Mégse

Célegyenesben férfi kenusaink

Vécsi Viktor szövetségi vezetőedző szerint jó úton indult el a magyar férfi kenu a központosított edzőtáborokkal, de csak a következő napokban, hetekben dől el az, hogy milyen párosokkal vághatunk neki a nemzetközi versenyeknek.

Hír

„Abszolút elégedett vagyok, mindent el tudtunk és el tudunk végezni, amit elterveztem. Ideálisak itt, Szolnokon is a feltételek ahhoz, hogy majd az Európa Játékokon megfelelően szerepeljünk” – kezdte Vécsi Viktor, aki tavaly november eleje óta készül a legjobb férfi kenusokkal, és céljuk, hogy megszerezzék Tokióra mind a három kvótát az augusztusi, szegedi világbajnokságon.

„Elkezdtük a páros próbákat a múlt hét elején, egyből, ahogy hazajöttünk a melegvízi edzőtáborból, és lejöttünk Szolnokra. Még nem próbáltuk ki az összes felállást, így egyelőre korai lenne bármi konkrétumot mondani. Ezekben a napokban, hetekben fog kialakulni az a két pár, amellyel a nemzetközi versenyeken is elindulunk majd.”

Párosban nagyobb az esély egy kiugróbb nemzetközi eredmény elérésére, de Vécsi Viktor nem látja, hogy a versenyzők csakis a csapathajókra koncentrálnának. „Tudják ők is, hogy olyan párosokat keresünk, amelyek nagyok jók, és tisztában vannak azzal, hogy nem feltétlenül úgy alakulnak ki ezek az egységek, hogy két jó kenus összetérdel, hanem a mozgásstílusoknak is passzolniuk kell. Nem egyszerű ez a feladat.”

Vécsi Viktor arra a kérdésre, hogy kik vannak a legjobb formában, így válaszolt:

„Kiss Tamás és Bodonyi András, valamint hallatlanul sokat fejlődött az újpesti Dóri Bence is,

de mindenki hozzáállásával nagyon elégedett vagyok. Mike Robi egy komoly kvalitású, világbajnok versenyző, de őt várja otthon a család, és mi ezt figyelembe vettük, nem kell három hétig hétfőtől péntekig velünk edzőtáboroznia. Nagyon fontos, hogy odafigyeljünk arra, hogy a versenyzők családja se szenvedje meg azt az elhatározást, hogy az idén három olimpiai kvótát szeretnénk szerezni férfi kenuban a szegedi világbajnokságon.”

Munkában Dél-Afrikában:

A szövetségi vezetőedző szerint az út jó, amelyen elindultak a központosított edzőtáborral, de azzal is tisztában van, hogy a folyamatos, háromhetes edzőtábor mentálisan fel tudja őrölni a versenyzőket, ezért elképzelhető, hogy a jövőben majd eszközölnek kisebb változtatásokat. Egyelőre azonban marad ez a fajta felkészülés, amelyhez a szövetség egy sportpszichológust is biztosít a keret számára.

A jövő héten, május 11-én és 12-én a rangsorolóval elrajtol a versenyszezon, természetesen a férfi kenusokkal is a mezőnyben. „A legjobb edzés a verseny, a versenyszituációkat csak ott tudjuk gyakorolni. De egyébként is itt készülünk Szolnokon, ahol a rangsoroló is lesz, így butaság lenne, ha nem állnánk rajthoz” – mondta Vécsi Viktor, aki sietett leszögezni, hogy az első két válogató után kialakított párok még nem dőlhetnek hátra, hiszen két hónap van a második válogató és a világbajnokság között, így egy formahanyatlás vagy esetleges sérülés esetén változhat a vb-keret összetétele.

(forrás: InfoRádió, Vűztükör magazin)

Wichmann Tamás megható díjazása, Kiss Péter az év legjobbja

Az Év sportolója díjátadó gála fénypontjaként Wichmann Tamás átvehette az MSÚSZ és a MOB közös életműdíját, míg az Év fogyatékos férfi sportolója kategóriában Kiss Péter Pált választották 2019 legjobbjának.

Hír

A Nemzeti Színházban tartották meg a 2019-es Év sportolója gálát, amelyen több kategóriában is jelöltek voltak kajak-kenusok. Az Év fogyatékos férfi sportolója díjat meg is kapta Kiss Péter Pál, aki 16 évesen előbb Európa-bajnokságot nyert, majd a szegedi világbajnokságon is a dobogó legfelső fokára állhatott fel.

„Nagyon sokat jelent számomra ez a díj,

ez egy jó visszajelzés az olimpiára nézve, hogy jó úton haladok.

Szeretném megköszönni a családomnak, a barátaimnak, akik mindig mellettem állnak, segítenek, ahol csak tudnak. Ha kell, még szállást is adnak” – mondta önfeledt mosollyal az arcán Kiss Péter Pál.

Edzője, Pruzsina István is jelölt volt az Év legjobb fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzői között, de itt Szabó Tamás (paraúszás) győzött.

