Budapest ICF kongresszust rendezhet

2018-ban a magyar fővárosban lesz a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) kongresszusa, többek között erről is döntöttek a sportág küldöttjei Bakuban. Az idei tisztújításon a következő olimpiai ciklusra ismét az eddigi elnök, a spanyol Jose Perurena Lopez kapott bizalmat.

Újraválasztották
Hír

Szombaton este zárult le a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség 36. Kongresszusa Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban. Magyar szempontból a legfontosabb hír, hogy a rendkívül rangos eseménynek két év múlva a magyar kajak-kenu sportág lehet majd a házigazdája.

A tisztújítás során ismét bizalmat kapott, így már harmadik olimpiai ciklusának kezdhet neki az eddigi elnök, a spanyol Jose Perurena Lopez, aki újraválasztása után beszédében elmondta, hogy rendkívül büszke azokra a csütörtökön elfogadott szervezeti változásokra, amelyek biztosítják a sportág globális képviseletét az ICF-en belül.

A legfontosabb újítás, hogy a kontinentális kajak-kenu szövetségek elnökei mostantól bekerülnek az ICF végrehajtó bizottságába.

“Óriási megtiszteltetés, hogy a Tokiói olimpiáig vezethetem a sportágat, hiszen eddig is az egész életem a kajak-kenuról szólt. Nagyon örülök, hogy a csütörtöki rendkívüli kongresszuson a küldöttek megszavazták az új irányítási struktúránkat. Szintén fontos előrelépés, hogy már nemcsak a vízen, hanem az elnökségben is egyre inkább megvalósul a nemek egyenlősége, ezt bizonyítja az is, hogy az idei tisztújításon éppen annyi hölgy szállt harcba az alelnöki pozíciókért, mint ahány férfi kolléga” – mondta Jose Perurena, aki beszédében megköszönte az azeri kajak-kenu szövetségnek a kongresszus lebonyolítását is.

Újraválasztották alelnöknek a franciák háromszoros olimpiai bajnokát, Tony Estanguet-et, szintén alelnök lett a Német Kajak-Kenu Szövetség elnöke, Thomas Konietzko is. Az ICF eddig első alelnökének, Vaskuti Istvánnak a helyére pedig a Dél-Amerikai Kajak-Kenu Szövetség női vezetője, az argentin Cécilia Farias került.

A fontosabb tisztségek közül említésre érdemes, hogy az ICF pénztárnoka továbbra is az olasz Luciano Buonfiglio marad, valamint megtartotta pozícióját a gyorsasági bizottság élén a kanadai Frank Garner is, aki ezen a szavazáson szoros versenyben múlta felül Moszkva olimpiai bajnokát, Vaskuti Istvánt.

A kongresszus döntött arról is, hogy Stand Up Canoe néven új szakágat hozz létra az ICF berkein belül.

Bravúros döntőbe jutás ifi kenusainktól Duisburgban

Remek versenyzéssel bejutott a döntőbe a Nagy Bianka, Molnár Csenge kettős a női kenu párosok mezőnyében a Duisburgban zajló Világkupán.

Hír

Az ifjúsági korú magyar páros középdöntőjében harmadik lett 500 méteren, így a fináléba került az új olimpiai számban. A mezőny rendkívül erős, az oroszokat leszámítva ott vannak a kínaiak, a kanadaiak és a németek is a világ élvonalából.

Pénteken még két magyar ült hajóba, kajak egyesben a főleg 200-on versenyző Apagyi Levente 500-on középdöntőbe jutott a selejtezős harmadik helyével, míg Varga Márk ugyanitt nyolcadik lett futamában, így kiesett.

A főleg fiatalokkal érkezett magyar csapat fő célja Duisburgban, hogy a szegedi és a németországi Világkupa után megtalálja a megfelelő összeállítású férfi kajak négyest – ez a szám szombaton rajtol az előfutamokkal.

Duisburgban folytatódik a négyesek versengése

Kiemelkedő eredményt ért el vasárnap a férfi kajak négyesek olimpiai távján a magyar válogatott. A mieink tavaly K-4 500 méteren nem jutottak be a világbajnoki döntőbe, azonban Szegeden mindkét egységünk a dobogóra állhatott a világkupán. A két kiváló magyar négyesben „sorcsere” történt, a hétvégén a két hajó új összeállításban mérheti össze tudását többek között a világbajnok német hajóval.

Csúcsformán kívül is kiváló szereplés

Az éremszámmal elégedett Hüttner Csaba szövetségi kapitány, aki szerint a csúcsformát a válogatóra időzítő magyar csapat így is jól teljesített a szegedi kajak-kenu Világkupán.

Szeged2018
Hír

„Hiányérzetem legfeljebb amiatt lehet, hogy olimpiai számban nem szereztünk aranyérmet – kezdte az értékelést Hüttner Csaba a szegedi Világkupán 24 érmet nyert, így az éremtábla élén végzett magyar válogatott teljesítményéről. – Természetesen ez egy nagyon fontos nemzetközi verseny volt, ráadásul hazai közönség előtt, de ne felejtsük el, hogy nekünk két hét múlva lesz a válogatónk, akkorra időzítették a csúcsformát a versenyzők, nem pedig mostanra.”

Kiemelte, hogy az új olimpiai számban, 500 méteren mindkét férfi kajak négyesünk felállhatott a dobogóra, amely azt jelenti, hogy van nyolc olyan versenyzőnk, akik közül egy négyest kialakítva meg tudjuk majd szerezni az olimpiai kvótát.

„A női mezőnyben lesz a legsűrűbb a válogató, hiszen 500 egyesben dől el, hogy ki ül a négyesbe, tehát nagy baklövés lett volna, ha a versenyzők ide hozzák ki a csúcsformát. Ezzel együtt láttunk kiváló időeredményt Bodonyi Dórától, akit csak egy új-zélandi kajakos vert meg, de ők ugye csúcsformában érkeztek ide a válogatójuk után. Kellemes meglepetés volt a Lucz Anna, Kiss Blanka páros teljesítménye is.”

A kenusoknál látott előrelépést Hüttner Csaba, kiemelte, hogy Hajdu Jonatánék két számban is a dobogóra álltak, és már 500 méteren is tudnak jól menni, a kapitány reméli, hogy jövőre, olimpiai számban, 1000 méteren is számolni kell majd velük.

„Az egyik legnagyobb mezőny női kenuban volt, hiszen volt olyan szám, ahol hat előfutamot rendeztek. Nagyon jó jel, hogy a szegedi Nagy Bianka ifjúsági korú versenyzőként is dobogóra tudott állni, tehát van még egy emberünk Balla Virágon, Takács Kincsőn és Lakatos Zsanetten kívül, aki nemzetközi versenyen is kimagaslót tud nyújtani.”

A duisburgi Világkupára jóval kisebb és fiatalabb magyar küldöttség utazik, a két férfi kajak négyesben két-két ember helyet cserél, Balaska és Birkás megy Mozgival és Somoráczzal, míg a másik hajóba Tótka, Molnár, Kuli és Dudás ül be. Mellettük Nagy Bianka, Molnár Csenge, Apagyi Levente, Csizmadia Kolos és Varga Márk alkotja még a magyar csapatot.