Sportolói Bizottságának elnöke. 

„Ezt azok a sportolók is úgy gondolják, akik várhatóan idén nem versenyezhetnek majd az őket érintő korlátozások miatt. Tisztán látszik, hogy mindenki azt szeretné, ha a lehető leghamarabb újraindulnának a versenyek, még akkor is, ha egyelőre nem lehet teljes a mezőny.”

„Tisztáznunk kell, hogy kik vehetnek és kik nem vehetnek részt a versenyeken az utazási korlátozások miatt, és ez alapján tudjuk majd csak a versenyek rangját és rendszerét meghatározni” – tette hozzá Tim Lodge.

A sportolói közvéleménykutatás eredményeit az ICF Elnöksége is megkapta, a nemzetközi szervezet az év második felében további közvéleménykutatásokat tervez.

Bryn Price, a brit maratoni válogatott csapatvezetője is kutatást készített, amiből kiderül, hogy 5-7 százalékkal csökkent azoknak a sportolóknak a sebessége, akik 80 napig karanténban voltak.

Price minden korosztályt érintő vizsgálatában több mint 40 sportoló teljesítményét hasonlította össze, és megállapította a sebességcsökkenés okát. A versenyzők teljesítményét az rontotta le, hogy evezni nem tudtak, és csak otthon tréningezhettek.

Price a következő hetekben azt vizsgálja majd, hogy a sportolók mennyi idő alatt tudják visszaszerezni a járványhelyzet előtti gyorsaságukat, és fizikai állapotukat.