Ugyancsak jelölték az egyéni sportágak csapatversenyében az Év legjobbjának a szegedi világbajnokságon aranyérmes női kajak négyest, ám nem a Bodonyi Dóra, Medveczky Erika, Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra kvartett kapta a díjat, hanem a Babos Tímea, Kristina Mladenovic világbajnok teniszpáros.

Csipes Tamara is jelölt volt az Én női sportolója díjra, amelyet végül ismét Hosszú Katinka gyűjtött be.

A gála fénypontja csak ezután következett, ugyanis felállva, szűnni nem akaró tapssal köszöntötték Wichmann Tamást. A Magyar Sportújságírók Szövetsége és a Magyar Olimpiai Bizottság közös életműdíját kapta meg a kenulegenda, aki négy olimpián szerepelt, ezeken két ezüstöt és egy bronzérmet nyert, továbbá kilencszeres világ- és háromszoros Európa-bajnoknak, 37-szeres magyar bajnoknak mondhatja magát.

„31 éve vagyok a kék-fehér család oszlopos tagja – kezdte beszédét az MTK korábbi kenusa.

61 éve ismerkedtem meg szeretett sportágammal,

azóta rengeteg emlék ülepedett le bennem. Nagyon sok gyerekkel tanítottam meg a lapát helyes kezelését, odáig jutottunk, hogy elszállt felettem az idő, és már nem foglalkozom vele olyan szinten, mint korábban. Az olimpiára készülő minden egyes sportolónak, edzőnek, vezetőnek nagyon jó egészséget, kitartást, szerencsét kívánok, valamint

hazafiságot, amivel minden magyarnak rendelkeznie kell.

Nagyon köszönöm azt a szeretetcunamit, amit önöktől most kaptam, hihetetlenül jólesik.”

A Kolonics György Alapítvány szervezésében az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatták be a napokban a Wichmann Tamásról készült, a Magyar lapát című portréfilmet. Erről bővebben itt írtunk.

A Héraklész Gálán is bezsebelt egy díjat Kopasz Bálint

A hagyományos Héraklész Gálán négy kategóriában is jelöltek voltak kajak-kenusok, Kopasz Bálint meg is nyerte a díjat.

Hír

Az Uránia filmszínházban rendezett ünnepségen a 2019-es év korosztályos és felnőtt Európa- és világbajnokságain legeredményesebben szerepelt utánpótláskorú versenyzőket és edzőiket jutalmazták. A férfi egyéni kategóriában a felnőttek között világbajnoki címet nyert Kopasz Bálint győzelméhez nem igazán férhetett kétség. A még mindig csak 22 éves kajakost és edzőjét, édesanyját, Demeter Irént is díjazták.

A nők ugyanezen kategóriájában a korosztályos világbajnokságon aranyérmes Kőhalmi Emese negyedik lett. Másik két kategóriában viszont egyaránt a második helyen végeztek kajak-kenusok.

A világbajnoki címet nyert Szellák Szabina, Kőhalmi Emese, Rendessy Eszter, Csikós Zsóka női kajak négyes a női kiscsapat, a K-2-ben ugyancsak világbajnoki aranyérmet szerző Koleszár Mátyás, Németh Viktor Máté páros pedig a férfi kiscsapat kategóriában lett második.

Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter felidézte: immár közel két évtizede díjazzák a múlt év korosztályos és felnőtt világversenyein legeredményesebben szerepelt utánpótláskorú sportolókat és edzőiket.

A sport rendkívül fontos szerepet játszik az ember jellemének kialakulásában”

– hangsúlyozta a miniszter, aki elmondta, az állam oly módon segíti a sportot, hogy megteremeti a feltételeket, biztosítja hozzá az infrastruktúrát és ösztöndíjakkal támogatja azokat, akik megérdemlik. Hozzáfűzte: a megközelítően 560 millió forintos támogatással közel 1500 sportoló szárnyalását segítik a Héraklész Programban.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a sport egyik legfontosabb ágazata az utánpótlás-nevelés. “Ezúttal tizenhárom sportág hatvanhét sportolóját és harminc edzőjét díjazzuk, akik már most példaképek – fogalmazott az államtitkár. – Értetek fognak emberek millió szorítani,

ti lesztek azok, akiknek a hatására gyermekek ezrei kezdenek el sportolni”

– szólt az ifjú versenyzőkhöz Szabó Tünde, aki megköszönte a szülők és az edzők fiataloknak nyújtott segítségét is.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke köszöntőjét azzal kezdte, hogy kitűnően időzítették a gálát, mert éppen most tértek haza a lausanne-i téli ifjúsági olimpiáról, ahol a 23 fős magyar csapat hat érmet, közte két aranyat nyert. A MOB elnöke hozzátette: bízik abban, hogy a tokiói olimpián több mint 160 magyar versenyző lesz jelen. “Megkockáztatom, hogy ott már mindenki héraklészes lesz” – jelentette ki Kulcsár Krisztián.